Grundläggande Makroekonomi S/F 110818 Flashcards
Utbetalade barnbidrag registreras i nationalräkenskaperna under offentliga konsumtionsutgifter.
Falskt
I nästa hälften av EU-länderna är offentliga myndigheters konsumtionsutgifter större än hushållens konsumtionsutgifter.
Falskt
Sverige är anslutet till ERM2.
Falskt
Som framgår i bl.a. Söderströms kapitel gjorde Riksbanken stora stödköp av kronan hösten 1992 för att försöka försvara den fasta växelkursen.
Sant
Enligt riksbankslagen är Riksbanken skyldig att rådgöra med regeringen innan man vidtar en viktig penningpolitisk åtgärd som t.ex. att höja reporäntan.
Falstk
Om ett företag i Sverige betalar aktieutdelning till en aktieägare i Tyskland ska det komma in som en negativ post i Sveriges bytesbalans.
Sant
Om ett företag i Sverige med amerikanska ägare mottar EU-bidrag för lagerbyggnader som uppförs samma år ska det i de svenska nationalräkenskaperna registreras som kapitaltransferering från utlandet.
Sant
Om en person får vård vid landstingets vårdcentral och kostnaden bestrids dels med patientens avgift, dels av landstinget med hjälp av skattemedel, kommer det i nationalräkenskaperna in både under hushållens konsumtionsutgifter och offentliga myndigheters konsumtionsutgifter.
Sant
Om man utgår från BNP till marknadspris och lägger till produkt- och produktionsskatter men drar ifrån produkt- och produktionssubventioner får man BNP till faktorpris.
Falskt
Forskningen tyder på att en penningpolitisk åtgärd i form av en ränteförändring får full avsedd effekt redan efter ett par månader, medan det tar ett till två år innan en genomförd finanspolitisk åtgärd får märkbar real effekt.
Falskt
Den svenska EMU-utredningen (SOU 1996: 158) kom till följande slutsats: “Vår helhetsbedömning av såväl de ekonomiska som de politiska argumenten är att de faktorer som talar för ett svenskt deltagande redan i första omgången 1999 är starkare än de faktorer som talar mot.”
Falskt
Thalberg betonar att det är nödvändigt att Riksbanken får fortsätta att ha en självständig ställning med enbart ett inflationsmål.
Falskt
Nyberg och Viotti menar att Riksbanken fram till mitten av 1980-talet i huvudsak administrerade ett regleringssystem med räntereglering, kreditreglering, emissionskontroll och valutareglering, vilket hade lite att göra med penningpolitik så som penningpolitik uppfattas i dag.
Sant
Lindbeck menar att de svenska erfarenheterna från decennierna före 1990-talet visar att en fast växelkurs är en utmärkt lösning i en värld med fria och stora internationella kapitalrörelser.
Falskt
Skandinaviska myntunionen, som bildades på 1870-talet, baserades på guldmyntfot och innebar att kronan blev den nya valutan.
Sant