Grund forskning i psykologi 1 Flashcards
Korrelation
Korrelation handlar om ett statistiskt samband mellan två variabler, vilket innebär att förändringar i den ena variabeln är relaterade till förändringar i den andra variabeln. Korrelationen kan vara positiv (dvs. när en ökning i den ena variabeln leder till en ökning i den andra variabeln), negativ (dvs. när en ökning i den ena variabeln leder till en minskning i den andra variabeln) eller noll (dvs. när det inte finns något samband mellan variablerna). Korrelationen säger dock inte något om orsakssambandet mellan variablerna.
Kausalitet
Kausalitet handlar om orsakssamband mellan två variabler. Det innebär att förändringar i den ena variabeln faktiskt orsakar förändringar i den andra variabeln. För att fastställa kausalitet krävs oftast experimentella studier där man manipulerar en variabel och ser om det leder till en förändring i den andra variabeln. En kausal slutsats kan endast dras om man kan utesluta andra möjliga förklaringar för sambandet mellan variablerna.
Begreppsvaliditet
Begreppsvaliditet handlar om hur väl de begrepp och variabler som används i en studie faktiskt mäter det som de avser att mäta. Till exempel, om en studie
undersöker “stress” som en variabel, är det viktigt att definiera vad som menas med stress och att de använda mätningarna faktiskt mäter stress och inte något annat.
Intern validitet
Intern validitet handlar om huruvida det finns ett orsakssamband mellan de variabler som studeras och om det kan uteslutas att andra faktorer kan ha påverkat resultatet. Det är viktigt att kontrollera för dessa alternativa förklaringar för att kunna dra slutsatser om orsakssamband.
Extern validitet
Extern validitet handlar om generaliserbarhet av resultatet till andra situationer och populationer. Det är viktigt att ta hänsyn till olika faktorer som kan påverka resultatet i olika situationer, som t.ex. urvalsmetoder, specifikt genomförande, tidpunkt och material, för att bedöma hur generaliserbara studiens resultat är.
Oberoende variabel:
Oberoende variabel: Det är den variabel som antas ha en effekt på beroende variabeln. Den är oberoende av andra variabler i studien och manipuleras av forskaren för att undersöka dess effekt på beroende variabeln.
Beroende variabel:
Beroende variabel: Det är den variabel som antas påverkas av oberoende variabeln. Forskaren mäter eller observerar denna variabel för att se om det finns någon effekt av den oberoende variabeln.
Validitet:
Validitet: Det är graden av hur korrekt en studie mäter vad den avser att mäta. Validitet kan delas in i olika typer, såsom intern, extern, konstrukt och innehållsvaliditet, beroende på vilken aspekt av mätningen som bedöms.
Betingelse:
Betingelse: En betingelse i ett experiment refererar till det som testperson/grupp som utsätts för eller manipuleras för att undersöka dess effekt på beteendet eller reaktionen som studeras.
Experimentell forskning:
Experimentell forskning är en metod inom vetenskapen där forskare manipulerar en oberoende variabel (t.ex. en betingelse eller behandling) för att undersöka dess effekt på en beroende variabel (t.ex. beteende eller reaktion). Forskare försöker kontrollera så många variabler som möjligt för att utesluta alternativa förklaringar och dra orsakssamband mellan variabler.
Akademisk frihet
Akademisk frihet är principen om att akademiska institutioner och deras medlemmar bör ha frihet att bedriva forskning och undervisning utan påverkan eller begränsningar från externa intressen eller politisk styrning. Akademisk frihet innebär också frihet att uttrycka och diskutera idéer och åsikter utan rädsla för repressalier. Detta anses vara viktigt för att upprätthålla integriteten i forskning och utbildning, samt för att främja kreativitet och innovation.
Experimentell design
Experimentell design avser processen att planera och utföra en vetenskaplig experiment för att undersöka en hypotes eller svara på en forskningsfråga. Det innebär att identifiera de variabler som är involverade, utforma procedurer för att manipulera och mäta dessa variabler, välja en urvalspopulation, samla in och analysera data, och dra slutsatser baserat på resultaten.
Epistemologi
Epistemologi är filosofin om kunskap och dess förvärv. Den fokuserar på frågor som hur vi vet vad vi vet, vad kunskap är, och vilka begränsningar det finns för vår kunskap.
Sanningsteorier
Sanningsteorier handlar om att definiera vad som är sant eller falskt och hur vi kan avgöra det.
Vetenskap
Vetenskap är organiserad kunskap som är baserad på systematisk undersökning och beprövade metoder. Det involverar att formulera hypoteser, utforma experiment, samla in data, analysera resultaten och dra slutsatser baserat på bevisen.
Ontologi handlar om att definiera vad som finns och vilka egenskaper som är sanna för de saker som finns. Det inkluderar frågor om existens, identitet och kategorisering av verkligheten.