Gospodarsko pravo - Hočevar Flashcards

1
Q

Temeljna načela?

A

Vprašanje 1
Najpomembnejše načelo gospodarskega prava je načelo svobodne gospodarske pobude (Ustava). FO omogoča, da ustvarijo podjetje kot s.p. ali kot gospodarsko družbo in določijo njeno dejavnost. Pomeni tudi enake pogoje za vstop in izstop iz trga ter svobodno konkurenco. Z ustavo so prepovedana dejanja nelojalne konkurence in dejanja, ki v nasprotju z zakonom omejujejo konkurenco.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Pojem gospodarske družbe (formalni in materialni pogoj).

A

vprašanje 2
Gospodarska družba je pravna oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost kot svojo izključno dejavnost in je organizirana v eni izmed taksativno naštetih organizacijskih oblik. Pridobitna dejavnost je vsaka dejavnost, ki se opravlja na trgu, zaradi pridobivanja dobička (dobiček je najpogostejši cilj gospodarskih družb). Družbe so lahko gospodarske družbe tudi, če v skladu z zakonom v celoti ali deloma opravljajo dejavnost, ki ni pridobitna.
Lastnost PO družbe dobijo z vpisom v register. Takrat lahko začne opravljati dejavnost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kapitalske in osebne družbe. Katere družbe poznamo po ZGD?

A

vprašanje 3
Bistvena razlika je v odgovornosti družbenikov. Osebne družbe primarno odgovarjajo z vsem svojim premoženjem, poleg tega pa za njene dolgove odgovarjajo tudi družbeniki, in sicer subsidiarno (samo če družba ne plača) in solidarno. V kapitalskih družbah družbeniki niso osebno odgovorni za dolgove družbe. Ta zanje odgovarja z vsem svojim premoženjem.
Osebni družbi sta: d.n.o. in komanditna družba.
Kapitalske družbe: d.o.o., d.d., k.d.d. in evropska d.d.
Imamo »numerus clausus« sistem organizacijskih oblik gospodarskih družb (omejen krog – lahko se ustanavljajo le v navedenih oblikah).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kakšni so pogoji za veljavnost pravnega posla, ki je opravljen preko dejavnosti družbe.

A

vprašanje 4
Družba sme opravljati gospodarske posle le v okviru dejavnosti določene v statutu oz. družbeni pogodbi. Pravni posli, ki jih sklene s 3. os., s katerimi prekorači dejavnost določeno v statutu ali družbeni pogodbi, so veljavni, razen če je 3. oseba vedela ali bi morala vedeti za prekoračitev. Pogoji: posel kot tak je pravno dovoljen + 3.os. ni (mogla) vedeti za prekoračitev.

Navedba dejavnosti v statutu ali družbeni pogodbi ne pomeni, da bi 3.os. morala vedeti za prekoračitev. Dobre vere ni, če bi s skrbnostjo dobrega gospodarja iz okoliščin lahko sklepala, da družba ni registrirana za tovrstno dejavnost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Spregled pravne osebe.

A

vprašanje 5

Pomeni korekcijo načela, da družbeniki v kapitalski družbi ne odgovarjajo za njene dolgove. Institut je namenjen varstvu upnikov. Določa, da so za obveznosti družbe odgovorni tudi njeni družbeniki, če:

  • so družbo kot PO zlorabili, da bi dosegli cilj, ki je zanje kot za posameznike prepovedan (zloraba za prepovedan cilj);
  • so družbo kot PO zlorabili za oškodovanje svojih ali njenih upnikov (zloraba za oškodovanje upnikov);
  • so v nasprotju z zakonom ravnali s premoženjem družbe kot s svojim lastnim;
  • so v svojo korist ali v korist druge osebe zmanjšali premoženje družbe, čeprav so vedeli ali bi morali vedeti, da ne bo sposobna poravnati svojih obveznosti 3. osebam (izpolnjena morata biti objektiven – zmanjšanje in subjektiven kriterij – so vedeli).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Prokura.

A

Vprašanje 6

Prokura je posebna oblika pooblastitve za zastopanje, katerega obseg določa zakon in ga ni mogoče omejiti (lahko se omeji v notranjem razmerju, a nima učinka proti 3. osebam). Prokurist je upravičen za opravljanje vseh pravnih dejanj, ki spadajo v pravno sposobnost družbe, razen za odtujitev in obremenitev nepremičnin. Za to mora od vodstva pridobiti posebno pooblastilo. Obe strani jo lahko kadarkoli prekličeta. Ni prenosljiva, lahko pa prokurist za določena dejanja pooblasti 3. osebo. Vpiše se v sodni register.
Prokuro lahko podeli vsaka pravna oseba in podjetnik posameznik in to eni ali več osebam. Te so lahko v družbi zaposlene ali ne. Več osebam se lahko podeli kot skupna prokura. To pomeni, da prokuristi pri aktivnem zastopanju nastopajo skupno, pri pasivnem (sprejemanje izjav 3. oseb) pa individualno.
Prokurist se od poslovnega pooblaščenca loči po tem, da lahko slednji na podlagi generalnega pooblastila, opravlja le vse tiste posle, ki so običajni pri opravljanju poslovne dejavnosti družbe (= redno opravljanje poslov). Ne sme: obremeniti ali odtujiti nepremičnin, sprejeti menične ali poroštvene obveznosti, najeti posojila, se spustiti v spor. Tudi to se vpiše v register.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Letno poročilo (kdaj je sprejeto, pomen NS pri tem, kdaj ga sprejme skupščina) in revizija

A

Vprašanje 7

Vse družbe in podjetniki morajo voditi poslovne knjige in jih enkrat letno zaključiti. Na tej podlagi izdelajo letno poročilo. Z njim ob koncu leta izkažejo svoje rezultate poslovanja. Sestavljeno je iz računovodskega in poslovnega poročila. Biti mora jasno in pregledno. Izkazovati mora pošten prikaz premoženja in obveznosti družbe, njenega finančnega položaja in poslovnega izida. Sestavljeno je iz bilance stanja, izkaza poslovnega izida, izkaza denarnih tokov, izkaza gibanja kapitala, priloge s pojasnili k izkazom in poslovnega poročila. Temeljna računovodska izkaza sta bilanca stanja in izkaz poslovnega izida.
Kdaj: ob koncu poslovnega leta
NS: preveriti mora sestavljeno letno poročilo in predlog za uporabo bilančnega dobička, ki ga predloži uprava. O rezultatu preveritve mora sestaviti pisno poročilo za skupščino v katerem pojasni kako je med letom izvrševal svojo nadzorstveno funkcijo in zavzame stališče do morebitnega revizijskega poročila. Na koncu navede ali ima k letnemu poročilu kakšne pripombe in ali ga potrjuje. Če ga potrdi, je le-to sprejeto. V nasprotnem primeru o njem odloča skupščina. Skupščina ga sprejme tudi, če ji organi vodenja ali nadzora prepustijo odločitev o sprejetju ali če tako določa statut družbe, ki ima enotirni sistem upravljanja.
Revizija: dolžnost revidiranja velikih, srednjih in tistih majhnih družb z VP katerih se trguje na organiziranem trgu – letno poročilo mora pregledati revizor. Revidiranje je preizkušanje in ocenjevanje računovodskih izkazov ter podatkov in metod uporabljenih pri njihovem sestavljanju in na tej podlagi dajanje neodvisnega strokovnega mnenja o tem ali računovodski izkazi podajajo resničen in pošten prikaz finančnega stanja ter poslovni izvid PO. Revizijo lahko opravlja revizijska družba ali pooblaščen revizor (s.p.), za zadruge lahko tudi zadružna zveza. Mnenje revizorja je lahko:
pritrdilno: izkazi resnično in pošteno prikazujejo finančno stanje in poslovni izid
s pridržkom: izrazi se pridržek glede resničnosti in poštenosti posamezne kategorije
odklonilno: izkazi niso resnični in pošteni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Izredna revizija in posebna revizija

A

Vprašanje 8
Posebna revizija je revizija zaradi preveritve ustanovitvenih postopkov in vodenja posameznih poslov družbe, vključno s posli povečanja ali zmanjšanja OK v zadnjih 5 letih. Posebnega revizorja imenuje skupščina z navadno večino. Če skupščina zavrne predlog za imenovanje, ga lahko imenuje sodišče na predlog manjšinskih delničarjev (najmanj 10% OK oz. nominalni/pripadajoči znesek v OK najmanj 400.000 EUR = manjšinska pravica), če obstaja vzrok za domnevo, da je pri vodenju postopkov in poslov prišlo do nepoštenosti oz. hujših kršitev zakona ali statuta. Povezana je z uveljavljanjem odškodnine zoper funkcionarje družbe – namen: odkriti nepravilnosti, ki so družbi povzročile škodo. V praksi se pogosto nanaša na nepravilnosti pri zagotavljanju stvarnih vložkov.
Procesne predpostavke za sodno imenovanje: delničarji so najprej predlagali imenovanje na skupščini, so lastniki delnic najmanj 3 mesece pred zasedanjem skupščine in lastniki ostanejo do konca postopka na 1. stopnji.
Posebni revizor lahko preverja listine in predmete in pri tem komunicira predvsem s poslovodstvom. O svojih ugotovitvah pripravi pisno poročilo.
Izredna revizija: pooblaščenega revizorja za revizijo letnih poročil imenuje skupščina z navadno večino, kar v praksi pomeni, da ga imenuje kontrolni delničar – možnost zlorab. Izredna revizija se izvede zaradi suma podcenitve postavk v računovodskih izkazih – gre za vnovično preveritev letnega poročila (revizija opravljene revizije).
Pravica manjšinskih delničarjev, da od sodišča zahtevajo imenovanje izrednega revizorja ni vezana na poprejšnji predlog tega na skupščini. Vezana je na obstoj domneve, da so v računovodskih izkazih določene postavke močno podcenjene ali, da so priloge k izkazom neustrezne ali pomanjkljive (pri tem razlogu je procesna predpostavka, da so delničarji na skupščini zahtevali dodatna pojasnila in da so njihova vprašanja vpisana v zapisnik).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Bilance - aktiva, pasiva, primerjava d.d. in doo

A

vprašanje 9
Prikazuje sredstva (aktiva) in obveznosti do virov sredstev (pasiva) ob koncu poslovnega leta = premoženjsko stanje, skupek P&O v določenem trenutku (≠ poslovni izid: rezultat poslovanja v določenem obdobju, na podlagi prihodkov in odhodkov ustvarjen dobiček in izguba). Bilanca mora biti uravnotežena – aktiva = pasiva.
Aktiva bilance prikazuje vsa sredstva (denar, stvari, pravice – obligacijske, stvarne, korporacijske (delnice, poslovne deleže), pravice intelektualne lastnine). Ta se delijo na dolgoročna sredstva, kratkoročna sredstva in kratkoročne aktivne časovne razmejitve.
Obveznosti do virov sredstev na pasivi pa se delijo na:
kapital,
rezervacije in dolgoročne pasivne časovne razmejitve,
dolgoročne obveznosti,
kratkoročne obveznosti in
kratkoročne pasivne časovne omejitve.
Na pasivi se vire opazuje z vidika virov teh sredstev – ugotavlja se ali so vire zagotovili družbeniki kot lastniki, jih je družba ustvarila sama s svojim poslovanjem ali pa so zagotovljena na dolžniško-upniški podlagi in predstavljajo dolg gospodarske družbe do konkretnega investitorja. Glede na to se premoženje na pasivi opredeli kot lasten kapital ali kot dolžniški kapital oz. obveznosti.
Velike in srednje družbe morajo izdelati popolno bilanco stanja, za majhne družbe pa velja nekaj poenostavitev (manj razčlenjene).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Katere rezerve poznamo?

A

vprašanje 10

Zakon skrbi, da osnovni kapital ne slabi. Zavaruje ga na način, da ni odvisen samo od uspeha rednega poslovanja družbe. V ta namen se zahteva formiranje posebnih rezervnih skladov. Poznamo kapitalske rezerve in rezerve iz dobička. V bilanci stanja so opredeljene pri obveznostih do virov sredstev kot del lastnega kapitala.
Bistvena razlika med njimi je, da se kapitalske rezerve lahko oblikujejo samo iz dodatnih vplačil družbenikov ali 3. oseb v kapital ali kot rezultat nominalnega zmanjšanja OK, rezerve iz dobička pa se oblikujejo iz zneskov čistega dobička poslovnega leta in prenesenega dobička.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Katere so kapitalske rezerve?

A

vprašanje 11

Kapitalske rezerve so zneski, ki jih družba dobi:

  • z vplačili, ki presegajo najmanjše emisijske zneske delnic ali zneske osnovnih vložkov (vplačani presežek kapitala)
  • pri izdaji zamenljivih obveznic ali obveznic z delniško nakupno opcijo nad nominalnim zneskom obveznic
  • z dodatnimi vplačili družbenikov za pridobitev dodatnih pravic iz deležev
  • z drugimi vplačili družbenikov na podlagi statuta
  • s poenostavljenim zmanjšanjem OK oz. zmanjšanjem OK z umikom deležev.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Katere so rezerve iz dobička?

A

vprašanje 12

Rezerve iz dobička se delijo na:

  • zakonske rezerve
  • rezerve za lastne deleže
  • lastni deleži (delnice ali poslovni deleži)
  • statutarne rezerve (fakultativno, porabijo se lahko za katerikoli namen določen s statutom)
  • druge rezerve iz dobička (porabijo se lahko za katerikoli namen).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Pojem vezanih rezerv?

A

vprašanje 13
To so zakonske rezerve in vse kapitalske rezerve. Porabijo se lahko samo za 2 namena: za pokrivanje izgube ali za prenos v OK (povečanje OK iz sredstev družbe).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kdaj se lahko sprostijo zakonske rezerve

A

vprašanje 14
Predpisana je dolžnost oblikovanja zakonskih rezerv. Njihova višina je opredeljena z 10% oz. v statutu predpisanim višjim % OK (zakonske + kapitalske rezerve = zakonski rezervni sklad). Uporabijo se lahko:
za kritje čiste izgube poslovnega leta, če je ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali drugih rezerv in prenesene izgube, če je ni mogoče kriti v breme čistega dobička ali drugih rezerv iz dobička → če skupni znesek zakonskih in kapitalskih rezerv ne presega z zakonom/statutom določenega % OK
če presega ta % se lahko rezerve v presežnem delu porabijo za povečanje OK iz sredstev družbe ter za plačilo prenesene in čiste izgube, če se hkrati ne uporabijo rezerve iz dobička za izplačilo dobička družbenikom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Samostojni podjetnik, njegovo statusno preoblikovanje

A

vprašanje 15

Samostojni podjetnik je FO, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost kot svojo izključno dejavnost (ukvarjanje z gospodarsko dejavnostjo je njegov poklic). Lahko se ukvarja z vsemi gospodarskimi dejavnostmi, razen če zakon določa drugače.
Podjetnik se lahko statusno preoblikuje: s prenosom podjetja na novo kapitalsko družbo, ki se ustanovi zaradi prenosa podjetnikovega podjetja, ali s prenosom podjetja na prevzemno kapitalsko družbo. S prenosom preidejo na družbo podjetje podjetnika ter pravice in obveznosti podjetnika v zvezi s podjetjem. Družba kot univerzalni pravni naslednik vstopi v vsa pravna razmerja v zvezi s prenesenim podjetjem podjetnika (podjetje = skupek organiziranega premoženja, namenjenega za opravljanje gospodarske dejavnosti. Načelo je ločeno od subjekta, ki je vanj vložil denar, ni pa subjekt prava in nima posl. spos. – to so nosilci podjetništva).

Prenos na novo kapitalsko družbo: sklep o prenosu v pisni obliki + akt o ustanovitvi družbe, z navedbo, da je ustanovljena s prenosom podjetja podjetnika. Ustanovitev nove družbe mora pregledati ustanovitveni revizor. Podjetnik mora vložiti prijavo za vpis prenosa podjetja pri registrskem organu. Pred tem mora objaviti nameravani prenos. Registrski organ hkrati vpiše prenos podjetja in ustanovitev nove družbe. Pri vpisu nove družbe je treba v register vpisati, da je družba nastala s prenosom podjetja podjetnika. Z vpisom prenosa v register podjetnik preneha opravljati dejavnost, podjetje podjetnika preide na novo družbo, podjetnik pa postane imetnik deležev nove družbe. Če družba ne izpolni obveznosti, ki so nastale podjetniku v zvezi s podjetjem pred vpisom prenosa podjetja v register, odgovarja zanje podjetnik z vsem svojim premoženjem.
Prenos na prevzemno kapitalsko družbo: namesto sklepa o prenosu podjetja podjetnik in poslovodstvo prevzemne družbe v obliki NZ skleneta pogodbo o prenosu podjetja.
Podjetnik lahko na novo ali prevzemno družbo prenese tudi le del podjetja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

DNO - vse. Ali se lahko ustanovi za opravljanje humanitarne dejavnosti?

A

vprašanje 16

Družba z neomejeno odgovornostjo je družba dveh ali več oseb, ki za obveznosti družbe odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. Ustanovi se s pogodbo med družbeniki (družbena pogodba - pisna). Nima OK. V njej se uredijo razmerja med družbeniki. Če ni določeno drugače, vsi vplačajo enake vložke. V družbo lahko vložijo denar, stvari, pravice ali storitve (posebnost, samo pri d.n.o.). Vrednost nedenarnega vložka določijo sami družbeniki. Družbenik mora izpolnjevati prevzete obveznosti s skrbnostjo kot pri svojih zadevah - odgovoren je za škodo, ki jo povzroči družbi namenoma ali iz hude malomarnosti.
Posle družbe vodijo in družbo zastopajo vsi družbeniki, razen če je to z družbeno pogodbo preneseno na 1 (več) družbenikov. V tem prim. ostali ne smejo voditi poslov. Upravičenost do vodenja poslov lahko družbenik prenese na 3. os. samo, če to določa pog. ali dovolijo drugi družbeniki. Če so za vodenje poslov upravičeni vsi ali več družbenikov, je vsak upravičen sam poslovati. Če drug družbenik, ki je upravičen voditi posle, nasprotuje izvedbi posla, se ta posel ne sme opraviti. Če je v družbeni pogodbi določeno, da lahko družbeniki, ki so upravičeni za vodenje poslov, poslujejo samo skupno, je za vsak posel potrebna privolitev vseh teh družbenikov, razen če bi bilo z izvedbo posla nevarno odlašati. Družbena pogodba lahko določi, da morajo družbeniki, ki vodijo posle, upoštevati navodila drugih družbenikov. Če družbenik meni, da glede na okoliščine navodila niso smotrna, mora o tem obvestiti druge družbenike in počakati na njihovo odločitev. Družbenik lahko ravna ne glede na navodila, če bi bilo nevarno odlašati in meni, da bi družbeniki odobrili njegovo odločitev, če bi poznali dejansko stanje. Upravičenje za vodenje poslov zajema vsa dejanja, ki se redno izvajajo pri opravljanju dejavnosti družbe. Za dejanja, ki presegajo okvir rednega upravljanja, je potrebno soglasje vseh družbenikov. Na predlog drugih družbenikov lahko sodišče odvzame družbeniku upravičenje za vodenje poslov, če obstaja utemeljen razlog, zlasti če gre za hujšo kršitev obveznosti ali nesposobnost za pravilno vodenje poslov. Družbenik se lahko odreče vodenju poslov le, če obstaja utemeljen razlog. Tej pravici se ne more odpovedati.
Delitev dobička in izgube: od dobička pripada vsakemu družbeniku najprej delež v višini 5% njegovega kapitalskega deleža – to se pripiše kapitalskemu deležu (ti niso ves čas enaki, se spreminjajo). Če dobiček tega ne omogoča, se deleži ustrezno znižajo. Delež dobička, ki presega to vrednost in izguba se med družbenike razdelita po enakih delih.
Odgovornost: za obveznosti družbe so upnikom subsidiarno odgovorni vsi družbeniki z vsem
svojim premoženjem. Če družba upniku na njegovo pisno zahtevo ne izpolni obveznosti, so odgovorni vsi družbeniki solidarno (subsidiarna in solidarna odgovornost). Kdor vstopi v že obstoječo družbo, je odgovoren tako kot drugi družbeniki za obveznosti družbe, prevzete pred njegovim pristopom.
D.n.o. preneha:
s potekom časa, za katerega je bila ustanovljena;
s sklepom družbenikov;
s stečajem;
s smrtjo ali prenehanjem družbenika, če družbena pogodba ne določa drugače;
z odpovedjo: če je ustanovljena za nedoločen čas, lahko družbenik odpove družbeno pogodbo na koncu poslovnega leta, če odpoved pisno sporoči drugim družbenikom vsaj 6 mesecev pred tem dnem.
na podlagi sodne odločbe: če obstaja utemeljen razlog (zlasti,
e drugi družbenik namerno ali iz hude malomarnosti prekrši kakšno bistveno obveznost iz družbene pogodbe ali če postane izpolnitev take obveznosti nemogoča) lahko družbenik s tožbo zahteva, da d.n.o. preneha pred potekom časa ali brez roka. Namesto prenehanja lahko zahteva izključitev družbenika pri katerem obstaja utemeljen razlog.
če se število družbenikov zmanjša pod dva, razen v primeru iz 115. člena tega zakona;
v drugih primerih v skladu z zakonom.
Gospodarske družbe se načeloma ustanavljajo za opravljanje pridobitne dejavnosti. Se pa družbe v eni od organizacijskih oblik v katerih se lahko ustanavljajo g.d., lahko štejejo za gospodarske tudi če v skladu z zakonom deloma ali v celoti opravljajo dejavnost, ki ni pridobitna. Status humanitarne organizacije lahko pridobijo društva ali zveze društev – zato mislim, da ne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Status družbenika v d.o.o.

A

vprašanje 17

Status družbenika pridobi FO ali PO s podpisom družbene pogodbe (ali akta o ustanovitvi pri enoosebni d.o.o.), na podlagi katerega prevzame obveznost vplačati osnovni vložek. Status družbenika lahko pridobi tudi skupnost, ki ni PO (npr. dedna skupnost). Imena družbenikov morajo biti ob vpisu sporočena sodišču (poseben seznam, priložen prijavi za vpis). Položaj družbenikov je urejen z zakonom, družbeno pogodbo in sklepi skupščine.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Actio pro socio - definicija, kdo toži v imenu koga proti komu?

A

vprašanje 18
D.D.: je pravica manjšinskih delničarjev, da uveljavijo odškodninski zahtevek družbe. Poslovodstvo družbe je dolžno vložiti tožbo za povrnitev škode, ki jo družbi z ustanovitvijo povzročijo ustanovitelji oz. za povrnitev škode, ki družbi nastane zaradi kršitev dolžnosti članov organov vodenja ali nadzora, če tako sklene skupščina z navadno večino. Če se ta vlaga proti os., ki še opravlja funkcijo vodenja ali nadzora, ZGD predvideva imenovanje posebnega zastopnika družbe. Če skupščina predloga za vložitev tožbe ne sprejme, nastane posebna pravica manjšinskih delničarjev, da sami vložijo tožbo v svojem imenu in na račun družbe. Vloži se proti osebi, ki je družbo oškodovala. Manjšinski delničarji lahko tožbo vložijo, kadar družba ne sprejme sklepa, ga sprejme pa ne imenuje posebnega zastopnika, posebni ali zakoniti zastopniki ne ravnajo po sprejetem sklepu.
Možnost vložiti actio pro socio imajo tudi družbeniki v d.o.o. (škodo, ki so jo družbi povzročili družbeniki ali vodstveni ali nadzorni organi lahko uveljavlja vsak družbenik in poslovodja v imenu in na račun družbe) in v d.n.o. (vsak družbenik lahko v korist družbe s tožbo uveljavlja izpolnitev obveznosti družbenika do družbe)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Tiha družba - vse

A

vprašanje 19

Z zadnjo novelo ZGD-1 je bila tiha družba ukinjena. Obstoječe tihe družbe so julija 2012 prenehale obstajati, nosilec tihe družbe pa je moral najkasneje v roku 6 mesecev napraviti obračun in tihemu družbeniku v denarju izplačati njegov vložek, razen če sta se dogovorila drugače.
Pred novelo tiha družba ni bila samostojen pravni subjekt, ampak zgolj pogodbeno razmerje med tihim družbenikom in nosilcem tihe družbe. Tihi družbenik je na podlagi takšne pogodbe s premoženjskim vložkom v podjetje pridobil pravico do udeležbe pri dobičku (za izgubo je odgovarjal do višine vložka). Pogodbe ni bilo potrebno vpisati v sodni register. Šlo je za izključno razmerje med tihim družbenikom in nosilcem t.d., ki navzven ni bilo vidno – pri firmi nosilca se je lahko uporabljal dodatek »s t.d.«, ki pa ni bil obvezen. V njej ni smelo biti imena ali priimka tihega družbenika (če je bilo, in je to vedel, je bil solidarno odgovoren za obveznosti družbe).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Razlika med komanditistom in tihim družbenikom

A

vprašanje 20
Komanditist je družbenik k.d., tihi družbenik pa je z nosilcem tihe družbe zgolj v pogodbenem razmerju. Komanditistov vložek se vpiše v register, pri t.d. pa noben vpis ni nujen. Delež tihega družbenika se ne poveča, če ne prevzame dobička (komanditistu se dobiček praviloma izplača, če je njegov delež zmanjšan, pa se mu pripisuje dokler ne doseže zneska, ki je določen za njegov vložek).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Razlika med parciaričnim posojilom in vložkom v tiho družbi?

A

vprašanje 21
Parciarično posojilo da posojilodajalec posojilojemalcu na podlagi pogodbe. Na njeni podlagi ima posojilodajalec namesto plačila obresti pravico biti udeležen pri dobičku. Tihi družbenik odgovarja za izgubo družbe do višine svojega vložka, pri posojilu pa take odgovornosti ni (glavnico je treba vrniti).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

D.D. - vse

A

vprašanje 22

Je kapitalska družba, ki ima osnovni kapital razdeljen na delnice. Vsota vseh delnic je osnovni kapital. Je PO, ki upnikom za prevzete obveznosti odgovarja z vsem svojim premoženjem (sama je pravni lastnik svojega premoženja, to niso delničarji). Delničarji osebno ne odgovarjajo za njene dolgove (samo s svojim vložkom). Po svojem gospodarskem in pravnem pomenu je najpomembnejša gospodarska družba.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Kaj se lahko v statutu uredi drugače kot pa je v ZGD?

A

vprašanje 23
Statut lahko posamezna vprašanja, ki jih ureja zakon, uredi drugače samo, če zakon to izrecno določa. Dodatna vprašanja se lahko uredijo le, če jih zakon ne ureja celovito.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Kaj pomeni statutarna togost?

A

vprašanje 24
Pomeni, da zakon našteva, kaj mora vsebovati statut delniške družbe (obligatorne sestavine) ter določa, da lahko statut posamezna vprašanja, ki jih ureja zakon, uredi drugače samo, če zakon tako izrecno določa, in da se s statutom lahko dodatna vprašanja uredijo le, če zakon teh vprašanj ne ureja celovito.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Ustanovitev d.d.

A

vprašanje 25

Ločimo simultano ali sočasno ustanovitev in postopno oziroma sukcesivno ustanovitev.
Simultana ustanovitev: d.d. se ustanovi tako, da vsi ustanovitelji (ki so lahko FO ali PO):
sprejmejo in podpišejo statut ter
sami prevzamejo vse delnice.
Družba je ustanovljena, ko ustanovitelji prevzamejo vse delnice. Vplačajo jih lahko v denarju ali s stvarnimi vložki. Vsaj 1/3 jih mora biti vplačanih v denarju. Na vsako delnico, ki se plača v denarju, mora biti pred vpisom d.d. v register vplačanih vsaj 25% njenega najmanjšega emisijskega zneska (če se prodajajo za višjo ceno, mora biti plačan ves presežek). Stvarni vložki se morajo v celoti vplačati tako, da lahko družba z njimi prosto razpolaga od vpisa v register dalje. Za delnice, ki so bile delno krite s stvarnimi vložki pa mora biti pred vpisom plačan tisti del, ki ni krit s stvarnim vložkom.
Ustanovitelji imenujejo prvi NS ali prvi upravni odbor – do prve skupščine. Imenujejo tudi revizorja za prvo poslovno leto. NS imenuje člane prve uprave, upravni odbor pa izvršne direktorje.
Pred vpisom v register morajo ustanovitelji sestaviti ustanovitveno poročilo (o poteku ustanovitve). Pred vpisom se ne morejo izdat delnice ali začasnice – če se izdajo so nične.
Postopna ustanovitev: d.d. se ustanovi tako, da se delnice vpisujejo na podlagi oglasa z vabilom k javnemu vpisu delnic (prospekt). Ustanovitelji najprej sprejmejo statut, nato objavijo prospekt in prevzamejo del delnic. Preostale delnice nato postopoma vplačujejo zainteresirane osebe na podlagi javnega vpisa. Delnice in denarna vplačila zanje se vpisujejo le pri bankah. Prevzamejo se z vpisnico. Rok za vpisovanje in vplačilo delnic ne sme biti daljši kot 3 mesece od dneva, določenega za začetek vpisovanja. Če po poteku tega roka niso vse delnice pravilno vpisane in vplačane, jih lahko v 15 dneh vpišejo oz. vplačajo ustanovitelji. Če tega ne storijo, se šteje, da ustanovitev ni bila uspešna. Ustanovitelji morajo v nadaljnjih 15 dneh z novim oglasom pozvati vpisnike, da dvignejo vplačane zneske.
Če je bilo vpisovanje in plačevanje delnic uspešno, pa morajo ustanovitelji v 15 dneh delnice razdeliti med vpisnike (določiti koliko delnic dobi kdo → ni jim treba sprejeti vsake ponudbe, prospekt je vabilo k stavljanju ponudb, dodelitev delnic pa sprejem teh ponudb). V primeru, da je kateremu od ustanoviteljev znana plačilna nesposobnost kakšnega vpisnika, mu delnic ne smejo dodeliti. Pri banki v kateri so se delnice vpisovale, mora biti vpisnikom na vpogled seznam koliko delnic je bilo dodeljeno vsakemu vpisniku. Seznam mora vsebovati tudi napotilo naj vpisniki, ki jim ni bila dodeljena nobena delnica, ali jim niso bile dodeljene vse vpisane delnice, dvignejo preveč plačane zneske. Ustanovitelji z vplačili ne smejo razpolagati, poslovodstvo pa lahko šele po vpisu v register.
Naslednja faza je sklic ustanovne skupščine (obligatorno). Opraviti se mora najpozneje v 2 mesecih od poteka roka za vpis delnic. Skličejo jo ustanovitelji z oglasom. Če ustanovna skupščina ni pravočasna, se šteje, da ustanovitev ni bila uspešna, ustanovitelji pa morajo v 15 dneh po poteku roka z oglasom pozvati vpisnike, naj dvignejo svoja vplačila. Če ga ne objavijo pravočasno to stori sodišče na predlog vpisnika in stroške ustanoviteljev.
Skupščina mora biti na sedežu družbe (če ni bilo v prospektu določeno drugače), na njej pa mora biti prisotna večina delnic (če je več razredov, večina vsakega razreda). Če skupščina ni sklepčna → ponoven sklic. Če ga ni, ali skupščina spet ni sklepčna → ustanovitev družbe ni uspela.
Skupščino odpre notar. Njena naloga je:
izvolitev predsednika in dveh preštevalcev glasov;
ugotavlja ali so vpisane in prevzete vse delnice in ali je bila opravljena razdelitev ter vplačila, ki morajo biti opravljena do ustanovne skupščine;
ali so izpolnjene vse zahteve glede stvarnih vložkov, tako da bo družba takoj po vpisu v register lahko z njimi razpolagala;
ugotavlja največji dovoljeni znesek ustanovnih stroškov, ki gredo v breme družbe;
izvoli organe za katere je pristojna skupščina.
Družba je ustanovljena, ko skupščina sprejme vse te sklepe.
ZGD-1 posebej ureja glasovanje – družba še ni ustanovljena, zato delničarji še nimajo članskih pravic. Statut pri tej ustanovitvi sprejmejo ustanovitelji! Delničarji v prvi fazi nimajo nobenega vpliva. ZGD-1 ima zato posebne določbe o spremembi statuta na ustanovni skupščini.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Poustanovitev - kaj je njeno bistvo? Zakaj se zanjo odločijo?

A

vprašanje 26

Z institutom naknadne ustanovitve (poustanovitve) se zagotavlja varstvo OK in njegova realna zagotovitev v primeru, če družba po ustanovitvi pridobiva stvarne vložke na način, da pridobiva stvari (pravice) na obligacijsko pravni ravni in jih plačuje v denarju. ZGD določa, da mora z vsako pogodbo, ki jo sklene družba z ustanovitelji ali delničarji, ki so v OK udeleženi z več kot 10% v prvih 2 letih po vpisu ustanovitve v register, in na podlagi katere družba pridobi stvari ali pravice, soglašati skupščina s ¾ večino. Taka pogodba o pridobitvi stvari ali pravice, se imenuje pogodba o poustanovitvi. Vpis v register je pogoj za veljavnost izpolnitvenih pravnih dejanj s strani družbe. Gre za institut dodatne ustanovitve oz. dodatnega vnašanja premoženja v obliki stvarnih vložkov po ustanovitvi. To je urejeno smiselno enako kot sama ustanovitev (dolžnost poslovodstva za izdelavo pisnega poročila o pogodbi o poustanovitvi, dolžnost revizorskega pregleda, dolžnost NS glede izdelave posebnega pisnega poročila, za odločanje na skupščini in pravice delničarjev v zvezi s tem ter za postopek registracije pogodbe). Registrski organ lahko zavrne vpis, če je cena za pridobitev premoženja neustrezno visoka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Kakšna sankcija je urejena, če pri d.d. uprava ne deluje več kot 12 mesecev, kako je to urejeno pri d.o.o.?

A

vprašanje 27

d. d. → družba preneha (likvidacija)
d. o.o. → sankcija ni predvidena

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Delnice - trojni pomen?

A

vprašanje 28

Delnica je vrednostni papir, katerega izdajatelj je d.d. in, ki se glasi na del njenega OK (nobena druga družba ne more izdati delnic).
Trojni pomen:
alikvotni del OK: ta je razdeljen na delnice
kot listina: je sestavljena iz 3 delov – talon (služi kot osnova za pridobitev nove kuponske pole oz. za zamenjavo VP, če je ta poškodovan oz. uničen), plašč in kuponska pola – uporablja se le še za delnice, ki so bile v tiskani obliki izdane pred ZGD-1. Od njega dalje je namreč delnice potrebno izdajati v nematerializirani obliki. Ne izda se v materialni obliki, dovolj je zapis pravice na elektronskem mediju = izjava izdajatelja, vpisana v centralni register nematerializiranih VP, s katero se izdajatelj zaveže, da bo izpolnil obveznosti iz VP osebi, ki je kot njegov zakoniti imetnik vpisana v centralnem registru;
kot vsebina članskih pravic v družbi: imetniku daje članske (upravljavske) in premoženjske pravice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Katere so pravice iz delnice? Glasovalne pravice?

A

vprašanje 29
Delnice dajejo imetniku premoženjske in članske pravice. Premoženjske pravice so:
pravica do dela dobička (dividende)
do ustreznega dela preostalega premoženja po likvidaciji ali stečaju družbe
pravica do prednostnega nakupa delnic novih emisij.
Članske pravice:
aktivna in pasivna volilna pravica v organih družbe,
nadzor nad poslovanjem družbe,
do informacij,
do izpodbijanja sklepov.
Glasovalna pravica: vsaka delnica ima glasovalno pravico – uresničuje se glede na delež delničarja v OK. Pridobi se s celotnim vplačilom vložka. Brez glasovalne pravice se lahko izdajo le prednostne delnice. Družba takih delnic ne sme imeti več kot ½. ZGD ne pozna navadnih delnic brez glasovalnih pravic, dopušča pa, da se določijo v posebnem zakonu. Ta pravica delničarjem omogoča, da oddajo svoj glas na skupščini. Ta odloča z večino oddanih glasov, če zakon ne določa strožje večine. Prepovedano je izdajati delnice, ki bi ob enakem deležu v osnovnem kapitalu dajale različno število glasov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Prednostne delnice?

A

vprašanje 30

Poleg zgoraj navedenih pravic imetnikom zagotavljajo še določene prednostne pravice. ZGD-1 ureja zbirno (kumulativno) in udeležbeno (participativno) prednostno delnico, s statutom se lahko določijo tudi delnice z drugačnimi prednostnimi pravicami
zbirna (kumulativna) prednostna delnica: daje imetniku pravico do prednostnega izplačila vseh še ne izplačanih (fiksno določenih) dividend, predno se imetnikom navadnih delnic v skladu s sklepom o razdelitvi dobička izplačajo kakršnekoli dividende. Dividende se imetnikom zbirne delnice izplačajo tudi za pretekla leta – določena je npr. 10% fiksna dividenda, ki bo, pred izplačilom navadnih delničarjev, plačana za vsa leta, ko ni bila plačana;
udeležbena (participativna) delnica: daje imetniku poleg prednostne dividende (ki je fiksna – npr. 10%) tudi pravico do izplačila dividend, ki v skladu s sklepom o delitvi dobička pripadajo navadnim delničarjem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Kosovne delnice?

A

vprašanje 31
Vsaka ima enak delež in pripadajoč znesek v OK (ta ne sme biti nižji od 1 EUR). Nimajo nominalnega zneska. Za vsako delnico se lahko izračuna t.i. računska vrednost, če osnovni kapital delimo s številom izdanih kosovnih delnic (delež posamezne delnice v OK se določa glede na število izdanih delnic).
Druga vrsta delnic glede na obliko so delnice z nominalnim zneskom (morajo se glasiti najmanj na 1 EUR ali njegov večkratnik. Delež delnice v OK se določa po razmerju med njenim nominalnim zneskom in zneskom OK).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Prenos prinosniških VP, prenos imenskih VP, prenos NVP?

A

vprašanje 32

Danes morajo biti delnice izražene v nematerializirani obliki – prenašajo se z nalogom imetnika za prenos na podlagi katerega klirinško depotna družba izvede preknjižbo na račun pridobitelja.
Prinosniške delnice: se glasijo na prinosnika. Tisti, ki ji ima, lahko izvaja pravice iz nje. Prenašajo se s cesijo;
Imenske delnice: se glasijo na ime. Prenašajo se z indosamentom in vpisom v knjigo delničarjev. Vedno so imenske začasnice (= potrdilo o udeležbi, ki se izda delničarjem pred izdajo delnic; če ni na ime je nična) in delnice, ki so izdane pred plačilom celotnega emisijskega zneska;

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

Kdaj je izdan nematerializiran VP?

A

vprašanje 33
Klirinško depotna družba izda nematerializirane vrednostne papirje s tem, da v centralni register vpiše podatke o bistvenih sestavinah nematerializiranih vrednostnih papirjev in nematerializirane vrednostne papirje vpiše na račune imetnikov v skladu z nalogom za izdajo. V tem trenutku nastane obveznost izdajatelja iz nematerializiranih VP.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Pravna podlaga posla o izdaji nematerializiranega VP?

A

vprašanje 34

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

Soglasje za prenos delnic?

A

vprašanje 35
Samo pri imenskih delnicah. Da je za prenos potrebno dovoljenje družbe, mora določati statut.
Če se z imenskimi delnicami ne trguje na organiziranem trgu, mora statut določiti utemeljene razloge, zaradi katerih sme družba odkloniti dovoljenje za prenos delnic (kadar bi lahko bilo zaradi prenosa delnic ogroženo uresničevanje ciljev družbe ali njena gospodarska samostojnost). Če je pravni temelj pridobitve delnic dedovanje, delitev skupnega premoženja zakoncev ali prodaja, opravljena v postopku prisilne izvršbe, lahko družba zavrne dovoljenje za prenos delnic samo, če pridobitelju ponudi prevzem teh delnic za plačilo njihove tržne vrednosti (lahko določi sodišče na predlog pridobitelja). Dokler družba ne izda dovoljenja za prenos delnic, pridobitelj iz teh delnic v razmerju do družbe nima nikakršnih pravic – razen: dedovanje, delitev skupnega premoženja ali prodaja v postopku prisilne izvršbe: pridobi premoženjske pravice že s pridobitvijo, upravljavske pa šele na podlagi dovoljenja družbe za prenos delnic.
Če se z imenskimi delnicami trguje na organiziranem trgu, lahko statut kot razlog za zavrnitev dovoljenja za prenos delnic določi samo okoliščino, da bi pridobitelj skupaj z delnicami, ki jih že ima, prekoračil določen delež glasovalnih pravic ali delež v kapitalu družbe. Če je pravni temelj pridobitve delnic dedovanje, delitev skupnega premoženja zakoncev ali prodaja, opravljena v postopku prisilne izvršbe, družba ne more zavrniti dovoljenja za prenos delnic. Pridobitelj takih delnic dobi premoženjska upravičenja že s prenosom, upraviteljska pa šele na podlagi dovoljenja družbe za prenos. Dokler družba ne izda dovoljenja za prenos delnic, pridobitelj iz teh delnic ne more uresničevati glasovalne pravice, kakor tudi ne drugih, z glasovalno pravico povezanih pravic, lahko pa uresničuje vse druge pravice iz teh delnic, vključno s pravico do prednostnega vpisa novih delnic.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
36
Q

Kdaj se lahko omeji prednostna pravica do nakupa novih delnic?

A

vprašanje 36

Prednostno pravico do nakupa novih delnic je mogoče omejiti ali izključiti, a zakon za to določa stroge pogoje. Odločitev o izključitvi je mogoče sprejeti samo s sklepom o povečanju OK, z najmanj ¾ kapitalsko večino. Poslovodstvo mora skupščini predložiti pisno poročilo o utemeljenosti razlogov za popolno ali delno izključitev – smisel: varovanje proporcionalne pravice delničarjev.
Ne gre za izključitev, če novo emisijo delnic prevzame finančna organizacija, z obveznostjo, da bo delnice kasneje najprej ponudila delničarjem

37
Q

Pridobivanje lastnih delnic - naštej nekaj primerov?

A

vprašanje 37

Družba sem pridobivati lastne delnice le:
če je pridobitev nujna, da bi preprečila hudo neposredno škodo, ki grozi premoženju družbe (prim.: pridobi delnice od delničarja, ki je dolžnik družbe in si s tem poplača terjatev);
z namenom, da se pridobljene delnice ponudijo v odkup delavcem družbe ali z njo povezane družbe;
z namenom, da bi delničarjem zagotovila odpravnino;
če je pridobitev neodplačna – družba ne nadomestila (darilo);
če banka, zavarovalnica ali druga finančna org. pridobi delnice pri nakupni komisiji – kupi lastne delnice v svojem imenu in na račun komitentov;
na podlagi univerzalnega pravnega nasledstva (pripojitev, spojitev, dedovanje);
na podlagi sklepa skupščine o umiku delnic po določbah o zmanjšanju OK;
na podlagi pooblastila skupščine za nakup lastnih delnic (ne sme jih pridobiti samo zaradi trgovanja).
Skupni delež lastnih delnic, pridobljenih na način iz 1. do 3. in 8. alineje ne sme, skupaj z drugimi lastnimi delnicami, ki jih družba že ima, presegati 10% OK. V nasprotnem primeru je pravni posel ničen, pridobitev delnic s strani družbe pa ni veljavna.
Iz lastnih delnic družba nima nobenih pravic – ne premoženjskih ne glasovalnih (izjema je pri povečanju OK). Kljub temu jih lahko zastavi, proda ali da v uživanje.
Če lastne delnice pridobi v nasprotju s temi določbami, jih mora odsvojiti v 1 letu po pridobitvi (če delež pridobljenih delnic na zakonit način presega 10%, mora presežek odsvojiti v 3 letih). Če teh rokov ne upošteva, mora delnice umakniti (razveljavitev).
Za lastne delnice družbe se štejejo tudi delnice, ki jih družba sprejme v zastavo (največ 10%).

38
Q

Pravice manjšinskih delničarjev?

A

vprašanje 38

Manjšinski delničarji so tako tisti, ki ne razpolagajo z zadostnim vplivom, da bi v družbi varovali svoje interese. Brez ustreznega zakonskega varstva bi tako ostali zgolj opazovalci ravnanja večine in bi lahko dosegli le tiste interese, ki bi bili skladni z interesi večine. Krog delničarjev, ki predstavlja manjšino ni stalen in fiksno določen. Odvisen je od konkretne situacije, števila delničarjev, njihovih deležev v kapitalu in njihovih interesov. ZGD-1 v okviru pravic manjšinskih delničarjev določa pravice do:
sklica skupščine (5%): če taka manjšina zahteva sklic skupščine, mora le-ta zasedati čim prej, a najkasneje v 2 mesecih od dneva, ko poslovodstvo prejme pisno zahtevo, saj sicer sodišče za sklic pooblasti manjšinske delničarje. Od tega formalnega predloga moramo ločiti pobudo za sklic, ki jo lahko da vsak delničar – uprava sama odloči ali bo skupščino sklicala ali ne. V tem primeru morebitni sklic pomeni sklic s strani uprave in ne manjšinskih delničarjev;
zahteva sklic ločenega zasedanja
predloga sodišču za odpoklic člana NS (10%)
s tožbo zahteva, da sodišče odloči o prenehanju družbe (5%)
predloga za imenovanje likvidacijskih upraviteljev (5%), posebnega in izrednega revizorja
tožba za povrnitev škode zoper ustanovitelje
tožba zaradi izpodbijanja sklepa skupščine o uporabi bilančnega dobička (5% ali 400.000)
do uveljavljanja odškodninskih zahtevkov družbe (actio pro socio)
zahteve, da se o razrešnici posameznemu članu vodenja ali nadzora odloča ločeno (10%)
predlog za sodni preizkus višine denarne odpravnine pri statusnih preoblikovanjih
izstopa iz družbe
pravice pri izključitvi.
Izključitev manjšinskih delničarjev (squeeze out): skupščina lahko na predlog delničarja, ki je imetnik delnic, ki predstavljajo najmanj 90% OK sprejme sklep o prenosu delnic preostalih delničarjev na glavnega delničarja, za plačilo primerne denarne odpravnine. Višino odpravnine določi glavni delničar (pregleda revizor, možna je preveritev oz. določitev s strani sodišča – predlaga jo lahko vsak delničar, če ponujena odpravnina ni primerna). Sklep o prenosu delnic se vpiše v register. S tem vse delnice manjšinskih delničarjev preidejo na glavnega.
Izstop manjšinskih delničarjev iz družbe (sell out): omogoča izstop preko obvezne ponudbe za odkup delnic – odkupi jih glavni delničar in ne d.d. ZGD-1 določa, da mora glavni delničar, na zahtevo enega ali več manjšinskih, v roku 1 meseca po prejemu zahtevka, slednjim ponuditi primerno denarno nadomestilo za odkup vseh preostalih delnic posameznega delničarja. Manjšinski delničarji lahko zahtevajo presojo primernosti nadomestila s strani sodišča.

39
Q

Večine pri sprejemanju sklepov skupščine?

A

vprašanje 39

Odloča z navadno večino (večina oddanih glasov delničarjev, ob predpostavki, da je navzočega vsaj ½ - sklepčnost), razen če zakon določa strožjo večino. (¾ večino navzočega kapitala, vsega kapitala, 90% za statusno preoblikovane, ki ne ohranja kapitalskih deležev).

40
Q

Ničnost sklepa skupščine, kako je v primeru, če ni bil navzoč notar - do kdaj? Kaj pa iz ostalih razlogov?

A

vprašanje 40
do vpisa

Sklep skupščine je ničen:
če skupščina sklene povečati OK v nasprotju z določbami ZGD;
če pri povečanju OK iz sredstev družbe sklene, da delničarjem ne pripadejo delnice v skladu z dosedanjim sorazmerjem v OK;
če je bil sprejet na skupščini, ki ni bila pravilno sklicana, razen če so se zasedanja udeležili ali so bili veljavno zastopani vsi delničarji;
če sklep ni pravilno potrjen – ni bil navzoč notar (ničnost se lahko uveljavi do vpisa v register);
če sklep ni združljiv z bistvom družbe ali če je v nasprotju s določbami ZGD, ki se uporabljajo za zaščito upnikov ali so sicer v javnem interesu;
če je po svoji vsebini v nasprotju z moralo ali javnim redom;
v postopku kombiniranega znižanja OK, če v 6 mesecih po njegovem sprejetju sklep o povečanju OK in izvedba povečanja OK nista vpisana v register; ta rok ne teče, dokler pred sodiščem teče postopek zaradi uveljavljanja ničnosti ali izpodbojnosti.
Rok: 3 leta od vpisa v register (razen če sklep ni bil pravilno potrjen).
Nični sklep nima nobenih pravnih posledic. Tisti, ki je na njegovi podlagi karkoli prejel, mora vrniti družbi celotno vrednost skupaj s stroški.

41
Q

Kdo uveljavlja ničnost sklepa?

A

vprašanje 41

ZGD-1 izrecno ne določa aktivno legitimiranih upravičencev za uveljavljanje ničnosti sklepov skupščine. Zato velja splošno pravilo, da lahko ničnost uveljavlja, kdor ima pravni interes, torej ugotovitveni interes za ničnostno tožbo in poleg tega še splošni pravovarstveni interes. Delničar ima ugotovitveni interes že na podlagi samega temelja, torej obstoja korporacijskopravnega razmerja. Ugotovitvenega interesa ni treba posebej dokazovati.

42
Q

Izpodbojnost - kdaj? Roki

A

vprašanje 42

Sklep skupščine je izpodbojen, če je vsebina sklepa v nasprotju z zakonom ali statutom, ali če je bil pri sprejetju sklepa kršen zakon ali statut in te kršitve vplivajo na veljavnost sklepa (na primer, ker za sprejetje sklepa ni glasovala zadostna večina). Sklepa skupščine ni več mogoče razveljaviti, če je skupščina izpodbojni sklep potrdila z novim sklepom in če proti temu novemu sklepu v izpodbojnem roku ni bila vložena tožba za njegovo razveljavitev ali ugotovitev ničnosti ali če je bila taka tožba umaknjena ali če je bil tožbeni zahtevek za razveljavitev novega sklepa ali ugotovitev njegove ničnosti pravnomočno zavrnjen. Sklep skupščine lahko izpodbijajo:
vsak delničar pod pogoji, ki jih določa ta zakon,
poslovodstvo,
vsak član organa vodenja ali nadzora, če bi člani z uresničitvijo sklepa skupščine storili kd ali ravnali v nasprotju z zakonom.
Izpodbojna tožba se lahko vloži v 1 mesecu. Rok začne teči z dnem, ko se je skupščina končala, če se je tožnik udeležil skupščine oz. z dnem, ko je izvedel za sklep ali bi zanj moral izvedeti, če se je ni udeležil. Če je bil sklep objavljen, začne teči rok z dnem objave.
Delničar, ki je bil navzoč na skupščini, lahko izpodbija sklep samo, če je na skupščini takoj zapisniško obvestil skupščino o nameravani tožbi; delničar, ki ni bil navzoč pa le, če mu je bilo protipravno preprečeno, da bi prisostvoval skupščini, ali če ni bil pravilno vabljen na skupščino, ali če je skupščina odločila o zadevi, ki ni bila na dnevnem redu.
Če sodišče razveljavi sklep skupščine ali ga razglasi za ničnega, učinkuje sodba proti vsem delničarjem ter članom organov vodenja ali nadzora. Če gre za sklep, ki se vpiše v register, se vsebina sodbe vpiše po uradni dolžnosti.

43
Q

Ničnost in izpodbojnost letnega poročila ter sklepa o uporabi bilančnega dobička

A

vprašanje 43

Letno poročilo je nično, če:
je njegova vsebina v nasprotju s določbami ZGD, ki se uporabljajo za zaščito upnikov družbe ali so sicer v javnem interesu;
bi moralo biti po tem zakonu revidirano, pa revizija ni bila opravljena ali je bila opravljena v nasprotju z načinom in pogoji, določenimi z zakonom, ki ureja revidiranje, ali
so bile pri sprejetju letnega poročila kršene določbe ZGD ali statuta povečanju ali zmanjšanju kapitalskih rezerv in rezerv iz dobička.
Sklep skupščine o sprejetju letnega poročila se lahko izpodbija kot je opisano v 42. vprašanju.
Izpodbojnost sklepa o uporabi bilančnega dobička: se lahko izpodbija, če je v nasprotju z zakonom ali statutom ali če je skupščina odločila, da se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini 4% OK, če to ni bilo nujno glede na okoliščine, v katerih družba posluje. Tožbo zaradi izpodbijanja sklepa skupščine o uporabi bilančnega dobička lahko vložijo delničarji, katerih skupni deleži delnic dosegajo 5% OK ali katerih skupni najmanjši emisijski znesek dosega 400.000 EUR. Če sodišče ugotovi, da obstajajo okoliščine, ki upravičujejo delitev bilančnega dobička, na zahtevo delničarjev spremeni sklep skupščine.

44
Q

Prenehanje družbe brez likvidacije

A

vprašanje 44

D.D. lahko preneha po skrajšanjem postopku, brez likvidacije, če to registrskemu organu predlagajo vsi delničarji in predlogu priložijo:
sklep o prenehanju po skrajšanem postopku ter
notarsko overjene izjave vseh delničarjev, da:
so poplačane vse obveznosti družbe in
urejena vsa razmerja z delavci ter
da prevzemajo obveznost plačila morebitnih preostalih obveznosti družbe.
Za te obveznosti odgovarjajo solidarno z vsem svojim premoženjem. Upniki lahko terjatve proti njim uveljavijo v 1 letu od izbrisa.
Zoper sklep o prenehanju po skrajšanem postopku lahko ugovarjajo delničarji, upniki in pristojni državni organi. O ugovoru odloča registrski organ. Če ugotovi, da je ugovor utemeljen in so oškodovani U ali delničarji, razveljavi sklep in o tem obvesti organe družbe, ki morajo izvesti postopek likvidacije. Če ugovor ni vložen ali ga registrski organ zavrne, izda sklep o izbrisu družbe iz registra.

45
Q

Kombinirano zmanjšanje osnovnega kapitala in kakšen je njegov namen?

A

vprašanje 45

Osnovni kapital se hkrati zmanjša in poveča – oboje mora biti izvedeno sočasno, vključno s hkratno registracijo v registru. Pri tem se OK lahko izjemoma zmanjša pod najnižji nominalni znesek, ki ga zakon sicer določa kot minimalni kapital za d.d. Kapital se zmanjša na enak način kot pri rednem zmanjšanju (zmanjšanje nominalnega zneska delnic ali združevanje delnic, če se nominalni znesek ne more več zmanjšati ≠ umik delnic). Skupščina mora hkrati sprejeti sklep o zmanjšanju in o povečanju OK – efektivno zmanjšanje in realno povečanje (nove delnice; ne zgolj prenos iz sredstev družbe). Izrecno je izključeno povečanje s stvarnimi vložki (tako ne pride v poštev niti pretvorba terjatev U v delnice, ker se to obravnava kot stvarne vložke).
Namen je, da stari delničarji izstopijo iz družbe, novi pa vanjo vstopijo (izloči se stari in pridobi sveži kapital).

46
Q

Povečanje osnovnega kapitala?

A

vprašanje 46
O njem vedno odloča skupščina s ¾ večino (če statut ne določi drugačne). Lahko je:
Redno: povečanje OK z vložki: gre za povečanje z izdajo novih delnic, delničarji imajo prednostno pravico do nakupa. Ni mogoče povečati, dokler dosedanji vložki niso v celoti vplačani (razen če ni plačan le neznaten del). Možno s stvarnimi vložki. Povečanje začne veljati z dnem vpisa v register (potem, ko so vse vpisane delnice vplačane)
Pogojno (konvertibilne obveznice, delniške opcije): v bistvu gre za povečanje dolžniškega kapitala družbe, ki se v določenem trenutku lahko spremeni v OK. Zakon v teh postopkih izročitve zamenljivih obveznic za delnice izjemoma ne šteje za stvarne vložke. Izdaja samih hibridnih obveznic še ne pomeni povečanja OK – s sklepom skupščine se določi nominalni znesek OK, ki se bo lahko (za namen zamenjave teh VP) povečal (določi nominalni znesek pogojno povečanega kapitala). Pogojno povečanje kapitala je institut, na podlagi katerega lahko družba zagotovi uresničitev pravic imetnikov posebnih obligacij, ni pa to nujen pogoj za izdajo teh obligacij
Z odobrenim kapitalom: statut pooblasti poslovodstvo da največ 5 let po vpisu družbe v register, poveča OK do določenega zneska (odobreni kapital). Povečanje se izvede z novimi delnicami. Potreben je sklep skupščine + soglasje NS.
Iz sredstev družbe: gre zgolj za nominalno povečanje (dejansko se kapital družbe ne spremni). Gre za prenos iz kapitalskih, statutarnih rezerv, rezerv iz dobička ali iz prenesenega dobička (postavke lastnega kapitala se preoblikujejo v OK). Delničarji nove delnice dobijo brezplačno (ohrani se sorazmerje)

47
Q

Odškodninska odgovornost uprave. Tožba zoper upravo, če je povzročila škodo

A

vprašanje 47
Člani uprave morajo pri opravljanju svojih poslov morajo ravnati v dobro družbe s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika in varovati njene poslovne skrivnosti. Družbi so solidarno odgovorni za škodo, ki je nastala kot posledica kršitve njihovih nalog, razen če dokažejo, da so jih izpolnjevali vestno in pošteno. Škode jim ni treba povrniti, če dejanje s katerim je škoda nastala, temelji na zakonitem skupščinskem sklepu (ne pa tudi če je dejanje člana odobril NS). Družba se odškodninskim zahtevkom lahko odreče ali jih pobota šele 3 leta po nastanku, če s tem soglaša skupščina in če ne ugovarja manjšina, ki ima skupno vsaj 10% OK. Odškodninski zahtevek, ki ga ima družba do člana, lahko uveljavijo tudi upniki, če jih družba ne more poplačati.
Zakon posebej ureja odškodninsko odgovornost oseb, ki s svojim vplivom na družbo tej povzročijo škodo. Gre za namerno povzročeno škodo, ki jo uprava kot celota ali njen član stori s tem, da pripravi člane uprave, prokurista ali poslovnega pooblaščenca do tega, da posluje v škodo družbe. Taka os. odgovarja solidarno, skupaj s člani uprave. Delničarji so v tem prim. upravičeni do samostojnega zahtevka. Sicer posam. delničar nima aktivne legitimacije tožiti v imenu družbe, samo v svojem imenu, če je škoda nastala tudi njemu.
Odškodninski zahtevek zoper člana uveljavi uprava kot zastopnik družbe. O vložitvi tožbe odloči skupščina (če je še član organa, skupščina določi posebnega zastopnika). Možna je tudi vložitev tožbe v imenu družbe na zahtevo manjšine – tožbo za račun družbe v svojem imenu vložijo delničarji, katerih deleži znašajo najmanj 10% OK ali 400.000 EUR, če predlog za tožbo na skupščini ni sprejet, skupščina ne imenuje posebnega zastopnika ali poslovodstvo ali posebni zastopnik ne ravna v skladu s sklepom skupščine.
Uprava odgovarja tudi NS, ki jo lahko odpokliče. Člana lahko odpokliče samo iz krivdnih razlogov (huje krši obv., ni sposoben voditi poslov, mu skupščina izreče nezaupnico ali iz drugih poslovno ekonomskih razlogov).
V skladu z ZFPPIPP je poslovodstvo upnikom odgovorno za škodo, ki so jo imeli, ker v stečajnem postopku niso dosegli polnega poplačila, če je bil nad družbo začet stečaj in poslovodstvo:
ni pravočasno predložilo NS poročila o ukrepih finančnega prestrukturiranja, ni vložilo predloga za začetek stečaja oz. PP,
je ravnalo v nasprotju z načelom enakega obravnavanja U.
Škoda = razlika do polnega poplačila (če ne dokaže drugače). Člani uprave U odgovarjajo solidarno. Člani poslovodstva so v celoti ali delno prosti odškodninske odgovornosti, če dokažejo, da je celotna škoda ali njen del nastal zaradi dogodkov ali ravnanja drugih oseb, ki jih poslovodstvo, čeprav je ravnalo z ustrezno skrbnostjo, ni moglo preprečiti, odvrniti ali omejiti njihovih škodljivih posledic. Posamezen član je prost odškodninske odgovornosti, če dokaže, da obveznosti ni mogel opraviti sam in so drugi nasprotovali ali če ni vedel in ni mogel vedeti za ravnanje, ki je kršilo načelo enakega obravnavanja U.

48
Q

KDD - ali je osebna ali kapitalska družba? Zakaj? Kdo so komplementarji

A

vprašanje 48

Komanditna delniška družba je družba, pri kateri je najmanj en družbenik odgovoren za obveznosti družbe z vsem svojim premoženjem (komplementar), komanditni delničarji, ki imajo delež v osnovnem kapitalu, pa za obveznosti družbe do upnikov niso odgovorni. Statut komanditne delniške družbe mora sprejeti najmanj 5 oseb.
To je kapitalska družba (?), ki jo zakon ureja kot obliko d.d. (za vprašanja povezana s kapitalskimi razmerji in delnicami se uporabljajo določbe o d.d.). Zakon o gospodarskih družbah razporeja k.d.d. med kapitalske družbe, čeprav gre v osnovi za osebno družbo zaradi osebne odgovornosti komplementarjev za obveznosti družbe. Vendar pa so komplementarji v k.d.d. navadno kapitalske družbe in je zato umestitev k.d.d. v ZGD smiselna.
Komplementarji so družbeniki, ki za obveznosti družbe odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. Imajo enake funkcije kot uprava v d.d. (se tudi vpišejo v register namesto članov uprave). Na skupščini imajo glasovalno pravico v sorazmerju s svojo udeležbo v OK (v določenih prim. je izključena: izvolitev in odpoklic NS, razrešitev komplementarjev, imenovanje revizorjev,…).

49
Q

Kaj je razlika med delitvijo (oddelitvijo) in ustanovitvijo hčerinske družbe?

A

vprašanje 49

Delitev je oblika statusnega preoblikovanja, pri kateri se deli premoženja prenosne družbe prenašajo na prevzemne družbe. Imetniki deležev prenosne družbe v zameno za preneseno premoženje, dobijo deleže prevzemnih družb. Kapitalske družbe se lahko delijo z razdelitvijo, oddelitvijo ali izčlenitvijo. (Oddelitev: prenos posameznih delov premoženja družbe, ki z oddelitvijo ne preneha na nove ali prevzemne družbe.) Pri razdelitvi in oddelitvi se družbenikom ali delničarjem prenosne družbe zagotovijo delnice ali poslovni deleži nove ali prevzemne družbe, pri izčlenitvi pa se deleži nove (prevzemne) družbe zagotovijo prenosni družbi! Tako je položaj pri izčlenitvi podoben ustanovitvi hčerinskih družb. Kljub temu pa tudi izčlenitev vpliva na pozicijo imetnikov deležev razpolagalca – sprememba je predvsem v načinu, kako izvršujejo oblastništvo nad premoženjem, ki je bilo predmet izčlenitve.
Hčerinska družba kot pravna oseba deluje samostojno in v okviru korporacijskih, gospodarskih, davčnih in statusnih značilnosti pravnega okolja, v katerem je ustanovljena, od matične družbe pa je odvisna zgolj v ekonomskem in posledično strateškem smislu. Matično podjetje pri ustanavljanju hčerinske družbe upošteva pravo države sedeža novoustanovljene hčerinske družbe, pri čemer so pogoji ustanovitve in poslovanja take družbe odvisni od njene pravne oblike.
Pri delitvi (oddelitvi) so člani nove družbe delničarji družbe, ki se deli, pri hčerinski družbi pa ima delež družba mati.
50
Q

Razlika med koncernom in holdingom

A

vprašanje 50

Koncern je ena od možnosti povezovanja pravno samostojnih družb. Lahko je:
dejanski: enotno vodstvo obvladujoče družbe
pogodbeni: pogodba o obvladovanju
z razmerjem enakopravnosti: enotno vodstvo pravno samostojnih družb (ni medsebojne odvisnosti).
Bistvo = enotno vodstvo!
Holding je krovna družba, katere lastna dejavnost je ustanavljanje, financiranje in upravljanje v holding povezanih družb. Od koncerna se loči po tem, da v holdingu ni enotnega vodstva. Podlaga za upravljanje je večinska kapitalska udeležba. Svojo funkcijo opravlja na skupščini in ne z navodili upravi.

51
Q

Preoblikovanje družb - materialni pomen in formalni pomen

A

vprašanje 51

52
Q

Statusna preoblikovanja, odpravnina delničarjem, nadomestila, vsotno načelo

A

vprašanje 52

53
Q

Registrska zapora (bistvo instituta)

A

vprašanje 53

54
Q

Pogodba o obvladovanju?

A

vprašanje 54

55
Q

Kaj je zadruga? kaj je bistvo zadruge?

A

vprašanje 1

56
Q

Kakšne so omejitve pri delitvi dobička v zadrugah?

A

vprašanje 2

57
Q

Temeljna načela ZFPPIPP

A

vprašanje 1

58
Q

Kaj je insolvenca?

A

vprašanje 2

59
Q

Razlika med postopkom likvidacije, prisilne poravnave in stečaja?

A

vprašanje 3

60
Q

Prijava terjatve v stečaju? Prijava terjatve v prisilni?

A

vprašanje 4

61
Q

Stečaj? razlogi, materialnopravne posledice uvedbe in začetka stečaja?

A

vprašanje 5

62
Q

Stečajna masa?

A

vprašanje 6

63
Q

Vpliv stečaja na izvršbe?

A

vprašanje 7

64
Q

Namen prisilne poravnave

A

vprašanje 8

65
Q

Kdo lahko vloži predlog za prisilno poravnavo?

A

vprašanje 9

66
Q

Ali je sedaj mogoča prisilna poravnava v stečaju?

A

vprašanje 10

67
Q

Navadne in prednostne terjatve

A

vprašanje 11

68
Q

Ločitvene pravice - kaj so in katere so?

A

vprašanje 12

69
Q

Izločitvene pravice

A

vprašanje 13

70
Q

Na katere terjatve vpliva prisilna poravnava in na katere ne?

A

vprašanje 14

71
Q

Izpodbijanje pravnih dejanj dolžnika?

A

vprašanje 15

72
Q

Postopki izbrisa brez likvidacije (pogoji, 2 glavna razloga)

A

vprašanje 16

73
Q

Osebni stečaj, katero sodišče, kdo sodi?

A

vprašanje 17

74
Q

Prevzemni prag, izjema ko presežeš prevzemni prag, pa ni potrebna prevzemna ponudba?

A

vprašanje 1

75
Q

Omejitve poslovodstva po prejemu prevzemne namere?

A

vprašanje 2

76
Q

Varstvo, kršitev konkurence, nedovoljena špekulacija, dumpinški izvoz?

A

vprašanje 1

77
Q

Kaj je nelojalna konkurenca in par primerov

A

vprašanje 2

78
Q

Obveznice in hipotekarne obveznice in njihova izdaja

A

vprašanje 1

79
Q

Dunajska konvencija

A

vprašanje 2

80
Q

Uredba o postopkih v primeru insolventnosti - krajevna pristojnost

A

vprašanje 4

81
Q

Pogodba o borznem posredovanju (ZTFI)

A

vprašanje 5

82
Q

Trasirana in lastna menica

A

vprašanje 6

83
Q

Zavarovanje - ali je lahko družba za vzajemno zavarovanje delniška družba?

A

vprašanje 7

84
Q

Znamka, model, geografska označba?

A

vprašanje 8

85
Q

Dokumentiran plačilni nalog v gospodarskem postopku, ali je možno tudi tako, da se ne priloži verodostojna listina? Kako pa je v negospodarskih zadevah?

A

vprašanje 1

86
Q

Ali je motenjski spor med dvema pravnima osebama gospodarski spor?

A

vprašanje 2

87
Q

ZPP gospodarski spori

A

vprašanje 3

88
Q

Ali je pomorski spor gospodarski spor?

A

vprašanje 4