Delovno pravo - Ruža Križnar Jager Flashcards

1
Q

Kaj ureja ZDSS? O katerih sporih odloča Delovno in socialno sodišče? Kdo so stranke?

A

Zakon določa pristojnost, organizacijo in sestavo delovnih in socialnih sodišč, kot specializiranih sodišč, ter pravila postopka po katerih ta sodišča odločajo v delovnih in socialnih sporih.

Ureja:

  • individualne delovne spore
  • kolektivne delovne spore
  • socialne spore.

Stranke v individualnem delovnem sporu sta delavec in delodajalec.
V kolektivnem delovnem sporu je udeleženec oseba, organ ali združenje, ki je vložil predlog:
- združenje delavcev oziroma delodajalcev ali
- posamezni delodajalci ter skupine delavcev za katere velja kolektivna pogodba ali
- tisti, ki ima po zakonu pravico organizirati stavko, tisti zoper katerega je stavka organizirana, sindikat.

V socialnih sporih pa so stranke delavec, delodajalec kot tožeči stranki in zavodi kot tožena stranka (zavod za zdravstveno zavarovanje, za pokojninsko in invalidsko zavarovanje,..).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kakšna so delovna in socialna sodišča? Koliko jih imamo?

A

Sodišča prve stopnje, ki imajo položaj okrožnega sodišča (to določa Zakon o sodiščih):

  • delovno in socialno sodišče v Ljubljani (pristojno za odločanje v delovnih sporih za območje Kranj, Krško, Ljubljana in Novo mesto ter v socialnih sporih za celo Slovenijo)
  • delovno sodišče v Mariboru
  • delovno sodišče v Celju
  • delovno sodišče v Kopru

Socialno sodišče sodi na sedežu, naroke pa opravlja tudi na zunanjih oddelkih. V delovnih sporih sodišča odločajo na sedežu, če ni določeno, da odločajo na zunanjih oddelkih.

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Individualni delovni spori. V kakšnih sporih še odloča sodišče po ZDSS?

Okvirno našteti kolektivne delovne spore?
Kolektivni spori so posledica česa?

A

Individualni delovni spori:

  • sklenitev, obstoj, trajanje in prenehanje delovnega razmerja
  • o pravicah, obveznostih in odgovornostih iz delovnega razmerja med delavcem in delodajalcem ter njegovimi pravnimi naslednjimi
  • o pravicah in obveznostih iz razmerij med delavcem in uporabnikom, h kateremu je delavec napoten na delo na podlagi dogovora med delodajalcem in uporabnikom
  • v zvezi s postopkom zaposlovanja med delodajalcem in kandidatom
  • o pravicah in obveznostih iz industrijske lastnine, ki nastanejo med delavcem in delodajalcem
  • o opravljanju del otrok mlajših od 15 let, vajencev, dijakov, študentov
  • o kadrovski štipendiji med delodajalcem in dijakom ali študentom
  • o volonterskem opravljanju pripravništva

Kolektivni delovni spori:

  • o veljavnosti KP in njenem izvrševanju
  • o pristojnosti za kolektivno pogajanje
  • o skladnosti KP z zakonom, medsebojni skladnosti KP in skladnosti splošnih aktov delodajalca z zakonom in KP
  • o zakonitosti stavke
  • o sodelovanju delavcev pri upravljanju
  • o pristojnostih sindikata v zvezi z delovnimi razmerji
  • v zvezi z določitvijo reprezentativnosti sindikata

Socialni spori

Socialni spori so spori o pravicah, obveznostih in pravnih koristih fizičnih, pravnih in drugih oseb, če so lahko nosilci pravic in obveznosti iz sistema socialne varnosti, in za katere so v skladu z zakonom pristojna socialna sodišča. V socialnem sporu se zagotavlja sodno varstvo proti odločitvam in dejanjem državnih organov in nosilcev javnih pooblastil.

Kateri so

  • na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja
  • o pravici do in iz obveznega zavarovovanja
  • o pravici do in iz obveznega dodatnega zavarovanja
  • o priznanju in dokupu zavarovalne dobe
  • o plačevanju prispevkov
  • na področju zdravstvenega zavarovanja o pravici do in iz obveznega zdr. zavarovanja
  • na področju zavarovanja za primer brezposelnosti in zaposlovanja
  • o pravici do in iz obveznega zavarovanja za primer brezposelnosti in plačevanju prispevkov za to zavarovanje
  • o prostovoljni vključitvi v obvezno zavarovanje za primer brezposelnosti in plačevanju prispevkov za to zavarovanje
  • na področju starševskega varstva in družinskih prejemkov o pravici do in iz zavarovanja za starševsko varstvo ter plačevanju prispevkov za to zavarovanje
    ter o pravici do družinskih prejemkov
  • na področju socialnih prejemkov o socialno varstvenih dajatvah tero pravici do socialnih prejemkov iz različnih naslovov
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kdaj je toženec zavarovalnica?
Odškodninski spor - primer delovne nesreče, delavec se poškoduje, kje vloži tožbo?
Kaj če ima delodajalec odgovornost zavarovano pri zavarovalnici?

A

Delovno sodišče je pristojno za odločanje v individualnem delovnem sporu med delavcem in delodajalcem o plačilu odškodnine iz naslova poškodbe pri delu, tudi če je kot sospornik tožena zavarovalnica, pri kateri ima delavec zavarovano civilno odgovornost. Če se postopek ustavi zoper delodajalca, se delovno in socialno sodišče izreče za nepristojno in zadevo odstopi pristojnemu sodišču, pristojno je sodišče splošne pristojnosti, vodi se pravdni postopek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Obnova postopka po ZDSS?

A

Za pravna sredstva se uporablja ureditev po ZPP. V delovnih in socialnih sporih ni dovoljena ZVZ. V kolektivnih sporih ni dovoljena obnova postopka.

Postopek, ki je s sodno odločbo pravnomočno končan, se lahko na predlog stranke obnovi:
1. Če je pri izdaji sodbe sodeloval sodnik, ki bi moral biti izločen; (če ni mogla uveljaviti v prvem postopku brez svoje krivde)

  1. Če je stranki z nezakonitim postopanjem, zlasti z opustitvijo vročitve ni bila dana možnost obravnavanja pred sodiščem;
  2. Če je bila opravljena osebna vročitev prve vloge, ki se je vročala v postopku po fikciji vročitve, ta način vročitve pa je bil uporabljen zaradi strankine odsotnosti v nepretrganem trajanju več kot 6 mesecev;
  3. Procesne predpostavke glede strank: nekdo ki ne more biti pravdna stranka, ali je ni zastopal tisti, ki jo je po zakonu upravičen zastopati, ali če pravdno nesposobne stranke ni zastopal zakoniti zastopnik, ali če zakoniti zastopnik ni imel potrebnega dovoljenja za pravdo, ali če stranke ni zastopal pooblaščenec, pa bi jo moral, ali če pooblaščenec ni imel pooblastila, razen če so bila dejanja kasneje odobrena
  4. če se sodna odločba opira na krivo izpovedbo priče ali izvedenca
  5. če se sodna odločba opira na ponarejeno listino ali na listino v kateri je bila potrjena neresnična vsebina
  6. če je prišlo do sodne odločbe zaradi kaznivega dejanja sodnika, zakonitega zastopnika stanke, ali pooblaščenca stranke ali nasprotne stranke
  7. če pridobi stranka možnost uporabiti pravnomočno odločbo sodišča, ki je bila prej izdana o istem zahtevku med istima strankama (če ni mogla uveljaviti v prvem postopku brez svoje krivde)
  8. če se opira sodna odločba na drugo sodno odločbo ali na odločbo kakšnega drugega organa, pa je bila ta oločba pravnomočno spremenjena, razveljavljena oziroma odpravljena (če ni mogla uveljaviti v prvem postopku brez svoje krivde)
  9. če stranka zve za nova dejstva ali pa najde možnost pridobiti nove dokaze, na podlagi katerih bi bila lahko izdana zanjo ugodnejša odločba
  10. če je prišlo do pravnomočne sodbe kazenskega sodišča, ki temelji na istem dejanskem stanju kot sodna odločba, na podlagi katere je že bilo odločeno v pravdnem postopku. Sodišče je vezano na pravnomočno obsodilno sodbo samo glede obstoja kaznivega dejanja in kazenske odlogovornosti storilca. (če ni mogla uveljaviti v prvem postopku brez svoje krivde)

Rok za vložitev je 30 dni (subjektivni) ter 5 let (objektivni).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kaj je stavka?

Spor glede zakonitosti stavke? Kdo je stranka? Kakšen je interes delodajalca?

A

Stavka je urejena v Zakonu o stavki, ki je bil sprejel v SFRJ leta 1991.

Stavka je organizirana prekinitev dela delavcev za uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic in interesov iz dela.
Pravica do stavke je individualna pravica delavca (prosto se odloči o svoji udeležbi v stavki), ki se uresničuje kolektivno (sam delavec ne more stavkati, potreben je sklep sindikata ali večine delavcev).

Stavka je zakonita, če je organizirana v skladi z Zakonom o stavki in se nanaša na ekonomske in socialne interese iz dela. Stavkovni odbor mora napovedati stavko najpozneje pet dni pred dnevom, določenim za njen začetek, tako, da pošlje sklep o začetku stavke organu uoravljanja in poslovodnemu organu organizacije in oziroma delodajalcu. Stavkovni odbor in predstavniki organov, ki jim je napovedana stavka, morajo od dneva napovedi stavke in med njo poskušati sporazumno rešiti nastali spor.
Stavkovni odbor in delavci, ki sodelujejo v stavki, morajo stavko organizirati in voditi na način, ki ne ogroža varnosti in zdravja ljudi in premoženja, ter omogočanadaljevanje dela po končani stavki. prav tako ne smejo delavcem, ki ne sodelujejo v njej, preprečevati, da bi delali. Stavka se konča s sporazumom ali s sklepom sindikata oziroma delavcev, ki so sprejeli sklep o stavki.

Predlog za začetek postopka o zakonitosti stavke lahko vloži tisti, ki ima po zakonu pravico organizirati stavko, in tisti, zoper katerega je stavka organizirana.

Delodajalec je zainteresiran, da začne takšen postopek zaradi odškodninske odgovornosti v primeru nezakonite stavke. Lahko od organizatorjev stavke in udeležencev stavke zahteva odškodnino.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Odpoved POZ? Kakšni so roki?

A

Poznamo redno in izredno odpoved.

Redna odpoved POZ je odpoved z odpovednim rokom. Delavec lahko redno odpove POD brez razloga, delodajalec pa mora imeti utemeljen razlog. Izredna odpoved je odpoved brez odpovednega roka. Delavec in delodajalec lahko odpovesta pogodbo le v primerih določenih v ZDR.

Odpoved mora biti izražena v pisni obliki, delodajalec mora pisno obrazložiti dejanski razlog za odpoved POD. Delodajalec mora delavca pisno obvestiti o pravnem varstvu in pravicah iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti, ter o obveznosti prijace v evidenco iskalcev zaposlitve.

Odpoved mora biti vročena pogodbeni stranki (praviloma v prostorih delodajalca, priporočeno s povratnico, ter z objavo na oglasnem mestu pri delodajalcu, ki je dostopno delavcu).

Odpovedni roki
Redna odpoved s strani delavca:
- do enega leta zaposlitve = 15 dni
- od enega leta zapolitve = 30 dni
Lahko je dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot 60 dni.
Redna odpoved s strani delodajalca iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti
- do enega leta zaposlitve = 15 dni
- od enega do dveh let zaposlitve = 30 dni
Nad dve leti za vsako leto zaposlitve narašča za dva dni, vendar največ 60 dni.
nad 25 let zaposlitve je odpovedni rok 80 dni, če ni s KP na ravni dejavnosti določen drugačen rok, vendar ne krajši kot 60 dni.

Redna odpoved s strani delodajalca zaradi krivdnega razloga:
Odpovedni rok = 15 dni

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

POZ? Kaj bi me najbolj zanimalo, razen glede plače?
Sklenitev POZ za določen čas, plača 1000,00 EUR, ali je takšna POZ vredu?
Kaj če POZ ne vsebuje razloga? Ali bi čakal z uveljavljanjem te pomanjkljivosti? Ali je potrebno v tožbi kaj veliko razlagati, da bo tožba sklepčna

A

Potrebno je navesti zakaj se sklepa za določen čas, in ali je plača bruto ali neto.

Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če delavec ostane na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

Če pogodba o zaposlitvi za določen čas ne vsebuje razloga za sklenitev za določen čas, kot tudi če je razlog naveden pa ni resničen, je sklenjena v nasprotju z zakonom.

  1. Če delavec za kršitev pravice zve še v času trajanja delovnega razmerja, ima pravico pisno zahtevati, da delodajalec kršitev odpravi. Če delodajalec v roku 8 dni po vročeni pisni zahtevi ne izpolni svoje obveznosti oziroma ne odpravi kršitve, lahko delavec v roku 30 dni od poteka roka za izpolnitev zahteva sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem.

Postavi zahtevek na ugotovitev obstoj delovnega razmerja za nedoločen čas.

Potrebna je pisna zahteva, ki je procesna predpostavka.

  1. Če torej pogodbe ni, ali ta ni vredu (npr. civilnopravna pogodba) je obvezna pisna zahteva za odpravo kršitev. Pisna zahteva delavca je procesna predpostavka, razen če gre za denarno terjatev.

Postavi se:

  1. Ugotovitveni zahtevek na obstoj delovnega razmerja
  2. Dajatveni zahtevek (izročitev pogodbe o zapolitvi, reintegracija v delovni proces, obračuni plač, davkov in prispevkov, stroškov, prijava na zavod)
  3. Stroški
  4. Če delavec zve po poteku delovnega razmerja, ima pravico, da uveljavlja ugotovitev nezakonitosti odpovedi POZ, drugih načinov prenehanja veljavnosti POZ ali odločitev o disciplinski odgovornosti delavca, lahko delavec zahteva v roku 30 dni od dneva vročitve oziroma od dneva, ko je zvedel za kršitev pravice, pred pristojnim delovnim sodiščem.

Pisna zahteva v tem primeru ni potrebna.

Postavi se:

  1. Ugotovitveni zahtevek na obstoj delovnega razmerja
  2. Dajatveni zahtevek (izročitev pogodbe o zapolitvi, reintegracija v delovni proces, obračuni plač, davkov in prispevkov, stroškov, prijava na zavod)
  3. Stroški
  4. Če delavec po poteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas z dopustitvijo delodajalca nadaljuje z delom, ne da bi formalno sklenil novo pogodbo o zaposlitvim se po samem zakonu šteje, da je njegova POZ za določen čas prešla v POZ za nedoločen čas. Šele ko delodajalec prekine delavčevo zaposlitev, sklicujoč se na potek pogodbe za določen čas, začne teči 30 dnevni rok za neposredno sodno varstvo, in ne s potekom časa.

Pisna zahteva ni potrebna.

Postavi se:

  1. Ugotovitveni zahtevek na obstoj delovnega razmerja
  2. Dajatveni zahtevek (izročitev pogodbe o zapolitvi, reintegracija v delovni proces, obračuni plač, davkov in prispevkov, stroškov, prijava na zavod)
  3. Stroški

Zahtevek: ugotovitveni zahtevek + reparacija + integracija v delovni proces

Da je tožba sklepčna, bo moral delavec zatrjevati,
- da je opravljal delo za delodajalca
- obstoj elementov delovnega razmerja
- da gre za delo, ki ga delodajalec izvaja v
okviru svoje redne prisotnosti na trgu
- da je predhodno na delodajalca naslovil pisno zahtevo za uveljavljanje pravic ter da je tožbo vložil v zakonsko predvidenem roku

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Razlika med konkurenčno prepovedjo in konkurenčno klavzulo? Za kaj se lahko dogovoriš?

A

Konkurenčna prepoved je zakonska kategorija.
Med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.
Delodajalec lahko zahteva povrnitev škode, nastale z delavčevim ravnanjem, v roku 3 mesecev od dneva ko je izvedel, oziroma v roku 3 let od dokončanja dela ali sklenitve posla.

Konkurenčna klavzula je pogodbena kategorija.
Če delavec pri svojem delu ali v zvezi z delom pridobiva tehnična, proizvodna ali poslovna znanja in poslovne zveze, lahko delavec in delodajalec v pogodbi o zaposlitvi dogovorita prepoved opravljanja konkurenčne dejavnosti po prenehanju delovnega razmerja.
Mora biti v pisni obliki, sicer se šteje, da ni dogovorjena. Lahko je dogovorjena najdlje za obdobje dveh let.
Velja za primere šrenehanja pogodbe o zaposlitvi s sporazumom, redna odpoved s strani delavca, redna odpoved delavcu s krivdnega razloga, ali izredna odpoved delavcu s strani delodajalca (razen, če je razlog odklonitev dejanskega prehoda na delodajalca prevzemnika oziroma opravljanja dela pri njem).

Konkurenčna klavzula mora biti določena z razumnimi časovnimi omejitvami prepovedi konkuriranja in ne sme izključiti možnosti primerne zaposlitve delavca.
Če spoštovanje konkurenčne klavzule onemogoča pridobitev zaslužka primerljivega prejšnji plači, mu mora delodajalec za ves čas spoštovanja prepovedi, mesečno izplačevati denarno nadomestilo.
Denarno nadomestilo se mora določiti s POZ in znaša mesečno namanj tretjino povprečne mesečne plače delavca v zadnjih 3 mesecih pred prenehanjem POZ.
Če se denarno nadomestilo ne določi s POZ, konkurenčna klavzula ne velja.

Lahko se sporazumno dogovorita o prenehanju.

Če delavec odpove POZ, ker je delodajalec huje kršil določila POZ, konkurenčna klavzula preneha veljati, če delavec v roku 1 meseca pisno izjavi da ni vezan s konkurečno klavzulo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Delovni in socialni spori, s kakšnimi akti pridejo tožniki na sodišče v socialnih sporih?
Kakšna mora biti odločba? Roki?

A

Individualni spor in socialni spor se začne s tožbo, kolektivni pa s predlogom.

Socialni spor
Rok za vložitev tožbe oziroma predloga je 30 dni od vročitve dokončnega upravnega akta.

Če pristojni drugostopni organ ni izdal upravnega akta o pritožbi stranke v zakonitem roku in če ga tudi na novo zahtevo ne izda v nadaljnjih sedmih dneh (molk organa), sme stranka vložiti tožbo, kot če bi bila njena pritožba zavrnjena.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kaj je kolektivna pogodba?
Kakšne so kolektivne pogodbe? Kaj lahko urejajo stranke v kolektivnih pogodbah?
Kako lahko ureja delodajalec pravice v kolektivnih pogodbah?

A

Kolektivna pogodba je pogodba in predpis, pravni vir.

Kolektivna pogodba je pogodba posebne vrste, ni pogodba civilnega prava. Za presojo ali gre za kolektivno pogodbo so odločilne okoliščine:

  • stranke (delavci in delodajalci)
  • vsebina (imeti mora normativni del)
  • oblika (pisnost)
  • javna objava (pomembna, ker se nanaša na veliko število naslovnikov)
  • potreben kvorum
  • določnost

Kolektivne pogodbe sklepajo sindikati oziroma združenja sindikatov kot stranka na strani delavcev in delodajalci (oziroma združenja delodajalcev, kot stranka na stranki delodajalcev).

ZDR določa, da lahko kolektivna pogodba določene pravice ureja drugače, kar pa lahko pomeni tudi manjši obseg pravic, kot pa jih določa zakon. ZKolP pa določa, da lahko KP vsebuje le določe, ki so za delavce ugodnejše od določb vsebovanih v zakonih, razen v primeru ko ZDR določa drugače.

Poznamo:

  • KP splošne veljavnosti (velja za celo državo, npr Kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti)
  • KP dejavnosti (panožne, npr. bančništvo, tekstilna industrija)
  • KP poklica (npr za zdravnike, novinarje)
  • podjetniške kolektivne pogodbe.

Kolektivna pogodba velja za stranki oogodbe oziroma njune člane. Če kolektivno pogodbo sklene reprezentativni sindikat, velja za vse delavce pri delodajalcu.

Interesni spor je spor, ki je oosledica različnih interesov strank, kadar se stranki ne sporazumeta o posameznih vorašanjih glede sklenitve, dopolnitve, ali spremembe KP.
Spor o pravicah pa kadar se stranki ne strinjata glede izvajanja določb veljavne KP.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kakšne so pristojnosti odločanja v individualnih in kolektivnih sporih po ZDSS? Bistvena razlika med postopkoma.
Spor glede izvrševanja kolektivne pogodbe?

A

Individualni delovni spor je spor med strankama individualnega razmerja, predmet spora pa je individualna pravica ali pravno razmerje. Kot subjekta običajno nastopata delavec in delodajalec.

Za razliko od individualnih sporov, kolektivni delovni spori niso predvideni kot način reševanja razmerij med delavci in delodajalci. Predmet kolektivnih delovnih sporov so predvsem kolektivne pravice ali interesi (npr. sklenitev in uporaba kolektivnih pogodb). Subjekti so delodajalci ali združenja delodajalcev in sindikati, set delavcev ali večja skupina delavcev,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kako se kaže specializiranost delovnih in socialnih sodišč? Kaj pa tisto kar ni urejeno v tem zakonu?
Posebnosti v primerjavi z ZPP (za vsako naštej tri)

A

V postopkih v delovnih in socialnih sporih se subsidiarno uporabljajo določbe zakona, ki ureja pravdni postopek, in sicer v zvezi s tistimi vprašanji, ki jih ZDSS ne ureja.

ZDSS ne ureja vročanje, poravnalni narok, posledice izostanka strank z naroka, pritožbeni postopek, revizija, odprava nesklepčnosti, vzrorčni postopek, izločitev.

Razlike:
- ZPP: praviloma sodi sodnik posameznik, ZDSS: praviloma sodi senat
- ZDSS: velja načelo pospešitve postopka
- Predhodno vprašanje
ZPP: sodišče lahko samo odloči o predhodnem vprašanju
ZDSS: sodišče sme prekinit postopek samo, če zakon določa, da predhodnega vprašanja ne sme samo rešiti, ali če je postopek pred pristojnim organom že v teku

  • Procesna predpostavka
    ZPP:ni predpisano, da mora stranka pred vložitvijo spora poskusiti rešiti spor na miren način
    ZDSS: Kadar je z zakonom ali s kolektivno pogodbo določen obvezen postopek za mirno rešitev spora, je tožba dopustna pod pogojem, da je bil postopek predhodno začet in ni bil uspešen
  • ZDSS: ni mirovanja postopka
  • ZDSS: ni dovoljena zahteva za varstvo zakonitosti
  • izvajanje dokazov:
    ZPP: če sodišče na podlagi izvedenih dokazov ne more zanesljivo ugotoviti kakšnega dejstva, sklepa o njem na podlagi pravila o dokaznem bremenu
    ZDSS: Če sodišče po izvedbi vseh dokazov, ki so jih predlagale stranke, ne more ugotoviti dejstev, ki so pomembna za odločitev, lahko izvede dokaze tudi po uradni dolžnosti (velja v individualnih delovnih sporih)??

Stroški postopka:
- ZDSS: sodišče lahko odloči, da mora delodajalec kriti vse stroške za izvedbo dokazov, tudi če delave v sporu ni v celoti uspel, pa zaradi tega niso nastali posebni stroški. Če je delavec v postopku sodeloval brez pooblaščenca ali ga je zastopal predstavnik sindikata, pa v sporu ni v celoti uspe, lahko sodišče odloči, da vsaka stranka krije svoje stroške. V sporu o obstoju ali prenehanju delovnega razmerja delodajalec krije svoje stroške ne glede na izid postopka, razen če je delavec z vložitvijo tožbe ali z ravnanjem v postopku zlorabljal procesne pravice.
V socialnih sporih o pravicah do in iz socialnih zavarovanj in sovialnega varstva krije zavod svoje stroške ne glede na izid postopka.
ZPP: načeloma kriterij uspeha v pravdi

Začasne odredbe
ZPP: samo na predlog stranke
ZDSS: na predlog stranke ali po uradni dolžnosti

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Pritožba zoper sodbo v delovnem sporu? Rok?

A

Za pravna sredstva se uporablja ureditev po ZPP. V delovnih in socialnih sporih ni dovoljena ZVZ. V kolektivnih sporih ni dovoljena obnova postopka.

Tožena stranka mora odgovoriti na tožbo v 30 dneh od njene vročitve. Zoper sodbo izdano na prvi stopnji se smejo stranke pritožiti v 30 dneh od vročitve prepisa sodbe.

V sporih o obstoju ali prenehanju delovnega razmerja pa je rok za odgovor na tožbo 15 dni, in rok za pritožbo 15 dni.

Sodba se sme izpodbijati zaradi:

  • bistvene kršitve določb pravdnega postopka.
  • zaradi zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja
  • zaradi zmotne uporabe materialnega prava.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kaj je plača? Sestavine plače? Bruto in neto plača - razlika? Kaj plačuje delodajalec?
Kako bi se glasil izrek sodbe v primeru premalo obračunanih plač?

A

Plačilo za delo po POZ je sestavljeno iz plače, ki mora vedno biti v denarni obliki in morebitnih drugih vrst plačil, če je tako določeno s KP.

Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov.

Sestavni del plače je tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je le to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Osnovna plača predstavlja fiksni del plače in se dooči upoštevaje zahtevnost dela, za katerega je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi.

Dodatki se določijo za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, in sicer za nočno delo, nadurno delo, delo v nedeljo, delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Delavcu pripada tudi dodatek na delovno dobo.

Bruto plača je znesek od katerega če niso odšteti prispevki za socialno zavarovanje (pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, prispevek za zaposlovanje, prispevek za starševsko varstvo), ki so jih dolžni plačati zaposleni, od plače pa jih odteguje delodajalec, ter davki in dohodnina.

Neto plača je plača, ki jo delavec prejme na svoj transakcijski račun brez upoštevanja povračil stroškov v zvezi z delom (prehrana, prevoz, dodatki).

Delavec lahko denarne terjatve iz delovnega razmerja uveljavlja neposredno pred pristojnim delovnim sodiščem. Terjatve zastarajo v roku 5 let.
Zahtevek se glasi na razliko in obresti od neto zneska. + plačilo prispevkov, ki pa je nedenarna terjatev.

Tožena stranka mora tožeči stranki obračunati plačo za mesec ___ v višini ___€ bruto, pristojnim organom plačati davke in prispevke, tožeči stranki pa izplačati neto znesek plače skupaj z zamudnimi obrestmi od neto zneska plače od___ do plačila, vse v 8 dneh in pod izvršbo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Sklenitev POZ za določen čas? Primeri

Določenost časa

A

Pogodba o zaposlitvi se praviloma sklepa za nedoločen čas.

POZ za določen čas mora biti sklenjena v pisni obliki, ter naveden mora biti razlog zakaj je sklenjena v pisni obliki.

POZ se sklene za omejen čas, ki je potreben, da se delo opravi. Delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas, z istim ali drugim delavcem, za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti. Trimesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve zaporednega sklepanja pogodb.

Izjemoma se lahko sklene za določen čas, če gre za:

  • izvrševanje dela, ki po svoji naravi traja določen čas
  • nadomeščanje začasno odsotnega delavca
  • začasno povečan obseg dela
  • zaposlitev tujca ali osebe brez državljanstva, ki ima enotno dovoljenje ali dovoljenje za sezonsko delo
  • poslovodno osebo ali prokurista
  • vodilnega delavca
  • opravljanje sezonskega dela
  • delavca, ki sklene POZ za določen čas zaradi prirpave na delo, usposabljanja ali izpopolnjevanja za delo oziroma izobraževanja
  • v prilagoditvenem obdobjuna podlagi dokončne odločbe in potrdila pristojnega organa
  • opravljanje javnih del
  • projektno delo
  • delo v času uvajanja novih programov, nove tehnologije
  • predaje dela
  • voljene in imenovane funkcionarje

Dodatno:

  • če noben od prijavljenih kandidatov ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dela, lahko delodajalec z enim pd prijavljenih kandidatov sklene POZ za določen čas za obdobje 1 leta, če je taka zaposlitev potrebna zaradi nemotenega opravljanja dela
  • vodilni delavec, ki vodi poslovno področje ali organizacijsko enoto pri delodajalcu in ima pooblastila za sklepanje pravnih poslov, lahko izjemoma sklepe poz za določen čas, če je že zaposlen pri delodajalcu na drugih delih za nedoločen čas, ali če gre za vodilnega delavca.

Če gre za poslovodno osebo ali prokurista, vodilnega delavca, voljene in imenovane funkcionarje, nadomeščanje začasno odsotnega delavca, zaposlitev tujca, projektno delo - lahko tudi za več kot dve leti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Ustno sklenjena POZ?

A

Pogodba o zaposlitvi se sklene v pisni obliki. Delodajalec mora delavcu izročiti pisni predlog POZ tri dni pred sklenitvijo, pisno pogodbo pa ob njeni sklenitvi.

Če delavcu ni izročena pisna pogodba, lahko kadarkoli v času trajanja delovnega razmerja zahteva njeno izročitev od delodajalca in sodno varstvo.

Če stranki nista sklenili POZ v pisni obliki ali niso v pisni obliki izražene vse sestavine, to ne vpliva na obstoj in veljavnost razmerja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Kakšna je vsebina predhodnega opozorila pred odpovedjo?

Kaj lahko stori delodajalec, če ni zadovoljen z delavcem?

A

Odpoved iz razloga nesposobnosti ali krivdnega razloga.

Pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga mora delodajalec najkasneje v 60 dneh od ugotovitve kršitve in najkasneje v šestih mesecih od nastanka kršitve pisno opozoriti delavca na izpolnjevanje obveznosti in možnost odpovedi, če bo delavec ponovno kršil pogodbene obveznosti v roku 1 leta od prejema pisnega opozorila, razen če ni s KP na ravni dejavnosti določeno drugače, vendar ne dlje kot 2 leti.

Pred redno odpovedjo iz razloga nesposobnosti ali krivdnega razloga in pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi mora delodajalec delavca pisno seznaniti z očitanimi kršitvami oziroma očitanim razlogom nesposobnosti in mu omogočiti zagovor v razumnem roku, ki ne sme biti krajši od treh dni, razen če obstajajo okoliščine zaradi katerih bi bilo neupravičeno od delodajalca pričakovati da delavcu to omogoči.

V primeru odpovedi POZ iz razloga nesposobnosti, mora delodajalec podati odpoved najkasneje v 6 mesecih od nastanka utemeljenega razloga.

V primeru krivdnega razloga mora delodajalec podati odpoved najkasneje v 60 dneh od ugotovitve utemeljenega razloga in najkasneje v 6 mesecih od nastanka utemeljenega razloga.

Če ima krivdni razlog na strani delavca vse znake KD lahko delodajalec poda odpoved v 60 dneh odkar je ugotovil utemeljen razlog za krivdno odpoved.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Posebnosti pri javnih uslužbencih? Za katere javne uslužbence velja celoten ZJU?

A

Prvi del ZJU (do 21. člena) ureja skupna načela in druga skupna vprašanja sistem javnih uslužbencev in velja za ves javni sektor, drugi del (od 22. člena dalje) pa celovito ureja sistem javnih uslužbencev v državnih organih in upravah lokalnih skupnostih.

Razlike:

  • postopek zaposlitve po ZDR
  • ZJU - uradniki se izbirajo na javnem natečaju ali internem natečaju. Rok za vlaganje prijav na javni natečaj ne sme biti krajši od 8 dni, izbirni postopek se lahko opravi v več fazah, o izbiri oziroma neizbiri se vsakemu kandidatu vroči sklep

Delodajalec javnemu uslužbencu ne sme zagotavljati več pravic kot je to določeno z zakonom, podzakonskim predpisom ali KP, če bi s tem obremenil javna sredstva

Plačni sistem temelji na ZSPJS,

Prenehanje pogodbe o zaposlitvi:

  • če uradnik ne opravi ustreznega strokovnega izpita
  • če je s pravnomočno sodbo obsojen za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po UD z nepogojno kaznijo za več kot 6 mesecev zapora
  • če javni uslužbenec več ne izpolnjuje pogojev, pogoji se spremenijo z zakonom
  • glede ostalega velja ZDR
20
Q

Kako je urejen disciplinski postopek po ZDR?

A

Delavcu, ki krši pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja, lahko delodajalec v primeru ugotovljene disciplinske odgovornosti izreče samo opomin ali druge disciplinske sankcije, kot so npr. denarna kazen ali odvzem bonitet, če so določene v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti.

Pred izrekom disciplinske sankcije mora delodajalec delavca pisno seznaniti z očitanimi kršitvami in mu omogočiti, da se v razumnem roku, ki ne sme biti krajši od treh delovnih dni, o njih izjavi, razen če obstajajo okoliščine, zaradi katerih bi bilo od delodajalca neupravičeno pričakovati, da delavcu to omogoči.

Disciplinska sankcija ne more trajno spremeniti delovnopravnega položaja delavca.

21
Q

Razlika med starostno in invalidsko pokojnino?

A

Splošni pogoji za pridobitev starostne pokojnine so 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa, ali 65 let starosti in 15 let zavarovalne dobe.

Pravica do starostne pokojnine se lahko pridobi tudi pri nižji starosti zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, služenja obveznega vojaškega roka, vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim ¸8 letom starosti, zaradi dela na delovnih mestih, na katerih se je zavarovalna doba štela s povečanjem, zaradi osebnih okoliščin pogojenih z zdravstvenim stanjem.

Starostna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove, ki jo tvori mesečno povprečje osnov zavarovanca za posamezno leto zavarovanja, od katerih so bili plačani prispevki za obvezno zavarovanje.

Pokojninska osnova je znesek valoriziranih osnov iz določenega obdobja, iz katerega se odmeri pokojnina.

Starostna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove v odstotku odvisnem od dolžine pokojninske dobe. za 15 let zavarovalne dobe se odmeri v višini 29,5%, za vsako nadaljnje leto pokojninske dobe pa se prišteje 1,36%.

Invalidska pokojnina
Pravico do invalidske pokojnine dobi zavarovanec pri katerem:
1. je nastala invalidnost I. kategorije
2. je nastala invalidnost II. kategorije in ni zmožen za drugo delo s polnim delovnim časom brez poklicne rehabilitacije, ta pa mu ni zagotovljena, ker je star nad 55 let
3. pri katerem je nastala invalidnost II. kategorije in ni zmožen za drugo delo s krajšim delovnim časom od polnega najmanj 4 ure dnevno brez poklicne rehabilitacije, ta pa mu ni zagotovljena ker je star nad 50 let
4. pri katerem je nastala invalidnost II. ali III. kategorije in mu ni zagotovljena ustrezna zaposlitev, ker je dopolnil starost 65 let.

Hkrati pa mora biti izpolnjeno:

  1. če je vzrok za nastanek invalidnosti poškodba pri delu ali poklicna bolezen se pridobi pravico do invalidske pokojnine ne glede na pokojninsko dobo (odmeri se v 57,25% od pokojninske osnove)
  2. če je vzrok za nastanek invalidnosti poškodba zunaj dela ali bolezen, se pridobi pravico do invalidske pokojnine, če ima zavarovanec
    - pred dopolnjenim 21. letom izpolnjeno zavarovalno dobo 3 mesecev ali če je ob nastanku invalidnosti vključen v obvezno zavarovanje
    - po 21. letu, pred 39. letom - če je pred nastankom invalidnosti dopolnil opkojninsko dobo, ki pokriva najmanj eno četrtino delovnih let
    - o dopolnjenega 20. leta starosti dalje - če ima ob nastanku invalidnosti dopolnjeno pokojninsko dobo, ki pokriva najmanj tretjino obdobja od 20. leta do nastanka invalidnosti.

Invalidska pokojnina se odmeri od pokojninske osnove izračunane na enak način kot za odmero starostne pokojnine.

22
Q

Razlika med vdovsko in družinsko pokojnino?

A

Vdovska in družinska pokojnina
Pogoji na strani umrlega:
- če je izpolnil pogoje za pridobitev do predčasne, starostne oziroma invalidske pokojnine, pri čemer se smrt šteje, da je podana I. kategorija invalidnosti ali
- če je bil uživalec predčasne, starostne ali invalidske pokojnine iz obveznega zavarovanja

Če je umrl zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, pridobijo upravičenci pokojnino po njem, ne glede na to koliko pokojninske dobe je dopolnil

Pogoji na strani vdove/vdovca

  • z dopolnitvijo starosti 58 let (če je pa dopolnila 53 let, pa pridobi pravico do pokojnine ko je dopolnila 58 let)
  • če je bila do njegove smrti popolnoma nezmožna za delo ali je to postala v roku 1 leta po njegovi smrti
  • če mu ji/je po smrti ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine, vdova pa ima do njih dolžnost preživljanja

Pravico ima tudi vdova:

  • ki se ji je otrok umrlega rodil najkasneje 300 dni po njegovi smrti
  • če sta bila z umrlim razvezana pa je uživala pravico do preživnine, ki je določena s sodno odločbo ali sporazumom
  • tudi zunajzakonski partner umrlega, če sta živela tri leta pred smrtjo v življenjski skupnosti

Vdovska pokojnina se odmeri v višini 70% od osnove.

Pravica do družinske pokojnine (na strani umrlega so enaki pogoji):

  • otroci do dopolnjenega 15. leta, ali do konca šolanja, največ do 26. leta
  • pastorki, vnuki in drugi otroci brez staršev, ki jih je zavarovanec preživljal
  • starši, ki bi jih umrli bil dolžan preživljati, če so do smrti umrlega dopolnili 65. let, če so bili ob smrti popolnoma nezmožni za delo.

Družinska pokojnina se odmeri v višini 70% za enega člana, 80% za dva člana, 90% za tri člane in za štiri ali več v 100%.

23
Q

Vrste prekarnega dela?
Kaj bi svetovali delavcu, ki dela preko s.p.
Kakšni so spori na delovnem sodišču? Kako tožijo, kdaj in koga?

A

Delo na podlagi podjemne pogodbe, delo na podlagi avtorske pogodbe, delo preko s.p.

Delo prek s.p.
Predhodni postopek uveljavljanja kršitev in šele potem sodno varstvo na ugotovitev o delovnega razmerja. Tožijo sopogodbenika - delodajalca. 30 dni od prenehanja sodelovanja + nezakonito prenehanje - sodba Vrhovnega

Šteje se, da je sklenjena pogodba o zaposlitvi, če so podani elementi delovnega razmerja.

Delovno razmerje je razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca, in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in nadzorom delodajalca.

Za prikrito delovno razmerje gre v primeru, če se razmerje med delavcem in delodajalcem navzven prikazuje drugače, kot je v resnici, z namenom izničenja ali zmanjšanja zaščite, ki se zagotavlja delavcem oziroma zaradi izogibanja plačila davkov in prispevkov.
ZDR v drugem odstavku 11. člena oziroma ZDR-1 v drugem odstavku 13. člena v takšnem primeru ne
glede na formalno obliko razmerja vzpostavlja domnevo delovnega razmerja, če obstajajo elementi
tega razmerja.

24
Q

Redna odpoved POZ

A

Redna odpoved:
- poslovni razlog - prenehanje potreb po opravljanju določenega dela zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov na strani delodajalca
- razlog nesposobnosti - nedoseganje pričakovanih delovnih rezultatov, ker delavec dela ne opravlja pravočasno, strokovno in kvalitetno, neizpolnjevanje pogojev za opravljanje dela določenih z zakoni in drugimi predpisi, zaradi česar delavec ne izpolnjuje oziroma ne more izpolnjevati pogodbenih ali drugih obveznosti
- krivdni razlog - kršenje pogodbene obveznosti ali druge obveznosti iz delovnega razmerja
- nezmožnost za opravljanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti
- neuspešno opravljeno poskusno delo
in nov odpovedni razlog:
- delodajalec lahko zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine odpove POZ brez navedne utemeljenega razloga z odpovednim rokom 60 dni. v primeru odpovedi ima delavec pravico do odpravnine, ki je predvidena za primer odpovedi POZ iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti

Pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga mora delodajalec najkasneje v 60 dneh od ugotovitve kršitve in najkasneje v šestih mesecih od nastanka kršitve pisno opozoriti delavca na izpolnjevanje obveznosti in možnost odpovedi, če bo delavec ponovno kršil pogodbene obveznosti v roku 1 leta od prejema pisnega opozorila, razen če ni s KP na ravni dejavnosti določeno drugače, vendar ne dlje kot 2 leti.

Pred redno odpovedjo iz razloga nesposobnosti ali krivdnega razloga in pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi mora delodajalec delavca pisno seznaniti z očitanimi kršitvami oziroma očitanim razlogom nesposobnosti in mu omogočiti zagovor v razumnem roku, ki ne sme biti krajši od treh dni, razen če obstajajo okoliščine zaradi katerih bi bilo neupravičeno od delodajalca pričakovati da delavcu to omogoči.

V primeru odpovedi POZ iz razloga nesposobnosti, mora delodajalec podati odpoved najkasneje v 6 mesecih od nastanka utemeljenega razloga.

V primeru krivdnega razloga mora delodajalec podati odpoved najkasneje v 60 dneh od ugotovitve utemeljenega razloga in najkasneje v 6 mesecih od nastanka utemeljenega razloga.

Če ima krivdni razlog na strani delavca vse znake KD lahko delodajalec poda odpoved v 60 dneh odkar je ugotovil utemeljen razlog za krivdno odpoved.

25
Q

Primeri agencijskih delavcev? Kako tožijo? Uporabnika ali agencijo?

A

Plačilo plač
Uporabnik je za izplačilo plač in drugih prejemkov iz delovnega razmerja delavcu za obdobje, ko je delavec pri njem opravljal delo, subsidiarno odgovoren.

Odškodninska odgovornost
Če je delavcu povzročena škoda na delu ali v zvezi z delom, mu jo mora povrniti delodajalec na podlagi splošnih pravil civilnega prava.
Potrebno je presojati ali je delodajalec, ki je napotil ravnal protipravno, če je, odgovarja za škodo če so izpolnjene odškodninske predpostavke.

Uporabnik odgovarja za škodo če so izpolnjene odškodninske predpostavke.

Glej 58. člen

26
Q

Sodna razveza?

A

Če sodišče ugotovi, da je prenehanje POZ nezakonito, vendar glede na vse okoliščine in glede na interes pogodbenih strank nadaljevanje delovnega razmerja več ne bi bilo mogoče, lahko na predlog delavca ali delodajalca ugotovi trajanje delovnega razmerja, vendar najdlje do odločitve sodišča prve stopnje, prizna delavcu delovno dobo in druge pravice iz delovnega razmerja, ter delavcu prizna ustrezno denarno povračilo v višini največ 18 mesečnih plač delavca, izplačanih v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo POZ.

Tožbeni zahtevek je oblikovalni.

Sodišče določi dan prenehanja delovnega razmerja tudi v primeru, ko ena od pogodbenih strank izpodbija pogodbo o zaposlitvi, in sodišče ugotovi, da je pogodba neveljavna.

27
Q

Kakšne so sestavine POZ?

A

POZ mora vsebovati:

  • podatke o strankah s prebivališčem
  • datum nastopa dela
  • naziv delovnega mesta z opisom
  • kraj opravljanja dela, če ni naveden, velja da na sedežu
  • čas za katerega je sklenjena POZ, razlog za sklenitev POZ za določen čas, določilo o načinu izrabe letnega dopusta če je sklenjena POZ za določen čas
  • ali je sklenjena za polni ali krajši delovni čas
  • določilo o dnevnem, tedenskem delovnem času in razporeditvi časa (lahko se sklicujeta)
  • določilo o znesku osnovne plače v eur
  • določilo o drugih sestavinah plače, plačilnem obdobju, plačilnem dnevu, načinu izplačevanja plače (lahko se sklicujeta)
  • določilo o letnem dopustu oziroma načinu določanja (lahko se sklicujeta)
  • dolžino odpovednih rokov (lahko se sklicujeta)
  • navedbo KP ki zavezujejo delodajalca oziroma navedbo splošnih aktov
  • druge pravice in obveznosti v primerih, ki so določeni z ZD.

Dodatno:

  • pri POZ skrajšim delovnim časom: o delovnem času, načinu izrabe letnega dopusta in drugih odsotnosti iz dela
  • delo na domu: nadomestilo za uporabo svojih sredstev pri delu na domu, ki se določi s POZ
  • pri dopolnilnem delu do največ 8 ur - določitev uresničevanja pravic in obveznosti iz tega razmerja, glede na pravice in obveznosti delavca pri delodajalcih pri katerih je zaposlen s polnim delovnim časom
  • delo v tujini - lahko se sklicuje na drug zakon glede trajanja dela v tujini, praznikih in prostih dnevih, minimalnem letnem dopustu, viini plače, dodatnem zavarovanju, pogojih vrnitve v Slovenijo
28
Q

Kaj če je več delavcev?

A

Odpoved večjemu številu delavcev
Delodajalec, ki ugotovi, da bo zaradi poslovnih razlogov postalo nepotrebno delo v obdobju 30 dni
- najmanj 10 delavcem, pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 20 in manj kot 100 delavcev
- najmanj 10 odstotkov delavcev pri delodajalcu, ki zaposluje najmanj 100, vendar ne manj kot 300 delavcev
-najmanj 30 delavcev pri delodajalcu, ki zaposluje 300 ali več delavcev

je dolžan izdelati program razreševanja presežnih delavcev in ima obveznost obveščanja in posvetovanja s sindikatom ter obveznost obveščanja zavoda za zaposlovanje.

29
Q

Invalidnina?

A

Invalidnina za telesno okvaro ne sodi več med pravice, določene z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Njeno urejanje se prenaša v predpise s področja varstva invalidov. Dokler pa ti predpisi ne bodo uveljavljeni, ste upravičeni do invalidnine samo, če je telesna okvara nastala zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni.

30
Q

Od česa je odvisna višina pokojnine?

A

Splošni pogoji za pridobitev starostne pokojnine so 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa, ali 65 let starosti in 15 let zavarovalne dobe.

Pravica do starostne pokojnine se lahko pridobi tudi pri nižji starosti zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, služenja obveznega vojaškega roka, vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim ¸8 letom starosti, zaradi dela na delovnih mestih, na katerih se je zavarovalna doba štela s povečanjem, zaradi osebnih okoliščin pogojenih z zdravstvenim stanjem.

Starostna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove, ki jo tvori mesečno povprečje osnov zavarovanca za posamezno leto zavarovanja, od katerih so bili plačani prispevki za obvezno zavarovanje.

Pokojninska osnova je znesek valoriziranih osnov iz določenega obdobja, iz katerega se odmeri pokojnina.

Starostna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove v odstotku odvisnem od dolžine pokojninske dobe. za 15 let zavarovalne dobe se odmeri v višini 29,5%, za vsako nadaljnje leto pokojninske dobe pa se prišteje 1,36%.

31
Q

Zaščitene kategorije?

A

A) PREDSTAVNIKI
Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi:
-članu sveta delavcev, delavskemu zaupniku, članu nadzornega sveta, ki predstavlja delavce, predstavniku delavcev v svetu zavoda ter
-imenovanemu ali voljenemu sindikalnemu zaupniku,
brez soglasja sveta delavcev ali delavcev, ki so ga izvolili, ali sindikata, če ravna v skladu z zakonom, kolektivno pogodbo in pogodbo o zaposlitvi, razen če v primeru poslovnega razloga odkloni ponujeno ustrezno zaposlitev pri delodajalcu ali če gre za odpoved pogodbe o zaposlitvi v postopku prenehanja delodajalca.
Varstvo pred odpovedjo za osebe iz prejšnjega odstavka traja ves čas opravljanja njihove funkcije in še eno leto po njenem prenehanju.

Če sindikat, svet delavcev ali delavci, ki so izvolili predstavnika delavcev, podajo negativno mnenje v zvezi z redno odpovedjo iz razloga nesposobnosti ali iz krivdnega razloga ali z izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi in predstavnik delavcev pri delodajalcu zahteva zadržanje učinkovanja prenehanja pogodbe o zaposlitvi zaradi odpovedi, prenehanje pogodbe o zaposlitvi ne učinkuje 30 dni od vročitve odpovedi oziroma do poteka roka za mediacijo ali arbitražo oziroma sodno varstvo. Če se predstavnik delavcev in delodajalec sporazumeta o reševanju spora pred arbitražo, se zadržanje učinkovanja prenehanja pogodbe o zaposlitvi zaradi odpovedi podaljša do izvršljive arbitražne odločitve. Če predstavnik delavcev v sodnem postopku uveljavlja nezakonitost odpovedi pogodbe o zaposlitvi v primerih iz prvega odstavka tega člena in najkasneje ob vložitvi tožbe predlaga sodišču izdajo začasne odredbe, se zadržanje učinkovanja prenehanja pogodbe o zaposlitvi zaradi odpovedi podaljša do odločitve sodišča o predlogu za izdajo začasne odredbe.

B) DELAVCI PRED UPOKOJITVIJO
Delodajalec ne sme delavcu, ki je dopolnil starost 58 let ali delavcu, ki mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe, brez njegovega pisnega soglasja odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

Varstvo po prejšnjem odstavku ne velja:

  • če je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino,
  • če je delavcu ponujena nova ustrezna zaposlitev pri delodajalcu v skladu s prvim odstavkom 91. člena ali v skladu z 92. členom tega zakona,
  • v primeru, da delavec ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi že izpolnjuje pogoje za varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi po tem členu, razen v primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi v skladu s prejšnjo alinejo,
  • v primeru uvedbe postopka prenehanja delodajalca.

C) STARŠI
Delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti ter delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela in še en mesec po izrabi tega dopusta.
V času in v primerih iz prejšnjega odstavka delodajalec ne sme opraviti nobenega ravnanja, ki je sicer potrebno za odpoved pogodbe o zaposlitvi oziroma za zaposlitev novega delavca.
Delavcem v času iz prvega odstavka tega člena ne more prenehati delovno razmerje zaradi odpovedi delodajalca.
Če delodajalec ob izreku odpovedi oziroma v času odpovednega roka ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo, če delavka takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po njihovemu prenehanju, vendar ne po izteku odpovednega roka, obvesti delodajalca o svoji nosečnosti, kar dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.
Ne glede na določbe prvega in tretjega odstavka tega člena delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.

D) INVALIDI IN BOLNI
Delodajalec lahko odpove pogodbo o zaposlitvi invalidu zaradi nezmožnosti za opravljanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti (to je razlog) IN v primeru poslovnega razloga v primerih in pod pogoji, določenimi s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje, oziroma s predpisi, ki urejajo zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov.
V primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi invalidu po prejšnjem odstavku se glede pravic delavcev, ki niso drugače urejene s posebnimi predpisi, in glede posebnega varstva pred odpovedjo uporabljajo določbe tega zakona, ki veljajo za odpoved iz poslovnega razloga.

32
Q

Vrste socialnih prejemkov?

A

Denarna socialna pomoč (v sklopu tega še izredna denarna socialna pomoč) in varstveni dodatek sta socialno varstvena prejemka, namenjena tistim posameznikom ali posameznicam, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere sami ne morejo vplivati.

33
Q

Invalidnina?

A

Invalidnina za telesno okvaro ne sodi več med pravice, določene z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Njeno urejanje se prenaša v predpise s področja varstva invalidov. Dokler pa ti predpisi ne bodo uveljavljeni, ste upravičeni do invalidnine samo, če je telesna okvara nastala zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni.

34
Q

Načelo materialne resnice?

Preiskovalno načelo?

A

Preiskovalno načelo imamo v delovnih in socialnih sporih.

Načelo materialne resnice poznamo samo v socialnih sporih.

Načelo materialne resnice
Sodišče mora popolnoma in po resnici ugotoviti sporna dejstva, od katerih je odvisna utemeljenost zahtevka.

Preiskovalno načelo
Če sodišče po izvedbi vseh dokazov, ki so jih predlagale stranke, ne more ugotoviti dejstev, ki so pomembna za odločitev, lahko izvede dokaze tudi po uradni dolžnosti.

35
Q

Senatno sojenje po ZDSS

A

V delovnih in socialnih sporih odloča sodišče prve stopnje v senatu. Senat sodišča prve stopnje je
sestavljen iz sodnika kot predsednika senata in dveh sodnikov porotnikov kot članov senata.

Sodnik
posameznik odloča:
- v individualnih delovnih in socialnih sporih o premoženjskopravnih zahtevkih, če vrednost
spornega predmeta ne presega 40.000 eurov. Ne glede na vrednost spornega predmeta
sodnik posameznik odloča:
- v individualnih delovnih sporih, ki se nanašajo na suspenz pogodbe o zaposlitvi, poskusno delo,
nadurno delo, odmore, počitke in dopuste ter druge odsotnosti z dela, obveznost opravljanja
dela zaradi izjemnih okoliščin, izrek disciplinske sankcije, ki trajno ne spreminja
delovnopravnega položaja delavca, začasno odstranitev z dela zaradi uvedbe disciplinskega
postopka in začasno premestitev;
- v socialnih sporih o pravici do dodatka za pomoč in postrežbo, pravici do invalidnine za telesno
okvaro in pravici do zdraviliškega zdravljenja

36
Q

Vrste pokojnin?

A
Z obveznim zavarovanjem se zagotavljajo pravica do:
 starostne pokojnine,
 predčasne pokojnine,
 invalidske pokojnine,
 vdovske in dela vdovske pokojnine,
 družinske pokojnine ter
 delne pokojnine.
37
Q

Ali ima sodnik sklenjeno POZ?

A

Ne, ker ni v delovnem razmerju, ampak v službenem razmerju.

38
Q

Izredna odpoved POZ

A

Delavec lahko izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če:
 mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko
določenega nadomestila plače,
 mu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi
opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu
delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače,
 mu delodajalec vsaj dva meseca ni izplačeval plače oziroma mu je izplačeval bistveno
zmanjšano plačo,
 mu delodajalec dvakrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plače ob zakonsko
oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,
 delodajalec zanj tri mesece zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni v celoti plačal
prispevkov za socialno varnost,
 delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in je delavec od delodajalca
predhodno zahteval odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali
zdravje,
 mu delodajalec ni zagotavljal enake obravnave,
 delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali trpinčenjem na
delovnem mestu.
Delodajalec lahko delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi:
 če delavec krši pogodbeno ali drugo obveznost iz delovnega razmerja in ima kršitev vse znake
kaznivega dejanja,
 če delavec naklepoma ali iz hude malomarnosti huje krši pogodbene ali druge obveznosti iz
delovnega razmerja,
 če je delavec kot kandidat v postopku izbire predložil lažne podatke ali dokazila o izpolnjevanju
pogojev za opravljanje dela,
 če delavec najmanj pet dni zaporedoma ne pride na delo, o razlogih za svojo odsotnost pa ne
obvesti delodajalca, čeprav bi to moral in mogel storiti,
 če je delavcu po pravnomočni odločbi prepovedano opravljati določena dela v delovnem
razmerju ali če mu je izrečen vzgojni, varnostni ali varstveni ukrep oziroma sankcija za prekršek,
zaradi katerega ne more opravljati dela dalj kot šest mesecev, ali če mora biti zaradi prestajanja
zaporne kazni več kot šest mesecev odsoten z dela,
 če delavec odkloni prehod in dejansko opravljanje dela pri delodajalcu prevzemniku,
 če se delavec v roku petih delovnih dni po prenehanju razlogov za suspenz pogodbe o zaposlitvi
neopravičeno ne vrne na delo,
 če delavec v času odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe ne spoštuje navodil pristojnega
zdravnika, imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije ali če v tem času opravlja
pridobitno delo ali če brez odobritve pristojnega zdravnika, imenovanega zdravnika ali
zdravstvene komisije odpotuje iz kraja svojega bivanja.

39
Q

Izključna krajevna pristojnost

A

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je krajevno izključno pristojno:
 za odločanje v sporih o pravicah in obveznostih iz industrijske lastnine, ki nastanejo med
delavcem in delodajalcem na podlagi delovnega razmerja;
 za odločanje v kolektivnih delovnih sporih
- o veljavnosti kolektivne pogodbe in njenem izvrševanju med strankami kolektivne
pogodbe ali med strankami kolektivne pogodbe in drugimi osebami;
- o pristojnosti za kolektivno pogajanje;
- o skladnosti kolektivnih pogodb z zakonom, medsebojni skladnosti kolektivnih pogodb in
skladnosti splošnih aktov delodajalca z zakonom in s kolektivnimi pogodbami;

40
Q

Pravna sredstva?

A

Za pravna sredstva se uporablja ureditev po ZPP. V delovnih in socialnih sporih ni dovoljena zahteva za
varstvo zakonitosti. V kolektivnih delovnih sporih ni dovoljena obnova postopka.

41
Q

Katera so obvezna zavarovanja?

A
Obvezna socialna zavarovanja so:
 pokojninsko in invalidsko zavarovanje,
 zdravstveno zavarovanje,
 zavarovanje za starševsko varstvo,
 zavarovanje za primer brezposelnosti.
42
Q

Za koga velja ZDR?

A

Zakon ureja delovna razmerja, ki se sklepajo s pogodbo o zaposlitvi med delavcem in delodajalcem.

Zakon se uporablja za delovna razmerja med delodajalci, ki imajo sedež ali prebivališče v Republiki
Sloveniji, in pri njih zaposlenimi delavci.

Zakon se uporablja tudi za delovna razmerja med tujimi
delodajalci in delavci, sklenjena na podlagi pogodbe o zaposlitvi na območju Republike Slovenije.

Za delavce, ki jih tuji delodajalec napoti na delo v Republiko Slovenijo na podlagi pogodbe o zaposlitvi po tujem pravu, se uporablja ZDR-1 v skladu z določbami, ki urejajo položaj delavcev, napotenih na delo v Republiko Slovenijo.

Zakon se uporablja tudi za:

  • delovna razmerja delavcev, zaposlenih v državnih organih, v lokalnih skupnostih in v zavodih, drugih organizacijah ter zasebnikih, ki opravljajo javno službo.
  • delovna razmerja mobilnih delavcev, če ni glede delovnega časa, nočnega dela, odmorov in počitkov drugače določeno s posebnim zakonom.
  • delovna razmerja pomorščakov, razen za vprašanja, ki so drugače določena v posebnem zakonu.
43
Q

Ali je veljavna ustna sklenitev POZ?

A

Pogodba o zaposlitvi se sklene v pisni obliki.

Delodajalec mora delavcu izročiti pisni predlog pogodbe o zaposlitvi praviloma tri dni pred predvideno sklenitvijo, pisno pogodbo o zaposlitvi pa ob njeni sklenitvi.

Če delavcu ni izročena pisna pogodba o zaposlitvi, lahko kadarkoli v času trajanja delovnega razmerja zahteva njeno izročitev od delodajalca in sodno varstvo.

Če stranki nista sklenili pogodbe o zaposlitvi v pisni obliki ali če niso v pisni obliki izražene vse sestavine pogodbe o zaposlitvi iz prvega odstavka 31. člena tega zakona, to ne vpliva na obstoj in veljavnost pogodbe o zaposlitvi.

44
Q

Kaj če delodajalec ne plačuje prispevkov?

A

Prispevki se poskušajo izterjati prisilno (FURS).

45
Q

Postopek pri izredni odpovedi POZ?

A

Izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi mora pogodbena stranka podati najkasneje v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in najkasneje v šestih mesecih od nastanka razloga. V primeru krivdnega razloga na strani delavca ali delodajalca, ki ima vse znake kaznivega dejanja, pogodbena stranka lahko odpove pogodbo o zaposlitvi v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in storilca ves čas, ko je možen kazenski pregon.

Pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi mora delavec delodajalca pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorat za delo. Če delodajalec v roku treh delovnih dni po prejemu pisnega opomina ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve, lahko delavec izredno odpove pogodbo o zaposlitvi v nadaljnjem 30-dnevnem roku iz drugega odstavka 109. člena tega zakona.

46
Q

Postopek pri izredni odpovedi POZ?

A

Delodajalec mora v primeru izredne odpovedi POZ delavca pisni seznaniti z očitanimi mu kršitvami, ter mu omogočiti zagovor, v roku, ki ne sme biti krajši od 3 dni.

Izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi mora pogodbena stranka podati najkasneje v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in najkasneje v šestih mesecih od nastanka razloga. V primeru krivdnega razloga na strani delavca ali delodajalca, ki ima vse znake kaznivega dejanja, pogodbena stranka lahko odpove pogodbo o zaposlitvi v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in storilca ves čas, ko je možen kazenski pregon.

Pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi mora delavec delodajalca pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorat za delo. Če delodajalec v roku treh delovnih dni po prejemu pisnega opomina ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve, lahko delavec izredno odpove pogodbo o zaposlitvi v nadaljnjem 30-dnevnem roku.

47
Q

Odpravnina

A

Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali razloga nesposobnosri, je dolžan delvcu izplačati odpravnino.
Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec v zadnjih 3 mesecih pred odpovedjo.

  • zaposlen od 1 do 10 pet - 1/5 osnove za vsako leto
  • zaposlen od 10 do 20 let - 1/4 osnove za vsako leto
  • zaposlen več kot 20 let - 1/3 osnove za vsako leto

Ne sme presegati 10x plače.

Odpravnina ob upokojitvi
Delodajalec je dolžan delavcu, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let in se upokoji, ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi dolžan izplačati odpravnino v višini dveh povprečnih mesečnih plač v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece oziroma v višini dveh povprečnih mesečnih plač delavca za pretekle tri mesece, če je to za delavca ugodneje