Föreläsning 4 - Färg, struktur & objekt Flashcards
Trikomatteorin
Förklarar hur additiv blandning av röd, grön och blå kan återskapa nästan alla upplevda färger. På grund av att vi har tre olika typer av färgreceptorer.
Opponentprocessteorin
4 grundfärger röd, grön, blå och kul som ligger på motsatt sida i en färgcirkel. Tillsammans bildar röd-grön ett opponentpar och gul-blå ett opponentpar. Den här teorin förklarar färgeftereffekter vid adaption och färgkategorisering.
Akromatiska systemet
När ljusreflektionen är lika över hela spektrat och alltså inte innehåller någon färgton som i alla vita, svarta och gråa färger.
Hur kan bottom-up processer förklara delar av vårt färgseende?
Genom invarianter i form av relationer som förmedlar färgperception. T.ex retinexteorin
Hur kan top-down processer förklarar delar av vårt färgseende?
Att vi ser olika färger som vi gör på grund av erfarenhet, kontex, hypotesprövande. T.ex bayesiansk teori.
Ljuskonstans/lightness constancy
Tendensen att uppfatta en ytas reflekterade ljus som densamma under olika grad av luminans/belysning. Gäller vårt akromatiska system alltså ett kontinuum från svart till vitt. Vi ser en andel av det ljus som ett objekt reflekterar och inte den totala mängden som objektet reflekterar (då de påverkas i olika miljöer)
Retinexteorin
Kvoten mellan ljuset från ett ytelement och medelljuset inom en viss omgivning ger info till ytans färg. En slags invariant.
Teori för kompensation av skuggning
När vi kollar på ett objekt som befinner sig i skugga så säger vår hjärna till oss att det som vi ser i skuggan egentligen är ljusare än vad det ser ut som, eftersom att vi vet att ytor i skugga sprider mindre ljus än ytor i direkt belysning. Därför gör synsinnet en automatisk korrigering av den skuggade delen i bilden.
Colour constancy/Färgkonstans
Att vi ser färger av objekt som samma även om ljusförhållanden förändras. Och även om våglängderna i det reflekterade ljuset förändras.
Färgkontrast
Att två objekt kan uppfattas ha olika färger trots att ljuset som reflekteras från de båda objekten har samma våglängd och därmed ger samma proximalstimulus på näthinnan. Om två färger är likadana men omges av två olika bakgrunder så påverkar de hur vi ser själva färgen.
Memory color
När vi vet sedan tidigare vilken färg ett objekt har så påverkar det vår färgperception. Hjälper vår färgkonstans.
Adaption & färgeftereffekter
När vi håller blicken stilla på ett objekt så adapterar vi till vågländerna som det objektet reflekterar. Vilket gör att det sker en förskjutning av medelfärgen i bilden mot grå/vitt. När vi sedan kollar på en svartvit bild så ser vi komplementfärgerna till de färgerna som vi såg vid adaptionen.
Två-processteorin
En kompination av både trikomatteorin och opponentteorin. Först trikomat sen opponent.
Vad menas med att färgperception är kategorisk perception?
Ett stimulus-kontinuum som perceptuellt delas upp i diskreta kategorier
– Inom kategorier är diskriminationsförmågan låg
– Mellan kategorier är diskrimineringsförmågan hög
Sapir Whorf hypotesen
Är det våra färgkategorier via språket som påverkar färgupplevelsen och ger upphov till färgkategorier?
Storleksinvarians/avståndsinvarians
Vi kan se att det är samma objekt med samma storlek trots att storleken på näthinnan varierar.