Forebyggende innsats for barn og unge Flashcards
Hva krever godt forebyggende arbeid?
At vi starter tidlig og tenker og handler langsiktig.
Systemkompetanse og kunnskap om ressurser i lokalsamfunnet - at en vet hvor man kan henvende seg for å få tilgang på nødvendige virkemidler og bistand.
Forutsetninger :
Barn og ungdoms medvirkning (kunnskap om deres behov - brukerinnflytelse - blir spurt og lyttet til - barnets rettigheter å si sin mening og bli hørt - alder og modenhet - barnehageloven, barneloven, opplæringsloven mm - ungdomsråd mm for å sikre deltakelse og innflytelse).
Helhetlige planer og tydelig ledelse
(å arbeide systematisk)
Samarbeid på tvers
(Rutiner og systemer som gjør det enkelt å samarbeide - felles forståelse av problemet, mål og virkemiddelbruk - gode styrings- og rapporteringssystemer - respekt for hverandres ansvar og roller)
Kompetanse
(Kunnskap om risiko og hvordan beskytte barn og unge - voksne med kompetanse til å observere, forstå det de ser og handle - evne til å analysere behovene, ha kunnskap om hva som virker og hvordan man kan nå ut til ulike grupper, samt evne til å iverksette tiltak - å lytte til hva barn og unge mener er en god oppvekst)
Lokal mobilisering og frivillig innsats
(tett samspill mellom kommunen og de positive kreftene i lokalsamfunnet, som frivillige organisasjoner, barn og ungdom selv, foreldre, interessegrupper mm, er en forutsetning for et godt oppvekstmiljø - engasjement og trygge møteplasser - inkluderende møteplasser)
Hva er forebygging?
Om å legge til rette for et godt oppvekstmiljø for alle.
Fokuserer ikke først og fremst på symptomer, men er generelt orientert med sikte på å fremme sunne barn og unge som håndterer framtidige utfordringer og risikoer.
Informasjons- og holdningsarbeid, samt konkret arbeid for å skape gode, trygge lokalsamfunn.
Hvilke tre nivåer skiller vi mellom i forebyggende arbeid?
universell (eks læringsmiljø og antimobbeprogramm - rettet mot hele befolkningsgrupper).
selektiv (rettet mot grupper med kjent og/eller forhøyet risiko for å utvikle problemer, tiltak for å motvirke negativ utvikling hos barn og unge og/eller deres foreldre - eks gratis kjernetid i barnehagene)
indisert forebygging - rettet mot individer med høy risiko eller klare tegn på problemer. psykiske vansker, rusproblemer mm.
Alle nivåer - kunnskap om risiko og beskyttelsesfaktorer er i stor grad en forutsetning for å kunne sette inn tiltak for problemene utvikler seg.
Hvem har plikt til å forebygge?
Forankret i lov og regelverk (FN, kommunene, staten, skolen, barnehagen, barnevern, politi, mm)
- Samsvar mellom alle instanser
opplysningsplikt - melding om bekymring
Hvilke vanligste og viktigste arenaer finnes for forebygging?
Familien - finnes bla tiltak for å styrke foreldreskap, foreldrestøtte og tiltak for å redusere belastninger eller konflikter i familien. Arbeid med barn og unges oppvekstmiljø er i svært stor grad å involvere foreldrene.
Lokalsamfunn - holdninger og normer i lokalsamfunnet har stor betydning. Forebyggende innsats : et inkluderende lokalsamfunn - og Å fange opp og ta tak i negative tendenser i nærmiljøet som har uheldige konsekvenser for barn og unges oppvekst.
Barnehager og skoler - barnehager : fremme språkutvikling, læring og sosial kompetanse. God omsorg og trygg voksenkontakt kan kompensere for opplevde belastninger på andre områder. skoler : utdanning og kompetanse, livslang læring, arbeid og deltakelse i samfunnet. En arena for utfoldelse, vennskap, sosialisering og følelse av tilhørighet. Trygt og godt læringsmiljø og et godt sosialt miljø øker opplevelsen av mestring og gir et godt grunnlag for læring og utvikling.
Viktige arenaer for å kunne oppdage og hjelpe utsatte. Krever at ansatte har kunnskap til å se barn som er i en vanskelig situasjon og kompetanse til å bistå med rett hjelp. Å kunne handle - innebærer også evnen til å samhandle med foreldre eller med andre tjenester som kan bidra med nødvendig kompetanse og tiltak.
Helsestasjons- og skolehelsetjenesten
å fange opp tidlige signaler på mistrivsel, utviklingsavvik og atferdsproblemer og bidra til at tiltak iverksettes tidlig. Skolehelsetjenesten er et såkalt eksempel på et lavterskeltilbud, som vil si at alle slags problemer kan diskuteres tidlig uten å gå via andre instanser.
Fritid og fritidstilbud
Internett