För. 5: Kemi i vardagen och samhället Flashcards

1
Q

När vi beskriver materiens organisation så gör vi det utifrån två perspektiv, vilka?

A

Materia och energi. När materian rör på sig så finns det alltid ett energiflöde som sker samtidigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur kan man strukturera materia? (Inte sfärer)

A

Materia finns överallt. Vi kan strukturer materia i grundämnen, men finns oftast inte som rena grundämnen utan kemiska föreningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Man brukar dela upp verkligheten i olika sfärer, vilka?

A
  1. Ekosystem som innefattar allt levande och dess livsmiljö
  2. Litosfären som är allt fast material i jordskorpan, t.ex. mineraler i berggrunden
  3. Hydrosfären som omfattar allt vatten på jorden
  4. Biosfären inbegriper allt levande på klotet och hur det hänger samman, samt organismers livscykler.
  5. Atmosfären som är alla gaser som finns ovan litosfären
  6. Teknosfären avser allt som människan bygger och konstruerar
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad menas med ekosystems kretslopp?

A

All materia går i kretslopp, ibland snabbare och ibland långsammare. Omsättningen av energi och material i ett ekosystem. Energin tillförs ekosystemet utifrån, men inte material

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är kolets kretslopp?

A

Grundämnet kol, med kemisk beteckning C, finns i allt levande och kolets kretslopp pågår hela tiden. För att få energi bryter vi ner kolbaserade ämnen och andas ut koldioxid (CO2).

Kortare kretslopp: Solen driver kolets kretslopp och via fotosyntesen binds koldioxiden in som kolatomer i växterna. Det kallas kolinlagring.
Fotosyntesen går till så här: I luften finns koldioxid. Gröna växter tar upp koldioxiden och tillsammans med energi från solen och vatten, omvandlar växterna koldioxid till glukos som ger näring till växten. Det bildas också syre som växten släpper ut.

Människor och djur andas in syret som behövs för att förbränna maten och frigöra energi till cellerna i kroppen. Samtidigt bildas koldioxid som andas ut. Det här kallas cellandning. Samma process sker när ved eldas. Då förbrukas syre och energi (värme) och koldioxid frigörs. Det kallas förbränning.

Längre förlopp: Råolja, naturgas, stenkol och brunkol kallas fossila bränslen. De har bildats av döda organismer (växter och djur) som inte brutits ner helt när de dött, utan som packats ihop under miljontals år under marken. När råolja pumpas upp ur marken används det som bensin och diesel, vilket frigör koldioxid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur påverkar människan kolets kretslopp?

A

Kolets naturliga kretslopp rubbas av mänskliga aktiviteter. Användningen av fossila bränslen för transporter och energi medför stora utsläpp av koldioxid i luften. Människans påverkan på kolets kretslopp innebär en förhöjd växthuseffekt som i sin tur driver på klimatförändringarna.

Genom att hugga ner och bränna stora områden av regnskog till exempel i Amazonas och på Borneo har vi människor minskat naturens förmåga att lagra in koldioxid ur atmosfären.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Varför är det viktigt att förstå kring materia?

A

Vi behöver förstå att materian är grunden till vår existens, så vi dessutom använder naturresurserna på ett hållbart sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur tillgodoser organismerna energi?

A
  • Genom t.ex. fotosyntes. I sin tur kan dessa organismer ätas upp av djur som då får energi, eftersom växterna har har bildat socker.
  • Genom att utnyttja kemisk bunden energi. T.ex. bryta ner berggrund och utvinna energi. Kallas kemotrofa organismer. T.ex. bakterier
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka är de byggstenar som organismer behöver främst för kroppsuppbyggnad?

A

De byggstenar som organismer behöver främst för att bygga upp kolhydrater, proteiner och fetter är Kol (C), kväve (N), fosfor (P) och syre (O)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad händer med den energi som når Jorden?

A
  • Av den totala energin som kommer in till klotet, så reflekteras 30% av ljuset bort från jordytan, 47% absorberas högt uppe i atmosfären, så endast lite kommer ner till jordytan. Endast 0,02 % fångas genom fotosyntesen. 1 % av den en energi som kommer in till jorden driver alla vindsystem (tornado, stormar osv.) och havsströmmar. Hela 23% går in i vattnets kretslopp, går åt mycket energi att lyfta energin från havet upp till atmosfären.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Var finns materian? Hur kategoriseras det vill säga. (FYLL PÅ, EJ KLAR. BE CHATGPT FÖRKLARA)

A
  1. Materia som innehåller kol kallas organiskt material. Antingen är det levande organismer eller organiskt material som har blivit lagrad som kol, olja eller torv. Detta organiska material kan grävas upp då det finns energi lagrad i det sist nämnda. Är fossila energibärare.
  2. Materia kan ligga i en oorganisk fas. Innehåller inte kol. T.ex. mineraler i berggrunden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv hur energi förs vidare i näringskedjor och hur det påverkar t.ex. olika djur och befolkningar.

A

Energin flödar och försvinner i varje steg i näringskedjan. Merparten av energin lämnar organismerna i form av värmestrålning. Mycket energi försvinner i varje steg i näringskedjan, vilket förklarar varför det finns mindre antal av en art högt upp i näringskedjan.

Om man är en mindre befolkning så kan man äta primärkonsumenterna t.ex. kor. MEN om det är en stor befolkning behöver man äta primärproducenten (mer växter) för att få energin. Mängden tillgänglig energi avgör födan. Det finns inte nog yta i t.ex. Indien att ha tillräckligt med kor för att föda så många, med tanke på att energin minskar i steget från växter till kor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är kvävets kretslopp?

A

Kväve används främst i aminosyror som binds samman till proteiner. Trots att kväve är det vanligaste ämnet i luften är det ofta en bristvara för växter och alger. Växter kan nämligen inte ta upp atmosfärens kvävemolekyler, N2. De använder sig i stället av kväveföreningar som ammoniumjoner (NH4+) och nitratjoner (NO3-).
Kvävets kretslopp kan förenklat delas upp i två delar.

  1. Urinämne från djur, eller aminosyror från döda organismer bryts ned till ammoniumjoner. Bakterier kan omvandla dessa till nitratjoner.
  2. Kväve från atmosfären kan tas upp av vissa bakterier och bindas i aminosyror.** När bakterierna dör blir kvävet tillgängligt för växterna**. Kväve kan även återgå till atmosfären.

Kvävefixerande bakterier lever ofta i symbios med växter. Baljväxter, till exempel ärtor och klöver, används inom jordbruket för biologisk kvävefixering. En klöverplanta har små knölar på rottrådarna. Dessa så kallade noduler innehåller kvävefixerande bakterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur påverkar människan kvävets kretslopp negativt?

A

Människan påverkar kvävets kretslopp negativt på flera sätt, främst genom överanvändning av konstgödsel i jordbruket.
Konstgödsel innehåller stora mängder kväve. När gödseln tillförs marken, överskrider ofta mängden vad växterna kan ta upp.
Överskottet rinner ut i sjöar och leder till övergödning. Detta orsakar algblomning, syrebrist och döda bottnar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är vattnets kretslopp?

A

Vattnet faller ned som nederbörd, regn eller snö, och rinner ut i sjöar och hav eller ner genom jorden till grundvattnet. Av solens värme avdunstar vattnet och stiger upp mot himlen som vattenånga. Ångan kyls ner och bildar moln med små, små vattendroppar som kolliderar och slås samman för att till slut falla ner som nederbörd igen.

Det vatten som ska bli vårt dricksvatten hämtas från en vattentäkt. Därefter renas det i ett vattenverk och levereras som dricksvatten via ledningsnät och vattentorn till en kran. Det använda dricksvattnet rinner ut i avloppet till reningsverket. Där renas det i flera steg innan vattnet återlämnas till naturen och spolas ut i ett sjö eller hav.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad betyder det att energins flöde driver materians kretslopp?

A

Flödet av energi krävs för att hålla igång kemiska reaktioner och kretsloppen. Till exempel krävs energi från solen för att fotosyntes ska kunna ske, där växter omvandlar koldioxid och vatten, med hjälp av solenergi, till kemisk energi i form av glukos (kolets kretslopp)

Andra exempel:
Vattnets kretslopp som får vatten att avdunsta

17
Q

Vad är fosfors kretslopp?

A

Fosfor finns i bergen som grävs upp och sprids ut på mark i form av konstgödsel. När det regnar så läcker en hel del till sjöar från mark. Kan leda till igenväxning.

Växter kan även ta upp fosfatjoner från marken och använda det som näringsämnen. Djur kan få i sig detta genom att djuren äter växterna. Kan sedan komma ut med spillningen och tillbaka till marken.

18
Q

Hur sker rening av avloppsvattnet?

A

Först mekanisk rening, sen biologisk rening och till slut kemisk rening. Man tar bort fasta partiklar, syreförbrukande ämnen, närsalter, tungmetaller och smittämnnen.

19
Q

Vad beror försurning och övergödning av sjöar på?

A

Övergödning på slätterna där vi odlar mat.
På höglandet så blir det försurning.

Men det är samma regn som regnar på slätterna som på höglandet, men det finns **kalk i berggrunden på slätterna **och det går emot försurningen. Det finns det inte på t.ex. småländska höglandet utan där är det urberget.

20
Q

Hur går torkning av livsmedel till?

A

Torkning är en process där energi tillförs för att bryta vattenbindningar och avlägsna vatten. Det leder till en förlängd hållbarhet genom att minska mikrobiell aktivitet och kemiska reaktioner som kräver vatten. Mikroorganismer behöver vatten, men bakteriesporer kan klara lång tids uttorkning.

21
Q

Vad sker vid saltning eller tillsats av socker i livsmedel?

A

Saltning och tillsats av socker sänker vattenpotentialen. Det innebär att man minskar mängden vatten i ett livsmedel genom att tillsätta ämnen som salt eller socker. Detta gör att mikroorganismer som bakterier, mögel och jäst inte kan växa eller föröka sig lika lätt, eftersom de behöver vatten för sin metabolism.

Salt: När man tillsätter salt till livsmedel (t.ex. kött eller fisk) drar saltet ut vatten ur livsmedlet.

Socker: I sylt används en hög koncentration av socker för att binda vattenmolekyler.

22
Q

Vad sker genom pH-styrning av livsmedel?

A

Vid produktion av många livsmedel används pH-styrning som en
konserverande metod (ex ättiksinläggningar av gurkor).
Bakterier växer vanligtvis bäst vid pH 6-8. Genom att göra miljön i livsmedlet surare (lägre pH), blir det svårare för många bakterier och andra mikroorganismer att överleva och växa. Detta förlänger hållbarheten. (Om pH sänks under 6)

23
Q

Hur går det till när man konserverar livsmedel med hjälp av värmebehandling och kyla?

A

Mikroorganismer trivs bara inom vissa
temperaturgränser. Genom att manipulera temperaturen kan man förhindra deras tillväxt och därmed förlänga hållbarheten på livsmedel.

Värmebehandling: Att upphetta livsmedel till en viss temperatur (t.ex. pastörisering eller sterilisering) för att döda mikroorganismer.

Kyla: Förvaring vid låga temperaturer (t.ex. kylskåp eller frys) för att bromsa tillväxten av mikroorganismer.