Feminsm Flashcards

1
Q

Nämn två sätt i vilket FN för kvinnor förändrade internationell politik

A

1) Uppmuntrade och legitimerade forskningen och agerandet om erfarenheter, roller och status av kvinnor globalt. Betonade inte bara den starka frånvaron av uppmärksamhet på kvinnor, men även omfattningen av kvinnors bidragande. Det var genom detta som FN och dess medlemstater var tvunga att brottas med erfarenheter, status och kvinnors roll globalt, och som direkt resultat av påverkan av kvinnor, och till sist ta ansvar för att lätta underordningen av kvinnor.

2) Ledde till en ström av resurser och information genom, arbete av kvinnors organisationer, nätverk och sammankomster, såväl som forskning och analyseras av kvinnors erfarenheter, roller och status. Det kunde inte längre bli sagt att kvinnor inte betydde i studiet av internationella relationer, eller att feminister inte hade rätt att influera och förklara event av internationell politik.

UN Decade för kvinnor markerade en vitalisering av feminism och igenkänning av kvinnliga forskare av internationella relationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka metoder för feministiska internationella relationsteorier fram för att bedriva deras forskning?

A

Feministisk internationella relationer introducerar studiet av kön och kvinnor och sätter en kritisk analys av de existerande disciplinerna, och dess fundamentala koncept som stater och makt, som definierat av realism, liberalism. Feministiska internatinoella relationsteorier konceptualiserar staten som en könad organisation av makt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur skiljer sig teorier av makt mellan de fyra kategorierna av fem int teori?

A

Liberal feminist: talar för rättigheter och representationen traditionellt gett till män ska bli förlängt till kvinnor. För att rätta könade ojämlikheter, liberala feminister fokuserar på att förändra institutioner, främst öka representationen av kvinnor i positioner av makt i viktiga institutioner av nationell och internationella regeirngar. Även ändra lagar för kvinnors deltagande, vilket kommer lösa delningen av makt mellan könen. Könade ojämlikheter är en stor barriär till mänsklig utveckling och leder till krig och våld. Makt är positiv socialt och kan bli lyckat fördelad utan en fundamental social förändring.

Kritisk feminism: Bredare social, ekonomisk och politiska relationer som strutkurerar relationerll makt, drar från marcisism teoriet för att prioritera rollen av ekonomin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly