Familjerätt Flashcards

1
Q

Hur påverkar äktenskapet äganderätten?

A

Äktenskapet påverkar inte äganderätten, det handlar om de ekonomiska konsekvenserna. Giftorätten är ett latent anspråk på hälftendelning av den andra makens GG vid äktenskapsskillnad, och det är skilt från äganderätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

När ska bodelning göras?

A

9:1 ÄktB, när äktenskapet upplöses så ska bodelning göras. Detta är utgångspunkten men det finns undantag, nämligen ifall makarna enbart har enskild egendom och ingen av makarna gör anspråk på övertagande av bostad/bohag.
Formkrav: 9:5 ÄktB, skriftligt och undertecknat av båda makar. Annars full avtalsfrihet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur beräknas makarnas andelar i boet?

A

Enligt 11:1 så ska makarnas andelar i boet beräknas. I bodelningen sker en beräkning av makarnas tillgångar och skulder. Även om man inte betalar av skulderna vid bodelningen så ska man alltid få så mycket pengar som krävs för att kunna täcka skulderna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad gäller för skulder i bodelningen?

A

Enligt 11:2 är utgångspunkten att alla skulder ska dras av från GG. De enda undantagen är om skulden har särskild förmånsrätt (t.ex. om skulden har en säkerhet i egendom, som panträtt) i enskild egendom eller om skulden är hänförlig till enskild egendom.

Viktigt att tänka på är att ett minusbelopp inte tas med till bodelningen. Man ansvarar inte för andras skulder, istället blir det 0 kr till bodelningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är nettogiftsgodset?

A

Nettogiftsgodset är tillgångar – skulder. Netto-gg ska läggas samman och delas lika. Det som sedan framgår är nettotilldelningsbeloppet för varje make och härmed även vad skifteslikviden eventuellt lär bli och om en make måste överföra pengar till den andre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur beräknas bruttot?

A

Nettotilldelning + det som maken har fått behålla för att täcka sina skulder. Om maken inte har haft några skulder att täcka så blir bruttot lika med nettotilldelningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilken egendom ska ingå i bodelningen?

A

Enligt 10:1 så ska i bodelningen makarnas giftorättsgods ingå.

I 7:2 finns det som utgör enskild egendom: äktenskapsförord och TM-förordnande.
Äktenskapsförord är det enda sättet där makarna själva kan bestämma att viss egendom är enskild. De har avtalsfrihet – de kan besluta om att all egendom ska vara enskild. Det finns dock vissa begränsningar vad gäller avtalsfriheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär typtvånget?

  • Ge exempel på osäkerhetsmoment!
  • Formföreskrifter för ÄF
A

Det får inte vara för osäkert vad resultat av äktenskapsförordet kommer att bli. Om ett villkor strider mot typtvånget så är detta villkor som ogiltigt men inte hela ÄF. Ogiltigheten träffar det otillåtna villkoret men får ej leda till att det blir osäkert som helhet (12:3 jämkningsregler)

Exempel:
Makarna får inte bestämma att viss egendom ska vara enskild om de gifter sig och GG om någon av dem dör.
Äktenskapsförordet får inte göras tidsbegränsat.

Formföreskrifter:
7:3 ÄktB: Skriftligt, undertecknat av båda och registreras hos Skatteverket, annars ogiltigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Karl har skänkt en moraklocka till Karin och när han gjorde detta så förklarade han uttryckligen att han önskar att klockan ska vara Karins enskilda egendom. De är nu oense om huruvida den är EE eller GG.
A

Det är giftorättsgods – det är gåva mellan makar och det finns inget äktenskapsförord som träffar klockan. Det är bara TM som kan ställa upp ett villkor om att det ska vara enskild egendom. Det har blivit en äganderättsövergång men den ska ändå klassificeras som giftorättsgods, det går inte att genom utfästelse förordna att det ska vara EE.

Undanta egendomen i enlighet med 10 kap. ÄktB (10:2)? Makarna har ingen annan värdefull egendom. Hon hade kanske kunnat undanta klockan som personlig present men då de inte verkade ha någon annan värdefull egendom (klockan var värd 15000 kr) så är det inte skäligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Gift par som vill skilja sig. Ena maken, som äger en sommarstuga och ett piano, har sålt egendomen. Krävs samtycke för att sälja egendomen?

A

Den make som äger viss egendom har äganderätten oavsett äktenskapet, och förvaltar sin egen egendom. Det finns vissa begränsningar i äganderätten som följer med äktenskapet.
Det finns regler om samtyckeskrav som finns i 7:5 ÄktB.
- Tar sikte på den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget.
- Definitionen av egendomen finns i 7:4.
- Samtyckeskravet gäller oavsett hur bostaden och bohaget är klassificerat (GG eller EE). Tanken är att värna om det sociala skyddet – en make ska inte plötsligt riskera att stå utan bostad eller bohag.
- Extra samtyckeskrav: Det finns även ett ekonomiskt skydd som ligger i samtyckesregleringen. Samtycket träffar även för försäljning av fast egendom som inte utgör makarnas gemensamma bostad, om den fasta egendomen är giftorättsgods.

Sommarstugan: Samtycke krävs om den är giftorättsgods (utgör inte gemensam bostad och bohag, utan fast egendom).
Pianot: Fundera på definitionen av bohag, 7:4. Om pianot huvudsakligen innehas av den ena maken eller fritidsändamål så utgör det inte gemensamt bohag.
Om det krävs samtycke och ena maken har sålt egendomen så kan man gå till domstol och få försäljningen ogiltigförklarad → 7:9
Om köparen har fått lagfart på sommarstugan så kan man inte ogiltigförklara försäljningen. Om köparen har fått pianot i sin besittning och varit i god tro, så kan försäljningen inte ogiltigförklaras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kan Per få underhållsbidrag?

  • Hustrun har stått för de större inkomsterna
  • all makarnas egendom är enskild genom äktenskapsförord
  • han äger väldigt lite jämfört med hustrun
  • han har varit hemma väldigt länge och bara kunnat få en halvtidstjänst med låg inkomst
A

Under äktenskapet finns en underhållsplikt mellan makarna, tanken är att de ska leva på samma nivå. Framgår av 6 kap. ÄktB. Huvudregeln är att underhållsskyldigheten upphör när äktenskapet avslutas → 6:7. Det finns vissa fall då underhållsskyldighet kan utgå efter äktenskapet – om den ekonomiskt starkare maken har förmåga att betala och den ekonomiskt svagare har ett behov. Underhåll kan då utgå om behovet är orsakat av äktenskapet. Det handlar om vilken uppdelning man har gjort under det pågående äktenskapet: hur har man fördelat sysslorna? En make kan ha varit hemmaarbetande utan egen försörjning och kan därför inte få något jobb pga. hen har varit hemma för länge. Behovet är då orsakat av äktenskapet.
- Orsakssambandet krävs, se NJA 1998 s.238. Den svenska regleringen är väldigt sträng – det är bara när behovet är orsakat av äktenskapet som underhållsbidraget kan utgå!
- Även om man får underhållsbidrag så är det ett grundskydd. Man kan aldrig göra anspråk på att leva på samma nivå som den ekonomiskt starka maken. Det är ett grundskydd för de absolut grundläggande behoven. Underhållsbidraget är subsidiärt till i princip alla bidrag man kan få, utom till förhållande till försörjningsstöd (socialbidrag).
- Utgångspunkten är att man bara kan få underhållsbidrag under en övergångsperiod, dvs. under den tid som krävs för när man studerar och på så sätt skaffar sig en egen förvärvsförmåga. Övergångsperioden kan ligga på 1-4 år.
Kan få underhållsbidrag under längre tid: Om det varit ett långvarigt äktenskap, eller att det föreligger synnerliga skäl. Långvarigt äktenskap → minst 20 år.
I frågan anges att Per kan försörja sig, han kan komma upp till grundskyddet och då är utgångspunkten att han inte ska få underhållsbidrag. De synnerliga skälen kan dock användas för att komma upp till en något högre nivå än grundskyddet → NJA 1984 s. 493. Om ekonomiskt svagare varit hemarbetande och bidragit till andra maken har det väldigt gott ställt med hög inkomst och stor egendom – då kan synnerliga skäl diskuteras om att det ska ligga på ett högre belopp än vad som utgör grundskydd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Genom äktenskapsförord bestämdes att all egendom skulle vara enskild. Donya förvärvar en fastighet för 200 000 kr och det förmånliga priset var mycket tack vare Eriks far som var säljare. Kan det föreligga dold samäganderätt för Erik?

A

Dold samäganderätt – finns olika krav för presumtion för gemensam partsvilja:
1. Förvärvad för gemensamt bruk
2. Om Erik har lämnat ekonomiskt bidrag.
Om man kommer fram till att båda punkter är uppfyllda så ska det presumeras att den gemensamma partsviljan är samäganderätt.
Egendomen är köpt för gemensamt bruk: de har köpt huset för att bo tillsammans.
NJA 1981 s. 693 – Det ekonomiska bidraget ligger i att pappan sänkt priset. Den ena maken har möjliggjort eller åtminstone underlättat förvärvet genom ett ekonomiskt tillskott (i detta fall genom relationen till den närstående personen).
Ett ekonomiskt bidrag behöver inte vara att man har betalat pengar kontant – det ekonomiska bidraget kan vara ett ekonomiskt möjliggörande och behöver inte vara från den specifika dolda samägaren, utan bara någon från dennes sida (i detta fall den dolda samägarens far). Det behöver inte vara särskilt stort men det får betydelse för hur stark presumtionen blir. Rättsfallet är väldigt tidigt, då hade presumtionsregeln inte konstruerats.
- Det finns därmed en presumtion för gemensam partsvilja om förvärv av fastighet med samäganderätt.

Typtvånget ställer till många problem, det går inte att ge en exakt definition av det. Det går inte att se en systematisk linje över vad som är otillåtet eller inte.
Situationen att man säger att all egendom är enskild egendom är tillåten och strider inte mot typtvånget: man får upprätta ett ÄF på detta sätt.

När vi säger att äktenskapsförordet är giltigt – påverkar det möjligheten till dold samäganderätt?
- Man börjar med att avgöra äganderättsfrågan. Då ska man först fundera över vem som äger egendomen. Frågan om vem som är ägare till viss egendom påverkar inte alls hur denna egendom eventuellt klassificeras. Om fastigheten är samägd så kommer vi enligt ÄF ta upp halva fastigheten under Eriks enskilda egendom, och halva fastigheten under Donyas enskilda egendom då den var klassificerad som EE. Klassificeringen av egendomen har ingen betydelse för hur man avgör äganderättsfrågan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Krister och Sofia ska skilja sig. De vill bodela så snabbt som möjligt.
a) Kan bodelning ske under betänketiden?

A

Ja, det är möjligt – följer av 9:4. Det räcker att en av makarna begär bodelning, man måste inte vara ense om att bodela direkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Sofia vill överta fastigheten enligt 11:8. Fastigheten utgör surrogat enligt det testamente som Kristers morfar skrev. Är detta möjligt?

A

Följande måste beaktas för att ta ställning till huruvida ett övertagande är möjligt:
- Om Sofia har bäst behov. Detta är relativt klart då barnen ska bo hos henne.
- Skälighetsprövning
Tillämplighet av 11:8
Enligt paragrafen så får enskild egendom inte övertas om den är enskild på grund av ett TM-förordnande (7:2 p.2-4). Däremot är det möjligt att överta surrogat. I denna situation så var det dock inte surrogat enligt 7:2 p.6, utan på grund av ett TM-förordnande om att även surrogat skulle vara enskild egendom. I de fall då det finns en uttrycklig föreskrift i den testamentshandling varigenom den enskilda egendomen tillkom om att också ersättningsegendom ska vara enskild ska man ta hänsyn till förarbeten.
- Enligt ordalydelsen i lagtexten så finns en möjlighet till övertagande, men i förarbeten sägs att man ska ta hänsyn till tredje mans vilja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vera har 500’ netto i giftorättsgods, och Torbjörn har 300’ i nettogiftorättsgods. Torbjörn spelar bort pengar och Vera vill skydda sitt giftorättsgods.

A

Äktenskapsförord är något som Vera kan vara intresserad av, hon har ju ett intresse av att låta all egendom vara enskild. Hon hade velat övertala Torbjörn om detta, och då hade han kunnat spela bort sina pengar som han vill då Vera fortfarande är skyddad.

Enligt 9:1 så kan man bodela under äktenskapet. Detta kan man vilja göra för att överföra äganderätt mellan sig. Då måste bodelningen registreras hos Skatteverket.
- Hur skulle bodelningen då se ut?
Till att börja med krävs samtycke. Om Torbjörn samtycker så hade bodelningen kunnat se ut på följande sätt:
Vera, GG: 500’ t bodelning
Torbjörn, GG: 300’ t bodelning

Bodelningen tar sikte på en äganderättsövergång - Tillämpning av 11 kap (andelar och lotter). Men det finns fortfarande inget ÄF eller TM-förordnande.
Blir 400’ (800’ /2) var vilket ändrar ägandeförhållanden. Om man bodelar på detta sätt så blir egendomen inte automatiskt enskild – egendomen kommer att behålla sin karaktär som GG och dels så kommer man att behöva göra en ny bodelning vid eventuell äktenskapsskillnad. Detta blir ingen bra lösning för Vera! Det kan möjligtvis vara ett skydd om T överför all sin egendom till henne (om han nu går med på detta och inser att han har ett spelmissbruk - Avtalsfrihet föreligger så det finns inget som hindrar att en sådan överföring hade kunnat ske, för att Vera på så sätt ska kunna säkra sig vid bodelning vid äktenskapsskillnad)
Om man vill göra en bodelning under äktenskapet så kan Vera begära ÄF, men då kan T invända om att göra en bodelning först. Men för att bodelningstilldelningen ska bli EE så krävs att äktenskapsförord upprättas.

Ännu en grej som Vera hade kunnat göra:
Om T inte går med på de andra kraven → ansöka om äktenskapsskillnad.
På den kritiska dagen har T 300’ som han inte får spela bort. Han kan då begära betänketid. Hon kan då begära bodelning som förrättas genast efter ansökan om äktenskapsskillnad. Det som man får i bodelning med anledning av äktenskapsskillnad blir i ens egen ägo, och då blir det inte aktuellt med en ny bodelning (till skillnad från bodelning under äktenskapet – då måste man upprätta ny bodelning vid äktenskapsskillnad).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Erik och Donya. KFM vill utmäta egendom för Donyas skulder. KFM hittar två värdefulla mattor som de vill mäta ut. Erik gjorde invändning om att mattorna var hans.

a) Kan Erik på detta sätt hindra utmätning?
b) Samägare.
c) Har egendomens klassificering någon betydelse vid utmätningen?
d) Kunde kronofogden istället för att utmäta mattorna välja att utmäta fastigheten?

A

a) Kan Erik på detta sätt hindra utmätning?
UB är tillämplig.
4:17 - Utgångspunkt - lös egendom får utmätas om det framgår att egendomen tillhör gäldenären eller om han anses vara ägare enligt 18-19 §§. Här finns presumtionsregler.
18 § - En anses vara ägare till lös egendom om man har den i sin besittning och det inte framgår att det tillhör någon annan. I det här fallet är inte 18§ tillämplig eftersom de har sambesitting över mattorna. Paragrafen gäller ensam besittning.
19§ - Gemensam besittning. Donya - gäldenären – anses vara ägare om det inte görs sannolikt att de samäger egendomen eller fullt ut bevisar eget ägande. Ska framgå att Erik är ensam ägare, full bevisning krävs.
4:19 riktar sig in på sambesittning mellan makar. Det är en ganska stark bevisning, ska vara tydligt att han är ensamägare. Bevisningen kan vara kvitto, kontoutdrag men det är relativt höga krav.

b) Samägare. Skillnaden med att påstå att man är samägare innebär att beviskravet blir lägre. Nu gäller enbart att göra sannolikt. Då kan man åberopa presumtionsregeln; vi har gemensam ekonomi, eller gemensamt bruk och betalar allting tillsammans. Man kan räkna med att de är samägare till de som finns i det gemensamma hemmet, inte särskilt svårt att bevisa detta. KFM gör en rättighetsutmätning och utmäter hälften, dvs. Donyas del av mattorna och då kan de med stöd av indragningsregeln i 8:8 UB - sälja hela mattan. De kommer ändå bli av med mattorna även om de lyckas visa samägande. De får dock tillbaka hälften av försäljningssumman. Erik skulle kunna köpa de också.

c) Har egendomens klassificering någon betydelse vid utmätningen?
Giftorätten är latent - om den är enskild eller GG spelar ingen roll, då det bara är äganderätten som är avgörande i en utmätningssituation. Spelar alltså ingen roll hur egendomen är klassificerad när egendomen får den utmätas.

d) Kunde kronofogden istället för att utmäta mattorna välja att utmäta fastigheten?
Utgår ifrån att Erik har dolt samäganderättsanspråk. Hindrar det utmätning av fastigheten för Donyas skulder, har det dolda samägandet sakrättsligt skydd?

NJA 1984 s 772 & NJA 1985 s 97 - Hur man ska beakta dold samäganderätt.
Dolt samäganderättsanspråk är enbart ett obligationsrättsligt anspråk, gäller alltså bara mellan makarna, kan bara riktas mot den andra avtalsparten - har inget sakrättsligt skydd överhuvudtaget. Det finns inte ens sakrättsligt skydd mot ondtroende borgenärer (även om de känner till att det finns dold samäganderätt) så går det inte. Det innebär att det inte är några problem att utmäta fastigheten för Donyas skulder - det kommer KFM att göra.

Den motsatta situationen, att Erik har skulderna. Kan hans dolda samägande göra att fastigheten kan utmätas för han skulder. Då gör man en utmätning enligt 4:24 UB. Fast egendom får utmätas om det framgår att egendom tillhör gäldenären. Gäldenärens äganderätt ska alltså styrkas.

Då utmäter man hans dolda samäganderättsanspråk, man utmäter hans anspråk på henne.
Rättighetsutmätning; Erik har ju en rätt att bli ägare eftersom han är dold ägare, då kan de ta i anspråk den del till vilken han har en rättighet som har ett värde - det är den som utmäts enligt 4:24. Sälja hela enligt 8:8. Dock är det KFM måste visa på dold samäganderätt. Till skillnad från situationen i 1 så kan alltså inte hela utmätas. Men tänk på partsviljan, den går före presumtionsregeln.

17
Q

Hugo har en fastighet. Han ska ge sig in i affärer där han riskerar att bli väldigt skuldsatt - funderar alltså på att överföra den till Josefin.

A

Äktenskapsförord - har ingen betydelse i förhållande till borgenärerna. Borgenärerna är bara intresserade av hur ägandet ser ut - alltså inte bra väg.

  • bodeka under äktenskap: 9:1 2 st ÄktB.

Kan genom bodelningen överföra hälften av fastigheten till Josefin. En bodelning innebär ju en äganderättsövergång - Josefin kan få ett hälftenägande. Bara om det fanns borgenärer när överföringen gjordes, då kan borgenärerna rikta anspråk mot henne. När man gör bodelning under äktenskap krävs utöver formkrav även registrering i äktenskapsregistret. Med utgångspunkt med registrering kan Josefin få lagfart på egendomen. På bodelningsdagen fanns det inga skulder överhuvudtaget. Det är bara situationen på bodelningsdagen som är viktig. Om man försätter sig i en situation genom bodelning så att man ej kan betala framtida skulder så blir återvinning aktuellt.

Ge en gåva till Josefin: Krävs skriftligt gåvobrev som kan registreras för att få sakrättsligt skydd. Ska registreras i äktenskapsregistret. Josefin kan med det registrerade gåvobrevet få lagfart.

Hugo kan även sälja till Josefin: När det gäller köp mellan makar finns det inga regleringar i ÄktB - vanliga köprättsliga regler som gäller. Josefin kan få lagfart i och med köpeavtalet. Om Josefin inte betalar någon verklig summa - då bedöms köpet som en gåva. Då krävs registrering för sakrättsligt skydd. Gör de då en riktig försäljning med ordentligt vederlag, så får Hugo det och då kan man utmäta fastigheten.