Extenta 220808 Flashcards
Ett antal målgrupper skapas från användargrupper. Beskriv denna process, motivera varför man har målgrupper och varför man gör målgruppsanalyser?
Skapandet av målgrupper från användargrupper innebär att
-Identifiera
-Segmentera
-Profilera
-Prioritera,
baserat på användarnas gemensamma egenskaper. Målgrupper används för att förbättra användarupplevelsen genom att skräddarsy designen efter användarnas behov. Målgruppsanalyser hjälper till att använda resurser effektivt genom att prioritera viktiga användarsegment. Analyserna ger även insikt i användarnas förväntningar och krav, vilket leder till informerade designbeslut. Slutligen, hjälper målgruppsanalyser till att identifiera nya möjligheter och förbättringar för produkten eller tjänsten.
Ge en utförlig beskrivning av tre olika former av användningstest som används vid användarevalueringar. Beskriv också dess styrkor.
Laboratorietest innebär att användare utför uppgifter i en kontrollerad miljö under forskares övervakning, vilket ger möjlighet att fokusera på specifika användarupplevelseaspekter och jämföra resultaten mellan användare.
Fälttest låter användare utföra test i deras naturliga miljö, vilket ger insikter om verklig användning och kontextuell information om miljöfaktorer som påverkar användarupplevelsen.
Avlägset användningstest utförs av användare online, utan direkt närvaro av forskare, vilket ger geografisk räckvidd, tids- och kostnadseffektivitet samt flexibilitet och skalbarhet för testningen.
Beskriv utförligt om expertevalueringsmetoderna Cognitive walkthrough och Formal usability inspection.
Cognitive walkthrough är en expertbaserad evaluering där en grupp experter stegvis går igenom en uppgift och analyserar hur en användare skulle utföra den, med fokus på lärbarhet och intuitivitet. Experterna utvärderar om användaren kan nå sina mål genom att följa de tillgängliga ledtrådarna och interaktionerna i användargränssnittet.
Formal usability inspection är en systematisk granskning av användargränssnittet av en eller flera experter som följer fördefinierade kriterier och riktlinjer, såsom heuristik, för att identifiera användbarhetsproblem. Denna metod hjälper till att upptäcka designfel, brister i användarvänlighet och potentiella förbättringar för att optimera användarupplevelsen.
En kravspecifikation som avses beakta ett användningsperspektiv bör innehålla? Motivera dina svar också.
En kravspecifikation med användningsperspektiv bör innehålla användarkrav, användarscenarier och personas.
Användarkrav specificerar vad användarna behöver och förväntar sig av systemet, vilket säkerställer att designen uppfyller deras mål.
Användarscenarier beskriver typiska användningssituationer och hjälper designern att förstå användarnas arbetsflöden och interaktioner med systemet.
Personas är fiktiva representationer av målgrupper som hjälper designern att skapa empati för användarna och fokusera på deras behov och förväntningar under designprocessen.
Litteraturen beskriver fem olika interaktionsstilar avseende gränssnittet. Beskriv fördelar respektive nackdelar för dessa.
Direkt manipulation erbjuder intuitivitet och lätt inlärning men kan vara begränsat för komplexa uppgifter och kräver mer skärmutrymme.
Menyer och formulär ger struktur och konsistens men kan vara omständliga för avancerade användare.
Kommandospråk ger snabbhet och flexibilitet för erfarna användare, men har en brantare inlärningskurva.
Naturligt språk ger enkelhet och användarvänlighet men kan vara begränsat av teknikens förståelse för språket.
Gestbaserade gränssnitt erbjuder en engagerande och naturlig interaktion men kan kräva speciell hårdvara och vara mindre exakta.
I föreläsningsmaterialet beskrivs krav som uttalade och outtalade. Beskriv dem bägge och redogör för skillnaden dem emellan.
Uttalade krav är de behov och förväntningar som användarna eller klienterna direkt kommunicerar eller specificerar i samband med en produkt eller tjänst.
Outtalade krav är de förväntningar och behov som användarna inte uttryckligen nämner, men som ändå är viktiga för en god användarupplevelse.
Skillnaden mellan dessa två typer av krav ligger i hur de kommuniceras: uttalade krav är klart uttryckta av användarna, medan outtalade krav måste upptäckas av designers genom observation, analys eller användartester.
Då en styr eller referensgrupp är samma sak (beskrivs olika i olika litteratur) behövs en förklaring. Vad är en styr/referensgrupp och vad tjänar den för syfte i ett projekt?
En styr- eller referensgrupp är en grupp personer, ofta med varierande expertis och bakgrund, som bildas för att ge vägledning, råd och återkoppling under ett projekt.
Syftet med en sådan grupp är att säkerställa att projektet håller sig på rätt spår, uppfyller användarnas och organisationens behov samt att identifiera potentiella problem och möjligheter tidigt.
Styrgruppen kan också fungera som ambassadörer för projektet, vilket underlättar kommunikation och samarbete mellan olika intressenter. Sammantaget hjälper en styr- eller referensgrupp till att öka projektets chanser för framgång och användaracceptans.
Användbarhetsaktiviteter anses öka produktiviteten, minska inlärningstiden, minska kostnader samt nå resultat på kortare tid. Redogör hur och varför dessa användbarhetsaktiviteter når dessa resultat vid användande.
Användbarhetsaktiviteter, såsom användartester, expertgranskningar och prototyping, bidrar till att identifiera och lösa användbarhetsproblem tidigt i designprocessen.
Genom att förbättra användarupplevelsen ökar produktiviteten, eftersom användarna kan utföra sina uppgifter snabbare och mer effektivt med ett användarvänligt gränssnitt. Minskad inlärningstid uppnås genom att skapa intuitiva och lättförståeliga gränssnitt, vilket gör det enklare för användarna att lära sig och anpassa sig till systemet.
Användbarhetsaktiviteter bidrar också till att minska kostnaderna genom att undvika kostsamma ändringar sent i utvecklingsprocessen och minska behovet av support och utbildning. Slutligen, bättre användbarhet leder till snabbare resultat, eftersom användarna kan uppnå sina mål effektivt och med färre misstag.