Egna frågor om interaktionsdesign Flashcards

1
Q

De åtta gyllene reglerna för interaktionsdesign

A

1. Sträva efter konsistens: Se till att designelement, handlingar och ordval är konsekventa genom hela systemet, detta gör det enklare för användare att förstå och navigera. Enhetlighet i färger, layout, kapitalisering och teckensnitt är exempel på detta.

2. Sikta på universell användbarhet: Skapa en design som passar olika användare, inklusive nybörjare, experter och olika åldersgrupper. Inkludera hjälpmedel som förklaringar för nybörjare, genvägar för experter och anpassningar för andra språk.

3. Ge informativ feedback: Erbjud användarna begriplig och meningsfull respons för varje utförd åtgärd. Svaren bör anpassa efter hur ofta och viktigt åtgärden är, med kortfattad feedback för vanliga åtgärder och mer omfattande feedback för viktiga åtgärder.

4. Designa dialoger för att skapa avslut: Organisera åtgärder med en tydlig början, mitt och slut, så att användarna känner en känsla av framsteg och tillfredsställelse. Ge återkoppling efter varje avslutad grupp av åtgärder, vilket hjälper användare att förstå när en uppgift är klar och när de ska gå vidare till nästa uppgift.

5. Förebygg fel: Minska risken för allvarliga fel genom att designa gränssnittet på ett sätt som begränsar användarfel. Gråa ut menyalternativ som inte ska användas och förhindra att användare skriver felaktiga svar. Om användare gör fel, ge enkla,
konstruktiva och specifika instruktioner för att återhämta sig från felet.

6. Tillåt enkel återgång av åtgärder: Gör det möjligt för användare att enkelt ångra eller korrigera sina åtgärder. Tillåtelse att åtgärder kan ångras minskar användarnas oro och uppmuntrar dem att prova nya och okända alternativ, vilket leder till en bättre användarupplevelse.

7. Ge användarna kontrollen: Låt erfarna användare känna att de har kontroll över gränssnittet och att det reagerar på deras handlingar. Undvik oväntade händelser eller förändringar i den normala interaktionen, så att användarna inte hindras från att uppnå
sina önskade resultat.

8. Minska belastningen på korttidsminnet: Designa gränssnittet för att minimera mängden information användare behöver komma ihåg mellan olika delar av interaktionen. Eftersom människors korttidsminne har begränsad kapacitet, undvik situationer där användare måste hålla information i minnet och sedan använda den på en annan plats i gränssnittet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är de fyra pelarna inom interaktionsdesign?

A

Learnability: Hur lätt det är för användaren att lära sig och förstå hur systemet eller produkten fungerar.

Efficiency: Hur snabbt och effektivt användaren kan utföra uppgifter och nå sina mål med hjälp av systemet eller produkten.

Memorability: Hur väl användaren kan återuppta interaktionen med systemet eller produkten efter en tids avbrott, utan att behöva lära sig det från grunden igen.

Error frequency and severity: Minska antalet och allvaret i fel som användaren gör, samt underlätta för användaren att återhämta sig från dessa fel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är de fem visningsreglerna (display rules) inom interaktionsdesign?

A

Konsistens: Använd liknande element och interaktioner genom hela systemet för att underlätta inlärning och förutsägbarhet för användaren.

Informationsdämpning: Presentera endast nödvändig information för användaren och undvik överflödiga detaljer som kan distrahera eller förvirra användaren.

Tydlighet: Det är viktigt att informationen som visas på skärmen är tydlig och enkel att förstå för användaren. Detta inkluderar användning av lättlästa typsnitt, färger som är lätt att skilja åt och användning av logiska grupperingar av information.

Återkoppling: Ge tydlig och snabb återkoppling på användarens handlingar och systemets status för att informera och bekräfta användarens interaktioner.

Flexibilitet och anpassningsförmåga: Erbjud olika användningsmöjligheter och anpassningsalternativ för att möta olika användares behov, kunskaper och preferenser.

Felförebyggande och återhämtning: Designa systemet så att det minimerar användarens risk att göra fel, och erbjuda tydliga metoder för att korrigera eventuella fel som uppstår.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nielsens 10 heuristics

A
  • Visibility of system status
  • Match between system and the real world
  • User control and freedom
  • Consistency and standards
  • Prevent errors
  • Recognition rather than recall
  • Flexibility and efficiency of use
  • Aesthetic and minimalistic design
  • Help users recognise, diagnose and recovers from errors
  • Help and documentation
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly