Exempeltenta Flashcards

1
Q

Vad avsåg Bourdieu med “kulturellt kapital”? Svara med en eller ett par meningar.

A

Kulturellt kapital är den kapitalform som vid sidan av det ekonomiska kapitalet är det mest betydelsefulla. I det franska samhället innebar det kunskaper och tillgång till finkulturen, exempelvis konst och litteratur. Vad det kulturella kapitalet består av varierar beroende på hur samhället och det sociala rummet ser ut. I dagens samhälle kan man till exempel tänka sig att kroppsvård och utseende är ett viktigt kapital. Kapital avser en tillgång som är gångbar på ett visst fält - i detta fall de kulturella fälten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ett vanligt begrepp i Bourdieus undersökningar är ”strategi”. Beskriv kortfattat vad detta innebär.

A

Strategier är mer eller mindre omedvetna försök att bevara eller tillskansa sig olika tillgångar i form av kapital och habitus, tillgångar som används för att skaffa sig en position i den sociala värld man träder in i. Bourdieu markerar att dessa ofta är omedveta, att de gömmer sig bakom andra synbara argument.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

I analyser av fält använder Bourdieu ofta begreppet ”autonomi”. Vad innebär det? Svara med ett par ord eller meningar.

A

Autonomi innebär att olika fält delar samma struktur.
För att ett område skall kunna analyseras som ett fält i Bourdieus mening krävs att det besitter en väl utvecklad autonomi, dvs. självständighet i förhållande till andra fält och till omvärlden i övrigt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är “habitus”?

A

Habitus kan förklaras som ett förkroppsligat kapital. Hållningar, smaker och yttringar - olika delar som alla hänger ihop med livsstilen - kan vara exempel på hur habitus yttrar sig. Den karta över det sociala rummet som Bourdieu gjorde visar (1) vad folk hade för smak, intressen och hobbys och (2.) vad folk hade för inkomst, arbete, antal barn. Han gjorde dessa två undersökningar en i taget och lade sedad ihop dem, för att se hur dessa två variabler korrelerade. På den vänstra sidan av kartan fick han det kulturella kapitalet och på den högra sidan det ekonomiska. Ju längre ner på kartan desto mer kapital och tvärtom. Detta visar och blir ett slags bevis och en utgångspunkt för Bourdieus teorier om kapital, tillträde till fält och positioner. Eftersom habitus formas under uppväxten och i hög grad är beroende av uppväxtmiljö och omgivning, och eftersom habitus yttrar sig genom smak, intressen och hobbys så är det inte konstigt att vissa sociala grupper liknar varandra och andra skiljer sig åt. Familjer och individer försöker genom mer eller mindre medvetna strategier bevara och tillskansa sig kapital utifråm tillgångar de har. De omedvetna strategierna styr postioner och tillgångar - men yttrar sig snarare i livsstil och smak. Positionerna påverkar tillgångarna och tillgångarna och tillgångarna påverkar positionerna - men generellt sett kan man säga att det är svårt att förflytta sig särskilt mycket i det sociala rummet, för att gå från botten till toppen krävs en obruten följd framgångar. Även om folk skulle flytta sig så skulle positionerna finnas kvar - och habitus som avgör positionen skulle yttra sig genom smak och livvstil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara och exemplifiera vad Giddens menar med begreppen ontologisk trygghet och tillit. Vad kan bidra till att den ontologiska tryggheten ifrågasätts, enligt Giddens?

A

Den ontologiska tryggheten innebär en känsla av att både världen och jaget hänger samman och är verkliga. Den grundläggs under den tidiga barndomen genom tillit till omsorgspersoner - vetskapen om att de kommer tillbaka om de försvinner en stund. Den fungerar som ett slags vaccin mot existentiell ångest - som är motsatsen till känslan av att världen hänger samman. Den hjälper också till att upprätthålla skyddshinnan - en slags skyddande åtgärd som hjälper till att sätta risker inom parantes.

I det moderna samhället är det också nödvändigt med tillit till system i samhället eftersom vi lägger över mer och mer ansvar på expertsystemen, det är där all kunskap finns.

Giddens menar att vi lever i ett risksamhälle. Det innebär bland annat att hökonsekvensriskerna blir fler - riskerna vi utsätts för är globala och svåra att göra något åt, de är skilda från vardagslivet men påverkar på samma gång alla. Giddens menar också att vi lever i en reflexiv tid (individuellt och institutionellt), vilket innebär att vi ständigt reflekterar och väger olika vetskaper mot varandra - alltihop i ljuset av ständigt utbytbar kunskap som man måste förhålla sig till. Riskprofileringen innebär detta vägande av risker och vetskaper som självet måste hantera.

Dessa globala högkonsekvensrisker och reflektiviteten och riskprofileringen som individen måste hantera gör den ontologiska tryggheten och skyddshinnan oerhört viktig i modern tid - eftersom vi annars skulle överväldigas av mängden och storleken på riskerna. Att sätta risker i parantes genom skyddshinnan blir avgörande för känslan av kontinuitet i vardagen och tron på att verkligheten är verklig. Parallellt med att skyddshinnan blir mer viktig så blir dock den ontologiska tryggheten mer hotad i takt med att riskerna blir större och fler. Klimatförändringarna skulle kunna vara ett exempel på en sådan risk som kan hota den ontologiska tryggheten - risken är för stora för att hantera och den enskilda individen kan inte lösa problemen själv. Därför behövs en tillit till expertsystemen och en skyddande hinna som kan solla bort vissa av problemen från vardagslivet, så att den existentiella ångesten kan undvikas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är Skeggs centrala poäng när hon talar om mobilitet i relation till klass?

A
  • Det finns klasskillnader i graden av mobilitet och mobilitetens stil. ✅
  • Individens sociala relationer och rörlighet styrs av modernitetens institutionella reflexivitet.
  • Identitetspolitiken är inkluderande, eftersom den uppmärksammar klasskillnader.
  • Skeggs betonar individualisering och individens möjligheter snarare än hur individen begränsas av klasskillnader.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är Skeggs centrala poäng när hon talar om mobilitet i relation till klass?

A
  • Det finns klasskillnader i graden av mobilitet och mobilitetens stil. ✅
  • Individens sociala relationer och rörlighet styrs av modernitetens institutionella reflexivitet.
  • Identitetspolitiken är inkluderande, eftersom den uppmärksammar klasskillnader.
  • Skeggs betonar individualisering och individens möjligheter snarare än hur individen begränsas av klasskillnader.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad menar Skeggs när hon hävdar: ”Mobility and control over mobility both reflect and reinforce power” (Skeggs, 2004, s. 49)?

A
  • Moderniteten skapar ojämlikhet, men skapar också hopp om emancipation genom självförverkligande.
  • Mobiliteten är en resurs som människor har jämlik tillgång till.
  • Det viktiga är inte enbart vilka som rör sig eller är fixerade, utan vilka som kan kontrollera sin mobilitet. ✅
  • Sociala relationer frikopplas från lokala kontexter och rekombineras tvärs över obegränsade avstånd i tidrummet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Arlie Russel Hochschilds förklaring till gåtan i Strangers in their own land bygger på vad hon kallar för en ”djup berättelse” (deep story). Vad är en ”djup berättelse”? Beskriv och ge exempel på hur den berättelse som presenteras i boken har vuxit fram.

A

En deep story är ett slags kollektivt narrativ som styr hur människor tänker och känner. Alla människor har en deep story, en slags bakgrund som förklarar hur folk förhåller sig till omvärlden.

Den deep story som beskrivs i boken handlar om Louisianas bild av världen som ett kösystem, präglad av den amerikanska drömmen. Den medför värden, normer och förhållningssätt som visar sig i Hochschilds intervjuer. Exempel på sådana värden som presenteras i boken är att man inte ska be om för mycket, man ska inte se på sig själv som ett offer, vara nöjd med det lilla. Gör man så gott man kan, jobbar hårt och väntar på sin tur så borde man enligt det kösystem de ser framför sig röra sig framåt i kön, eller få den plats man förtjänar.

Det är denna deep story och dessa värden som enligt Hochschild ligger till grund för svaret på frågan som hon kallar the great paradox: Hur kommer det sig att de som behöver det statliga stödet som mest också är de som röstar mot staten? Det är mot bakgrund av denna paradox som historien vuxit fram, och the deep story bidrar till svaret på denna gåta.

Det finns också andra viktiga faktorer som hjälper till att svara på gåtan och förstå berättelsen. En sådan faktor är den strukturellt nedåtgående mobiliteten - den nya generationens försämrade möjligheter som leder till känslan av att man måste jobba hårdare för att få mindre belöning jämfört med tidigare generationer. I det här fallet är miljöförstöringen en bidragande faktor - det som fick Hochschild att intressera sig av just den här gruppen, the keyhole issue som skulle ge svar på större frågor och vara med och förklara the deep story.

Den djupa berättelsen, kösystemet och de värden som värderas högt, förutsätter att alla tävlar på samma villkor. Enligt den så startar alla på samma punkt, eller med samma ingång: man ska vara nöjd med sin lott och sedan vänta på sin tur/jobba sig framåt. Det är här staten kommer in: när ens värden utdateras och man börjar känna sig som ett offer (bla på grund av den strukturellt nedåtgående mobiliteten) så börjar man betrakta systemet som orättvist- det verkar som att staten låter vissa få gå före i kön.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv hur relationerna förändras mellan kvinnor och män i det individualiserade samhället, enligt Beck och Beck-Gernsheim.

A

Beck och Beck-Gernsheim beskriver fyra viktiga förändringar för kärlekens utveckling:

  1. Individualisering: Individualiseringen innebär att alla måste prioritera sina egna liv och livsstilsprojekt - den personliga biografin blir allt viktigare. örr var det bara männen som hade denna personliga biografi att förhålla sig till - kvinnorna anpassade sig till männens biografier. Idag finns det två biografier att förhålla sig till.
  2. Emancipation (frigörelse): Då framförallt kvinnans frigörelse. Detta har lett fram till också kvinnans personliga biografi, och har stärkt de feministiska värdena som gör det viktigt med kvinnans självständighet.
  3. Utbildning: Utbildningen av kvinnor har stärkt hennes roll i samhället och arbetslivet, femininiseringen av utbildningsfältet har gjort att det finns fler välutbildade kvinnor än män. Kvinnor tar dock fortfarande över de sjunkande skeppen medan männen är chefer…
  4. Industrialisering: Industrialiseringen har gjort arbetsmarknaden allt viktigare - och i och med ovanstående punkter räknas även kvinnans karriär. Förr var kvinnan hemmafru, och behövdes i hemmet. Sedan kom köksmaskinerna och tog över hennes roll, istället behövdes hon på arbetsmarknaden. Denna karriärsinrikting har gjort det svårare för män och kvinnor att skapa ett gemensamt kärleksliv.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förhållandet mellan etablerade och outsiders handlar om skillnader i makt och en moralisk differentiering mellan två grupper. Utveckla detta förhållande teoretiskt i mer allmänna ordalag – utan att exemplifiera med fallet Winston Parwa.

A

När man pratar om makt och moralisk differentiering rör det sig alltid om just ett förhållande, en figuration - båda grupperna är beroende av varandra, det är så maktassymetrin och den moraliska differentieringen uppstår. Enligt Norbert & Elias är det i en maktssymetri oftast mer intressant att analysera den etablerade gruppen än outsidergruppen - tvärtom så som media ofta vill framställa det, just eftersom det är den etablerade gruppen som har makten.

Den etablerade gruppen distansierar sig från outsidergruppen genom den moraliska differentieringen, som innebär att man på samma gång tillskriver den egna gruppen gruppkarisma som man stigmatiserar den andra gruppen som tillskrivs gruppskam. Detta görs genom den selektiva perceptionen - man väljer (mer eller mindre omedvetet) vad man vill uppfatta. Då det gäller den etablerade gruppen får den moraliska eliten representera hela gruppen medan outsidergruppen får representeras av botten i den moraliska hierarkin. Denna bild skapas av den etablerade gruppen, men delas av båda grupperna eftersom den stigmatiserade gruppen upplever skam. Man skäms över både sig själv och de andra i gruppen, vilket leder till en dålig integration.
Den etablerade gruppens integration tenderar tvärtom att stärkas eftersom man vill identifiera sig med den moraliska eliten som får representera hela gruppen. Ju mer man förstärker denna bild och ju längre tid det går utan att något förändras, desto svårare är situationen att förändra. När rollerna som grupperna fått inte längre tycks gå att rucka på har man hamnat i en social fälla - en situation som är omöjlig att komma ifrån utan en oberoende tredje part. Så fort outsidergruppen börjar klara av att motstigmatisera den etablerade gruppen så vet man att relationen håller på att förändras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Förklaraoch exemplifieravad Bourdieu menade med strategier och hur dessa är kopplade till habitus.

A
  1. Strategier är de omedvetna handlingar och val man gör för att antingen få mer av, eller upprätthålla sitt symboliska kapital
  2. Beroende på vad man har för habitus så har man olika möjligheter att lägga upp dessa strategier (även om de, precis som habitus och de handlingar som kommer utifrån detta är omedvetna). En persons habitus medverkar till ett register av strategier och ger personen i fråga ett specifikt spelrum att agera utifrån.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Bourdieu resonerar återkommande i termer av motsättningar eller polariteter, till exempel mellanungochgammaleller mellankulturellt kapitalochekonomiskt kapital. Ge två exempel som visar på sådana motsättningar och reflektera över vad Bourdieus syfte med att kontrastera på detta sätt är.

A

Genom starka kontraster så får vi tydliga svar?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad innebär självets reflexiva projekt, enligt Giddens? Diskutera självets reflexiva projekt i relation till minst ett exempel

A
  1. Den process varigenom självidentiteten konstitueras genom den reflexiva uppbyggnaden av självberättelser

Den pågående globaliseringen av moderna institutioner åtföljs av en omvandling av vardagslivet med genomgripande konsekvenser för det personliga livet. Självet blir ett »reflexivt projekt», en strävan, parallell till de moderna institutionernas försök att anpassa sig till globaliseringen, att bemästra framtiden. Men detta självets reflexiva projekt befrämjar också motsatta tendenser och tillhandahåller stoff för en ny politik - det växer fram en »livspolitik» som handlar om människans självförverkligande både på en individuell och en kollektiv nivå.

  1. Att t.ex välja att strunta i att vidareutbilda sig och istället resa runt jorden lol (moderniteten säger att du ska utbilda dig för att bli den bästa arbetaren du kan bli, så att gå emot det och göra något som framförallt gynnar dig som privatperson framför samhället blir ett sätt att ta kontroll över sig själv som projekt)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilken betydelse har mobilitet i den moderna människans liv? Vilka faktorer kan begränsa människors mobilitet, enligt Skeggs?

A

Klass & kön

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Redogör för Beck och Beck-Gernsheims resonemang kring ’kärlek och barn’ i det sen-moderna samhället. Vad menar författarna när de hävdar att det moderna samhället är ett anti-barn samhälle?

A

Sedan 1960 så har birth rates sjunkit stadigt; den moderna synen på kärleken och föräldraskapet som ett val, inte ett måste, har med all säkerhet en stor grund till detta.

16
Q

Vilka är de könsbundna attitydskillnaderna till kärlek och äktenskap i modern tid utifrån Illouz?

A
17
Q

På vilket sätt inverkar föreställningar om renhet och orenhet på symbolisk och social klassifikation, enligt Douglas?

A

Konceptet “renhet” går längre än bara den bokstavliga betydelsen - till exempel så är upprätthållandet av institutioner för de med grava funktionsvariationer under 1900-talet ett försök av samhället att hålla sig “rent” - genom att gömma undan de personer som “bröt” mot reglerna (vilka kan ses som gränslinjer som upprätthåller renhet), så höll man samhället “rent” - de med funktionsvariationer “smutsade ner” genom att inte falla in i de klassifikationer som samhället satt upp (arbetare, mamma, pappa…)

18
Q

Giddens skriver att moderniteten är en “riskkultur”. Vad menar han med det?

A

Genom expertsystem så finns det en stor vetskap om hur saker och ting fungerar, men även om hur det kan utvecklas eller falla isär. Det innebär att moderniteten alltid handlar utefter vilken RISK det finns - vi har försäkringar, lagar och institutioner som tar hand om de som “gör fel” - alltså innebär en risk för samhället

19
Q

Vad menar Giddens med att moderniteten präglas av ett åtskiljande mellan tid och rum? Ge minst ett exempel på hur ett sådant åtskiljande kan komma till uttryck.

A
  • Genom att skapa olika tidszoner genom den digitala klockan och kalendern (globaliseringen av tid och rum), så kan på ett sätt alla tider och alla platser existera samtidigt; du kan prata med någon på andra sidan jorden, vilken tid på dygnet som helst - och det behöver inte vara “samma” tid för personen du pratar med
  • de sociala relationer som präglar vardagen är inte längre bundna till en geografisk plats eller en tidszon på det sätt som de var i det traditionella samhället.
20
Q

Hur förhåller sig Skeggs text till Giddens resonemang om livsstilsval och strategisk livsstilsplanering som en central komponent för det moderna självet?

A
21
Q

Vad kännetecknar enligt Bourdieu ett fält? Ge ett exempel på ett fält (antingen från boken eller ett eget exempel) och beskriv varför begreppet fält kan appliceras på ditt exempel.

A
  • Autonomi
22
Q

Forskning tyder på att barn som läser mycket skönlitteratur blir mer framgångsrika i skolan och i livet. Ofta tolkas sådana forskningsresultat som att läsning av skönlitteratur har en direkt påverkan på barns förmåga att klara skolan. Diskutera hur sambandet mellan barns läsning och framgång i skolan istället skulle kunna förklaras med hjälp av Bourdieus teoretiska apparat. Användrelevanta begrepp från Bourdieu.

A
  • Genom att läsa andra personers upplevelser och ta del av andra kulturer genom läsning så byggs barns kunskap upp - vilket leder till ett symboliskt kapital (detta kan t.ex vara kulturellt genom att man genom läsningen får mer kunskap om hur finkultur eller andra kulturer överlag fungerar)

Detta är sedan något som barn kan ta med sig in i skolgången, och kan hjälpa när det kommer till att föra sig eller referera till upplevelser - även om det inte är barnens egna direkta upplevelser, så hjälper det att h men grepp om vad de innebär från tidig ålder. De upplevelser som barnen läser om kan bli en del av deras egna habitus.

23
Q

Beck och Beck-Gernsheims bokThe Normal Chaos of Lovepublicerades 1995.Vilka av bokens huvudidéer är fortfarande betydelsefulla och varför är boken aktuell även efter mer än tjugo år? Vilka av bokens påståenden är vi mindre benägna att acceptera och vilka låter trovärdiga även idag?

A
24
Q

Etablerad-outsiderfigurationen (åter)skapar en högst påtaglig skillnad mellan “vi och dem”; skillnaden är inte heller ömsesidig, utan ensidig (assymetrisk); skillnaden visar sig i en karaktäristisk moralisk differentiering mellan etablerade och outsiders. I Winston Parwa kunde detta visas genom en analys av inte minst skvallret; Elias och Scotson skriver att “nedsättande skvaller [är strukturellt sett] oskiljbart från berömmande [skvaller]”. Vad menar de med det? Hur kan högst påtagliga skillnader samtidigt vara oskiljbara (strukturellt sett)? Utgå från de högst påtagliga skillnaderna mellan “vi och dem” – hur de ser ut och hur de fungerar – för att diskutera detta!

A

Kort: etablerade kan inte existera utan outsiders, för utan outsiders kan inte etablerade vara ÖVER någon, vilket är avgörande för att en grupp ska kunna ses som en etablerad

I Winston Parva är det inga direkta skillnader mellan den etablerade och outsider-gruppen. Men genom skvallret greppade de tag i de skillander mellan grupperna som kanske egentligen inte fanns där, eller som var skapade av tiden den ena gruppen bott på platsen

25
Q

Sverige erbjuds kvinnor som opererat bort ett bröst på grund av bröstcancer en så kallad bröstrekonstruktion, där bröstet återställs. Hur kan detta fenomen förstås med hjälp av Mary Douglas resonemang och begrepp?

A

På ett sätt så bryter avsaknaden av ett bröst mot den “konfiskering av erfarenhet” som Giddens tidigare nämnt; det är ett tydligt och framträdande bevis på att sjukdom och död finns närvarande i vårt samhälle.
Från Mary Douglas perspektiv kan man se återställandet av bröstet som ett sätt att upprätthålla både en klassificering av hur den kvinnliga kroppen ska se ut - genom att förlora ett bröst så bryts den gräns som satts upp för vad en kvinnlig kropp innebär

26
Q

Att smak/livsstilar och sociala positioner hänger ihop är ett grundläggande tema i Distinktionen. Beskriv hur sådana samband kan se ut och resonera om varför kulturella praktiker (eller andra typer av livsstilar) är relevanta för att förstå Bourdieus ”klassanalys”.

A

Livsstilars rum: en karta över smakens fördelning upprättad på grundval av statistik över kulturkonsumtion, matvanor, fritidsintressen

  • en social position, en livsstil, är inte begriplig om den betraktas isolerad, utan får mening tack vare att den förhåller sig till och skiljer sig från andra positioner eller andra livsstilar; den smak som utmärker en viss grupp är alltid också avsmak av andras smak - överklassens smak utformas efter avsmaken för arbetarklassen.

Därmed får vi en bild av hur en persons habitus och klasstillhörighet kan påverka dennes livsstilsval
(Eget ex: Kurtis Conner och golf - Kurtis har inte den klassiska bakgrund som de flesta inom golf har (han är visserligen vit och man, men har däremot en arbetarklass-bakgrund, är tatuerad, lutar mot vänster, och är ung). Han bryter på många sätt även synen både från golfklubbens ramverk för hur en medlem ser ut, och hans fans “retar” honom för att han har en hobby som inte “matchar” honom)

27
Q

Ett återkommande begrepp i Bourdieus sociologi är den ”omvända ekonomin”. Beskriv hur en sådan ekonomi tar sig uttryck och i vilka delar av samhället den är mest framträdande. Vad menar Bourdieu med att denna ekonomi är ”omvänd”?

A

Enligt Bourdieu utmärker en så kallad omvänd ekonomi alla självständiga kulturella fält, inklusive konstens fält.

Den omvända ekonomin innebär att ”världsliga” framgångar kan vara ett hinder inom konstens fält. Det betyder dock inte att ekonomi, i termer av till exempel löner, stipendier, projektbidrag, inköp och donationer, saknar betydelse inom konstens fält. Men, det ekonomiska kapitalet har ett lägre värde än sådant som räknas som symboliskt kapital i konstens fält, som till exempel att som konstnär få uppskattning och erkännande av i synnerhet kollegor, konkurrenter, kritiker och gallerister.

(eget ex: Camilla Läckberg - stort ekonomiskt kapital, men saknar det symboliska kapitalet som finkulturen inom det litterära fältet värderar)

28
Q

Vilken betydelse har ontologisk trygghet och tillit i det moderna eller senmoderna samhället, enligt Giddens

A

Ontologisk trygghet vilar på människans egen identitet och på att omgivningen förblir stabil, och har rötter i vetskapen om att ens vårdnadshavare alltid kommer tillbaka, trots att de lämnar rummet ett tag när vi är bebis/barn.
I och med att vi lever i ett risksamhälle som i sig innebär att vi som samhälle är mer medvetna om de risker som konstant finns runt oss, så blir den ontologiska tryggheten avgörande för att få oss att inte falla ner i existensiell ångest.

29
Q

Vilken kritik framför Skeggs mot Giddens och Becks syn på reflexivitet och individualism? Välj ett av följande alternativ:
A. Giddens och Beck överdriver betydelsen av social mobilitet då individer reflexivt konstruerar sin identitet
B. Giddens och Beck ignorerar betydelsen av klass
C. Giddens och Beck ignorerar betydelsen av identitetspolitik

A

Rätt svar: B. Giddens och Beck ignorerar betydelsen av klass?

30
Q

Flera av Hochschilds respondenter tillhör arbetarklassen och flera är eller har varit beroende av bidrag från staten. Samtidigt uttrycker de ett tydligt hat mot andra som är beroende av staten och de vill ogärna erkänna att de själva har behov av staten. Hur förklarar Hochschild denna paradox?

A

The Great Paradox:

31
Q

Vad kan sägas om val av partner i det moderna samhället utifrån Illouzs resonemang? Vilka sociologiska teorier använder hon för att förklara processen?

A

Exempel på sociologiska teorier:
Marx kapitalteori genom att se på kärleken och sexuella partner som varor på en marknad, Boudieus fältteori, där framförallt det sexuella fältet talas om samt den feministiska teorin: det finns ett samband mellan ekonomiskt och socialt kraft och med patriarkatets nedgång ökar kärlekens betydelse.

32
Q

Figurationen etablerad-outsider innebär att de etablerade utvecklar en gruppkarisma. Vad betyder gruppkarisman för deras inbördes relationer samt för deras förhållande till outsiders, enligt Elias & Scotson?

A
  • Den etablerade gruppen får sin gruppkarisma genom att se sig själv som bättre, men också genom att återkommande definieras utefter sina bästa sidor. Gruppkarisma kan liknas vid ett “självförtroende”.
  • Detta gör att det också blir lättare att skvallra om och se ner på outsidergruppen, vars rykte oftast baseras på dess “sämsta” medlemmar.
    Har dessutom outsider-gruppen en sämre sammanhållning än den etablerade, är det också svårare för outsider-gruppen att stå upp mot skvallret, eller skvallra själva om den etablerade gruppen
33
Q

Vilken betydelse har anomalier och tvetydigheter för klassificering och gränsdragning, enligt Douglas? Vilka kulturella strategier nämner hon för hantering av anomalier?

A
  1. Anomalier och tvetydigheter gör det lättare att faktiskt klassificera och dra gränser när vi pratar om t.ex rätt och fel, rent och smutsigt etc. Det gör det tydligt både vad som anses passande och opassande, vilket underlättar för individen att avgöra till viss del - individen skapar inte dessa kategorier avskilt från sin kontext utan påverkas av kulturens och samhällets normer och värden
  2. Det finns en rad möjliga strategier som kulturen kan använda för att hantera en anomali.
    - Om anomalin endast är en mindre avvikelse försöker kulturen ofta utvidga de existerande kategorierna för att passa in avvikelsen (denna strategi är inte alltid möjlig eftersom kulturen ändras långsamt)
    - För mer extrema avvikelser kan kulturen välja att undvika den. Detta kan ske genom regler som stärker gränserna mellan anomalin och de vedertagna kategorierna.
34
Q

I undersökningarna av det ”sociala rummet” i Frankrike på 1960-talet utforskade Pierre Bourdieu och hans medarbetare hur smaken skilde sig åt mellan olika sociala grupper. Resonera med utgångspunkt i dessa analyser om hur olika ”habitus” hänger ihop med – och i viss mån förklarar– olika ”livsstilar”

A

Livsstilars rum: en karta över smakens fördelning upprättad på grundval av statistik över kulturkonsumtion, matvanor, fritidsintressen

  • en social position, en livsstil, är inte begriplig om den betraktas isolerad, utan får mening tack vare att den förhåller sig till och skiljer sig från andra positioner eller andra livsstilar; den smak som utmärker en viss grupp är alltid också avsmak av andras smak - överklassens smak utformas efter avsmaken för arbetarklassen