Energi Flashcards
Hvor produseres det ATP?
Hovedsakelig i hele kroppen, i all metabolisme. Men først og fremst under celleåndingen.
Hva er organiske molekyler?
Organiske forbindelser er molekyler som inneholder karbon og hydrogen. I tillegg kan de inneholde en rekke andre elementer som nitrogen, oksygen, halogener, samt fosfor og svovel. Unntakene er karbonsyre, karbonmonoksid og karbondioksid, som hører inn under uorganisk kjemi selv om de er karbonforbindelser.
Har både autotrofe og heterotrofe organismer celleånding?
Ja, begge har celleånding der energi blir firgitt gjennom en rekke kjemiske reaksjoner. Autotrofe organismer omdanner solenergi, vann og karbondioksid til organiske forbindelser i fotosyntesen. Heterotrofe organismer får energi ved å spise de autotrofe.
Kort fortell hva ATP er.
ATP (adenosin-tri-fosfat) består av adenin + ribose + tre fosfatgrupper. Adenin + ribose = adenosin. ATP er et midlertidig lager for energi i cellene. Når en fosfatgruppe blir overført til et annet molekyl, får dette molekylet økt sin kjemiske energi og kan inngå i reaksjoner som eller ikke ville ha skjedd.
ATP er også en viktig kofaktor i enzymgruppen fosforylaser.
ATP kan sette seg fast på enzymer og regulere hvordan enzymet skal fungere, og det kan være med på å styre kjemiske reaksjoner. Eks: dannelse av glukose
Forklar hva som kjennetegner autotrofe organismer.
Autotrofe organismer binder solenergi og omdanner den til kjemisk energi i organiske forbindelser som glukose. Disse er fotoautotrofe. Det blir også dannet oksygen.
Planter, alger og bakterier som inneholder klorofyll, er autotrofe og omtales som produsentene i et økosystem. Heterotrofe orgnaismer spiser autotrofe eller andre heterotrofe organismer for å skaffe seg energi og byggesteiner. Disse er nedbryterne/konsumentene.
Hva er metabolismen?
Summen av alle kjemiske reaksjoner som frigir eller tar opp energi og byggesteiner, kalles metabolismen (stoffskiftet). Metabolismen består av anabolisme (oppbygging), hvor små molekyler bygges opp til større molekyler, og katabolisme (nedbrytning), hvor store molekyler brytes ned til mindre.
Hva er kjemoautotrofe organismer?
Kjemoautotrofe organismer bruker uorganiske molekyler og bygger organsike forbindelser av dem, samtidig som det blir frigitt energi. Alle grønne planter er fotoautotrofe, andre autotrofe organismer er kjemoautotrofe.
Mange arkeer og bakterier er kjemoautotrofe.
Vil en eksoterm reaksjon ta opp eller avgi varmeenergi?
En eksoterm reaksjon vil avgi varmeenergi.
Husk i nedbrytningsprosesser (katabolisme) frigis det energi når molekylene er reagerer og det blir stadis nye og mindre forbindelser. I oppbyggingsprosesser kreves det energi (anabolisme).
Hvilken sammenheng har aktiveringsenergien og eksoterme reaksjoner?
Eksoterme reaksjoner avgir varme, og må ofte tilføres en viss mengde aktiveringsenergi for å begynne. Disse reaksjonene tar ofte lenger tid. Enzymer kan gjøre slik at aktiveringsenergien blir lavere.
Hvordan er proteiner bygget opp?
De aller fleste enzymene er proteiner. Proteiner er bygd opp av rekker av aminosyrer som er bundet sammen med peptidbindinger. Disse rekkene kalles polypeptider. Polypeptidene blir foldt på kryss og tvers ved hjelp av bindinger og får en tredimensjonal struktur. Når polypeptidene har fått denne strukturen kalles de et protein, og den er avgjørende for proteinets funksjon.
Man deler proteinstrukturen inn i primær, sekundær, tertiær og kvartær.
Hva er hensikten med enzymer?
Enzymer er avgjørende for livet på jorda. Inne i alle levende organismer skjer det en mengde forskjellige kjemiske reaksjoner. Med enzymer til stede går reaksjonene opptil flere millioner ganger raskere, fordi behovet for energi som får reaksjonen i gang reduseres med opptil 90%. For hver reaksjon er det nødvendig med ett bestemt spesialisert enzym.
Enzymene som trengs for å gjennomføre de kjemiske reaksjonene er like hos alle organismene, både de avanserte og de primitive, noe som tyder på en felles evolusjonær opprinnelse.
Hva er proteinets primærstruktur?
Primærstruktur: rekkefølgen av aminosyrer
Hva er proteinets sekundærstruktur?
Sekundærstruktur: spiralstrukturen (bundet med svake hydrogenbindinger)
Hva er proteinets tertiærstruktur?
Tertiærstruktur: bindinger mellom aminosyrene på ulike steder i spiralen (både hydrogenbindinger, ionebindinger og kovalente bindinger). Molekylet får en tredimensjonal struktur.
Hva er proteinets kvartærstruktur?
Kvartærstruktur: hvordan polypeptidkjedene og andre molekyler er satt sammen. (Et protein kan bestå av flere polypeptidkjeder og andre molekyler, f.eks. spesielle kofaktorer i enzymer.) Sterke og svake bindinger kan påvirke strukturen. F.eks. kna hemoglobinet ha to ulike strukturer, en med og en uten oksygen