Ekologi prov Flashcards
Vad är ett ekosystem?
Alla levande organismer, djur och växter tillsammans med miljön inom ett avgränsat område. Tex burken.
Hur kan miljöfaktorer påverka ett ekosystem? Ge exempel.
Om det regnar så kanske det växer mer på en åker, eller så möglar säden osv. Om det är torrt så torkar säden.
Hur kan de levande organismerna påverka ett ekosystem? Ge ett exempel.
Tex så kan en invasiv art påverka så att vissa arter konkurreras ut osv.
Vad är en population?
Alla av en viss art tillhör samma population i ekosystemet
Vad är ett samhälle (i ekologisk mening)?
Växt/ djur samhälle - alla populationer av växter/ djur utgör ett samhälle.
Vad är en näringskedja?
Födans väg från växt till toppkonsument.
Vad är en näringsväv?
Många ihopkopplade näringskedjor
Vad är en producent (i ekologisk mening)?
Längst ner i näringskedjan, producerar kemiskt bunden energi - växter.
Vad är en konsument (i ekologisk mening)?
En organism som äter andra organismer för näring. Kan inte själv producera kemiskt bunden energi.
Vad är en toppkonsument (i ekologisk mening)?
Högst upp i näringskedjan, saknar naturliga fiender.
Vad är en destruens/nedbrytares uppgiftt? Ge exempel på några arter som är nedbrytare.
Att föra mineralerna från döda växter/djur ner i marken igen så att växterna kan ta upp det igen (mineralernas kretslopp). Bakterier, maskar,
Ungefär hur stor del av den lagrade energin hos producenterna används till att bygga upp förstahandskonsumenterna? Hur stor del av den lagrade energin går alltså förlorad?
10% av energin, alltså går 90% av energin förlorad för varje steg i näringskedjan.
På vilket vis hänger population och samhälle samman i ett ekosystem?
En popoulation är alla i en art, så de ingår i ett växt eller djursamhälle för att ett samhälle är flera popoulationer som är växter eller djur.
Förklara under ett dygn när det finns mest och minst CO2 och O2 i klassens eget ekosystem ”BURKEN”
Det finns mest CO2 på natten för att då sker ingen fotosyntes (växterna tar upp koldioxidet och gör fotosyntes och släpper då ut syre). Så cellandningen som sker i växten släpper ut koldioxid. På dagen finns det då mer syre eftersom att växten gör fotosyntes, så den tar koldioxiden i burken och ´gör om det´ till syre och druvsocker.
Ge ett exempel på en näringskedja!
Växt (producent)- mask (förstahandskonsument) - fågel(andrahandskonsument) - katt (toppkonsument)
På vilket vis hänger näringskedjor och näringsvävar samman?
De är ihopkopplade, för att näringsväver består av näringskedjor. Om något drastiskt skulle ske med en individ i näringskedjan så skulle det påverka hela näringsväven (lite kort).
Vad skiljer en förstahandskonsument från en andrahands-/toppkonsument?
Förstahands konsumenten äter växter medans andrahandskonsumenten /toppkonsumenten också KAN äta andra djur (även om de också kan äta växter).
Hur kommer vatten, koldioxid och solljus in i klorofyllkorne i kloroplastent hos landväxter?
Solljus och koldioxid och syre genom klyvöppningen i bladet. Vatten suger de upp genom rötterna.
Fotosyntesen tillverkar inte alla de ämnen som behövs för att bilda en växt. Vad mer behövs och till vad? Hur tas dessa ämnen upp av växten?
Det behövs mineraler, såsom kväve fosfor och kalcium. Dessa tar växten upp genom rötterna (då mineralerna i jorden är lösta med vatten). Mineraler för att växten ska kunna tillverka protein för att de ska kunna växa. (Fotosyntesen räcker för att göra alla sockerarter och fetter).
På vilket vis skiljer sig flödet av olika kemiska ämnen tex mineralämnen, vatten och CO2 i ett ekosystem från flödet av energi i samma ekosystem?
Pga energiprincipen - tanken om att energi aldrig kan förstöras eller skapas på nytt. Energi cirkulerar inte, den flödar - det behöver alltid komma in ny energi, för att spillo energi inte går att använda. Alla andra ämnen cirkulerar - det är samma syre som går runt, samma mineralämnen när i dör osv. Men inte samma energi som går runt.
Beskriv energipyramiden, som beskriver hur mycket energi som finns på varje trofinivå i ett ekosystem! Vad skall vi äta om vi skall förlora så lite energi som möjligt?
Längst ner i energipyramiden så finns det mest energi (producenterna), men för varje steg upp i pyramiden så förloras det 90% energi - endast 10% energi ´går vidare´ / används till nästa steg i pyramiden. Om vi ska förlora så lite energi som möjligt så bör vi vara första hands konsumenter i näringskedjan - alltså bör vi äta producenter (växter). (energin från solen som används för plantan är bara 1-2%).
Beskriv vattnets kretslopp!
Ytvattnet (hav, sjöar) avdunstar - när det kommer upp i luften där det är kallt så kondenseras det och så sker molnbildning. Sedan så släpper det och så regnar det (nederbörd) och åker ner i jorden. Kallas grundvatten. Sen åker detta grundvattnet ut i sjöar och havet igen. När vattnet avdunstar från tex havet så stannar saltet kvar och grundvattnet drar ju med sig salt från jorden så det är därför havet blir saltare och saltare.
Vad händer vid fotosyntesen? Beskriv med egna ord eller med kemiska formler! I vilken organell sker den?
Solen träffar bladet, energin o koldioxid kommer in via klyvöppningen i bladet, växten suger upp vatten via rötterna. I kloroplasten så sker själva ´omvandlingen´ - solenergi + koldioxid + vatten = syre + druvsocker
Vad händer vid cellandningen? Beskriv med egna ord eller med kemiska formler! I vilken organell sker den?
Cellandningen sker i organismens celler i mitokondrien, det är som fotosyntes fast ´tvärtom´, alltså: syre + druvsocker = vatten + koldioxid + värme energi