Beteende perspektivet Flashcards

1
Q

Vad växte beteendeperspektivet ifrån?

A

Beteendeperspektivet kom som ett svar på det psykodynamiska perspektivet, även på den tiden kallad behaviourismen. 1900 talets andra psykologiska våg. Handlar om människans yttre mätbara beteenden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka 3 st personer var viktiga för betendeperspektivet?

A

John B Watson, skinner och Ivan Pavlov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv Pavlovs hundar

A

Ivan Pavlov forskade kring djurs och människors inlärningsförmåga. Han ville mäta hur en stimuli kan kopplas till en respons genom betingning. En obetingad stimulus skapar en obetingad reflex - hundarna börjar salivera när de ser mat. Neutralt stimulus = klockan. Den gör inte något innan den blivit betingad. Neutralt stimulus samtidigt som obetingad stimulus = klockan blev betingad - hundarna började salivera så fort de hörde klockan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara stimulus, respons och betingning

A

Stimulus: retningar som våra sinnen reagerar på, tex lukt tanke eller smak (synen och lukten av mat för pavlovs hundar)
Respons: Reaktionen på stimuli, som tankar, beteende och känslor. Tex kallsvettning, salivering, ångest, fjärilar i magen.
Betingning: Inlärning, man betingar ett stimulus (klockan).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara klassisk betingning

A

Klassisk betingning är när den obetingade stimulus väcker en obetingad respons hos organismen utan att någon tidigare inlärning har orsakat detta, vilket kallas för en respons. Då en tidigare neutral stimulus upprepade gånger förekommer samtidigt som den obetingade stimulus, blir den neutrala stimulus en betingad stimulus, som väcker den nu betingade responsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara utsläckning, generalisering och diskriminering

A

Utsläckning: När ett beteende tar slut i brist på förstärkning
Generalisering: När individen generaliserar stimulin den får till flera olika saker, tex när hunden ser en cirkelformad figur medans den får mat - då kommer den börja salivera när den ser cirkelformade saker eller ovala saker.
Diskriminering: När individen kan skilja på olika stimulin, tex Pavlovs hundar visste med vilken ringsignal de skulle få mat och vilken de inte skulle få mat till, så de saliverade endast när ringsignalen ljöd där de visste att de skulle få mat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara Watson och lille Albert

A

Ett fall av klassisk betingning där Watson lät lille Albert leka med en vit råtta, vilket han tyckte var kul. En gång när han lekte med råttan så slog Watson i två metallrör så att ett högt och obehagligt ljud hördes - då blev lille Albert rädd. Han hade nu betingat råttan med det obehagliga ljudet (stimuli) och känslan av rädsla (respons). Albert generaliserade egenskaper hos råttan och blev nu även rädd för fluffiga saker, saker med vitt hår osv. tex som kaniner och jultomten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Varför blev experimentet med Watson och lille Albert så känt?

A

För att det för det första gjordes på en människa (ganska oetiskt), och dessutom för att detta kom att bli en väldigt bra förklaring på hur fobier uppstår. I Watsons experiment fanns då ett frö till hur man kunde behandla fobier, för att ett beteende som uppstår går också att utsläcka (menar behaviouristerna).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär operant betinging/instrumentell inlärning?

A

Man använder beteendet som ett instrument för inlärning - genom att använda et visst beteende så uppnås ett mål och då även en eftertraktad belöning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är skillnaden mellan klassisk betingning och operant betingning?

A

Skillnaden är att klassisk betingning bygger på en obetingad respons (en respons som redan finns där från början), som saliveringen hos Pavlovs hundar medans operant betingning bygger mer på att förstärka ett beteende som inte var där redan från början. Operant betingning sker inte via mekanisk förknippning, som hos lille Albert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är shaping?

A

När man delar upp en prestation i mindre delmoment och förstärker en del i taget så att det går att lära sig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Förklara positiv förstärkning, negativ förstärkning och bestraffning

A

Positiv förstärkning: Det önskade beteendet följs av en belöning som läggs till.
Negativ förstärkning: När belöningen består av att något negativt/ obehagligt tas bort.
Bestraffning: När något obehagligt läggs till / något positivt tas bort.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Förklara omedelbar förstärkning och oregelbunden förstärkning.

A

Omedelbar förstärkning: Förstärkningen kommer direkt när det önskvärda beteendet har skett.
Oregelbunden förstärkning: Förstärkningen kommer ibland, inte vid varje gång önskat beteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad står i centrum för beteende perspektivet?

A

Att beteenden styr människans yttre och inre. Viktigt att förstå och se vad som påverkar en människas beteenden. Inlärning är viktigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Förklara inre och yttre beteenden

A

Yttre beteende: Ett beteende som vi kan se, tex skrika, prata, rörelse. Sånt som görs som reaktioner på inre och yttre stimuli.
Inre beteende: Ett beteende som sker inuti oss, tankar, känslor, minnen, rädslor. De är också reaktioner på inre och yttre stimuli men är inte lika synliga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur gör en beteendepsykolog för att se en beteendefunktion?

A

Hen tittar på i vilket sammanhang beteendet dyker upp, vad som är syftet med beteendet, vilka direkta konsekvenser det får och vilka andra möjligheter som finns för individer att göra istället för detta beteende.

17
Q

Förklara beteendeunderskott och beteendeöverskott

A

Underskott: Ett beteende som det finns för lite av som kan skulle vilja se mer av.
Överskott: Ett beteende som det finns för mycket av som man skulle vilja se mindre av

18
Q

Vad innebär beteende perspektivet?

A

Beteendet är sådant som vi objektivt ska kunna mäta och förklara i form av beteenden, som i naturvetenskapen - alla ska kunna utföra ett experiment och det ska ändå få samma resultat. Allt ska gå att studera och beskrivas med hjälp av beteenden. Det intressanta är hur en människa beter sig i en viss situation och varför.

19
Q

Förklara inre och yttre belöningar.

A

Inre belöningar: När du belönar dig själv för att ha gjort något bra, tex genom att känna stolthet.
Yttre belöningar: När du får positiva omdömen / belöningar av folk som tycker att du gjort något bra.

20
Q

Hur går en beteende analys till? Förklara med hjälp av ABC modellen.

A

Första steget är att kartlägga vilka beteenden som kommer och hur ofta. ABC modellen - A) Vad är det för situation, vilket sammanhang kommer beteendet upp i? B) Hur ser det problematiska beteendet ut? C) Vilka konsekvenser får beteendet?

21
Q

Vad säger beteende perspektivet om arv och miljö?

A

Miljön är det som avgör vilka vi blir eftersom att det är den som bestämmer våran inlärning. I modernare tid så förstår man ändå såklart att arv spelar roll - fokuset är ändå på inlärning.

22
Q

Hur tycker beteendeperspektivet att man kan bota fobier?

A

Först så pratar psykologen med sin patient om teorin kring fobier, sedan så ska patienten långsamt börja exponera sig för det obehagliga för att utsläcka betingningen som har skett kring sin fobi. Kallas KBT (kognitiv beteende terapi).

23
Q

Hur tycker beteende perspektivet att man ska jobba med social fobier?

A

Patienten ska skriva ner under en viss tid / veckor - sina tankar, känslor och konkreta handlingar innan hen startar exponerings terapin. Under det andra steget diskuterar beteende psykologen när dessa beteenden sker och vad som gör att de fortsätter. Nästa steg är då att patienten ska exponera sig för det som hen tycker är så jobbigt.

24
Q

Sammanfatta kritiken mot beteendeperspektivet.

A

Kritiken mot beteendeperspektivet kommer främst från det psykodynamiska perspektivet, som menar att man kan gå miste om patientens inre processer, känslor och tankar som hen kanske inte riktigt kan nå om man bara fokuserar på det yttre och det synliga. Kritiker menar att när man behandlar en patients beteenden så behandlar man bara de ytliga symptomen, man gräver inte på djupet för att behandla den större orsaken. Det humanistiska perspektivet menar också att beteendeprspektivet har en ganska mekanisk syn på människan, som om hon är helt styrd av sin miljö / inlärning och inte har en egen fri vilja. Människan är mer komplex än hennes synliga beteenden, och beteendeperspektivet skrapar bara ´på ytan´.