Egenviden A Flashcards
1: Nødvendigheden af målbeskrivelser for at gøre det muligt at konstatere, om givne mål er nået, herunder præcisering af betingelser for elevens dokumentation af kundskaber og færdigheder samt præcisering af kriterier og mindstekrav for, hvad eleven skal kunne og vide ved undervisningens slutning
Målbeskrivelsen skal indeholde:
Krav: Hvad skal eleven kunne efter undervisningen
Vilkår: Under hvilke omstændigheder skal undervisningen ske/gennemføres - f.eks. alene, i grupper, i teorilokale, ved eller på motorcykel på manøvrebane
Kriterier: Hvad skal der til før målet/ kravet er opfyldt - Gerne målbart, f.eks. testspørgsmål
2: Kriterier for udvælgelse af lærestof og organisering af undervisningen
Lærestof er de informationer, som læreren skal forelægge eleven og de bestemte øvelser, som eleven skal udføre efter lærerens instruktion.
Lærestoffet er nærmere beskrevet i delmålene i Bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til kategori A, herunder præstationskravene og den tilhørende lærervejledning der beskriver måden undervisningen skal organiseres på.
3: Betydningen af elvers forkundskaber og andre forudsætninger for undervisningens tilrettelæggelse
Forkundskaber kan i høj grad hænge sammen med, om eleven f.eks allerede er i besiddelse af kørekort til eksempelvis motorcykel, traktor eller har knallertbevis. Til disse erhvervelser er tilknyttet undervisning i færdselslov, hvilket ikke er tilfældet for cyklister.
For at kunne påbegynde undervisningen på det rette niveau, skal læreren have det fornødne indtryk af elevens forkundskaber – eventuelt ved at afholde forprøver, der bør være opdelt trinvis efter sværhedsgrad.
4: Sammenhængen mellem elevers motivation og indlæringens forløb, herunder opregning af de mest almindelige årsager til svigtende motivation
Motivation forstås for den evne elven har for at lære (lysten til at lære)
Hvis eleven har lyst til at få kørekort, vil det lette læringen.
Hvis eleven er tvunget til at få et kørekort, så vil det være svære at lærer elven det pågældende materiale.
5: Elevaktiverende undervisning, herunder opregning af undervisningsformer, der fremmer aktivering.
Dialogo-modellen (dialogbarset undervisning (foredrag, gruppearbejde, eller lignende.)
Det kan være alkobriller
Fordel ved at veksle mellem undervisningsmetoder er, at tilgodese alle eleveres bedste læringsmåde
6: Betydningen af måden hvorpå lærestoffet fremlægges eller gennemgås, herunder opregning af forskellige fremlæggelsesformers fordele og ulemper
Forklar fordele og ulemper ved de forskellige undervisningsmodeller.
Formidlingsmodellen
Dialogmodellen
Mesterlærermodellen
7: Kriterier for opdeling af lærestof og undervisningsforløb, herunder helheds- og delmetode, koncentreret og delt undervisning, pauser mv.
Visuelt illustrere det teoretiske stof vha. modeller eller billeder. Vigtigt at vælge relevant materiale i forhold til både elever og det stof, der skal læres. Teori og praksis skal følges ad i størst mulig omfang. Eleven skal føres fra lettere opgaver mod sværere.
I visse situationer kan det være tjenligt at præsentere eleven for helheden først – f.eks. motoren, der kører – før man går ind i enkeltheder omkring stempel og cylindre.
I andre situationer vil det være mere relevant at arbejde efter delmetoden. f.eks starte igangsætning før man går til de sværere manøvrer.
En lektion på 45 min må siges at være koncentreret undervisning, hvis det udelukkende er baseret på dialog eller tavleundervisning, her må der indlægges pauser af passende varighed.
8: Betydningen af evaluerende prøver i såvel teoretiske som det praktiske pensum
Eleven kan selv konstatere om præstationen svarer til det krævede (delmålene)
Kørelæreren kan kontrollere om undervisningen har været tilstrækkelig god og effektiv
Evaluerende prøver giver eleverne lejlighed til at erhverve sig erfaring om vilkår og fremgangsmåde for både den teoretiske og den praktiske prøve. Tillige tjener de som kontrol af, om eleven er klar til henholdsvis teoretisk som praktisk prøve.
Maks 3 stk. pr elev pr forløb
9: Almindeligt anvendte metoder for evaluering af undervisningen.
Evaluerende prøver tjener 2 formål:
Eleven kan selv konstatere om præstationen svarer til det krævede (Delmålene)
Kørelæreren kan kontrollere om undervisningen har været tilstrækkelig god og effektiv.
Evaluering kan ske via kontrollerende spørgsmål til de enkelte emner under undervisningen i det der undervises i som kontrolspørgsmål til f.eks. situationer på billeder efter emnet er gennemgået på en undervisningsaften.
Undervejs i undervisningen kan der afvikles evaluerende prøver i alle emner der er indlært til dato.
10: Køreuddannelsens betydning for nedbringelse af antallet af færdselsulykker og deres sammenhæng i øvrigt med arbejdet for færdselssikkerheden.
De menneskelige fejl spiller en afgørende rolle ved størsteparten af ulykkerne (ca. 80-90%), og da uerfarne begynderbilister ofte synes tilbøjelige til at overvurdere egne evner og undervurdere risikoen, er det nærliggende at søge at forebygge ulykkerne gennem køreuddannelsen.
Her er det ikke tilstrækkeligt at fremhæve færdselslovens idealer og krav om, hvordan man bør, skal og må færdes. Der skal i undervisningen især lægges vægt på at gøre eleven bekendt med de risikoforhold og farer, der trods gældende regler daglig opstår i trafikken.
Det er endvidere vigtigt, at undervisningen indeholder elementer, der generelt påvirker elevens holdninger og adfærd i trafikken i positiv retning.
Gennem undervisningens tilrettelæggelse at holdningsarbejde elevernes holdning og adfærd i trafikken i positiv retning.
Køreudannelsen har endvidere som mål, at forebygge den høje ulykkesprocent ved bl.a. at gøre eleven bekendt med de risikoforhold og farer, der dagligt opstår i trafikken.
11: Menneskelige årsager til færdselsulykkerne og konsekvenserne for køreuddannelsens tilrettelæggelse
Menneskelige forhold er årsag til langt de fleste ulykker i trafikken, helt op til 80-90%. Derfor skal der i undervisningen tilrettelægges, lægges vægt på at gøre eleverne bekendt med de risikoforhold og farer, der trods gældende regler dagligt opstår i trafikken.
12: Gældende retningslinjer for køreuddannelsens tilrettelæggelse i øvrigt, herunder samordning af teoretisk og praktisk undervisning, indretning, udstyr og brug af teorilokaler, samt udvælgelse af øvelsesstrækninger på vej.
Man skal have en teoriske viden før at man kan begive eleverne ud på vej for at udfører den/de valgte manøvre.
Man skal sikre sig at eleven hele tiden føres fra den lette til den svære manøvrer. (Det samme skal også afspejle sig i teorilokalet)
Endvidere skal teorilokalet være indrettet så alle eleverne har adgang til stol og bord samt frit udsyn til lærred eller skærm.
Desuden skal kørelæreren sikre sig adgang til en godkendt lukket øvelsesplads og et godkendt køreteknisk anlæg, samt have udvalget et passende antal øvelsesstrækninger i henhold til lærervejledningens beskrivelser af disse.
Gældende retningslinier for køreudannelses tilrettelæggelse findes i Lærervejledningen om køreudannelse til kat. A
Det nøjagtige indhold i den teoretiske og praktiske undervisning er fastlagt i delmålene
13: Viden om risikoforhold og faremuligheder i færdslen som forudsætning for overholdelse af færdselslovens grundlæggende krav om hensynsfuldhed og agtpågivenhed.
§ 3
Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres. Der skal også vises hensyn over for dem, der bor eller opholder sig ved vejen.
Særligt hensyn skal vises over for børn, skolepatruljer, ældre mennesker samt personer, der ifølge særligt af transport-, bygnings- og boligministeren fastsat kendetegn eller i øvrigt, efter hvad der fremgår af omstændighederne, lider af svækket syn eller hørelse eller anden legemlig mangel eller sygdom, som er til ulempe for dem i færdslen.
14: Betydningen af, at skærpet opmærksomhed mod risikoforhold og faremuligheder ikke fører til overdrevet forsigtighed eller afkald på udførelse af manøvrer i situationer, hvor ingen faretegn er til stede.
Ved kørsel foran andre skal vi køre med en hastighed der er rimeligt tilpasset forholdene og ikke overdreven lav. En overdreven lav hastighed kan medføre påkørsel bagfra.
At køre med en overdreven lav hastighed sinker trafikken og kan skabe farlige situationer hvor andre mister tålmodigheden og foretager farlige manøvrer.
15: Betydningen af teoretisk viden om ulykker, risikoforhold og manøvreregler som grundlag for de praktiske øvelser.
Risikoen for at komme ud for en færdselsulykke er særlig stor for den mindre rutinerede bilist. De menneskelige fejl spiller en afgørende rolle ved størsteparten af ulykkerne (ca. 80-90 %), og da uerfarne begynderbilister ofte synes tilbøjelige til at overvurdere egne evner og undervurdere risikoen, er det nærliggende at søge at forebygge ulykkerne gennem køreuddannelsen.
Det er endvidere vigtigt, at undervisningen indeholder elementer, der generelt påvirker elevens holdninger og adfærd i trafikken i positiv retning.
Alle delmålene i afsnit 7 indeholder oplysninger omkring omstændigheder der kan føre til ulykker og kendskab til risikoforhold i forbindelse med de enkelte manøvrer.
16: Sammenhængen mellem indøvelse af orienteringsfærdighed i teorilokale og under kørsel på vej
Det er endvidere en betingelse, at undervisning i orienterings-færdigheder for enhver manøvre gennemføres i teorilokale forud for og i nær tilknytning til den praktiske øvelse.
17: Formålet med undervisningen i køretøjets indretning og udstyr, herunder betydningen af teoretisk viden som grundlag for praktiske øvelser
Formålet med undervisningen er at give eleven en sådan viden om motorcyklens indretning og udstyr og en sådan forståelse af motorcyklens funktioner, at det letter indlæringen af en korrekt behandling af motorcyklen og en sikker udførelse af de forskellige manøvrer.
Undervisningen har endvidere til formål at gøre eleven bekendt med de vigtigste lovbestemmelser om motorcyklens udstyr, således at eleven selv kan konstatere og tage stilling til mangler eller fejl, der har betydning for færdselssikkerheden.
Undervisningen skal give eleverne en sådan viden om motorcyklen, dens betjening og om anvendelsen af personligt udstyr, at de kan konstatere forhold af betydning for sikkerheden og miljøet.
Undervisningen har endelig til formål at gøre eleven bekendt med lovbestemmelser om de vigtigste administrative dokumenter i forbindelse med motorcyklens benyttelse.
18:Hovedmålene for undervisningsplanens enkelte afsnit om køretøjets indretning og udstyr
1.1 Betjeningsudstyr og instrumenter
Hovedmål
Eleven skal lære at udpege betjeningsudstyret på motorcyklen, der skal benyttes under kørsel på lukket øvelsesplads og på vej, samt lære at forstå betydningen af standardinstrumenter og kontrollys på motorcyklens instrumentpanel.
Eleven skal have viden om, hvorledes motor, tænding, gashåndtag, kobling, gear, styreapparat og bremser fungerer, således at det hjælper eleven til at behandle betjeningsudstyret korrekt. 1.2 Lovbestemmelser om motorcyklens indretning og udstyr
Hovedmål
Eleven skal lære de vigtigste lovbestemmelser om motorcyklens og eventuelt sidevognens/påhængskøretøjets indretning og udstyr samt have kendskab til forskellige risikoforhold og tegn på fejl, der har særlig betydning for færdselssikkerheden.
Eleven skal endvidere lære at kontrollere udstyrets lovlighed på en motorcykel og påvise eventuelle fejl eller mangler.
Eleven skal endelig have en sådan viden om køretøjet og dets betjening, at eleven kan konstatere forhold af betydning for sikkerheden og miljøet.
1.3 Personligt udstyr
Hovedmål
Eleven skal lære om det nødvendige sikkerhedsmæssige udstyr, herunder tilpasning samt brug af personligt
udstyr i øvrigt.
1.3 Køretøjets dokumenter
Hovedmål
Eleven skal have kendskab til, hvilke oplysninger der fremgår af køretøjets dokumenter, samt lære, hvornår disse dokumenter skal medbringes.
19: Formålet med undervisningen på lukket øvelsesplads, herunder betydningen af at forenkle kravene ved de indledende øvelser, at gennemføre øvelserne med trinvis stigende sværhedsgrad og at lade eleven hurtigst muligt udføre øvelserne alene under kørelærerens overvågning
Formålet med undervisningen på lukket øvelsesplads er at give eleven færdighed i at håndtere motorcyklen uden startet motor og at beherske motorcyklen ved lave og moderate hastigheder under udførelse af manøvrer, der forekommer i almindelig færdsel, dvs. igangsætning, standsning, ligeudkørsel, vending og svingning.
De enkelte manøvrer skal være indlært med så stor sikkerhed og præcision, at eleven i de efterfølgende øvelser på vej hovedsagelig kan koncentrere sig om at tilpasse kørslen til vej- og færdselsforholdene og de gældende færdselsregler.
Øvelserne gennemføres med én elev på hver motorcykel. Ved visse øvelser skal kørelæreren være passager på motorcyklen.
Kørelæreren må højst undervise og være ansvarlig for 3 elever samtidig. Lektioner af en varighed på under 45 sammenhængende minutter tæller ikke med i opgørelsen af den samlede
42
Storkøbenhavns kørelærerskole – februar 2019
Oprettet 24. februar 2019 - Revideret februar 2021
undervisningstid for den enkelte elev. Øvelserne vil normalt kunne gennemføres på 4 til 5 timer, hvoraf mindst 4 lektioner a 45 minutters varighed skal være som fører af motorcyklen.
Hver enkelt øvelse skal indlæres med tilfredsstillende resultat, hvilket vil sige, at eleven skal udføre øvelsen fejlfrit mindst 2 gange efter hinanden. Øvelserne skal gennemføres i en rækkefølge, som sikrer, at eleven hele tiden føres fra en lettere til en vanskeligere manøvre. Det vil svare til den anførte rækkefølge i uddannelsesmålene.
Kørelæreren skal under øvelserne overvåge eleverne forsvarligt.
På den lukkede øvelsesplads skal føres lister over de elever, der har modtaget køreundervisning i de i afsnit 2 beskrevne øvelser. Listerne skal indeholde oplysning om:
1) Den undervisende kørelærers navn og adresse.
2) Elevens navn og adresse.
3) Dato og klokkeslæt (fra og til) for undervisningen.
Listerne skal opbevares i mindst 3 år og skal forevises politiet på forlangende.
Lukkede øvelsespladser skal være godkendte. Om indretningen henvises til kørekortbekendtgørelsen med tilhørende bilag.
Med hensyn til undervisningens tilrettelæggelse og gennemførelse henvises til lærervejledningen til undervisningsplanen.
20: Formålet med undervisningen i køretøjers manøvreegenskaber, trafikantadfærd og vejforhold samt hovedmålene for undervisningsplanens enkelte afsnit herom
KØRETØJERS MANØVRE-EGENSKABER
Formålet med undervisningen er at give eleven en sådan viden om de forskellige køretøjers manøvre-egenskaber og førernes forskellige orienteringsvilkår, at det hjælper eleven til at lære at forudse de vanskeligheder, førerne kan have i bestemte situationer, og dermed bedømme den risiko, eleven udsætter sig selv eller andre for ved at komme for tæt på et andet køretøj.
Elevens viden om det teoretiske stof skal udnyttes i praksis, hvor der er lejlighed til det under øvelserne i kørsel på vej.
3.1 Generelt om manøvre-egenskaber
Hovedmål
Eleven skal have kendskab til de benyttede betegnelser for køretøjernes manøvre-egenskaber og til nogle generelle forhold vedrørende manøvre-egenskaberne og orienteringsvilkårene.
3.2 Forskellige køretøjers manøvre-egenskaber
Hovedmål
Eleven skal have kendskab til de vigtigste manøvre-egenskaber hos person- og varebiler, lastbiler, biler med påhængskøretøj, traktorer, motorcykler samt knallerter og cykler.
Eleven skal endvidere lære at bedømme køretøjernes manøvre-egenskaber i situationer, hvor det har betydning for færdselssikkerheden eller for en uhindret afvikling af færdslen.
4. TRAFIKADFÆRD
Formålet med undervisningen er at give eleven en sådan viden om nogle grundlæggende psykologiske forhold vedrørende motorcykelkørsel, således at det hjælper eleven til at blive fortrolig med sin egen opfattelses- og reaktionsevne og til at udvikle en færdselssikker holdning og adfærd.
Undervisningen har endvidere til formål at give eleven en sådan forståelse af andre trafikanters adfærd, at det hjælper eleven til at lære at forudse deres mulige fejl eller tankeløsheder i færdslen og i tide at reagere hensigtsmæssigt over for dem.
I øvrigt skal undervisningen gøre eleven bekendt med de gældende lovbestemmelser om motorcyklisters køreevne og helbredsforhold og om pligten til at vise særligt hensyn over for bestemte trafikanter.
Elevens viden om det teoretiske stof skal udnyttes i praksis, hvor der er lejlighed til det under øvelserne i kørsel på vej.
4.1 Opfattelse og reaktion
Hovedmål
Eleven skal lære, at det er motorcyklistens vigtigste opgave at være opmærksom på, opfatte, bedømme og reagere på de faretegn og signaler fra vejen, færdslen og ens eget køretøj, der har betydning for kørslen.
Eleven skal endvidere have viden om reaktionstiden og dens betydning under motorcykelkørsel, og at opfattelses- og reaktionsevnen er begrænset, men i øvrigt er afhængig af motorcyklistens viden om færdsel, erfaring og holdning til færdslen og således kan forbedres ved motorcyklistens egen indsats. 4.2 Syn og bevægelse
Hovedmål
Eleven skal lære, at synet ikke alene tjener til orientering om vej- og færdselsforholdene, men i et vist omfang også har indflydelse på styringen, og at den rette brug af øjnene hjælper til at stabilisere kursen og til at udføre manøvrerne sikkert og præcist.
4.3 Bedømmelse af hastighed og afstand
Hovedmål
Eleven skal lære, at den umiddelbare opfattelse af afstande og af ens egen og andres hastighed er temmelig unøjagtig, men kan forbedres, når man kender de vigtigste omstændigheder ved fejlbedømmelsen og tager hensyn til dette ved de forskellige manøvrer.
4.4 Lovbestemmelser om køreevne og helbred
Hovedmål
Eleven skal lære de vigtigste lovbestemmelser om motorcykelkørsel og indtagelse af alkohol, medicin, opstemmende eller bedøvende midler, narkotiske stoffer samt om træthed, sygdom og lignende.
4.5 Andre trafikanters adfærd
Hovedmål
Eleven skal lære, at forholdene om reaktionstiden og om opfattelses- og reaktionsevnens begrænsning principielt gælder alle trafikanter, både kørende og gående. Antallet af ulykker er imidlertid særligt stort blandt trafikanter i bestemte aldre. Denne ophobning af ulykker er bl.a. tegn på, at de pågældende trafikanter har særlige vanskeligheder, som man må tage hensyn til.
4.6 Bedømmelse af andre trafikanter
Hovedmål
Eleven skal lære at bedømme andre trafikanter ved at se efter kendetegn på deres alder, opmærksomhed og hensigt i færdselssituationer, der ofte fører til ulykker, og således forudse andre trafikanters mulige fejl og reagere hensigtsmæssigt over for dem.
4.7 Egne holdninger og egen adfærd
Hovedmål
Eleven skal kende betydningen af egne holdninger og egen adfærd. Eleven skal lære at udvise hensynsfuld adfærd over for andre trafikanter for derigennem at medvirke til en hensigtsmæssig og sikkerhedsmæssig forsvarlig afvikling af trafikken.
Eleven skal endvidere lære at udvise en defensiv færdselsadfærd for derved at minimere risikoen for ulykker.
Eleven skal have viden om, at der i visse færdselssituationer kan forekomme risikoblindhed.
5. VEJFORHOLD
Formålet med undervisningen er at give eleven en sådan viden om risikoforhold ved vejen, afhængigt af bl.a. vejr og føre mv. eller andre trafikanters måde at færdes på, at det hjælper eleven til at lære at forudse faresituationer, der ofte kan opstå bestemte steder på en vej eller på bestemte vejstrækninger, og i tide reagere hensigtsmæssigt over for dem.
Elevens viden om det teoretiske stof skal udnyttes i praksis, hvor der er lejlighed til det under øvelserne i kørsel på vej.
5.1 Vejenes sikkerhedsmæssige udformning
Hovedmål
Eleven skal lære, at der næsten altid er økonomiske og tekniske grænser for, hvor sikkert en vej kan bygges, men at en vejs sikkerhed under alle omstændigheder afhænger af, hvordan trafikanterne benytter den.
5.2 Risikoforhold ved vejene
Hovedmål
Eleven skal lære, at risikoforholdene ved vejene har sammenhæng med vejenes omgivelser, udstyr, forløb, brug og særlige type. Eleven skal endvidere lære at bedømme vejforholdene efter de nævnte kendetegn og reagere hensigtsmæssigt over for dem i færdselssituationer, der ofte fører til ulykker.
Eleven skal endvidere lære om vejgrebets betydning for køretøjers manøvreevne.
21: Formålet med undervisningen i grundregler for kørsel for den/de omhandlede kategori(er) og hovedmålene for undervisningsplanernes enkelte afsnit herom
Formålet med undervisningen er at give eleven viden om nogle generelle lovbestemmelser for motorcykelkørsel, umiddelbart før eleven skal gennemgå øvelserne i kørsel på vej.
Eleven skal desuden gøres bekendt med nogle udtryk i færdselsloven, der præciserer bestemte krav til køremåden ved enhver manøvre.
Elevens viden om det teoretiske stof skal udnyttes i praksis, hvor der er lejlighed til det under øvelserne i kørsel på vej.
6.1 Anvisninger for færdslen
Hovedmål
Eleven skal lære, hvor lovbestemmelserne for motorcykelkørsel gælder, og at man i øvrigt skal rette sig efter politiets anvisninger samt vejafmærkning i form af færdselstavler, kørebanestriber mv. og færdselssignaler
6.2 Sikker og uhindret afvikling af færdslen
Hovedmål
Eleven skal lære færdselslovens grundregler om sikker og uhindret afvikling af færdslen og om særligt hensyn over for bestemte trafikanter og herunder betydningen af udtrykkene »fare« og »ulempe« samt »unødig ulempe«.
22: Formålet med undervisningen i manøvrer på vej, herunder betydningen af at gennemføre øvelserne med trinvis stigende sværhedsgrad på forud fastlagte øvelsesstrækninger og på passende tidspunkter
Formålet med undervisningen er at give eleven færdighed i sikkert og hensynsfuldt at tilpasse kørslen til de skiftende færdselsforhold og gældende færdselsregler på forskellige typer veje og tidspunkter (i og uden for myldretid, i dagslys og mørke) under udførelsen af alle normalt forekommende manøvrer.
Hver enkelt øvelses præcise indhold er fastlagt i delmålene. Varigheden bestemmes af den enkelte elevs behov. De enkelte øvelser/manøvrer anses for indlært med tilfredsstillende resultat, når de kan udføres med den grad af præcision, som fremgår af delmålsbeskrivelserne.
Øvelserne skal gennemføres i en rækkefølge, som sikrer, at eleven hele tiden føres fra en lettere til en vanskeligere manøvre. Det vil svare til den anførte rækkefølge i uddannelsesmålene.
En manøvres sværhedsgrad afhænger imidlertid ikke kun af kravene til førerens orientering og beherskelse af køretøjet, men også af de aktuelle vej- og færdselsforhold.
Ved planlægningen og gennemførelsen af øvelserne i manøvrer på vej samt for at sikre en god indlæring, skal kørelæreren anvende retningslinjerne i lærervejledningen om køreuddannelsen til kategori A om krav til øvelsesstrækninger. Disse krav beskriver i enkeltheder, hvilke øvelsesstrækninger der er egnede til at opfylde kravene i undervisningsplanens delmålsbeskrivelser. Det indebærer blandt andet, at der umiddelbart forinden kørsel i mørke gennemføres kørsel på en længere vejstrækning (landevejskørsel) i dagslys.
Det er endvidere en betingelse, at undervisning i orienterings-færdigheder for enhver manøvre gennemføres i teorilokale forud for og i nær tilknytning til den praktiske øvelse
23: Formålet med undervisningen i særlige risikoforhold og hovedmålene for undervisningsplanens enkelte afsnit herom
Formålet med undervisningen er at give eleven en sådan viden om nogle særlige risikoforhold vedrørende kørsel på motorcykel, at det hjælper eleven til at blive fortrolig med sin egen formåen og til at udvikle en færdselssikker holdning og adfærd.
Undervisningen har også til formål at give eleven en sådan forståelse af de særlige risikoforhold ved høj hastighed, alkohol, bevidsthedspåvirkende stoffer og narkotika, at det hjælper eleven til at lære at forudse mulige fejl eller tankeløsheder i færdslen og i tide at reagere hensigtsmæssigt over for dem.
Undervisningen har endvidere til formål at give eleven forståelse for den særlige betydning for færdselssikkerheden og miljøet, som en hensynsfuld færdselsadfærd over for andre og en defensiv kørestil har.
65
Storkøbenhavns kørelærerskole – februar 2019
Oprettet 24. februar 2019 - Revideret februar 2021
8.1 Særlige risikoforhold
Hovedmål
Eleven skal lære, at hastighed, alkohol, narkotika og trafikfarlig medicin er væsentlige risikofaktorer.
Eleven skal have forståelse for den risikoforøgelse, der indtræder, når flere af disse faktorer optræder samtidigt.
Eleven skal opnå tilstrækkelig indsigt og handlemuligheder til at undgå at bringe sig selv og andre i kritiske situationer pga. høj hastighed, alkohol, narkotika og trafikfarlig medicin.
Eleven skal opnå indsigt i de sociale relationer og psykologiske faktorer i form af normer og gruppepres, som medvirker til at skabe kritiske situationer. En del ulykker kan undgås ved at fokusere på de sociale og psykologiske faktorer, som påvirker unges risiko.
8.2 Egne holdninger og adfærd
Hovedmål
Eleven skal have udviklet evne og vilje til at tage ansvar, tage nødvendige forholdsregler i trafikken og til at samarbejde med andre.
Eleven skal have opnået tilstrækkelig indsigt i betydningen af egen adfærd, egne holdninger og en defensiv færdselsadfærd for derved at undgå at bringe sig selv og andre i kritiske situationer.
Eleven skal kunne sammenfatte de i køreuddannelsen indlærte kompetencer, der er nødvendige for at køre motorcykel på en sikker og miljørigtig måde.
24: Formålet med undervisningen på køreteknisk anlæg og hovedmålene for undervisningsplanens enkelte afsnit herom
Svar: Formålet med undervisningen er at give eleven en sådan viden om nogle grundlæggende fysiske forhold vedrørende tohjulet motorcykel og tohjulet motorcykel med sidevogn, at det hjælper eleven til at forstå betydningen af at tilpasse hastighed, styring og bremsning efter forholdene.
Undervisningen har endvidere til formål, at give eleverne en gennemgang af sikkerhedsforskrifterne på det køretekniske anlæg der skal benyttes i undervisningen.
Undervisningen har til formål at give eleven nogen færdighed i at beherske motorcyklen i visse kritiske situationer, herunder at foretage opbremsning på kortest mulige strækning samt bremse- og undvigemanøvre.
Øvelserne sigter ikke mod at tilskynde eleverne til at køre hurtigere eller mindre forsigtigt, end de ellers ville have gjort, men tværtimod give dem indsigt i hastighedens afgørende betydning for, om en afværgemanøvre kan gennemføres. Eleverne skal endvidere få erfaring om motorcyklens reaktioner i kritiske situationer,
således at panikreaktioner undgås.
Øvelserne gennemføres med én elev på hver motorcykel, og der må højst undervises seks elever samtidig.
Undervises der mere end 3 elever, skal undervisningen foretages af 2 kørelærere. Ved visse øvelser skal kørelæreren være passager på motorcyklen. Der gennemføres ikke øvelser på glat bane.
Hver enkelt øvelses præcise indhold er fastlagt i delmålene.
De enkelte øvelser anses for gennemført med tilfredsstillende resultat, når de kan udføres med den grad af præcision, som fremgår af delmålsbeskrivelserne. Eleven skal som fører mindst gennemføre 5 lektioner a mindst 45 minutters varighed i manøvrer på køreteknisk anlæg. Lektioner af en varighed på under 45 sammenhængende minutter tæller ikke med i opgørelsen af den samlede undervisningstid for den enkelte elev. Ud over kørselstiden skal der afsættes tid til instruktion til de enkelte øvelser og pauser. Det samlede forløb vil erfaringsmæssigt mindst tage 5 timer.
Eleven skal forinden have gennemført undervisningen om køretekniske forhold i teorilokalet.
21
Storkøbenhavns kørelærerskole – februar 2019
Oprettet 24. februar 2019 - Revideret februar 2021
Kørelæreren skal under øvelserne samt under til- og frakørsel til disse kunne overvåge eleverne forsvarligt.
Eleverne må ikke under returkørslen gennemføre øvelser.
Krav til køretekniske anlæg
Det køretekniske anlæg skal være godkendt. Om godkendelsen og indretningen af det køretekniske anlæg
henvises til kørekortbekendtgørelsen med tilhørende bilag.
På et køreteknisk anlæg skal føres lister over de elever, der har modtaget køreundervisning i de i afsnit 9 beskrevne øvelser. Listerne skal indeholde oplysning om:
1) Den undervisende kørelærers navn og adresse.
2) Elevens navn og adresse.
3) Dato og klokkeslæt (fra og til) for undervisningen.
Listerne skal opbevares i mindst 3 år og skal forevises politiet på forlangende.
9.1 Vejgreb og belæsning Hovedmål
Eleven skal lære, at vejgreb er nødvendigt for udførelsen af enhver manøvre, og at vejgrebet ændres med føret og dæktype. Ved belæsning og især ved forkert belæsning af motorcyklen, forkert dæktype, forkert dæktryk, defekte støddæmpere og nedslidt dækmønster ændres vejgrebet og styreegenskaberne ligeledes.
Eleven skal endvidere lære, at hastigheden samt betjeningen af gashåndtaget og bremsen nøje skal tilpasses vejens tilstand og føret.
9.2 Hastighed, bremselængde og vejgrebets udnyttelse
Hovedmål
Eleven skal lære, at der er en bestemt sammenhæng mellem hastighed, bevægelsesenergi og bremselængde, og at bremselængden desuden afhænger af bremsekraften, vejgrebets størrelse, vejens hældning og eventuel kraftig blæst.
9.3 Kørsel i sving med kropshældning
Hovedmål
Eleven skal lære at beherske motorcyklen under kørsel i sving (ideallinjen) med og uden passager samt slalom og kontra styring i undvigemanøvre.
Eleven skal endvidere lære om centrifugalkraftens betydning ved kørsel i sving.
9.4 Forholdsregler ved udskridning og slingrende kørsel
Hovedmål
Eleven skal lære, hvordan man reagerer for at få motorcyklen på rette kurs efter en udskridning, og hvordan man genvinder kørselsstabiliteten ved svingninger og kraftige rystelser i motorcyklen.
9.4 Forholdsregler ved udskridning og slingrende kørsel
Hovedmål
Eleven skal lære, hvordan man reagerer for at få motorcyklen på rette kurs efter en udskridning, og hvordan man genvinder kørselsstabiliteten ved svingninger og kraftige rystelser i motorcyklen.
9.5 Manøvreprøver
Hovedmål
Eleven skal lære at beherske at trække motorcyklen, at udføre langsom slalomkørsel og køre i halvcirkel.
Eleven skal endvidere kunne gennemføre en undvigemanøvre og kunne foretage en katastrofeopbremsning.
9.6 Kørsel med sidevogn
Hovedmål
Eleven skal erfare de særlige styre- og bremsevilkår, der er ved kørsel på motorcykel med sidevogn under udførelse af forskellige styre-, accelerations- og bremseøvelser.