Digital Integration Flashcards
Husk
Hvad er cloud?
Clouden er ikke et fysisk sted, men snarere et netværk af fjernforbundne servere, der er placeret rundt omkring i verden på forskellige datacentre. Disse datacentre kan være fordelt over flere geografiske områder og er forbundet via internettet
Hvad er fordelene ved cloud?
Skalerbarhed
Omkostningsbesparelse
Fleksibilitet og mobilitet
Sikkerhd
Automatisering og let adgang til opdateringer
Samarbejde og deling
Innovation
Hvilke typer clouds er der?
Public = udbyddes af en 3. parts virksomhed. Her er der lavere omkostninger, fordi man uddelligere udvikling, og indsamling af data til en 3. part stedet for at at skulle have hele infrastrukturen selv
Eksempler på virksomheder, der udbyder public clouds : Figma, spotify, instagram, facebook mm.
Private = bruges eksklussivt af virksomhed. Meget omkostningsfuld og komplek at adminstrere. På denne måde kan man have mere styr på sine data - herudover er man selv direkte modtager modsat, public, hvor en 3. part filtreres igennem.
Virksomheder der bruger private clouds: Skat, banker, sundhedsvæsnet
Hybrid = Tillader en privat og offentlig cloud at dele data imellem applikationer. Dette giver virksomheder mulighed for at udnytte fordelene ved begge modeller - fleksibiliteten og omkostningsbesparelserne fra public cloud og kontrol og sikkerhed fra private cloud.
Eksempel på hybrid could: Netflix
Application Development and Testing: Netflix anvender en offentlig cloud infrastruktur til udvikling og testning af deres applikationer, hvilket gør det muligt for dem hurtigt at skabe nye funktioner uden at forstyrre produktionen.
Big Data and Analytics: Deres private cloud infrastruktur bruges til at håndtere big data analytics, hvilket hjælper med at forstå kunders seervaner og forbedre deres service.
Hvad er: As a Service (AaS)
“As-a-Service” (AaaS) forretningsmodeller gør det muligt for virksomheder at tilbyde produkter og tjenester via abonnement eller pay-as-you-go metoder, hvilket giver fleksibilitet og omkostningsbesparelser for kunderne.
Eksempler på Aas modeller:
SaasS = software as a service
Eksempler: Dropbox, Google Drive, Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform, Adobe Creative Cloud, Salesforce, Figma, og mange flere
PaaS = platform as a service
Eksempler: Google App Engine, Microsoft Azure App Service, Heroku og AWS Elastic Beanstalk
IaaS = Infrastructure as a Service
Eksempler: Amazon Web Services, Microsoft Azure’s Virtual Machines og Google Cloud Platform’s Compute Engine.
Hvad er de 3 lag af webdesign
HTML - kernen i hjemmesiden og definerer strukturen for hver side. Dette ses i filerne ‘forside.html’, ‘produkter.html’, ‘produkt1.html’, og så videre. Disse HTML-filer er, hvad browseren indlæser som grundlaget for hver side.
CSS - ‘styles.css’ repræsenterer stilarkene, som anvendes på tværs af hele hjemmesiden for at sikre et ensartet visuelt udtryk. Stilarket angiver, hvordan HTML-elementerne skal vises, med hensyn til farver, typografi og layout.
Javascript - repræsenterer scripts, der tilføjer interaktivitet til hjemmesiden. De kan styre menuen, billedekaruseller og videoafspilning.
Sammen skaber disse filer en dynamisk og interaktiv brugeroplevelse på hjemmesiden. HTML-filerne opbygger strukturen, CSS-filen bestemmer udseendet, og JavaScript-filerne gør siden interaktiv. Browseren indlæser og fortolker alle disse filer for at vise hjemmesiden korrekt.
Forklar sammenhængen mellem: Server, database og clienten
Servere leverer tjenester og interagerer med databaser for at håndtere og præsentere data.
Databaser strukturerer og gemmer data, som serverne skal bruge for at levere deres tjenester.
Relationer i databaser sikrer effektiv organisering og adgang til data, hvilket gør det muligt for servere at udføre komplekse opgaver som søgninger, transaktioner og personalisering af brugeroplevelser.
Eksempel 1: Brugeroplevelse
Når en bruger logger ind (sikkerhedsserver), søger efter løbesko (søgeserver), tilføjer dem til indkøbskurven (applikationsserver) og foretager et køb (transaktionsdatabase), involverer dette hele systemet.
Eksempel 2: Mails
Når en bruger åbner sin e-mail-klient (som Outlook eller Gmail), sender klienten en forespørgsel til e-mail-serveren for at tjekke nye e-mails. Anmodningen sendes via internettet til e-mail-serveren, typisk over en sikker forbindelse som IMAP eller POP3. E-mail-serveren modtager og behandler anmodningen ved at tjekke, om der er nye e-mails i brugerens postkasse. Hvis der er nye e-mails, opdateres serverens database for at markere dem som ‘læst’ eller ‘overført’ til klienten. E-mail-serveren sender derefter de nye e-mails tilbage til klienten, som viser dem i brugerens e-mail-interface. Brugeren kan nu åbne og læse e-mails, og yderligere anmodninger kan sendes til serveren for at markere e-mails som ‘læst’ eller slette dem, hvilket opdaterer databasen tilsvarende.
Hvad er service design, og hvad er principperne bag?
Kan opsættes i en kerne af 3 faktorer i følgende eksempel fra flyindustrien:
Kerneydelse = en flyrejse
Faciliterende ydelse = gratis wi-fi, kaffe el. lign.
Supporterende ydelse = højtaler meddelelser, aviser i kiosken ved afgangshallen
Service design principper:
Human-centered = tænk ALLE brugere ind i servicen
Collaborative = alle stakeholders bør være engageret i servicedesignprocessen
Iterative = arbejd eksplorativt, adaptivt og eksperimenterende
Sequential = Visualiser og orkestrer rækkefølgen af indbyrdes handlinger
Real = hav fokus på at prototype et fysisk koncept, der kan interegere med brugeren
Holistic = services skal adressere behov for alle stakeholders gennem hele servicen på tværs af forretningen
Beskriv et Service Blueprint, og hvordan det kan bruges
Definition: Et diagram der visualiserer relationerne imellem forskellige service komponenter - Mennesker, rekvisitter (fysiske eller digitale) og processer - som er direkte knyttet til touchpoints i kunderejsen
Serviceblueprintets byggesten (matas eksempel):
Evidence = fysiske eller digitale beviser, som kunderne støder på i løbet af deres interaktion med en service (Eksempler på evidence inkluderer Matas’ website, butiksskilte, medarbejdernavneskilte, produktbeskrivelser, prismærker, kvitteringer og leveringskvitteringer.)
Customer Actions = Skridt, valg, aktiviteter og interaktioner
Frontstage Actions = Handlinger, der sker direkte i kundens synsfelt. Disse handlinger kan være menneske-til-menneske eller menneske-til-computer handlinger (Eksempler inkluderer, at medarbejderen byder kunden velkommen i butikken, assisterer med produktinformation, tjekker lagerstatus og giver leveringsoplysninger. Desuden kan supportchat på websitet hjælpe kunden.)
Backstage Actions = Skridt og aktiviteter, der foregår bag kulisserne for at støtte frontstage begivenheder. Disse handlinger kan udføres af en backstage-medarbejder f.eks. en it-medarbejder i køkkenet eller matrialist, der gør noget, som ikke er synligt for kunden (For eksempel kan lagerstyring, besvarelse af chatspørgsmål og betalingsbehandling ske bag kulisserne, uden at kunden ser det.)
Support Processes = Interne skridt og interaktioner, der understøtter medarbejderne i at levere servicen. (Eksempler kan være analyse af besøgslog, trafikscanning i butikken, betalingsprocesser og koordinering med leverandører for at sikre, at produkter bliver leveret til kunden.)
De 3 overordnede grupperinger:
1. Interaktionslinjen viser de direkte interaktioner mellem kunden og organisationen.
- Synlighedslinjen adskiller alle serviceaktiviteter, der er synlige for kunden, fra dem, der ikke er synlige. Alt, der er frontstage (synligt), vises over denne linje, mens alt, der er backstage (ikke synligt), vises under denne linje.
- Intern interaktionslinje adskiller kontaktmedarbejdere fra dem, der ikke direkte understøtter interaktioner med kunder/brugere.
Hvad er Flowcharts, og hvordan bruges de?
Flowchartet hjælpter til at visualisere en proces - normalt omkring en specifik opgave eller funktion.
Forholdet mellem trinene er sekventielle, ikke strukturelle eller hierarkiske. Dette vil sige, at hvert trin afhænger af afslutningen af det foregående trin, og det er denne rækkefølge, der driver processen fremad, snarere end en strukturel eller hierarkisk opdeling af opgaver eller roller.
Hvilke komponenter er der i flowcharts?
Komponenterne i flowcharts kan være mange forskellige - det er vigtigt når man levere flowcharts, at definere, hvad komponenterne gør for flowet.
Forklar SCRUM som arbejdsproces
Rollerne i et Scrum-team
1. Product owner Anvarlig for at repræsentere kundens eller brugernes interesser og skabe en produktbacklog, der prioriterer arbejdsopgaver baseret på forretningsværdi og Træffer beslutninger om, hvilke funktioner og opgaver der skal prioriteres for udviklingen 2. Scrum Master Er ansvarlig for at sikre, at Scrum-processen overholdes, Fjerner forhindringer, der kan hindre teamets fremskridt, og hjælper med at skabe et miljø, hvor teamet kan arbejde effektivt 3. Udviklingsteam Fagfolk der definere den funktionalitet, der er defineret i sprinten
Produktbacklog:
Produktbackloggen er en prioriteret liste over alle ønskede funktioner, forbedringer og ændringer til produktet. Den indeholder elementer som User Stories, bugfixes, tekniske opgaver og andre opgaver, der er nødvendige for at opfylde produktets vision og mål.
Sprintbacklog:
Sprintbackloggen er en delmængde af produktbackloggen, der vælges til implementering i den pågældende sprint. Den indeholder de User Storiesog opgaver, som udviklingsteamet forpligter sig til at levere i løbet af sprinten
Hvad vil det sige at arbejde agilt?
At arbejde agilt deler opgaver op i mindre dele, og formindsker risikoen ved udvikling af projekter.
Denne arbejdsmetode er anderledes fra den klassiske waterfall teknik, hvor alt “står eller falder” ved den sidste aflevering.
Hvad er User Stories og hvordan laver man dem?
User Stories beskriver én softwarefunktion eller krav fra kunden fra virksomhedens perspektiv. Laves for at estimere, prioritere og planlægge sprints. Disse laves til backloggen, der så skal laves sprints udfra. At lave User Stories, er en måde at arbejde med mindre elementer af en større opgave på.
User Stories laves typisk af productowneren eller kunden og er “untechnical”. Ud fra disse laves der tasks, som fx udviklere, kan gå videre med. User Stories laves på baggrund af themes og epics.
Skabelonen til at lave userstories er:
1. Rolle (Who - rolle): Beskriver hvilken type bruger eller aktør, der er involveret i funktionaliteten
- Handling (What - objektiv): Beskriver den handling eller opgave, som brugeren ønsker at udføre
- Resultat (Why - motivation): Beskriver det ønskede resultat eller mål, som brugeren ønsker at opnå.
En User Story skal helt følge disse retningsniljer:
Independent:
Uafhængig = En User Storiesskal kunne stå alene dvsden er:1) konceptuelt adskilt fra andre brugerhistorier og 2) ikke afhængig af færdiggørelsen af andre brugerhistorier.
Eksempel = User Story: “Jeg vil som bruger gerne kunne betale med MobilePay”Epic: Check Out (indeholder både USsom betaling, fragt og adresse)
Negotiable:
Forhandlingsbar = Detaljerne af, hvordan User Stories skal leveres, bør forhandles med kunden eller produktejeren. Teamet bør have en fælles forståelse af, hvad der skal bygges
Valuable:
Værdiskabende = En User Storiesskal levere værdi til kunden eller slutbrugeren. Det skal være noget, de er villige til at betale for.
Estimatable
Estimerbar = Teamet skal kunne estimere størrelsen af en User Storiesfor at kunne inkludere den i et sprint.
Small
Lille = User Storiesskal være små nok til at kunne gennemføres inden for et sprint. Hvis ikke, kaldes de epics og skal opdeles.
Testable
Testbare: Der skal væreacceptkriterierknyttet til hverUser story, som kan bruges til at verificere, om funktionen er blevet implementeret med succes.
hvad er et Datalandskab
Data in use eksempler:
Eksempler: Når du arbejder på et dokument i en tekstbehandlingssoftware, når en applikation kører en søgning i en database, eller når en bruger interagerer med et websted.
Data in motion eksempler:
Når du sender en e-mail, streamer en video, eller når data bliver synkroniseret mellem en server og en klient.
Data in rest:
Data gemt i databaser, filsystemer, backup-lagre, og andre lagringsmedier.
Hvad er it-systemer, og hvorfor bruger man dem?
It-systemer bruges til at filtrere data i virksomheder, og sætte information i system