Den klassiska perioden Flashcards

1
Q

Vad utmärker den klassiska perioden och vilken är dess kontext?

A

1776 - 1867 - W of nations till Das kapital. Det var en värld med industrialisering samtidigt som en växande befolkning och fattigdom samt revolution i Frankrike.

Man diskuterade ekonomi ur makroekonomiskt perspektiv. Vad driver tillväxt, hur förklarar man fattigdom vilka effekter har välstånd på internationell handel?.

Ekonomi var nu en egen disciplin (viktigt!).

Det är fokus på politisk ekonomi. Man relaterar ekonomin till statens funktionssätt. Hur staten och ekonomin hänger samman. Ekonomin är rådgivande. Man tänker sig att ekonomiernas roll är att hjälpa staten. Man hjälper medborgarna och på så sätt hjälper man staten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka var de stora ekonomiska tänkarna under den klassiska perioden?

A

Adam Smith (om nu boken markerar startpunkten)

Thomas Malthus

David Ricardo

Jean Baptiste Say

John Stuart Mill

Karl Marx

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad Thomas Malthus tankar?

A

Malthus studerade statistik om befolkning och matpriser och utformade sin teori byggt på antagandet att mat var en förutsättning för mänskligt liv och att människor alltid kommer fortsätta föröka sig. Han menade att människor verkar föröka sig i geometrisk takt (1,2,4,8,16…) medan matproduktionen endast ökar i aritmetisk takt (1,2,3,4,5). Befolkningen växer alltså snabbare än utbudet av mat vilket gör att matpriserna stiger och leder till ökad fattigdom.
nniskor ett land kan försörja.

Det här stämde under Mathus tid. Men han underskattade teknikens utveckling. Man ser nu att ökad rikedom minskar barnafödandet.

Han menade att endast krig och svält eller politiska åtgärder kunde hindra detta.

Han föreslog omfördelning av jordtillgångar som ett sätt att råda bot på fattigdomen.
Han pratade även om preventiva åtgärder - minska barnafödande, senareläggande av giftermål (för att minska barnafödande).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vem var David Ricardo?

A

Han är den ekonom som mer än någon förknippas med den klassiska perioden.
Han införde en strikt deduktiv metod. Han var influerad av utilitarism (nytta) filosofi. Moraliska handlingar bestäms av deras nytta.

Ricardo bröt mot merkantilismen och den positiva handelsbalansen och visade att det var specificering och utbytet av varor som skapade välstånd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad menas med utilitarism?

A

Moraliska handlingar bestäms av deras nytta.

Detta var tvärtom de som menade att det fanns lagar som var oberoende av människan. Lagarna fanns istället för att tjäna människans behov, vilka kunde ändra dem. Målsättningen enligt denna filosofi var att öka nyttan, vilket åstadkoms genom ekonomisk tillväxt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad var Ricardos tankar om avkastning och fallande profitkvot?

A

Han delade liksom Smith in befolkningen i tre klasser. Kapitalister, jordägare och arbetare.

Ökande befolkning leder till lägre löner. Man odlar upp allt mer jord. Det blir då en avtagande avkastning. Man får börja odla marker som inte är effektiva. Jordbruket tjänar då som mest på människors nöd. De ekonomiska resurserna hamnar hos jordägarna istället till kapitalisterna som skulle kunna investera.

Han betraktade jordägarna som parasiter i sammanhanget. Han menade att jordägarna profiterade på hög jordränta på bra jord när det var knappa resurser.

Antagandena byggde dock på att import av spannmål inte skedde och att jordägarna själva inte hade incitament att investera i teknologi. Dock var det felaktiga antaganden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad var Ricardos tankar om arbetsvärdesläran?

A

Han menade likt smith att priset på en vara berodde på mängden arbetstid som lades ned. Han menade också att priset inte berodde på kompensationen för arbetet. Detta skulle då inte gälla varor som fanns gratis som t.ex luft och vatten.

Han glömmer också bort kapitalet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur lyder Ricardos tankar om handel.

A

Med utgångspunkt ur importförbud och ökade matpriser argumenterade han för fördelarna med frihandel och de komparativa fördelarna. Man specificerar sig på det man är relativt sett bäst på.

Smith pratade om absoluta fördelar, Ricardo pratar om komparativa/relativa fördelar, man tjänar på handel när man är relativt bra på något.
Handel lönar sig alltså i ett större perspektiv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är komperativa fördelar och hur skiljer det sig från absoluta?

A

Olika länder har olika produktionsförutsättningar. VIssa har mycket skog, andra har mycket malm.
Om varje land fokuserar på att producera vad de är relativt sett bäst på kommer den sammanlagda produktionen för alla länderna bli avsevärt mycket större än om företagen i varje land på egen hand skulle försöka tillverka alla sorters produkter.
Invånarna i de olika länderna kan då också konsumera mer av varje sort av vara.
Denna teori kallas för ”komparativa fördelar”.
Om ett land producerar för den internationella marknaden kan man också få stordriftsfördelar, att man pressar produktionspriserna. Man kan samla kompetens på en plats som t.ex hollywood.

Absoluta fördelar - länder specialiserar sig på den vara man är mer produktiv på än sina handelspartners

Komperativa fördelar - länder specialiserar sig på produktion av den vara man är relativt sätt mest produktiv på, även om andra länder i absoluta termer är mer produktiv på våda varorna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilket var Ricardos inflytande hos socialisterna

A

Han verkar ha kritiserat maskiner och menat att de skulle skapa arbetslöshet osv..

Vissa har tagit till sig hans arbetsvärdelära och menar att kapital är icke-produktivt. Profit som förfaller kapitalisterna är i så fall exploatering. Detta blev en central bit i marx kritik av den politiska ekonomin.

Ricard själv var en stark försvarare av frihandel och kapitalism.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur såg Ricardo på befolkningstillväxten och ekonomin?

A

Ricardo menade också att den ökade produktionen skulle leda till knappare resurser vilket skulle göra att produktionen och ekonomin tillslut stagnerade. Han menade att frihandel skulle öppna upp för mer resurstillgångar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vem var Jean Baptiste Say?

A

Han var både naturrättsfilosof (klara rätt och fel oberoende av människan, moralen är absolut) och utilitarist (moralen är endast giltig om den har ett nyttigt utfall).
Som många andra under perioden går han mer åt ett utilitaristiskt tänkande.
Han var klassiskt liberal och republikan. Han förespråkade aktiv yttrande- och pressfrihet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka var Says tankar om ekonomin?

A

Han pekade ut fler risker med särintressen hos industrier när de går ihop med politiska representanter. Han pekade på riskerna med korruption mellan politik och industri och dess protektionism. Frihandel skulle därför vara en garant för att slå hål på särintresserna.
Han menar att frihandel är det minst korrupta och mest effektiva sättet att allokera samhällets tillgångar.

Say argumenterade mot malthus. Han trodde på möjligheten att kapitalakummulation ökar effektiviteten och det finns då ingen gräns för matproduktionen.

Says lag

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad säger Says lag?

A

Marknadens förmåga att spontant nå jämnvikt.

Utbudet skapar sin egen efterfrågan. Marknaden är självreglerande och behöver inga regleringar. Man kan dock producera mer än vad man kan sälja, men det är då ett övergående problem och marknaden klarar i det långa loppet att sälja produkterna ändå då folk i regel vill konsumera.

Say argumenterade för att det aldrig kommer att uppstå situationer av osålda varor eller permanent arbetslöshet. Det kommer alltid att finnas köpkraft motsvarande värde som det finns varor på marknaden. ”Alla tillökningar av produktionen motsvaras av en lika stor tillökning av köpkraften”. Alltså om någon säljer något för 300 kronor kommer det finnas 300 kronor som vilka har producerat varan kan kan handla med. Uppdelat på arbetare, jordägare och kapitalist

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vem var John Stuart Mill

A

Mill var en klassisk liberal men även en förgrundsgestalt för socialliberalismen. Britt.

Han var en brygga mellan den klassiska och neoklassiska skolan
Klassiska skolan - Utbudssidan
Neoklassiaka - Efterfrågesidan. Konsumenten sätter priset inte konsumenten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad var John Stuart Mills tankar om ekonomin?

A

Han sätter upp en tydlig skillnad mellan produktion och distribution. Vi är underkastade naturlagarna gällande produktionen medan distributionen är institutionell och vilken är den människan kan styra över. Mill menade att man skulle försöka påverka institutioner så att man fick ut det mesta av kapitalismen och gav individen mer kontroll över sitt liv.

Mill accepterade ricardos tanke att jordbrukets avkastning avtar när odlingen ökar men argumenterade att föret under vissa omständigheter kunde möta det motsatta omständigheterna, då resurser används mer effektivt när produktionen sker på större skala (skalfördelar) samt när företag kan dra nytta av varandra (externa skalfördelar). S.k tilltagande skalavkastning.

17
Q

Vad menade John Stuart Mill om profitkvotens fallande tendens?

A

Precis som Turgot och Smith ansåg mill sparande som en förutsättning för investeringar och ackumulation av kapital och sedan tillväxt.

Han menade dock att människor endast är villiga att spara när profiten är tillräckligt hög annars skulle abstinensen att konsumera direkt vara starkare eller att risken att låna ut pengarna inte skulle vara värd det. Lagar osv skulle kunna öka säkerheten och således investeringsviljan.

Mill menade dock att när tillräckligt många börjar investera så kommer också profiten i investeringarna sjunka vilket skulle göra att folk till slut blev mindre benägna att spara eller investera. Profitkvoten menade han alltid rör sig mot ett minimum. Han kallade detta för det stationära stadiet.

Mill menade att detta var något bra och att samhället då skulle fokusera på att omfördela resurser för att få en mer jämlik inkomstfördelning.

18
Q

Vad hade Thornton för tankar om pengar?

A

(England övergav guldmyntfoten 1797 och inflationen ökade när penningmängden expanderades. Det var även en serie bankkrisen under denna tid. Man pratade därför mycket om reglering från statligt håll.)

Thornton - Diskuterade pengar och banker. Centralbanken var den säkraste tillgången. Han menade att vid kriser tog folk ut sina pengar ur vanliga banker då man man inte litade på värdet på dem där och sätta in dem vid centralbanker, de privata bankerna gick då till centralbanken för att låna pengar, Thornton argumenterade då att centralbanken borde rädda bankerna och agera som ”leader of the last resort”. Man bör alltså rädda bankerna för att stabilisera systemet, men bara om det var banker med sunt risktagande.

Thornton menade att centralbankens uppgift var att
På lång sikt: Förse ekonomin med pengar i takt med ekonomins tillväxt för att undvika deflation och inflation
På kort sikt: Hjälpa banker med likviditeter för att undvika finansiell kris.

19
Q

Vem var Karl Marx och vilken var hans inspiration och kontext?

A

Karl Marxs avslutade den klassiska perioden (1883 dog han).

Marks influerades av tre intellektuella strömningar, idealismen, socialismen och Smith/Ricardo.

De historiska sammanhanget var de dystra arbetsvillkoren och levnadsförhållandena i dåtidens England. Det fanns en utbredd fattigdom, långa arbetsveckor (65-70 timmar), förbud mot fackföreningar, barnarbete. Förbättringar skedde dock successivt.

Det centra för marx var att förklara kapitalismens funktionssätt.

20
Q

Hur menade Marx att samhället utvecklas?

A

Marx tog inspiration från Hegel om att samhällsutveckling sker mellan Tes och antiTes så ny syntes växer fram.
Marx menade att utvecklingen skedde då genom motsättningar och spänningar i samhället vilket leder till ett högre stadium. Från feodalism till kapitalism till kommunism (enligt honom det högsta stadiet).

Marx menade att kapitalismens institutioner inte var av naturen givna utan var ett resultat av historiska processer. Marx menade att ekonomerna hade tagit pengar, värde och kapital för givet. Marx menade att samhället skulle organiseras enligt socialism istället.

21
Q

Vad säger Marx om profit och mervärde?

A

Han ser profit som något i grunden är problematiskt.

Han skilde på enkel varuproduktion och kapitalistisk produktion.
Enkel: Man handlar med varandra för att skaffa sig förnödenheter, inte profit. VPV
Kapitalistisk: produktion och handel sker för profit. PVP

Marx menade att för kapitalismen så kontrolleras produktionen av en mindre grupp (kapitalister). Syftar ät här att förmera sitt kapital. Överskottet mellan PVP definierade han som ”mervärdet”, kapitalistens profit.

Bruksvärde vs Bytesvärde/mervärdet/profiten

Var kritisk mot bytesvärdet. Köpa en stol, sälja den dyrare. Det har inte hänt något med stolen, man bara säljer den dyrare

Marx menade att arbetarna exploaterades i syfte att skapa mervärde och att tidigare ekonomer hade förbisett detta faktum. Arbetarna producerar ett överskott som de inte får betalt för.

Kapitalismen kunde avkräva arbetarna ett mervärde då det fanns en maktrellation där arbetaren inte hade något annat kapital än sin egen arbetskraft och var beroende av kapitalisten för att överleva.

Han menade att kapitalisten konstant kommer att försöka öka sin profit, detta genomt att
Förlänga arbetsdagarna för att öka det absoluta mervärdet
Göra produktivitetsförbättringar för att öka det relativa mervärdet

22
Q

Vad menade Marx om kapitalismens dynamik?

A

Marks analyserade också ekonomiska kriser och konjunkturcykler. Marks menade också att kriser kunde uppstå då företag för att öka sin profit pressade lönerna vilket gjorde att man inte hade råd att konsumera vilket ledde till kris. Dynamisk kris. Han förbisåg även han Says lag om jämvikt mellan utbud och efterfrågan.