Cellen Flashcards
Förklara begreppet: Cellkärna
Cellkärnan är den organell som innesluter arvsmassa, DNA. Den har ett membran med porer, där ganska stora molekyler kan passera.
Förklara begreppet: Cellmembran
Cellmembranet är gränsen mellan omgivningen och cellens inre värld. Det styr vilka ämnen som kan passera igenom och gör att cellens inre får en egen kemisk miljö, där livsprocesserna kan fungera ganska oberoende av vad som sker utanför.
Förklara begreppet: Cellskelett
Cellskelettet finns i hela cellen och ger den stadga och rörelseförmåga. Två typer av cellskelett är mikrotubuli och mikrofilament.
Förklara begreppet: Cellvägg
Cellväggen är växtcellens och hela växtens yttre ‘‘skelett’’. Den består i huvudsak av cellulosa och ger växtcellerna skydd, stöd och en bestämd form.
Förklara begreppet: Cytoplasma
Den trögflytande vätska som organeller befinner sig i brukar kallas cytoplasma. I cytoplasman sker många olika aktiviteter, som proteinsyntes och transport av syre.
Förklara begreppet: Diffusion
Diffusion är när molekyler spontant sprids i en vätska eller gas.
Förklara begreppet: Eukaryot cell
Dessa är en typ av cell. De är betydligt större än de prokaryota. De skiljer sig från prokaryota celler genom att de har en cellkärna, större ribosomer och ett stort antal olika slags organeller. Eukaryota celler har även komplicerade membransystem inne i cellen.
Förklara begreppet: Fosfolipid
Istället för fetter så finns det en annan slags av lipider i cellmembranet. Denna är fosfolipider. Dessa molekyler har en ände som påminner om vatten, medan de andra är mer fettliknande.
Förklara begreppet: Kloroplast
Kloroplasten är växtcellens ‘‘solceller’’. De innehåller pigmentet, färgämnet, klorofyll. Här sker fotosyntesen som omvandlar ljusenergi till kemisk energi (bunden i kolhydrater).
Förklara begreppet: Mitokondrie
Mitokondrien är cellens ‘‘energiverk’’. Dessa har dubbla membraner, varav den inre är starkt veckat. Här sker cellandningen. Mitokondrierna har också egen arvsmassa, DNA, och kan därmed föröka sig oberoende av resten av cellen.
Förklara begreppet: Prokaryot cell
Dessa är små, oftast bara kring 1 mikrometer i diameter, och de har ingen avgränsad cellkärna. Flertalet andra organeller saknas också, och ribosomerna. Cellandningen genomförs av enzymer som sitter i cellmembranet. De flesta prokaryota cellerna omges av en cellvägg, denna cellvägg består inte av cellulosa, som hos växter, utan av kedjor av andra speciella sockermolekyler.
Förklara begreppet: Virus
Virus består inta av celler, men utnyttjar celler för sin förökning. Eftersom virus är uppbyggda av ett proteinhölje samt DNA eller RNA, är de ändå ett slags ‘‘biologiskt fenomen’’. Istället för celler kan de betraktas som rörliga, genetiska enheter.
Virus kan orsaka smittsamma sjukdomar. Under de senaste åren har forskarna utvecklat en del läkemedel som är verksamma även när en virussjukdom bryter ut.
Förklara begreppet: Ribosom
Ribosomerna är cellens ‘‘proteinfabriker’’. De sitter fästade på ER, eller finns fritt i cytoplasman.
Förklara begreppet: Vakuol
Vakuolen är växtcellens ‘‘lager och tryckreglerare’’, en vätskeblåsa med eget membran. I vakuolen så lagras vissa ämnen, det sker även nedbrytning av avfallsämnen här. Vakuolen ger även cellen stadga eftersom den med sin storlek ökar trycket mot cellväggen.
Varför är cellerna inte särskilt stora?
För det första blir det enklare att transportera in och ut olika ämnen.
För de andra så behöver olika kemiska molekyler inte förflyttar sig särskilt långt. Molekyler kan röra sig av sig själva, genom diffusion, och den processen är mest effektiv över ett kort avstånd.