cellbiologi Flashcards

1
Q
översätt till svenska
dexter?
sinister? 
caudalis/inferior? 
cranialis/superior? 
distalis?
proximalis?
A
höger 
vänster
nedåt
uppåt
långt ifrån kroppens centrala del ( torso) 
nära kroppens centrala del (torso)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
Lateralis ? 
medialis? 
radialis?
ulnaris? 
fibularis?
tibialis?
A
från medellinjen
mot medellinjen
från medellinjen
mot medellinjen
från medellinjen
mot medellinjen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
Anterior/ventralis 
Posterior/dorsalis 
Superficialis 
Profundus
Externus
Internus
Ascendens 
Descendens 
Longus 
Brevis
A
framsidan/framåt
 baksidan/bakåt
 ytligt
djupt
yttre
inre
uppåtstigande
nedåtstigande
 lång
 kort
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  • Rörelseaxlar och de tillhörande rörelseuttrycken;
A
  • vertikalaxel à vridning och rotation
  • transversakaxel à flexion och extension
  • sagittalaxel à abduktion och adduktion
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  • förklara vad som avses med termerna prefix och suffix
A

Medicinska termer är sammansatta av latinska eller grekiska ord som kallas morfem. Ett morfem är språkets minsta betydelsebärande del och kan antingen ensamt utgöra en term eller sättas samman med andra. Varje term innehåller en grundform, ett basmorfem, som utgör den huvudsakliga betydelsen. Det morfem som står före grundformen kallas prefix eller förled och det som kommer efter grundformen är ett suffix eller efterled.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  • förkortningar för viss latinska termer såsom (artär, ven, lymfknuta, muskel, nerv, körtel, led och ledband), både i singular och plural form
A

se nedan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nervus, -i, -i. (nerv) n. nn.
Musculus, -i, -i (muskel) m. mm.
Arteria, -ae, -ae (artär) a. aa.
Vena, -ae, -ae (ven) v. vv.
Glandula, -ae, -ae (körtel) gl. gll.
Articulatio, -ones, -onis (led) art. artt.
Ligamentum, -a, -i (ledband) lig. ligg.
Nodus lymphaticus, -i, -i (lymfknuta) nl. nll.

A

se innan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
benämn de stora kroppsdelarnaCaput/Cranium 
Collum/cervix 
Torso 
Brachium (regio brachialis) 
Antebrachium (regio antebrachialis) 
Manus 
Thorax 
Abdomen 
Pelvis 
Coxa 
Regio femoralis 
Crus 
Sura 
Pedis/Pes 
Phalanges/Digitorium
A
huvud
 hals
bålen
överarmen
underarmen
 handen
 bröstkorgen
buken
 bäcken
 höft
lårregion
underbenet/knä
 vad
foten
 fingrar/tår
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  • redogöra för en cells principiella uppbyggnad, de viktigaste cellorganellerna och deras funktioner
A

Innanför cellmembranet finns cytoplasma, som består av cytosol och organeller. Cytosolen innehåller organiska molekyler och oorganiska joner. Den har en annan sammansättning än extracellulärvätskan och vätskelösningen i de flesta organellerna.
Mitokondrierna är “självständiga” organeller som innehåller lite DNA. De har egna ribosomer och kan producera en del av sina membranproteiner själva. Mitokondrierna är cellens kraftverk och antalet i en cell varierar därför efter behov. I skelettcellerna, som har en hög energiomsättning, finns det särskilt många.
Den största av organellerna är endoplasmatiskt retikel. Producerar mRNA. De består av ett nät membranklädda, vätskefyllda kanaler och blåsor. Det korniga endoplasmatiska retiklet innehåller ribosomer som deltar i proteinsyntesen och kopplar samman aminosyror till proteiner. De proteiner som bildas på ribosomerna transporteras först in i hålrummet i ER och packas sen in i vesiklar (membranblåsor) och överförs till golgiapparaten. Glatt endoplasmatiskt retikel saknar ribosomer men deltar i produktionen av fettsyror och lipider. Fosfolipiderna som ingår i cellmembranet och membran till andra celler tillverkas här. Kolesterol ombildas till steroidhormoner här. Det glatta endoplasmatiska retiklet har även ett förråd av kalciumjoner som är viktig för signalfunktionen i cellerna.
Golgiapparaten består av platta membransäckar som ligger tätt sammanpackande intill det endoplasmatiska retiklet. Där tas transportvesikler med nybildade proteiner emot från det korniga ER. Enzymer i golgiapparaten modifierar en del av de mottagna proteinerna genom att tillföra kolhydrat- och fosfatgrupper. De grupperna fungerar som adresslappar och ser till att proteinerna transporteras till rätt platser i cellen.
Lysosomerna är vesikler som innehåller enzymer. De bryter ner makromolekyler genom endocytos. Den endocytotiska vesikeln smälter samman med lysosomen och de lysosomala enzymerna bryter sedan ner innehållet i vesikeln. De nedbrytningsprodukter som är till nytta för cellen (aminosyror, monosackarider och andra monomerer) transporteras ut i cytosolen där de återanvänds, och avfallsprodukterna utsöndras av cellen genom exocytos.
Cellkärnan, nucleus, innhåller nästan all genetisk information i cellen och är kommandocentralen som styr cellens funktioner genom att reglera produktionen av de protenier som kontrollerar dessa funktioner. Röda blodkroppar har ingen cellkärna, medan skelettmuskelceller har flera. Kärnan innehåller ett fint nätverk av trådar, kromantintrådar, som består av DNA och proteiner.
På ribosomerna sker proteinsyntesen, och därför finns det särskilt många ribosomer i celler som producerar mycket protein.
I cytoplasman finns olika proteinfibrer som inte ingår i organellerna. Proteinfibrerna kallas cellskelett och cellskelettet fungerar som cellens stomme, och ger cellerna deras form. Även viktigt för deras förmåga att röra sig och förändra form.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

cellmembranet uppbyggnad och kunna beskriv dess funktioner

A

Membranet består av lipider, huvudsakligen fosfolipider, och lite protein. Fosfolipiderna har ett hydrofilt huvud och en hydrofob svans. De utgör ett dubbelt molekylskikt, ca 5nm tjockt. Cellmembranets funktioner är:

  • att avgränsa cytoplasman från vätskan utanför cellen (extracellulärvätskan) så att de kan upprätthålla en inre miljö som skiljer sig från omgivningen.
  • att transportera vattenlösliga ämnen med hjälp av proteiner in och ut genom cellerna.
  • genom proteiner fungera som mottagare, receptorer, som gör det möjligt för celler att ta emot information från andra celler med hjälp av signalmolekyler. I sinnescellerna finns även receptorer som påverkas av sinnesstimuli.
  • genom enzymer katalysera kemiska reaktioner
  • i vissa fall knyta samman grannceller genom proteiner

Det finns inga starka kemiska bindningar mellan fosfolipidmolekylerna som utgör cellmembranet, och därför kan de röra sig i förhållande till varandra och ändra form. Ett exempel är blodkroppar som kan “kura ihop” sig och på så sätt färdas genom blodkärl som är mindre än de själva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  • vilka olika transporter som kan ske över cellmembranet
A

Passiv transport:
1. Diffusion genom lipidskiktet: fettlösliga ämnen kan lösas i det dubbla lipidskiktet, som därefter kan passera genom diffusion.
2. Diffusion genom vattenfyllda proteinkanaler: jonföreningar eller molekyler med polära kovalenta bindningar som är lösta i vatten är omgivna av ett hölje med vattenmolekyler. Sådana hydrofila ämnen kan inte lämna vattenfasen och lösas i lipidskiktet. Några av membranproteinerna bildar vattenfyllda porer genom membranet som fungerar som diffusionskanaler för vattenlösliga ämnen. Den passiva transporten av joner genom jonkanalerna styrs av koncentrationsskillnaden mellan in- och utsidan av cellerna utan även av elektriska spänningsskillnader.
3. Bindning till transportproteiner, faciliterad diffusion: Hydrofila molekyler som är för stora för att passera genom jonkanalerna transporteras passivt genom cellmembranet med hjälp av en typ av membranproteiner - transportproteiner. Ämnet som ska transporteras binds till transportören så att molekylen utsätts för vätskan på den andra sidan av membranet. Där bryts bindningen och molekylen diffunderar ut i vattenlösningen.
Aktiv transport:
Med hjälp av transportörer. Kräver energi. Vid primär aktiv transport är ATP alltid den direkta energikällan, och vid sekundär aktiv transport används lagrad energi i form av en koncentrationsskillnad för en jon, i regel Na+, till transporten. Sekundär transport
Exocytos - vattenlösliga ämnen eller stora molekylkomplex fraktas genom att vesikler smälter samman med cellmembranet.
Endoxytos - vattenlösliga ämnen eller stora molekylkomplex snörs av från cellmembranet efter att det smält samma med en vesikel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

förklara följande begrepp: filtration, diffusion, osmos och aktiv transport samt exocytos och endocytos.

A

Filtration - mekaniskt avlägsnande av partiklar (till exempel njuren)
Diffusion - utjämnar koncentrationen av ett givet ämne i en vätska. Transportmekanism?
Osmos - diffusion genom ett semipermiabelt membran. Vätskan flyttar sig mellan membranen för att jämna ut koncentrationen av ett ämne.
Aktiv transport - sker alltid med hjälp av transportörer. Vid primär aktiv transport är ATP alltid den direkta energikällan, och vid sekundär aktiv transport används lagrad energi i form av en koncentrationsskillnad för en jon, i regel Na+, till transporten.
s. 67 Exocytos- vattenlösliga ämnen eller stora molekylkomplex fraktas genom att vesikler smälter samman med cellmembranet. Blir större.
Endocytos - vattenlösliga ämnen eller stora molekylkomplex snörs av INÅT från cellmembranet efter att det smält samma med en vesikel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  • förklara begreppen membranpotential och aktionspotential (se även kapitel 4)
A

I alla celler i kroppen finns det en elektrisk spänningsskillnad mellan cytosolen och den extracellulära vätskan. Denna spänning kallas membranpotentialen. När insidan är negativ i förhållande till utsidan, definieras membranpotentialen som negativ. Några typer av celler, till exempel nervceller och muskelceller kan snabbt ändra membranpotentialen, men även för de flesta av dessa celler är membranpotentialen negativ och förhållandevis stabi den största delen av tiden.
Nervsystemet använder aktionspotentialer (som är förändringen i membranpotentialen) för att snabbt skicka information över stora avstånd. Det är en förutsättning för att vi ska kunna reagera och röra oss snabbt. I en muskelcell sätter aktionspotentialen igång den kedja av händelser som slutar med att cellen dras samman. Många av de celltyper som producerar hormoner har också förmågan att skapa aktionspotentialer. Det som under normala förhållanden utlöser aktionspotentialer i en nervcell är påverkan från sinnesceller eller andra nervceller. I många nervceller kan aktionspotentialer också skapas spontant.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
  • vad en receptor är
A

De endokrina cellerna utsöndrar signalsubstanser som kallas hormoner. Hormonerna transporteras till andra celler i kroppen via antingen blodet eller vävnadsvätskan (om transportsträckan är kort). De celler som påverkas av ett hormon kallas målceller. Målcellen har specifika mottagarmolekyler, receptorer, för hormonerna. Det innebär att signalmolekylerna kan känna igen och binda sig till rätt receptor, så att informationen levereras till rätt “adress”. Det enskilda hormonet har ofta olika typer av celler som målceller och en bestämd celltyp är vanligen målcell för flera olika hormoner. Alla receptorer är proteiner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  • förklara begreppen: hyperton, hypoton och isoton lösningar
A

Hyperton - vätskan har högre koncentration av lösliga ämnen än röda blodkroppar - vätska dras ut via osmos.
Isoton - vätskan har samma koncentration av lösningen som röda blodkroppar - allt stabilt.
Hypoton - vätskan har lägre koncentration av lösningen än röda blokroppar - vätska dras in via osmos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  • översiktligt beskriva hur celler kan kommunicera med varandra
A

I alla flercelliga organismer utväxlar cellerna signaler som samordnar de många processerna i varje enskild cell till största nytta för hela organismen. Kommunikationen mellan cellerna, som är en förutsättning för att de ska kunna samarbeta, ombesörjs av det endokrina systemet och nervsystemet. Överföringen av information till målcellen sker stegvis:
1 - informationen kommer fram till rätt målceller. Det sker genom att signalsubstansen känner igen målcellen.
2 - informationen överförs till målcellen. Vattenlösliga hormoner binds till membranreceptorer, fettlösliga hormoner diffunderar genom cellmembranet och binds till intracellulära receptorer.
3 - processer påverkas i målcellen. Detta kallas för målcellens biologiska svar.

17
Q
  • beskriva grunddragen för de olika vävnadtyperna (epithel-, muskel-, stödjevävnad- och nervvävnad samt blodet (flytande vävnad)), som utgör kroppens byggstenar
A

Epitelvävnad:
ytepitel
- skyddar kroppens vävnader och organ
-reglera transporten av ämen mellan den yttre omgivningen och kroppens inre miljö
-registrera känslostimuli (vävad som innehåller sinnesceller kallas sinnesepitel)
körtelepitel
-producera och utsöndra sekret och hormoner
-beklär de yttre och inre kroppsytorna.
Enskiktat plattepitel är det tunnaste av epitelen. Det finns på ställen där snabbt ämnesutbyte är viktigt.
Enskiktat kubiskt epitel och cylinderepitel består av ett skikt av celler som är tjockare än plattepitelceller. Cellerna producerar ofta sekret.
Flerskiktat plattepitel består av flera cellskikt. Närmast ytan är cellerna tunna och skivformiga, och i det djupaste (basala) skiktet är cellerna kubiska eller cylindriska. Det bekläder de ytor som är mest utsatta för slitage, som huden och slemhinnor.
Övergångsepitel är flerskiktat och finns bara i urinvägarna.
Apikalt och basolateralt membran - i många epitelvävnader är transport av ämnen geno epitelcellerna, från den ena sidan av vävnaden till den andra, en viktig funktion. I transporterande epitelceller har det apikala membranet andra transportproteiner än det basolaterala membranet.

Stödjevävnad knyter samman, förankrar stödjer och skyddar de olika delarna av kroppen:
Fibrös bindväv innehåller relativt mycket vatten och proteinfibrer, kollagen och elastin. I lucker, fibrös bindväv bildar proteinfibrerna ett löst nätverk i den halvflytande grundsubstansen. Finns i underhuden och i slemhinnan i matspjälkningskanalen.
I fast fibrös bindväv är fibrerna tätt packade och upptar det mesta av utrymmet mellan fibroblasterna. Ledband och senor består av fast fibrös bindväv. Ledband, senor, runt muskler och inre organ.
Broskvävnad innehåller kondrocyter. De producerar en relativt fast och böjlig grundsubstans som innehåller både kollagenfibrer och elastiska fibrer. Den har god förmåga att binda vattten och därför tål broskvävnaden att pressas samman. Mellan kotskivor, menisker i knän, käkleder och struplocket, ytterörat.

Benvävnad innehåller tre celltyper: osteoblaster, som producerar bensubstans, osteocyter, som underhåller bensubstansen och osteoklaster, som bryter ner den. Bensubstansen mellan cellerna är fast och består huvudsakligen av kalciumfosfatkristaller.

Fettväv. Består av adipocyter och små mängder grundsubstans. Finns framför allt i underhuden och runt de inre organen i bukhålan. Den indelas i gul och brun fettväv. Den gula är den dominerande formen och fettet i de cellerna är ett viktigt energiförråd för kroppen. Den bruna finns särskilt hos barn, mellan skulderbladen och njurarna.

Flytande vävnad utgörs av blod och lymfa. Till skillnad från cellerna i annan vävnad är dessa inte fast förankrade i grundsubstansen. De saknar också specialiserade förbindelser. Immunförsvarets celler kan också röra sig i vävnadsvätskan utanför kärlen.

Muskelvävnaden utgörs av tre olika typer: skelettmuskulatur, hjärtmuskulatur och glatt muskulatur. Muskelvävnaden kan skapa kraft och rörelse genom att muskelcellerna innehåller proteinfiber som kan förkorta cellerna.

Nervvävnaden betår av nervceller som har förmåga att leda och skapa elektriska signaler, och av gliaceller. Nervcellerna överför information mellan kroppens celler och deltar i samordningen och kontrollen av cellernas funktioner.

18
Q
  • enkelt förklara termen organ och organsystem
A

Organ är en del i kroppen (kombination av vävnad), ett organsystem är hur flera olika organ arbetar tillsammans. Skelettmusklerna och skelettet kallas till exempel för rörelseapparaten.
Elva organsystem

19
Q
  • förklara vad som menas med vävnadsvätska och förstå termerna intracellulärt och extra cellulärt vätskerum
A

I stödjevävnad är avstådent mellan cellerna relativt stort, men i eptielvävnad, nervvävnad och muskelvävnad är cellerna tätt packade. Ändå ligger grancellernas membran i dessa vävnader som regel inte omedelbart intill varandra. Rummet mellan cellerna är fyllt av extracellulär matrix, som består av vatten med innehåll av lösta ämnen (huvudsakligen oorganiska joner), proteinfiber och polysackarider. Vattnet med de lösta ämnena kallas interstitial vätska, och den utgör tillsammans med blodplasma och lymfa den extracellulära vätskan i kroppen.

20
Q

förklara vad homeostas innebär

A

Homoios - liknande, stasis - stillastående. Strävan efter konstant och oförändrad miljö. Blodtryck, blodsocker, pH, vattenbalans. Temperaturreglering.

21
Q
  • förklara vad syra, bas, salt och buffert är
A

Syror sänker pH och är en vätejondonator. Baser höjer pH och är vätejonacceptorer. En buffert förhindrar att pH-värdet förändras. Röda blodkroppar är en viktig buffert, utan den skulle vårat pH fluktuera så mycket att det är dödligt. Salt bildas när en syra och en bas reagerar med varandra.

22
Q
  • vad pH är och dess betydelse för cellfunktionen - begreppen acidos och alkalos (se kap 17)
A

pH är surhetsgraden av ett ämne och bestäms av antalet vätejoner.
acidos - sänkt pH
alkalos - höjt pH

pH-rubbningar får våra proteiner och enzymer att go bananas

23
Q
  1. I förhållande till varandra är höger öra och vänster öra belägna ?
A

kontralateralt

24
Q

Fyll i rätt lägesuttryck ( proximalt eller diastalt ) i följande meningar
. Armen består av överarm, underarm och hand. Handen är
om underarmen som i sin tur befinner sig om överarmen

A

diastalt och diastalt

25
Q

Vilket beskriver membranpotential bäst ?

A

Det är skillnaden i elektrisk laddning mellan utsidan och cytosolen , när insidan är negativ i förhållande till utsidan, defineras membranpotentialen som negativ, de flesta celltyper har hela tiden en relativt stabil, negativ membranpotential.

26
Q
  1. vad instämmer bäst som förklaring av en gen ?
A

en del av DNA som innehåller information om ett visst protein