CBN adviezen Flashcards

1
Q

CBN-advies 2024/07 – Gevolgen verhoging groottecriteria voor vennootschappen
Drempelbedragen

A

Bij de drempelwaarden met betrekking tot de kleine vennootschappen (art. 1:24 WVV) wordt het bedrag van de jaaromzet exclusief btw verhoogd van 9.000.000 euro naar 11.250.000 euro en het bedrag van het balanstotaal van 4.500.000 euro naar 6.000.000 euro.

Bij de drempelwaarden met betrekking tot de microvennootschappen (art. 1:25 WVV) wordt het bedrag van de jaaromzet exclusief btw verhoogd van 700.000 euro naar 900.000 euro en het bedrag van het balanstotaal van 350.000 euro naar 450.000 euro.

Bij de drempelwaarden met betrekking tot de groepen van beperkte omvang (art. 1:26 WVV) wordt het bedrag van de jaaromzet exclusief btw verhoogd van 34.000.000 euro naar 42.500.000 euro en het bedrag van het balanstotaal van 17.000.000 euro naar 21.250.000 euro.

De drempelwaarden in verband met het jaargemiddelde van het aantal werknemers worden niet aangepast in de artikelen 1:24, § 1, 1:25, § 1, en 1:26, § 1 van het WVV.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

CBN-advies 2024/07 – Gevolgen verhoging groottecriteria voor vennootschappen
Vanaf wanneer?

A

Om te bepalen of een vennootschap in een boekjaar dat is aangevangen na 31 december 2023 klein dan wel ‘groot’ is, moet men enkel de cijfers van het boekjaar met betrekking tot de eerst op te stellen jaarrekening die een eindeboekjaardatum heeft na 31 december 2023 toetsen aan de (thans verhoogde) groottecriteria. De uitgestelde werking wordt bij deze afsluiting eenmalig uitgesloten, waardoor de cijfers van de twee voorgaande boekjaren uitzonderlijk niet aan de groottecriteria moeten worden getoetst.

De precieze bewoordingen van de overgangsbepaling uit artikel 170 van de Wet van 28 maart 2024 zorgen ervoor dat er een verschil in werking is tussen een vennootschap die een boekjaar hanteert die gelijkloopt met een kalenderjaar, en een vennootschap die een gebroken boekjaar hanteert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

CBN-advies 2024/08 – Gevolgen verhoging groottecriteria voor (I)VZW’s en stichtingen
Verschil groottecriteria vzw

A

Belangrijk verschil gemaakt tussen de toepassing van de groottecriteria voor vennootschappen en voor verenigingen en stichtingen, in die zin dat:
* voor vennootschappen wordt de verificatie van de gevolgen van de verhoging van de groottecriteria op het eerste boekjaar dat na 31 december 2023 begint, uitgevoerd op basis van de verhoogde drempelwaarden die worden toegepast op de rekeningen van het eerste boekjaar (“in kwestie”) dat wordt afgesloten na 31 december 2023, d.w.z. het boekjaar dat op 31 december 2024 eindigt als het boekjaar gelijkloopt met het kalenderjaar,
* terwijl voor (i)vzw’s en stichtingen wordt de verificatie van de gevolgen van de verhoging van de groottecriteria op het eerste boekjaar dat na 31 december 2023 begint, uitgevoerd op basis van de verhoogde drempelwaarden die worden toegepast op de rekeningen van het laatste afgesloten boekjaar, d.w.z. het boekjaar dat op 31 december 2023 eindigt als het boekjaar gelijkloopt met het kalenderjaar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

CBN-advies 2024/06 – Openbaarmakingsverplichtingen in hoofde van de vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap bij onmiddellijke sluiting van de vereffening

A

Vanuit jaarrekeningrechtelijk perspectief impliceert het voorgaande dat indien een VOF of een CommV – mits voldaan is aan de voorwaarden van art. 3:9 WVV (klenie niet-genoteerde vennootschap VOF of CommV) – niet onderworpen is aan de openbaarmakingsverplichtingen, dit eveneens het geval is wanneer een VOF of een CommV beslist om over te gaan tot een ontbinding en de sluiting van de vereffening in één akte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

CBN-advies 2024/04 – Terugbetaling van kapitaal in vreemde valuta aan de aandeelhouders

A

Door het principe zoals opgenomen in artikel 3:13 KB WVV (beginsel van boeking tegen aanschaffingswaarde) in verband te brengen met het gegeven dat de deelnemingen niet-monetaire activa zijn (waardoor de aanschaffingswaarde in principe niet kan worden aangepast aan latere wisselkoersschommelingen), moet een terugbetaling van kapitaal in vreemde valuta door een buitenlandse vennootschap (die leidt tot een vermindering van de boekwaarde van de deelneming van de vennootschap-aandeelhouder), in hoofde van de vennootschap-aandeelhouder, in euro worden omgezet tegen de historische wisselkoers en niet tegen de actuele wisselkoers. Zodoende zal het bedrag waarmee de boekwaarde van de deelneming zal worden gecrediteerd niet worden beïnvloed door het latere koersverloop van de valuta. De actuele wisselkoers zal wel bepalend zijn voor de boeking van de vordering die ontstaat als gevolg van de beslissing tot terugbetaling.

In geval van waardedaling van de vreemde munt t.o.v. de euro , is de aanrekening (credit) op de deelneming (tegen de historische wisselkoers) groter dan de boekwaarde van de vordering die ontstaat naar aanleiding van de kapitaalvermindering (tegen de actuele wisselkoers). Aldus moet een kost (wisselverlies) geboekt worden (ten belope van het verschil tussen, enerzijds, het credit van de deelneming en, anderzijds, het debet van de vordering) op rekening 654 Wisselresultaten.

In geval van waardestijging van de vreemde munt t.o.v. de euro , is de aanrekening (credit) op de deelneming (tegen de historische wisselkoers) kleiner dan de boekwaarde van de vordering die ontstaat naar aanleiding van de kapitaalvermindering (tegen de actuele wisselkoers). Aldus moet een opbrengst (wisselwinst) geboekt worden ten belope van het verschil tussen, enerzijds, het credit van de deelneming en, anderzijds, het debet van de vordering. Deze boeking gebeurt op rekening 754 Wisselresultaten.

Bij een wissel van aandeelhoudersschap wordt min- of meerwaarde bepaald op basis van historische koers en verschil als gevolg van wisselkoers wordt op 654 of 754 rekeningen geboekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

CBN-advies 2024/03 – Gevolgen van niet-uitgedrukte meerwaarden bij de ontbinding

A

Het is de bedoeling dat deze BV X vrijwillig wordt ontbonden en vereffend. Het bestuursorgaan van BV X dient bij het ontbindingsvoorstel tevens een staat van activa en passiva te voegen die niet meer dan drie maanden vóór de algemene vergadering, die over het ontbindingsvoorstel moet besluiten, is afgesloten. De Commissie merkt op dat de hiernavolgende analyse niet beperkt is tot de activa waarop herwaarderingsmeerwaarden mogen worden geboekt, doch eveneens op andere activa van toepassing is waarop meerwaarden kunnen rusten, zoals bv. bij (geld)beleggingen.

Het is, naar het oordeel van de Commissie, cruciaal dat hiermee rekening wordt gehouden in de staat van activa en passiva die bij de ontbinding van de vennootschap wordt opgesteld om de algemene vergadering op een duidelijke wijze daaromtrent te informeren en dit omwille van o.a. de volgende redenen:
- de algemene vergadering moet met volledige kennis van zaken kunnen oordelen over het ontbindingsvoorstel van het bestuursorgaan;
- uit de staat van activa en passiva zal o.m. moeten blijken of alle schuldeisers kunnen worden terugbetaald;
- de vereffenaar, en bij uitbreiding de schuldeisers, moeten correct worden geïnformeerd over de gevolgen die aan de ontbinding verbonden (kunnen) zijn.

Indien uit de staat van activa en passiva blijkt dat wel alle schuldeisers van de vennootschap volledig kunnen worden terugbetaald, raadt de Commissie aan om van de niet-uitgedrukte meerwaarden niet alleen melding te maken in de toelichting die bij de staat van activa en passiva wordt gevoegd en dit bij toepassing van art. 2:71, § 2, lid 2 WVV, doch dergelijke meerwaarden bovendien in de toelichting bij deze staat te kwantificeren. Wanneer niet alle schuldeisers kunnen worden terugbetaald dan dient meerwaarde uitgedrukt te worden.

De Commissie merkt op dat bij de opname in desbetreffende staat van activa en passiva rekening dient te worden gehouden met de bijkomende kosten, alsook potentiële latente belastingverplichtingen die uit realisatie van het onderliggend actief naar aanleiding van de ontbinding van de vennootschap zouden kunnen voortvloeien conform art. 3:6, § 2 KB WVV.

De commissaris of, als er geen commissaris is, een door het bestuursorgaan aangewezen bedrijfsrevisor of een gecertifieerd accountant controleert de staat van activa en passiva, inclusief de toelichting, overeenkomstig art. 2:71, § 2, lid 3 WVV.

Aangezien de ontbinding tevens de afsluiting van het boekjaar bij de vennootschap tot gevolg heeft, zal de Commissie in een later stadium ingaan op de boekhoudkundige gevolgen van de op te stellen jaarrekening voor het boekjaar dat met de datum van de ontbinding van de vennootschap eindigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

CBN-advies 2022/14 - Belgische bijkantoren van buitenlandse vennootschappen: toepassing van het Belgisch boekhoudrecht

A

Voor buitenlandse vennootschappen is het Belgisch boekhoudrecht alleen van toepassing “op hun in België gevestigde bijkantoren en centra van werkzaamheden”. Hun gezamenlijke bijkantoren en centra van werkzaamheden in België worden in boekhoudrechtelijke zin als één onderneming beschouwd. Ze vormen boekhoudkundig (maar niet juridisch) dus een afzonderlijke entiteit, te onderscheiden van de boekhoudkundige (en niet juridische) entiteit van de buitenlandse vennootschap (het moederbedrijf).

Ze moeten de jaarrekening van hun Belgisch bijkantoor evenwel niet openbaar maken, behalve in het geval van een moeder niet in EU.

De buitenlandse vennootschappen moeten sommige van hun akten en hun jaarrekening en geconsolideerde jaarrekening openbaar maken “in de vorm waarin deze rekeningen zijn opgesteld, gecontroleerd en openbaar gemaakt volgens het recht van de Staat waaronder de vennootschap valt”. In tegenstelling tot de jaarrekening eigen aan hun bijkantoren en centra van werkzaamheden in België, moeten hun eigen jaarrekening en geconsolideerde jaarrekening bijgevolg de bepalingen van het KB WVV niet naleven.

Het Belgische bijkantoor dat voldoet aan de volgende drie cumulatieve voorwaarden moet zijn boekhouding niet voeren in overeenstemming met de MAR, en ook de jaarrekening moet niet opgemaakt worden in overeenstemming met het KB WVV:
* het bijkantoor heeft geen eigen opbrengsten door de verkoop van goederen of dienstverlening aan derden;
* het heeft geen eigen opbrengsten door goederen geleverd of diensten verleend aan de buitenlandse vennootschap waaronder het valt (het moederbedrijf);
* de werkingskosten van het Belgische bijkantoor worden volledig gedragen door de buitenlandse vennootschap waaronder het valt (het moederbedrijf).

Noch het bestuursorgaan van de buitenlandse vennootschap, noch de personen belast met het beheer van het Belgische bijkantoor moeten een jaarverslag opmaken specifiek van de activiteiten van het Belgische bijkantoor.

De buitenlandse vennootschap moet geen commissaris benoemen uitsluitend om de rekeningen van het Belgische bijkantoor te controleren.

Als het bijkantoor een ondernemingsraad heeft , dient deze ondernemingsraad een bedrijfsrevisor aan te stellen die de controle van de interne jaarrekening op zich neemt (alsook de sociale balans).

De buitenlandse vennootschap dient de sociale balans van haar Belgische bijkantoor neer te leggen bij de Balanscentrale, samen met en volgends dezelfde modaliteiten als de statutaire en/of geconsolideerde jaarrekening.

Artikel III.86, vierde lid WER bepaalt dat de verantwoordingsstukken gedurende zeven jaar bewaard dienen te worden.

Wanneer de buitenlandse vennootschap haar Belgische bijkantoor sluit, moet zij deze sluiting binnen de dertig dagen openbaar maken door middel van neerlegging ter griffie van de ondernemingsrechtbank.
Het WVV schrijft in dit geval niets anders meer voor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

CBN-advies 2022/14 - Belgische bijkantoren van buitenlandse vennootschappen:
begrip “bijkantoor”

A

Rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie
Volgens het Hof vereist het autonoom begrip van bijkantoor de vier volgende cumulatieve voorwaarden:

  • het bestaan een centrum van werkzaamheid, dat zich naar buiten toe duurzaam manifesteert als het verlengstuk van een moederbedrijf.
  • dat centrum moet beschikken over een eigen directie [onderworpen aan het toezicht en de leiding van het moederbedrijf]
  • en materiële uitrusting, zodat het zaken kan doen met derden,
  • zonder dat [ofschoon wetend dat eventueel een rechtsband met het in het buitenland gevestigde moederbedrijf zal ontstaan] die zich rechtstreeks tot het moederbedrijf hoeven te wenden [en zaken kunnen doen in bedoeld centrum, dat het verlengstuk ervan vormt].

Rechtspraak van het Hof van Cassatie
Volgens het Hof vereist het begrip bijkantoor de drie volgende cumulatieve voorwaarden:

  • “een [buitenlandse] vennootschap heeft [een bijkantoor] in België wanneer zij er regelmatig de handelingen verricht die tot haar maatschappelijke activiteit behoren en
  • ze er vertegenwoordigd is door een lasthebber die bevoegd is om haar tegenover derden te verbinden; […] de bevoegdheden die ze aan deze lasthebber verleent kunnen meer of minder uitgebreid zijn; […]
  • het is essentieel dat ze op Belgisch grondgebied een vertegenwoordiger heeft met wie derden rechtstreeks handelen en niet gewoon een tussenpersoon door wiens bemiddeling ze in het buitenland met de vennootschap zelf handelen”
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

CBN-advies 2022/14 - Belgische bijkantoren van buitenlandse vennootschappen: publicatieplicht

A

De buitenlandse vennootschappen die in België een bijkantoor oprichten moeten, in toepassing van de artikelen 2:23, 2:24, 2:27, 2:28, 2:29 en 3:20 WVV, sommige akten, hun jaarrekening en geconsolideerde jaarrekening openbaar maken. Deze verplichting beoogt de rechten van derden te beschermen die via hun bijkantoren in contact treden met buitenlandse vennootschappen.

  1. Vennootschappen die, gelet op hun rechtsvorm, wettelijk verplicht zijn hun jaarrekening zowel in België als in hun Staat van herkomst openbaar te maken

De jaarrekening wordt ter griffie van de ondernemingsrechtbank van het rechtsgebied waarbinnen het bijkantoor zal worden gevestigd, neergelegd en daarna jaarlijks bij de Balanscentrale in de vorm waarin zij in de Staat van herkomst is opgesteld, gecontroleerd en openbaar gemaakt. Ze leggen er hun jaarrekening dus neer in de originele versie, met andere woorden desgevallend uitgedrukt in een vreemde munt. Ze dienen zich echter wel te houden aan de wettelijke bepalingen inzake het taalgebruik.

Indien een Staat van herkomst, met toepassing van artikel 31, § 1, van de accountingrichtlijn of door een vergelijkbare bepaling van buitenlands recht, de kleine vennootschappen heeft vrijgesteld van de publicatie van hun resultatenrekeningen en hun jaarverslagen, die vrijstelling ook zal gelden voor de in België neer te leggen jaarrekening, ook al heeft België die bepaling van de accountingrichtlijn niet toegepast;

Wanneer een buitenlandse vennootschap met een Belgisch bijkantoor in haar Staat van herkomst haar jaarrekening niet openbaar maakt (met overtreding van de wetgeving van die Staat en, in voorkomend geval, van de accountingrichtlijn), betekent dit niet dat zij wordt vrijgesteld van de verplichting om haar jaarrekening in België openbaar te maken.

  1. Vennootschappen opgericht in een rechtsvorm waarvoor in België een wettelijke verplichting tot openbaarmaking van de jaarrekening bestaat, terwijl dat niet het geval is in hun Staat van herkomst

Zowel de tekst als de doelstellingen van de Richtlijn 2017/1132 en van de artikelen 2:24 en 3:20 WVV vereisen de openbaarmaking van de jaarrekening van de vennootschap in de Staat van vestiging van het bijkantoor.

  1. Buitenlandse vennootschappen die - indien zij vennootschappen naar Belgisch recht zouden zijn - op grond van hun rechtsvorm of hun geringe omvang, niet verplicht zouden zijn hun jaarrekening openbaar te maken

Er moet derhalve gesteld worden dat voor deze vennootschappen uit hoofde van de artikelen 2:24 en 3:20 WVV geen verplichting bestaat om de jaarrekening openbaar te maken. Ze moeten zich daarentegen houden aan de andere publicatieverplichtingen voorzien in deze artikelen, waaronder in het bijzonder de verplichting rond hun vennootschapsakten.

Consolidatie:
Niet-Europese vennootschappen die een met een Europese vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (of hiermee gelijkgesteld) vergelijkbare rechtsvorm hebben en Europese vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, die dochterondernemingen controleren en die qua omvang beantwoorden aan de criteria van de accountingrichtlijn, zijn verplicht om, ingeval van bijkantoor in België, naast hun (statutaire) jaarrekening, ook hun geconsolideerde jaarrekening in België openbaar te maken door neerlegging bij de Balanscentrale.

Jaarverslag en commissarisverslag:
Letterlijk genomen, heeft de verplichting tot publicatie voorzien in de artikelen 2:24 en 3:20 WVV enkel betrekking op de (statutaire) jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening.
De Commissie is echter van oordeel dat deze verplichting eveneens het jaarverslag, het geconsolideerde jaarverslag en het verslag van de commissaris beoogt en deelt zo het standpunt van de rechtsleer en van de Balanscentrale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

CBN-advies 2024/01 – Vermogensklem bij de omzetting van een VZW in een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming

A

Omwille van mogelijke risico’s op misbruik wat de bestemming van het vermogen van de VZW betreft, is de omzetting van een VZW in een vennootschap uitsluitend mogelijk wanneer de VZW de vorm aanneemt van een coöperatieve vennootschap die erkend is als sociale onderneming.

De omzettingsprocedure houdt onder meer in dat het bestuursorgaan een staat van activa en passiva van de VZW moet opmaken en toevoegen aan het verslag van het bestuursorgaan dat moet worden vermeld in de agenda van de algemene vergadering die over de omzetting beslist. Deze staat van activa en passiva:
* mag maximaal drie maanden oud zijn;
* waardeert de bezittingen en schulden tegen werkelijke waarde;
* moet vergezeld zijn van een verslag van de commissaris van de VZW of, als er geen commissaris is, een door het bestuursorgaan aangewezen bedrijfsrevisor of gecertificeerd accountant waarin wordt aangegeven of er een overwaardering van het nettoactief heeft plaatsgehad.

De werkelijke waarde die in aanmerking wordt genomen is de wekelijke waarde op datum van de staat van activa en passiva ook al zou die niet duurzaam zijn.

Het nettoactief van de VZW zoals dat blijkt uit voormelde staat van activa en passiva moet in de jaarrekening van de CV worden uitgedrukt en moet op een onbeschikbare reserverekening worden geboekt.

Deze onbeschikbare reserve kan, gelet op haar oorsprong, niet bij beslissing tot statutenwijziging beschikbaar worden gemaakt. De onbeschikbaarheid van het nettoactief op de datum van de omzetting is als het ware een klem die op het vermogen wordt geplaatst. De wetgever wil hiermee beletten dat eenmaal de VZW vennootschap is geworden dit vermogen, opgebouwd binnen de VZW, zou worden uitgekeerd.

Als de waarde van het betrokken actief daalt tot onder de geherwaardeerde waarde, kan deze waardedaling naar de mening van de Commissie niet aangerekend worden op de gevormde onbeschikbare reserve.

Commissie van mening dat deze onbeschikbare reserve niet kan worden aangewend om verliezen boekhoudkundig aan te zuiveren.

Bij een latere vereffening moet aan het eventuele batige saldo een bestemming worden gegeven die zo nauw mogelijk aansluit bij het voorwerp van de CV als erkende sociale onderneming. Indien batig saldo de vermogensklem overstijgt, mag resterend saldo aan de aandeelhouders uitgekeerd worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

CBN-advies 159/2 - Specifiek achtergestelde leningen

A

Met toepassing van dit principe en gelet op het onmiskenbare belang voor derden - huidige of potentiële schuldeisers - om door de jaarrekening correct te worden ingelicht over de omvang van het vermogen dat hun gemeenschappelijke waarborg vormt, is de Commissie van oordeel dat de post Achtergestelde leningen enkel moet worden gebruikt voor leningen met een achterstellingsclausule die voor alle schuldeisers geldt.

Specifiek achtergestelde leningen hebben een heel andere betekenis. In casu komt de achterstellingsclausule feitelijk neer op een zekerheid die een derde verleent aan een welbepaalde schuldeiser die zelf ook schuldeiser is van de onderneming.
Leningen met een specifieke achterstellingsclausule moeten bijgevolg onder de schulden in de passende post worden geboekt, met uitsluiting evenwel van post VIII, A, 1. Is de achterstelling voor derden van wezenlijk belang voor de beoordeling van het vermogen of de financiële positie van de onderneming, dan wordt ze in de toelichting vermeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

CBN-advies 2022/16 – Omzetting van een vennootschap: gevolgen voor de jaarrekening

A

Indien de omzetting plaatsvindt in de loop van het boekjaar, moet dit boekjaar niet worden afgesloten op de dag van de omzetting, behoudens andersluidend besluit van het bestuursorgaan. Naar het oordeel van de Commissie is de rechtsvorm van de vennootschap op de laatste dag van het betrokken boekjaar, zijnde de afsluitingsdatum van het boekjaar, bepalend.

De omzetting wordt bij authentieke akte vastgesteld. De akte van omzetting en de gewijzigde statuten worden tegelijk neergelegd en bekendgemaakt.

Hoewel vennootschappen waarop de bepalingen van boek 3, titel 1 en 2 KB WVV voor het eerst van toepassing zijn na de omzetting niet bij wet verplicht zijn de overeenkomstige bedragen van het vorige boekjaar in de jaarrekening op te nemen, meent de Commissie dat dergelijke opname nuttig zou zijn om, enerzijds, de leesbaarheid van de jaarrekening te verhogen en, anderzijds, derden correct te kunnen informeren.

Er moet worden opgemerkt dat bij BV’s (alsook bij CV’s) de dubbele uitkeringstest niet langer van toepassing is indien de BV (of CV) op het ogenblik van de algemene vergadering niet meer bestaat. Over het algemeen zal de omzetting van een vennootschap gevolgen hebben die verder reiken dan de jaarrekening, onder meer op belangrijke gebeurtenissen die voorkomen na balansdatum. Tal van regels (met name de alarmbelprocedure) zijn aldus onmiddellijk van toepassing vanaf de datum waarop de vennootschap wordt omgezet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

CBN 2022/13: BOEKHOUDKUNDIGE VERWERKING VAN FUSIES
TUSSEN VERENIGINGEN EN STICHTINGEN

A

Een fusie is een ontbinding zonder vereffening van een rechtspersoon (de ontbonden rechtspersoon) teneinde zijn gehele vermogen in te brengen in een rechtspersoon die zijn belangeloos doel verderzet (de verkrijgende rechtspersoon)

Een fusie heeft de volgende uitwerkingen:
* Het gehele vermogen van de ontbonden rechtspersoon, zowel rechten als verplichtingen, gaat over op de verkrijgende rechtspersoon
* De ontbonden rechtspersoon houdt van rechtswege op te bestaan (evenwel wordt hij geacht te bestaan gedurende een termijn van zes maanden)
* De leden van de ontbonden vereniging verliezen hun hoedanigheid, tenzij het verrichtingsvoorstel bepaalt dat zij van rechtswege lid worden van de verkrijgende (I)VZW

  • De inbreng van het volledige vermogen wordt noodzakelijkerwijs om niet uitgevoerd
  • Er is geen vergoeding in maatschappelijke rechten, noch in geld
  • Leden van de ontbonden rechtspersoon kunnen wel lid worden van de verkrijgende rechtspersoon

Fusies tussen (I)VZW’s en stichtingen worden voltrokken in boekhoudkundige continuïteit.

Schenkingen, legaten of subsidies onder de rekening “101 Permanente financiering” kunnen onder specifieke voorwaarden van schenker, erflater of de subsidiërende overheid zijn verkregen Indien aan de voorwaarden niet meer is voldaan: een voorziening of een schuld boeken

Bestemde fondsen” (rekeningen 130 tot 132) die in het kader van een fusie worden overgedragen:
Na de fusie moet bij de verkrijgende vereniging of stichting worden nagegaan of de nieuwe situatie strookt met de initiële bestemmingsbeslissing. Het is immers mogelijk dat bepaalde bestemde fondsen ten gevolge van de fusie niet langer een voorwerp hebben. In dit geval kunnen deze fondsen rechtstreeks naar de reserves worden overgeboekt (rekening “139 Andere bestemde fondsen en andere reserves”).
Als één van beide partijen een negatief vermogen heeft: compenseren via beginvermogen of via overgedragen resultaat.
Overgedragen verlies van overgenomen vereniging wordt gecompenseerd met een overgedragen winst

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

CBN 2021/17: BOEKHOUDKUNDIGE VERWERKING VAN DE VERGOEDING VOOR DE GROEPSBIJDRAGE IN HOOFDE VAN DE OVERDRAGENDE VENNOOTSCHAP BIJ GEBREK AAN BELGISCHE BELASTINGEN OP HET RESULTAAT OP REKENING 4500 (ADDENDUM BIJ ADVIES 2019/06)

A
  • Mogelijkheid voor groepsvennootschappen om binnen een zelfde aanslagjaar fiscaal verlies van een groepsvennootschap af te zetten tegen de winst van een andere groepsvennootschap
  • Fiscaal:
  • aftrek van de groepsbijdrage bij de ene
  • Verlaging van de begintoestand van de reserves bij de andere
  • Vermogensneutraal: vennootschap die het voordeel geniet, betaalt een vergoeding aan de andere groepsvennootschap
  • Bij betaler: niet aftrekbare kost
  • Bij ontvanger: niet belastbare opbrengst

Voorwaarden:
* Overeenkomst sluiten waarin de modaliteiten opgenomen zijn
* Beperkt tot vennootschappen die gedurende onafgebroken 5 jaar verbonden zijn
* Verbonden:
- Tussen moeder en dochter indien > 90 %
- Tussen zussen indien > 90 % in handen van zelfde moeder

Boekhoudkundige verwerking? Verschuiven van de winst moet boekhoudkundig niet verwerkt worden. Alleen in de fiscale aangifte.

Op einde boekjaar N: geraamde belastingen boeken zonder rekening te houden met
groepsbijdrage:
DT 6702 Geraamde belastingen
@ CT 4500 Belgische winstbelastingen

In boekjaar N+1, bij afsluiting van de overeenkomst:
DT 4500 Belgische winstbelastingen
@ CT 48xx Schuld tov groepsvennootschap
In hoofde van de ontvanger van de vergoeding
DT 2810 Vordering
@ CT 764 Andere niet-recurrente bedrijfsopbrengsten

Maar wat als in boekjaar N geen 6702 à 4500 boeking is gebeurd omdat geen vennootschapsbelasting moet worden betaald, bv omwille van fiscale verliezen?
Boeking in boekjaar N+1 wordt in dat geval:
DT 6710 Verschuldigde of gestorte belastingsupplementen
@ CT 489 Diverse schuld

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

CBN 2022/01: FUSIES EN SPLITSINGEN VAN VENNOOTSCHAPPEN MET EEN NEGATIEF NETTO-ACTIEF

A

Geen enkele bepaling in het WVV verbiedt vennootschappen met een boekhoudkundig negatief netto-actief om deel te nemen aan een fusie of splitsing.
Een vennootschap kan economisch een positieve waarde hebben, ook al is het boekhoudkundig netto-actief negatief.
Ruilwaarde kan m.a.w. positief zijn en dus kunnen bij de verrichting nieuwe aandelen worden uitgegeven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly