Business Processes and Services Flashcards
Hoeveel lagen zitten in het procesmodel?
5
Welke 5 lagen zitten in het procesmodel?
(Van boven naar onder)
1. Keten(proces) [Over meer organisaties]
2. Procesketen [Werkstroom, Zorgpad / Politiepad]
3. (Werk)Proces
4. Activiteit
5. Handeling
Welke lagen van het procesmodel horen in de architectuurlaag?
De eerste 3:
- Keten(proces) [Over meer organisaties]
- Procesketen [Werkstroom, Zorgpad / Politiepad]
- (Werk)Proces
Wat word er weergegeven in de bovenste 2 lagen van het procesontwerp? [1]Keten(proces) & [2]Procesketen
1) Overzicht over meer organisaties (bijvoorbeeld van middelbare scool naar hoger onderwijs naar werkplek)
2) De werkstroom binnen het geselecteerde keten(proces)
Wat betekent cadscade aanpak?
De cascade-aanpak is een stapsgewijze methode om doelen te bereiken, waarbij elke stap afhankelijk is van de vorige en leidt naar de volgende. Het wordt vaak gebruikt in projecten en probleemoplossing.
Wat betekent synchroon construeren aanpak?
De synchrone constructieaanpak houdt in dat verschillende projecttaken gelijktijdig worden uitgevoerd in plaats van in een strikte volgorde. Het versnelt ontwikkeling maar kan complexer zijn om te beheren. Het wordt vaak gebruikt in situaties waar snelheid en flexibiliteit belangrijk zijn.
Wat zijn kwantitatieve analyses
Kwantitatieve analyses zijn methoden waarbij numerieke gegevens worden gebruikt om conclusies te trekken, patronen te identificeren of problemen op te lossen
Voorbeelden: Doorlooptijdanalyse, tijdanalyuse, Procesanalyse, Kritieke-pad analyse
Wat zijn kwalitatieve analyses?
Kwalitatieve analyses zijn methoden die zich richten op het begrijpen en interpreteren van niet-numerieke gegevens, zoals tekst, beelden, en observaties. Deze aanpak wordt gebruikt om inzicht te krijgen in complexe verschijnselen.
Voorbeelden: Oorzaak- en gevolganalyse, Toegevoegde Waardeanalyse, Faalwijzen en gevolgenanalyse, Analyse procescomplexiteit, Ruimtelijke bewegingsanalyse
Wat is de Oorzaak-en-gevolganalyse?
Oorzaak-en-gevolganalyse is het proces van het begrijpen waarom iets is gebeurd en wat de gevolgen ervan zijn, om gerichte oplossingen te ontwikkelen.
1. Identificeer het probleem. 2. Verzamel gegevens. 3. Identificeer mogelijke oorzaken. 4. Analyseer oorzaken. 5. Identificeer gevolgen. 6. Analyseer gevolgen. 7. Koppel oorzaken aan gevolgen. 8. Prioriteer oorzaken. 9. Ontwikkel oplossingen. 10. Implementeer oplossingen.
Wat is de toegevoegde waardeanalyse?
Een toegevoegde waardeanalyse, ook bekend als value-added analysis, is een proces waarbij je de stappen, processen, of activiteiten in een bedrijf of project onderzoekt om te bepalen welke ervan werkelijk waarde toevoegen aan het eindproduct of de dienst en welke als verspilling worden beschouwd. Het doel van deze analyse is om efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en de kwaliteit te verhogen.
Wat is de Faalwijzen en gevolgenanalyse?
Faalwijzen en gevolgenanalyse is een gestructureerde methode om potentiële faalwijzen van een systeem, product of proces te identificeren, analyseren en prioriteren. Het omvat het beoordelen van de ernst van mogelijke fouten, de frequentie waarmee ze kunnen optreden en de kans dat ze worden gedetecteerd voordat ze schade veroorzaken. Het doel is om preventieve maatregelen te nemen om risico’s te verminderen en de betrouwbaarheid te verbeteren.
Wat is de Analyse van procescomplexiteit?
Deze analyse richt zich op het begrijpen en beheren van de complexiteit in bedrijfsprocessen. Het betreft het identificeren van overmatige complexiteit, zoals onnodige stappen, overbodige variabelen of onduidelijke communicatie, en streeft naar vereenvoudiging. Het doel is om processen efficiënter te maken en mogelijke bronnen van fouten te verminderen.
Wat is de Ruimtelijke bewegingsanalyse?
Deze analyse richt zich op het bestuderen van de bewegingen van objecten, mensen of entiteiten in een fysieke ruimte. Het kan worden toegepast in diverse domeinen, zoals logistiek, ergonomie, sportwetenschappen en architectuur. Het doel is om inzicht te krijgen in bewegingspatronen, optimalisatie van ruimtegebruik en het ontwerpen van ruimtes die de beoogde activiteiten ondersteunen.
Wat is de Doorlooptijdanalyse?
Doorlooptijdanalyse is het proces van het meten en analyseren van de tijd die nodig is om een taak, project of proces te voltooien.
Het helpt bij het identificeren van bottlenekken en inefficiënties in een proces en kan leiden tot kortere doorlooptijden.
Wat is de Tijdsanalyse?
Tijdsanalyse is een brede term die verwijst naar het onderzoeken en vastleggen van de tijd die wordt besteed aan verschillende taken, activiteiten of processen. Het doel is om de tijdsefficiëntie te verbeteren, de productiviteit te verhogen en het gebruik van tijd te optimaliseren.