Blok a: fusies en overnames Flashcards
HR. (1995). HR 22 december 1995, NJ 1996/300 (Hoog Catharijne)
Onderzoeksplicht vs mededelingsplicht: Bij de uitleg van een gegeven garantie en voor wiens rekening het komt als die onjuist blijkt, is het mede van belang wat de verkoper mag veronderstellen over de onderzoeksinspanningen van de koper. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als de verkoper wordt bijgestaan door een ‘team van hoogwaardige deskundigen’, mag de verkoper ervan uitgaan dat de koper onderzoek doet en om aanvullende informatie vraagt.
HR. (2004). HR 14 mei 2004, ECLI:NL:HR:2004:AO1214 (M&M Beheer)
Mededelingsplicht vs onderzoeksplicht: indien uit een verklaring of gedraging van de koper blijkt dat hij kennelijk een verkeerde voorstelling heeft over de te kopen onderneming, de verkoper een informatieplicht heet en de koper op deze onjuiste voorstelling dient te wijzen.
HR 12 augustus 2005, NJ 2005/467 (CBB/JPO)
- Ieder van de onderhandelende partijen is vrij onderhandelingen af te breken, tenzij dit op grond van het gerechtvaardigd vertrouwen van de wederpartij in het tot stand komen van de overeenkomst of in verband met andere omstandigheden van het geval onaanvaardbaar zou zijn.
- Daarbij dient rekening te worden gehouden met de mate waarin en de wijze waarop de afbrekende partij tot het ontstaan van dat vertrouwen heet bijgedragen en met de gerechtvaardigde belangen van deze partij.
- Hierbij kan ook van belang zijn of zich in de loop van de onderhandelingen onvoorziene omstandigheden hebben voorgedaan, terwijl, in het geval onderhandelingen ondanks gewijzigde omstandigheden over een lange tijd worden voortgezet, wat betreft dit vertrouwen doorslaggevend is hoe daaromtrent ten slotte op het moment van afbreken van de onderhandelingen moet worden geoordeeld tegen de achtergrond van het gehele verloop van de onderhandelingen.
HR 19 januari 2007, NJ 2007/575 (Meyer/PontMeyer)
Onder omstandigheden kan feitenrechter voorshands beslissend gewicht toekennen aan de meest voor de hand liggende taalkundige uitleg van de tekst van een overeenkomst. Van belang daarbij zijn de aard van de transacie, de omvang en gedetailleerdheid van het contract en de wijze van totstandkoming. Bij overnamecontracten, waarbij parijen door juridisch deskundigen worden vertegenwoordigd, contracten gedetailleerd zijn en de materie complex is, zal de taalkundige uitleg dus in beginsel doorslaggevend zijn.
HR 5 april 2013, NJ 2013/214 (Lundiform/Mexx)
Ook in gevallen zoals in Meyer/PontMeyer kunnen overige omstandigheden van het geval meebrengen dat een andere betekenis dan de taalkundige aan de bepalingen van de overeenkomst moet worden toegekend. Beslissend blijft immers de zin die partijen in de gegeven omstandigheden over en weer redelijkerwijs aan deze bepalingen mochten toekennen en hetgeen zij te dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten.
Een entire agreement clause staat er niet zonder meer aan in de weg staat dat voor de uitleg van een bepaling betekenis wordt toegekend aan verklaringen die zijn afgelegd of gedragingen die zijn verricht in het stadium voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst.
HR 7 februari 2014, JOR 2014/92 (Afvalzorg/Slotereind)
Bevesiging Lundiform/Mexx: Bij uitleg van overeenkomsten geldt dat, ook indien groot gewicht toekomt aan de taalkundige betekenis, de overige omstandigheden van het geval steeds kunnen meebrengen dat een andere betekenis aan de bepalingen van de overeenkomst moet worden gehecht. - Bij een beroep op een vervalbeding dient mede acht te worden geslagen op enerzijds het ingrijpende rechtsgevolg van een te late melding en anderzijds de concrete belangen waarin de schuldenaar is geschaad door het late ijdsip waarop de melding is gedaan.
Hof Amsterdam (OK) 27 mei 2010, JOR 2010/189 (PCM II)
Meewerken aan een Leveraged Buyout kan wanbeleid van het bestuur opleveren als daarbij niet een goede afweging gemaakt wordt tussen de voordelen van de leveraged buyout voor de onderneming, en de nadelen van het aantrekken van een grote hoeveelheid schuld, wat een verzwakking van de financiële positie van het bedrijf schaadt.
HvJ EG 13 december 2005, NJ 2009/201 (Sevic Systems)
Weigering tot inschrijving van een grensoverschrijdende fusie waarbij een van de partijen een buitenlandse rechtspersoon is, is in strijd met de Europese vrijheid van vestiging als de mogelijkheid tot inschrijving wel zou bestaan als het om binnenlandse vennootschappen zou gaan
HR 14 september 2007, NJ 2007/610 (Versatel I)
Fusie met als doel het verwateren van een minderheidsaandeelhouder om hem te kunnen uitstoten kan onrechtmatig zijn, maar dat moet worden beoordeeld aan de hand van de omstandigheden van het geval. In het bijzonder moet daarbij gekeken worden naar het belang van de minderheid, maar ook naar het op zichzelf rechtmatige belang van de meerderheid om via alle mogelijke manieren de volledige controle te verkrijgen.
Hof Amsterdam (OK) 20 december 2007, JOR 2008/36 (Shell)
Als bij een juridische fusie de waarde van de aandelen opzettelijk zo hoog vastgesteld worden dat geen enkele minderheidsaandeelhouder in aanmerking komt voor het verkrijgen van een aandeel in de nieuwe vennootschap, dan levert dat misbruik van de juridische fusie op en is dat strijdig met de redelijkheid en billijkheid. De juridische fusie mag niet worden misbruikt als alternaief voor de wetelijke uitkoopregeling.
PCM
Een debt pushdown zorgt voor hoge(re) rentelasten voor de target, Tree Publishers BV. In de PCM-zaak droeg dit bij aan het oordeel van de Ondernemingskamer dat sprake was van wanbeleid, omdat hierdoor onvoldoende financiële middelen beschikbaar waren om de strategische doelstellingen van PCM te verwezenlijken.