Block 12: Digestion Flashcards

1
Q

Vilken betydelse har kefal- och gastrisk fas för utsöndring av enzymer från pankreas?

A

Kefal fas ger en vagusaktivering som med transmitorn acetylcholine ökar enzymproduktionen i pankreas. Gastrisk fas leder till fortsatt enzymproduktion Kefal och gastrisk fas ger dock inte den största produktionen, utan den ökar i interstitinal fas. Interstitinal fas gör också att enzymerna väl avges från pancreas, genom att dra igång vätske- och bikarbonatproduktion i pankreas. Utan denna stannar enzymerna kvar i pankreas, så kefal- och gastrisk fas ger en slags förproduktion innan maten når tunntarmen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilken är den experimentella förklaringen till varför klozapinbehandlade patienter klagar över för mycket saliv under natten men över för lite saliv under dagtid?

A

Klozapin har en antagonistverkan på bl.a. alfa1- och M3-receptorerna, stimulering av vilka ger salivsekretion. På M1-receptorn är den däremot en partiell agonist På natten, när nervstimulering av salivsekretion i vanliga fall saknas, ger klozapin verkan som partiell agonist en viss stimulering av M1, som i vanliga fall hade saknats, vilket leder till för mycket saliv. På dagtid kommer istället klozapin genom sin antagonostverkan blockera den nervstimulering som då kan ske och genom sin verkan som antagonist hindrar Ach (M3-receptorn) och NA (alfa1-receptorn). Således dämpas salivsekretionen dagtid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ge exempel på slutna endokrina epitelceller i magsäcksslemhinnan. Hur aktiveras dessa?

A

ECL-celler. Aktiveras av t.ex. vagus och gastrin. ECL-celler (enterkromaffin liknande celler) är en typ av cell som finns i magsäckens slemhinna. De producerar histamin som en del i regleringen av saltsyrasekretion. G-celler i funduskörtlarna i magsäcken producerar gastrin som får ECL-cellerna att frisätta histamin, som i sin tur får parietalcellerna att producera saltsyra

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Allmänt om MTK (mag tarm kanal) som endokrint organ:

A

MTK är kroppens största endokrina organ. Det finns två olika typer av endokrina celler här: öppna celler och stängda celler Den öppna cellens apikala del är i kontakt med MTK:s lumen, vilket gör att den kan fungera som en kemisk (den svarar även på mekaniska stimuli). Den öppna cellen är dominerande typen i tunntarmen och kolon Den stängda cellen har ingen kontakt med lumen, och svarar därför bara på mekaniska stimuli. Ett exempel på denna celltyp är somatostatin–innehållande celler i magsäckens corpusdel. Vid aktivering av dessa, exempelvis genom CCK (cholecytokinin), kommer de att hämma parietalcellernas produktion av saltsyra, genom att hämma ECL-cellen. Även ECL-cellen som aktiverar parietalcellen är denna celltyp Observera att celltyperna fungerar som receptorer i såväl den hormonella som den nervösa kontrollen av mag-tarmkanalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad händer med aktiviteten i exokrina pancreas under den kefala fasen i en måltid? Förklara ditt svar.

A

Under kefal fas får man stimuli i form av lukt, smak etc. från mun och svalg. Det leder till en vagusaktivering. Detta aktiverar pancreas-cellerna som frisätter ett gäng enzymer* som bryter net fett, protein och kolhydrater i tunntarmen *Amylas som spjälkar kolhydrater, lipas som spjälkar fett och trypsinogen som spjälkar proteiner. OBS! Det är först när trypsinogen blivit trypsin i tunntarmen som börjar bryta ned proteiner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilken är förklaringen till muntorrhet vid emotionell stress?

A

Både sympatikus och parasympatikus ger ökad salivsekretion, Vid sympatikusaktivering är volymen saliv mycket mindre, men ändå en ökning Därför beror muntorrhet inte på sympatikuspåslåget som uppstår vid emotionell stress, utan på en central hämning av kärnor som styr salivsekretion

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv hur mukussystemen är uppbyggda i tunntarm respektive tjocktarm och förklara var och varför bakterierna inte kommer i kontakt med epitelet i respektive lokal.

A

I tunntarmen har vi ett lager av mucus som är relativt tunt för att vi ska kunna ha en bra absoption i tunntarmen ändå. Det är också ganska lätt att ”ta bort” och förnyas ständigt. Det är dock väldigt väl nerklämt i alla tunntarmens kryptor och mellan dess villi vilket gör att bakterierna har svårt för att ta sig ner. I tunntarmen utsöndrar vi också defensiner som ska skada bakterierna och döda dessa så att de inte kommer ner till de känsliga epitelcellerna. Samt att vi har en vätskesekretion från kryptorna som försvårar för bakterierna att ta sig ner. I tjocktarmen har vi två mucuslager, ett yttre och en inre. Mucuslagret i sig är mycket tjockare än tunntarmen. Det yttre lagret har också som funktion att binda bakterierna som där kommer bilda fettsyror som kan diffundera ner till epitelcellerna och fungera som energi för oss. Det yttre lagret är mer rörligt och förnyas ständigt då delar av det byts loss och följer med avföringen ut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ge exempel på slutna endokrina epitelceller i magsäcksslemhinnan. Hur aktiveras dessa?

A

ECL-celler är slutna endokrina epitelceller. Dessa frisätter histamin vid stimulering av gastrin eller Ach via CCKB-receptorer respektive muskarinreceptorer på ECL-cellernas yta. Inaktiveras av somatostatin Somatostatinceller är också en sluten cell och aktiveras genom CCK. Inaktiveras av Ach.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilken effekt har sympatikusaktivitet på tunntarmens motorik? Förklara varför.

A

Sympatikusaktivitet verkar hämmande på tunntarmens motorik genom att hämma det enteriska nervsystemet. Sympatiska efferenter går bland annat till myentriska plexet varifrån efferenter går till de cirkullära och longitudinella glattmuskellagern i tunntarmen. Ökad aktivitet i sympatiska efferenter leder således till hämning av det myentriska plexat och en minskad stimulering av dess glattmuskulatur Ett exempel på sympatikus hämmande aktivitet kan ses vid operation, då afferenta signaler från samärtafferenter leder till ett ökat sympatikusutflöde och motorisk paralys.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur bildas saltsyra av magsäckens parietalceller?

A

Man kan dela in saltsyraproduktion i tre steg: • Cl diffunderar ut apikalt från parietalcellen genom att Cl kanaler här och H-joner pimpas ut (och K-joner in) av ett H/K-ATPas apikalt. K kan sedan diffundera ut genom K-kanaler apikalt. • Carbanhydras inne i parietalcellen katalyserar reaktionen CO2+H2O –> H+HCO3 vilket ger H intracellulärt, vilket kan skickas ut apikalt av nyss nämnda H/K-ATPas. • HCO3 kommer gå ut basolateralt genom en Cl/HCO3 – exchanger vilken på samma gång skickar in Cl i cellen som kan diffundera ut genom de apikalt placerade (och ovan nämnda) Cl kanalerna (Saltsyra produktion stimuleras av histamin, Ach och gastrin)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur absorberas Na+ över kolonepitelet?

A

– Distalt i kolon Na absoberas över kolonepitelet genom att diffundera genom ENaC (epiteliala Na kanaler) från tarmlumen in i epitelcellerna i kolon och Na pumpas sedan ut basolateralt till interstitiet av Na/K-ATPas. (Samma som Na upptag i njuren) – Proximal i kolon Mer proximat i kolon finns en kopplad Na/H och Cl/HCO3 – transport genom transportproteiner apikalt i kolon-cellen, vilka medför att Na reabsorberas (och H skickas ut apikalt till kolonlumen). Även denna reabsorption av Na drivs av ett Na/K – ATPas basolateralt som sätter upp koncentrationsgradienten, alltså Na diffunderar från tarmlumen där Na är högre in i koloncellerna varefter Na pumpas ut i interstitiet av det basolateralt placerade Na/K – ATPaset.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Absorption av Na i tarmkanalen:

A

Transporten av Na in i tarmkanalens epitel sker i princip på fyra olika sätt. Drivkraften i alla fallen är den elektrokemiska gradienten för Na (liumen > intracellulärt). a. Jejenum (och ileum): co-transport med t.ex. monosakarider, aminosyror. Elektrogen transport. b. Jejenum och duodenum: elektroneutral Na/H – exchanger (NHE3 men även NHE2). c. Ileum och proximala colon: kopplad Na/H och Cl/HCO3 – exchange. Styrs av intracellulärt pH . Viktig ffa för Na – absoprtionen mellan måltider. A och B hämmas vid ökade intracellulära koncentrationer av cAMP. d. Distala colon: elektrogen Na – absorption via ENaC. Stimuleras av aldosteron och blockeras av amilorid (samma som i njuren) Cl absorberas till stor del passivt. Drivkrafften för både den passiva och den transcellulära transporten är den elektriska gradienten orsakad av A och B Hur vattenabsoprtion sker är fortfarande oklart. I epitelcellerna finns inga aquapuriner apikalt, däremot i de basolaterala membranen. Drivkrafterna till vattentransporten är troligen två – osmotiskt tryck och bindnig till glukostranspotörer. Hyperosmolariteten som krävs för den osmatiska kraften byggs upp av absorberade hydrofila molekyler (salt, glukos osv). I kolon går vattnen trancellulärt via AQP2 (aquapurin2) som regleras av ADH (jmf njuren).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv hur kroppen hanterar fettlösliga substanser som t ex läkemedel tas upp och hur dessa sedan omhändertas för att utsöndras igen.

A

Det finns inget sätt att begränsa upptaget av fettlösliga substanser utan dessa tas upp och når så småningom blodet i systemkretsloppet varefter de når levern Det mikrosomala avgiftningssystemet i levern tar hand om dessa fettlösliga substanser. Det är lokaliserat till Smooth ER, och här finns diverse CYPar (cytokrom P450) med hydrofob ficka till vilken t.ex. ett fettlöslig läkemedel kan binda. Efter några kemiska reaktioner har läkemedlet blivit oxiderat (vanligtvis sätt en OH-grupp) och lossnar således från den hydrofobiska fickan de den nu är vattenlösligt. Därefter sker konjugering med exempelvis glukuronsyra, sulfat, taurin eller glycin till syret i OH-gruppen och läkemdelet är nu ännu vattenlösligt(och förhoppningsvis avgiftat) och kan nu skickas ut från hepatocyten mha samma transportprotein (ABC-transportör, ABCB1, ATP bindning cassette) som används för att skicka ut konjugerade gallsyror i gallkanalikulli. Läkemedlet går sedan med gallan ut genom gallgångarna till tunntarmen och når kolon och kan slutligen bajsas ut. Avgiftning i levern Utsöndring av vattenlösliga/fettlösliga substanser. Mikrosmala avfiltreringsystem är lokaliserat till smooth ER. Dess funktion är att göra fettlösliga ämnen mer vattenlösliga för att möjliggöra utsöndring, smat att avgifta. Detta kan t.ex. gälla egna nedbrytningsprodukter som bilirubin eller steroidhormoner, ämnen som reabsorberats i tarmen, upptagna via hud eller luftvägar, eller läkemdel. Avgiftning sker via oxidation och konjugation (cytosol).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Varför leder emotionell stress till muntorrhet?

A

Detta sker genom ett central hämning av ffa parasympatikusutflödet till de acinära celler i salivkörtlarna genom effekter på de kärnor som finns i hjärnstammen. GABA-erga neuron är inblandade i den centralt hämmande effekten (och bensodiazpeiner, alkohol och barbiturater kan således ge muntorrhet genom att förstärka effekten hos dessa GABA-erga neuron) Det är inte ökad sympatikusaktivitet vid stress som ger mintorrhet då de acinära cellerna stimuleras till sekretion av både sympatikus och parasympatikus. En minskad parasympatikus aktivitet vid den acinära cellen kommer dels hämma parasympatikus egen effekt (en salivsekretion som är stor till volymen) men också dess synergistiska (förstärkning) effekter vad gäller salivsekretion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Slow waves. Utseende, funktion och uppkomst?

A

Slow waves är rytmiska långsamma depolarisaationer hos glattmuskelceller i digestionskanalen som alstras (skapas) av närliggande interstitial cells of cajal (ICC = är pacemaker liknande cell men inte har egenfrekvens som hjärtceller) Dess funtion är att koordinera digestionskanalens mototrik genom att kontraktionsrörelser sker när spikes från diverse (olika) stimuli sammanfaller med en topp på slow waves Spridningen av slow waves är möjlig pga gap junctions som binder ihop glattmuskelcellerna till ett syncitium (flerkärnig cell)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur påverkas absorbtionen av Fe i tunntarmen under en infektion? Förklara ditt svar.

A

Absorptionen försämras, då inflammatoriska mediatorer (t.ex. interleukiner) aktiverar frisättningen av hepsidin. Hepsidin nedreglerar upptaget av järn i tunntarmen. Därför kan man vid långdragna infektioner drabbas av järnbristanemi. Kroppen har inga utförselsystem för järn och kan därför inte göra sig av med eventuellt järnöverskott. Järn i fri form kan vara toxiskt och kan ge leverskador, och reglering av absorptionen av järn är därför i första hand inriktad på att förhindra för stor absorption. Detta sker delvis genom hämning av transporten av hepdicin, vars effekt troligen är att nedreglera upptaget av järn i tunntarmen. Vid inflammation ökar mängden hepdicin i plasma, troligen orsakat av IL-6. Infektioner bidrar alltså till järnbrist.

17
Q

Förklara Ileal brake, funktion och reglering.

A

Ileal brake är en hämning av tunntarmens motorik och magsäckens uttömning om ej tillräckligt nedbruten och absorberad föda når ileum. Ileal brake stimuleras av förekomsten av fria fettsyror i ileum. Dess funktion är att anpassa mängden föda och den tid den visats i tunntarmen till tunntarmens förmåga att ta hand om den så att vi dels inte går fel om nutritioner och dels inte övergöder (övermätta) bakterierna i kolon. Anledningen att just fett används som indikator är att det är fett som tunntarmen har svårast att ta hand om.

18
Q

Beskriv av vad och hur de tvåskiktade mukuslagren bildas i tjocktarmen. Förklara också de funktionella skillnaderna hos dessa.

A

Mucinerna är otroligt viktiga för mukuslagret i digestionskanalen, och i tjocktarmen så spelar den gelformade utsöndrade mucinet MUC2 en framträdande roll. Muciner är högt glykosylerade glykoproteiner, med en form av protein som har mer eller mindre komplexa glykaner på sig. I kolons gobletceller glykosyleras MUC2 proteiner som demeriseras i ena änden av disulfidbryggor. I andra änden sätts tre dimerer ihop varav de kan bilda stora oligomeriserade nätverk I gobletcellerna är micinerna tätt packade men när de utsöndras vecklar de ut sig och expanderar enormt mycket för tillsammans med ffa vatten bilda en gel, det fast åtsittande inre mucuslagret. Utsöndrat MUC2 bildar nätverk i form av hexagoner (sexhörning) som består av diamerer Mer mucus bildas under och trycker lagret uppåt. Vid en viss gräns luckrar (blir löss) nätverket upp och mukuset övergår då till det lösa yttre mukuslagret. Det inre lagret är tätt och hindrar större partiklar så som bakterier från att ta sig igenom, medan det större kan sköljas bort och är hemvist (bostad) åt vår bakterieflora, som dessutom kan bryta ner och omvandla det till korta fettsyror som vi kan ta upp (vi kan inte bryta ner våra utsöndrade muciner i digestionskanalen)

19
Q

Vilken funktion har tunntarmens kryptor?

A

I tunntarmens kryptor finns stamcellerna som ska differentieras och röra sig uppåt. På väggen upp kommer de bilda en vätskesekretion via GFTR-kanaler som även har till uppgift att det kommer ut Na till lumen som kan användas för att ta upp näring mha symport (integrerad membranprotein som transporterar olika molekyler in i cellen) Vätskan i sig bildar ett extra motstånd för partiklar som försöker tränga sig igenom mukus. Motståndet är i form av en motström. Vätskan har även till uppgift att se till att mukus inte fastnar i kryptorna utan det hålls isär så att det kan transporteras till tjocktarmen mha MMC (elektrisk mukusrörelse) och peristaltisk rörelse.

20
Q

Motorikhämmare, motorikstimulerare och antimetika

A

– Motorikhämmare: Vid diare vill man hämma aktiviteten i tarmen. Detta görs via motorikhämmande medel. • Loperamid: Opioid som stimulerar my-R (opioidreceptorer), vilket i sin tur hämmar frisättning av Ach • Atropinliknande medel: Blockerar muskarin receptorer och på så vis även Ach-effekten – Motoriksstimulerande medel Används vid förstoppning vilket uppstår till följd av en rubbad tarmmotorik • Betakenol: Muskarinreceptoragonist • Neostigmin: AchE–hämmare, vilket hämmar enzymet AchE som bryter ned Ach • Metklopramid: antagonist till dopamin2-receptorn. Stimulerar frisättningen av Ach • Cisaprid: Serotoninstimulerande –> förbättrar Ach svaret – Antimetika Läkemdel som förhindrar illamående och kräkningar • Skopolamin: muskarinreceptorblockad • Prometazin: Histamin1-receptorblokad • Odansetron: 5-HT3-receptorblockad • Aprepitant: Neurokinin1-receptroblockad • (Haloperidol, levomeprozamin, prokloperazin): muskarin, histamin, 5HT och dopaminreceptorblockad • Glukokortikoid+Odanosetron: Strålning/cytostatika

21
Q

Vilka effekter utövar sekretin på magtarmkanalen?

A

– Sekretin ökar bikarbonatsekretion från pankreas och hämmar motorik + sekretion av HCL i magsäcken. (som del av den inhiberande intetitinela fasen) – Sekretin frisätts från endokrina celler i epiteler via vagus stimulering / pH < 5 och potentieras (förstärkade effekt) av CCK.

22
Q

Hur fungerar receptorfunktionen i ENS för stimuli som kommer från tarminnehållet?

A

– I tarmen är de flesta cellerna som använder sig av receptorer för ENS är öppna celler som har kontakt med lumen och har både kemiska och mekaniska stimuli. – ENS + hormoner styr motoriken i tunntarmen vid sådana stimuli: • Vid FFA (fria fettsyror) i distala ileum aktiveras Ileal Brake som via PPY hämmar motoriken i tunntarmen + magsäcken.

23
Q

Hur sker absorption av de nedbrytningsprodukter som bildas när protein bryts ner i tunntarmen?

A

– Proteiner bryts ner till antigen aminosyror eller till di/tre peptider. Aminosyror tas upp av transportörer (drivs av Na gradient). Di/tri peptider tas upp av Pept1 transporörer som har en bered specifitet och drivs av H+

24
Q

Beskriv proteinnedbrytning i tunntarmen och varför vi inte bryter ner oss själva?

A

I tunntarmen bryts polypeptiden (från proteinnedbrytning via pepsin) mha trypsin, kymotrypsin. elastas, exopeptidaser i lumen till aminosyror och polypeptiden som är tillräckligt små för att passera mukusbarriären. Mukus barriären (kompakt mer löst lager av MUC2) utgör en storleksegregation så bara små molekyler passerar samt innehåller antibakteriella medel såsom ex. Defensiner. Sub-mucus har vi en annan uppsättning av proteaser som bryter ner resterande polypeptider till aminosyror och di/tripeptider som tas upp i villi celler via (Na eller H bärande transportörer). Tack vare mukus skyddet inte de luminella proteaserna nå epitelytan och bryta ner oss själva. Detta säkerställs av mukus (MUC2) egenskaperna. • KH kedjor (lipidkedja) som ej kan brytas ner av vara proteaser • Är rikligt med S-S bindningar, dvs disulfitbindningar som stabiliserar proteinstruktir • Klyvningsställen på MUC2 för pankreas proteaserna hålls “gömda” i mucus konfirmationen. Slutligen: pankreasproteaser aktiveras av lågt pH vilket vi ej har i sub-mucuset. • luminell fas: protein bryts ner av pepsin till polypeptider som bryts ner till ännu smalare delar av trypsiner, kymotripsin, elastin, exopeptider osv. • Epitel fas: (vid “brush border”) polypeptider bryts ner till di/tripeptider mha proteaser.

25
Q

Nämn 4 läkemedelkategorier som motverkar illamående/kräkningar samt vilka receptorer som är aktuella och effekten på respektive receptor

A

(1) Histamin 1 blockerare (2) D2 blockerare (3) Munkarna receptor blockerare (4) seritonin receptor blockerare 5-HT3 (1) och (3) använder man vid illamående/kräkning som utlöses pga mekaniskt retning (distention dvs utvidgning i magtarmkanalen) eller rubbning i balansorganets funktion. Man blockerar H1 receptorer och muskarina receptorer. (2) används mest vid besvär pga en emotionell stimuli. Vid emotionell stimuli kommer dopamin att påverka receptorer som finns i kemotrigger zon som i sin tur stimulerar kräkcentrum. Man blockerar då D2 receptorer i kemotrigger zon. (4) 5-HT kan direkt påverka kräkcentrum vid en kemisk retning men den kan också gå i cirkulationen och påverka kemotrigger zon som sen stimulerar kräkcentrum. Därför använd 5-HT3 blockerare för att motverka dessa symptom.

26
Q

Varför får patienter med pancreas insufficiens (kraftigt nedsatt pankreas funktion) inte duodenalsår orsakat av lågt pH

A

För att i duodenums epitelceller bildas hormon som heter sekretin Just secretin hormon börjar produceras så fort duodenum känner av låg pH från magsäcken. Eftersom panceras inte fungerar så kommer duodenum producera sekreten extra mycket. Sekretin i detta fall är viktig för att den hämmar magsäckens motorik + sekretion av HCL i magsäcken. Därför får inte patient med panceras insufficiens duodenalsår.

27
Q

Vad händer med gastrin-nivån i blodet när HCL-sekretionen blockeras? Förklara ditt svar

A

Hormonet gastrin produceras i ventrikelns nedre del, kallad antrum och transporteras genom blodet till parietalcellerna och triggar igång dessa celler för att producera mer saltsyra, dvs gastrin-nivån höjs i blodet.

28
Q

Vid kirurgiska ingrepp vill man om möjligt alltid undvika att ta bort distala ileum? Varför?

A

Det finns flera själ. Det första är 95% av gallsalterna som är viktiga fettnedbrytning återabsorberas i distala ileum. Det andra anledning är att i distala ileum aktiveras illa brake som stimuleras av fria fettsyror för att hämma motoriken i tunntarmen och magsäcken. Detta sker för att anpassa mängden föda och den tid den visats i tunntarmen till tunntarmens förmåga att ta hand om den så att vi dels inte går fel om nutritioner och dels inte övergöder (övermätta) bakterierna i kolon. Därför. är det viktig att försöka behålla distala ileum för att undvika multifaktorela problem.

29
Q

Vilken samspel finns det mellan mukus och våra tarmbakterier? Ge två exempel och förklara dem (svar på denna fråga har gett 1.5 poäng av 2)

A

Vår tarmflora hänger i det yttre, mer porösa lagret mjuks i colon. Det inre komplekta lagret av glykoproteiner i komplex. Bakterier kan inte ta sig ner genom och det skyddar oss ifrån främmande bakterier med. mucks består utav MUC2, iaf här i colon och vi har inte själva enzymet för att bryta ner MUC2. Samspelet är ju att tarmbakterier bor i det yttre mukuslagret där de får lite skydd emot att forslas ut med avföring och de hjälper oss att bryta ner MUC2 till beståndsdelar som kan diffundera ner till epitelcellerna (enterocyterna) och reabsorberas. Vi behöver dem annars missar vi massa viktiga byggstenar.