Blandat Flashcards

1
Q

Enligt Porter uppnås strategisk kongruens genom överensstämmelse på koncernnivå, affärsnivå och funktionsnivå. Vilka är strategierna på koncernnivå?

A
  • Aktivitetsdelning: Högst grad av synergipotential och lägst grad av diversifiering. Lämpar sig bättre i turbulenta miljöer.
  • Transfer of skills: Relativt hög grad av synergipotential och låg grad av diversifiering.
  • Restructuring: Relativt låg grad av synergipotential och hög grad av diversifiering.
  • Portföljförvaltning: Lägst grad av synergipotential och högst grad av diversifiering. Lämpar sig i stabila miljöer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Enligt Porter uppnås strategisk kongruens genom överensstämmelse på koncernnivå, affärsnivå och funktionsnivå. Vilka är strategierna på affärsnivå?

A
  • Differentiering: Unika produkter. Genom att möta kunder med en unik produkt kan de ta ett högre pris.
  • Kostnadsledarskap: Lägst tillverkningskostnader och således lägst pris på marknaden.
  • Fokus: Antingen kostnadsbaserad fokusering eller differentieringsbaserad fokusering, men mot en mindre del av marknaden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Enligt Porter uppnås strategisk kongruens genom överensstämmelse på koncernnivå, affärsnivå och funktionsnivå. Vilka är strategierna på funktionsnivå?

A
  • Niche differentiator: Högst grad av teknisk flexibilitet och lägst grad av teknisk komplexitet.
  • Lean competitor: Både hög grad av teknisk flexibilitet och teknisk komplexitet. Det är kopplat till stordriftsfördelar då det kombinerar både differentiering och kostnadseffektivitet. Låga lagernivåer uppnås med hjälp av “just in time” produktion, högt utnyttjande av maskiner och ständiga förbättringar.
  • Broad differentiator: Mellanläge där det varken är hög eller låg teknisk flexibilitet eller teknisk komplexitet. Bred produktlinje där kvalitet och service är viktigt.
  • Coast leader: Högst grad av teknisk komplexitet och lägst grad av teknisk flexibilitet. Storskalig produktion till låg kostnad och hög kvalité. Massproduktion, en kund kan inte få det anpassat efter sig och därav mindre flexibel och högre teknisk komplexitet. Tillverkningen karaktäriseras som omfattande mekaniserad. Hög mekaniseringsgrad och PIA minskar så mycket som möjligt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är Porters femkraftsmodell?

A

Modellen används för att komma ifrån konkurrens. Genom att titta på:
1. Kunders förhandlingsstyrka
2. Leverantörers förhandlingsstyrka
3. Substitut för varan eller tjänsten
4. Konkurrens från nya aktörer
5. Konkurrens mellan befintliga aktörer

kan man se hur stark position man har mot konkurrens. Så om det skulle vara lätt att imitera produkten samt att kunder har hög förhandlingskraft så är företaget med största sannolikhet inte så konkurrenskraftigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

O’Reilly & Tuchman berättar om tre begrepp i sin artikel, vilka?

A
  • Exploiting
  • Exploring
  • Ambidexterity
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är exploiting?

A

Handlar om att göra det man är bra på. Det görs genom att titta tillbaka på dåtiden, dvs vad gjorde vi rätt eller fel? Fokuserar på nuet. Vill maximera vinst och minimera kostnader.

Clas Olson är ett exempel på ett företag med exploiting i sin strategi eftersom de inte har så mycket nya produkter utan är återförsäljare åt andra varumärken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är exploring?

A

Handlar om att se framåt och utforska nya möjligheter. Fokuserar på innovation och tillväxt.

Tesla är ett exempel som jobbar med exploring i sin strategi eftersom de har mycket fokus på innovation av nya bilar och inte särskilt mycket vinstintresse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är ambidexterity?

A

Handlar om att man både kan utnyttja redan existerande kunskaper samtidigt som man utforskar nya möjligheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka är Miles & Snows klassiska typologier?

A
  • Prospector
  • Defender
  • Analyzer
  • Reactor
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är Prospector?

A

Verkar i en dynamisk miljö med ständig utveckling, stora förändringar och har en flexibel struktur. De är innovativa eftersom de står i förändring i marknaden de verkar i genom att hitta och utforska nya produkter och marknadsmöjligheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är defender?

A

Motsats till prospector. Dessa är stabila och nischade (targetar ett litet segment), inte så flexibla. De har en begränsad produktlinje, låga kostnader eller hög kvalitet. Centraliserad struktur och effektivitet är viktigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är analyzer?

A

Är en unik kombination av prospector och defender och kombinerar dess styrkor. Verkar i både stabila och turbulenta miljöer. Man vill minimera risker samtidigt som man maximerar möjligheterna till vinst. Går in på nya marknader när de mognat lite.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är reactor?

A

Kallas för strategisk failiure pga att de inte är konsekventa i sin strategi, struktur och process. De har ingen fast strategi och missar möjligheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka är de tre anpassningsproblemen?

A
  • Entreprenurial problem
  • Engineering problem
  • Administrative problem
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är entreprenurial problem?

A

Hur man bör utveckla en konkret definition, exempelvis en specifik produkt eller tjänst och en targetmarknad eller marknadssegment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är engineering problem?

A

Hur man skapar ett system som operationaliserar ledningens lösning på entreprenurial problem, exempelvis hur ska man tillverka produkter.

17
Q

Vad är administrative problem?

A

Handlar om att man ska minska osäkerheten inom organisationen, rationalisera och stabilisera de lösningar man hittat på entreprenurial och engineering problem. Man ska också formulera och implementera dessa processer som ska möjliggöra för organisationen att fortsätta utvecklas.

18
Q

Vad handlar Staber & Sydows begrepp adaption om?

A

Är kritisk till “organisatoriskt slack”, experiment, oprövade strukturer och procedurer. Man ser omgivningen som known or predictable och reagerar sent på omvärldsförändringar. Paralleller kan dras till Miles & Snows typologi defender. Speglar jämviktssökande beteende och maximerar fiten till existerande förutsättningar.

–> Reaktiv

19
Q

Vad handlar Staber & Sydows begrepp adaptive capacity om?

A

En strategi som tillämpas i hyperkonkurrenskraftiga miljöer genom att utveckla anpassningsförmåga. Den utvecklar och tillämpar ny kunskap kontinuerligt och gör det på ett sätt som både är hållbart och svårt för konkurrenter att efterlikna. En dynamisk process av kontinuerligt lärande och anpassning som tillåter komplexitet. Framtiden är unknown vilket öppnar upp för nya typer av utfall. Strategin ser nya affärsmöjligheter och klarar av okända framtida omständigheter. Strategin gör det möjligt att konfigurera sig snabbt i föränderliga miljöer snarare än att bara identifiera befintliga krav och utnyttja de tillgängliga resurserna. Paralleller kan dras till Miles and Snows typologi prospector.

–> Interaktiv

20
Q

Det finns olika världsbilder på den relevanta organisationen, ge några exempel.

A
  • Imaginära organisationen
  • Ekologisynsätt
  • Uppsalaskolans nätverksteori
  • Litteraturen om värdesystem
21
Q

Vad handlar den imaginära organisationen om?

A

Denna världsbild vill ha en tydlig imagination för att alla ska veta vad de ska jobba efter. Det är viktigt med en organisationsvision för att alla enheter i värdekonstellationen ska mobiliseras och veta vad de ska arbeta efter. Det här är inte en detaljerad centralstyrning utan enheterna ska utifrån sett arbeta utifrån imaginationen, men på insidan agerar de självständigt.

22
Q

Vad handlar ekologisynsättet om?

A

I den här världsbilden finns inte samma koordinationsroll som i den imaginära organisationen. Aktörer kan komma och styra i verksamheten utan att vara styrda eller agera utifrån företagets vision och tänkbara värdeleverans.

23
Q

Vad handlar uppsalaskolans nätverksteori om?

A

Ingen organisation/person kan handla fritt och oberoende av sin omgivning. Man samverkar alltid med andra och den samverkan bedöms också av andra. Egna initiativ och handlingar står därför inte för sig själva utan är alltid bara en del av något större. Resurser blir bara värdefulla resurser vid interaktion och interaktionen bygger på beroenden. Värdet av resurser kommer att bero på vem du kan utnyttja dem i interaktion med.

24
Q

Vad handlar litteraturen om värdesystem om?

A

Företaget ska sikta på att hjälpa sina kunder i sitt värdeskapande, bland annat genom att bygga upp samverkan mellan de parter som behövs för att åstadkomma värdeskapande. En sådan värdekonstellation handlar om en form av nätverk men i strategierna Normanns och Ramirez världsbild är det potentiella nätverket överblickbart och påverkbart. Interaktionen är tydligt centrerad kring en tänkande aktör; det handlar om relationer och samproduktionen av värde i värdesystem, och där det kan handla om att definiera och skapa värdesystem. Målet är att få en bättre överensstämmelse mellan kompetenser och kunder, och det gäller att nyskapa: nya produkter, nya konstellationer och nya mobiliseringar. Samarbete över tiden möjliggör utveckling av det gemensamt skapande värdeerbjudandet så att det kan fortsätta vara konkurrenskraftigt.

25
Q

Intellektuella rötter

A

Alla har olika intellektuella rötter. Det är något som företag måste ta hänsyn till eftersom olika uppfattningar kan innebära olika sätt att arbeta. Det behöver kännas till för att kunna uppnå målen.

26
Q

Det finns tre sätt att formulera sustainability balanced score cards (SBSC), vilka är dessa?

A
  1. Härleda ett separat hållbarhetskort
  2. Integrera en hållbarhetsaspekt i de ursprungliga perspektiven
  3. Genom ett femte perspektiv
27
Q

Ange för- och nackdelar till att härleda ett separat hållbarhetskort

A