Blandade frågor Flashcards

1
Q

Vad är ett antigen?

A

Ett ämne som känns igen av celler i immunsystemet och som kan utlösa ett immunsvar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Varför kan våra B-celler bilda antikroppar mot vilket antigen som helst i universum?

A

B-celler bildas kontinuerligt i benmärgen och uttrycker antikroppar med unika specificiteter. Anledningen till varför variationen i receptorerna är så stor, dvs att antikroppar kan bildas mot vilket antigen som helst, är för att gener som kodar för antikroppens variabla del, V(D)J-gener, kombineras på olika sätt. Detta kallas somatisk rekombination.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv de olika delarna av en antikropp vad gäller struktur och funktion

A

En bivalent molekyl/antikropp är en homodimer eftersom den har två tunga kedjor och två lätta kedjor. Den är bivalent, eftersom det har två antigenbindningsställen som är den variabla delen av antikroppsmolekylen, där bestäms vilket antigen som ska bindas. Den konstanta delen av antikroppsmolekylen består ⅔ av den tunga kedjan och hälften av den lätta kedjan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv strukturen av en IgM antikropp och nämn hur många antigen-binding sites den har

A

IgM antikroppen har strukturen av en pentamer och har därför totalt 10 antigen-binding sites.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilken är den vanligaste antikroppsisotopen i primary response?

A

IgM antikroppar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilken är den vanligaste antikroppsisotopen i secondary response?

A

Främst IgG antikroppar, men kan i vissa fall också vara IgA och IgE

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara vad som innebär med vaccination

A

Vaccination innebär injektion/införande av dödat eller försvagat smittämne (eller en del av) eller någon annan molekyl som liknar medlet och som inducerar immunitet mot smittämnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är anledningen till att man brukar införa minst två doser av vaccin?

A

Eftersom den andra immuniseringen ofta utlöser ett mycket högre antikroppssvar och längre immunitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Man brukar säga att intronerna är “icke-kodande”. Förklara non-coding

A

Intronernas DNA-sekvens är inte strukturerad så att den kan ge upphov till ett protein

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Intronerna “spliceas” bort under proteinsyntesen. Förklara när i proteinsyntesen detta händer och vad resultatet blir när intronerna “spliceas” bort.

A

Vid transkription erhålls ett omoget mRNA-transkript där både exoner och introner finns kvar. Här sker splicingen och resulterar i ett moget mRNA utan introner, som kan översättas till ett protein.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur fungerar genetic code?

A

Tre baser kodar för en aminosyra. En lång DNA-sekvens kodar för en polypeptidkedja av aminosyror.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Riamyfin är en grupp antibiotika som används för att behandla infektioner orsakade av myobakterier, såsom tuberkulos. Rifamycin binder till det bakteriella RNA-polymeraset och hämmar detta. Förklara varför Rifamycin är effektivt mot mykobakterier

A

Eftersom Rifamycin binder till RNA-polymeraset kan det inte transkribera gener och därmed inte producera proteiner som bakterien behöver för att överleva

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Erytromycin är ett antibiotika som används för att behandla flera olika typer av bakterieinfektioner. Erytromycin verkar genom att binda till E-site i den bakteriella ribosomen. Förklara konsekvenserna av denna bindning för bakterien

A

Genom att binda till E-site hindrar det tRNA från att binda och bacterium translation machinery kan inte förlänga polypeptidkedjan i syntesen av olika proteiner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Varför är Major histocompability complex (MHC) så viktiga i immunförsvaret?

A

MHC-molekyler på celler presenterar antigener i form av peptider till T-celler. Detta är centralt i immunsvaret, eftersom antigenspecifika cytotoxiska T-celler behövs för att till exempel döda virusinfekterade celler och TH-celler behövs för att hjälpa B-celler att aktiveras och differentiera till antikroppsproducerande celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Nämn två typer av MHC-molekyler, strukturen på respektive MHC-molekyl och vilka celler som uttrycker respektive MHC-molekyl.

A

MHC klass I (en alfakedja associerad med beta-2 mikroglobulin) uttrycks på alla kärnförsedda celler. MHC klass II (en alfa- och en betakedja) uttrycks på professionella antigenpresenterande celler (makrofager, dendritiska celler och B-celler)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Förklara MHC-molekylernas roll i tymus och diskutera varför det är så viktigt att denna mekanism fungerar.

A

I tymus väljer MHC-molekylerna positivt ut de celler som kan känna igen själv-MHC och antigen, men negativt väljer (raderar) de celler som reagerar för starkt på själv-MHC och peptid. Om denna mekanism inte är komplett kan potentiellt självreaktiva T-celler komma ut i periferin och orsaka autoimmuna sjukdomar.

17
Q

Vad menas med ett genome?

A

Gener + non-coding DNA

18
Q

Det finns två olika typer av heterochromatin. Ange vilka dessa två former är och förklara skillnaden mellan formerna vad gäller struktur och strukturens betydelse för proteinsyntes.

A

Eukromatin och heterokromatin. Heterokromatinet är mer “kondenserat / stängt” i strukturen och DNA:t är ofta metylerat. Detta hämmar transkription av DNA. Eukromatinet är mer “avslappnat” och mer tillgängligt för transkription, vilket är viktigt för proteinsyntesen. Eukromatinet har oftare acetylering på histonproteinerna.

19
Q

Ange vilken del av immunsystemet som makrofager tillhör och ange två skäl till varför de tillhör denna del.

A

Makrofager tillhör det medfödda immunsystemet. Alla makrofager har samma receptorer på sin yta och de olika receptorerna har samma specificitet, även om de uttrycks på olika makrofager. Makrofager har heller inget minne.

20
Q

Makrofager kan fagocytera mikroorganismer. Ge en översikt över processen som, efter att makrofagen har fagocyterat en bakterie, gör att T-celler aktiveras.

A

Cytotoxiska T-celler dödar virusinfekterade celler. Virala antigener anses vara intracellulära antigener, eftersom viruset infekterar cellen och gör de egna partiklarna i den egna cellen. Det presenteras som om det var något i cellen. Viruset binder till en receptor på cellytan, sedan kommer det att endocyteras och nukleinsyran (DNA eller RNA) kommer att använda cellmaskineriet för att replikera och göra nytt RNA eller DNA och göra nya virala proteiner. Dessa bearbetas sedan i en proteasom, där virala proteiner bryts ner till virala peptider. Detta pågår samtidigt som cellen gör nya virala proteiner. Cellen bryter också ner viralt protein till peptider. Dessa transporteras sedan till ER, där de virala peptiderna kommer att möta MHC klass I alfakedjan men även Beta 2 immunglobulinet. Här kommer peptiderna att binda till det peptidbindande spåret MHC klass I. Detta kommer sedan att transporteras i vesiklar genom golgi-apparater, där beta 2-immunoglobulinet kommer att associeras. Den komplexa MHC klass I alfakedjan, tillsammans med beta 2 immunoglobulin med denna peptid, band sedan på MHC klass I molekyl. Detta kommer att transporteras och uttryckas på cellens yta, och det kan kännas igen av den cytotoxiska T-cellen. När den cytotoxiska T-cellen känns igen av den virala peptiden MHC klass I kommer den att börja döda cellen. Så småningom kommer det inte att finnas mer produktion av virus från denna cell. Detta är en del av försvaret av virus. Peptiderna måste presenteras på ytan av MHC klass I.

21
Q

Beskriv strukturen av en euakryote ribosome

A

En 40S och 60 S del och ett flertal ribosome bindande proteiner

22
Q

Beskriv funktionen av ett ribosome

A

Ribosomen bildar strukturen för att mRNA och tRNA ska kunna interagera framgångsrikt. Ribosomen verkar bl a. som ett antikodon i mRNA-translationen

23
Q

Vart finns ribosomerna i cellen?

A

Ribosomerna finns i cytoplasman, associerat med ER nära till cellkärnmembranet

24
Q

Beskriv polyribosome

A

Ett mRNA som är translaterat av flera ribosomer samtidigt