BITCH Flashcards
Falsk social identitet
de kategorier individen tillhör och de egenskaper hen i verkligheten uppvisar.
Jag-identitet
individens självuppfattning, kan variera men bygger på de aspekter individen väljer att visa upp. Det finns en skillnad mellan individens definition av sig själv och omgivningens definition av individen.
Symbolisk interaktionism (mead)
Människans sociala samspel och dess betydelse för personlighetens och jagets utveckling. Jaget skapas i samspel med andra, där man ser sig själv genom den andres ögon. Vi blir objekt för varandra när vi tar platsen för specifika roller.
människors intersubjektivitet
vi som enskilda individer skapar vår bild av oss själva i samspel med andra. Beroende på miljön så kommer människor att förhålla sig olika till varandra, där vi börjar betrakta oss själva så som andra betraktar oss. I detta samspel har kollektiva normer och värderingar inom det specifika sammanhanget en central roll för hur vi kommer att agera. Normal och avvikande.
I and ME
I - agerande handlingar
ME - reflekterande över handlingarna
Stadium av självmedvetande
Försymboliskt, lek och spel
Försymboliskt stadium (I)
Svarar, imiterar andra, reagerar på alla stimulin. Förstår inte vad som förmedlas och härmar andra i sin omgivning (papegoja). Ser mig själv från jag.
Lekstadiet (ME)
Rollövertagande förmåga, att se på sig själv utifrån andras ögon - ser mig själv från en enskild part. Tar an roller i lek, exempelvis “jag är en prinsessa” eller “jag är en sjörövare”. De förstår innehållet i rollerna.
Erikssons psykosociala teori
Menar på att utvecklingen fortsätter hela livet, och bygger sin teori på 8 faser. Dessa faser överlappar varandra och kännetecknas av specifika konflikter som han menar på behöver hanteras. Han menar på att dessa faser inte tar slut trots att de uppnåtts, då de erfarenheter som tagits fram ur dessa faser följer med livet ut.
Tillit resp. misstro (0-18 mån) steg 1
Antingen finna tillit hos någon som kan tillgodose barnets grundläggande behov eller uppleva misstro och inte uppnå detta.
autonomi resp. tvivel (18mån - 3år) steg 2
bygger på barnets självständighet, där en positiv utveckling resulterar i att barnet litar på sig själv. Om barnet har utvecklat tvivel, kännetecknas det genom ett beroende av andra i sin omgivning, då barnet inte litar på sig själv eller sitt omdöme.
initiativ resp. skuld (3-6 år) steg 3
bygger på barnets initiativtagande, med fokus på omgivningen. Många barn brukar vid denna ålder agera som de vuxna som finns omkring sig, vilket i sin tur kan resultera i att de hamnar i situationer som de inte kan lösa då de inte är kapabla till det än. Samspelet mellan barn och vuxen är här mycket viktigt för att barnet ska utveckla ett initiativtagande, vilket bidrar till en ökad nyfikenhet. Däremot kan barnet också hamna i en situation där denne upplever skuld, och att allt känns fel. Om föräldrarna låter barnet vara nyfiket och inte blir arga av barnets nyfikenhet är det positivt, men om dem blir arga så kommer barnet inte att ta initiativ och på så sätt uppleva att allt denne gör blir fel.
aktivitet resp. underlägsenhet (6-12 år) steg 4
infaller under skolåldern, och fokuserar på kompetens. Det vill säga att barnet upplever sig själv som kompetent, och att denne har möjlighet att söka och utveckla sin kunskap. Det är viktigt att kunna utveckla detta vid sidan om andra. Om krisen löses på ett negativt sätt, medföljer det konsekvenserna att barnet upplever sig själv underlägsen.
identitet resp. identitetsförvirring (12-20år) steg 5
individen upplever identitetsförändringar, som medföljer frågor såsom “vem är jag” eller “vad är mitt syfte?”. Eriksson beskriver detta som “ett pussel” i vilket de tidigare identiteterna sätts samman och bildar den sexuella-, yrkes-, och den personliga identiteten. Individen börjar närma sig vuxenvärlden, och en positiv krislösning resulterar i att tidigare erfarenheter slås samman och utgör grunden för individens vuxna identitet. En negativ lösning resulterar däremot i att individen bygger upp en rädsla gentemot sig själv och andra i sin omgivning, vilket påverkar relationsskapandet med andra människor. Det är viktigt att barnet känner att denne kan finna kunskap på egen hand, vilket går hand i hand med det föregående stadiet (initiativ resp. skuld)
Närhet resp. distansiering (20-40 år) steg 6
Fas sex bygger på närheten och relationerna till andra människor i sin omgivning. Eriksson betonar också vikten i att individen kan vara ensam och tillsammans med andra. Om individen inte kan bemästra denna kunskap, resulterar det ofta i att personen drar sig undan andra människor och blir isolerad från omvärlden.
Generativ resp. stagnation (40-60 år) steg 7
lägger fokus på de som finns i individens omgivning. Det kan handla om att fokusera på barn eller barnbarn, och ge vidare den kunskap som individen besitter då denne nu befinner sig “längst fram” som Eriksson beskriver det. Stagnation sker om krisen löses på ett negativt sätt, och kännetecknas av att individen upplever att den “sitter fast”. Eriksson beskriver att det är nu det är vanligt att uppleva en medelålderskris då det är vanligt att man jämför sitt liv med det man önskat att det hade blivit