biologi- karins ord Flashcards
Gen
en del av dna:et
bestämmer utseendet på proteinerna, finns en gen per protein och den kodar för just det proteinet
Genen bestämmer utseendet på proteinet genom att bestämma aminosyrornas ordning
RNA:s & DNA:s uppbyggnad
DNA: dubbelsträngad beståndsdel vilket gör att den är spiralvriden. Byggstenarna till ryggraden är sockret deoxiribos och fosfat. Kvävebaserna sitter på sockret och heter adenin, cytosin, guanin och tymin.
uppgifter: lagra information och föra den vidare vid celldelning. Styra cellen genom att vara mall för proteinen och genreglering
RNA: enkelsträngad beståndsdel. Byggstenarna är sockret ribos och fosfat. Kvävebaserna är guanin, cytosin, adenin och uracil
mRNA, tRNA, rRNA
mRNA: budbärare, arbetskopia av den speciella dna bit som ska utnyttjas i cellen. mrna för från dna:et i cellkärnan till ribosomen i cytoplasman där proteinmolekylerna tillverkas med mrna som mall
rRNA: bygger upp ribosomerna
tRNA: transporterar aminosyror till ribosomen där de fogas samman till protein
aminosyror:
små molekyler med en basisk och sur sida. kopplas ihop till långa kedjor och bildar proteinmolekyler. I protein förekommer det bara 20 aminosyror och ordningen och deras dominans avgör vad proteinet har för egenskaper.
protein:
är en lång kedja av aminosyror. Proteiner har olika uppgifter som att fungera som byggstenar, katalysatorer ( enzymer ), antikroppar och transportera blod.
replikation:
informations överföring till nya celler. DNA kopieras vid celldelning så att dottercellerna får samma genuppsättning som modercellen.
De skiljs fört åt med enzymet helikas så de får en enkel uppsatt kedja. Därefter fogas enskilda nukleotider till den enkelt uppsatta kedjan med hjälp av DNA-polymeras. De använder bägge enskilda kedjor som mall. Resultatet blir två nya dna dubbelspiraler med samma DNA.
transkription:
Varje gen på DNA:et motsvarar en proteinsort, när cellen behöver en viss protein så får rna order från DNA:et
För att få fram ett visst protein så måste man kopiera DNA:et med det specifika materialet. Detta görs genom transkription. Enzymet RNA-polymeras fäster sig vid specifika sekvenser på DNA:et, DNA:et lindas upp och de två kedjorna lossnar. Polymeraset fogar ihop en mRNA molekyl från enskilda nukleotider med DNA som mall, mrna molekylen transporteras sedan till ribosomen där proteintillverkningen sker.
En protein som identifieras som en DNA molekyl innehåller informationen för ett protein, varje DNA innehåller bestämda gener som fungerar som mall till proteiner. Emellan dem så finns det introner som inte kodar för något, dessa kopieras vid transkriptionen men klipps sedan bort med ett enzym och endast de väsentliga delarna finns kvar (exonerna), Vi får då ett trimmat RNA
translation
Är mRNA översätts till protein. Detta sker i ribosomen där mRNA:et används som mall så att aminosyrorna fogas ihop i rätt ordning. Aminosyrorna fraktas med tRNA. Här använder man sig av den genetiska koden som är att en kombination av tre kvävebaser motsvarar en aminosyra. Proteintillverkningen startar när mRNA är placerat i rätt fack, tRNA molekylen som bär på aminosyran metionin är den som är startsekvensen då den passar mot alla mRNA:s startsekvenser.
En kombination ( den genetiska koden) är att det sker en start sen tre andra kombinationer och sedan stopp. Tre kvävebaser i följd på varandra kallas för kodon dessa är det spegelvända kodonet till tRNA:ets kvävebaser. Därför kallas dessa för antikodon. Tillsammans bildar det sedan aminosyror som binds samman och bildar ett protein.
nukleotider
byggstenar i DNA. Består av en kvävebas, socker och en eller flera fosfat
startsekvenser:
sker när mRNA:et finns i ett lämpligt fack och translationen kan påbörja. Då kommer det en speciell tRNA molekyl som bäs aminosyran metonin denna passar mot alla mRNA:s molekylers startsekvenser.
introner:
Oväsentlig information mellan generna som trimmas (friseras)
exoner
Bär på information om proteintillverkning och är därmed väsentlig
enzym
proteiner som agerar som katalysatorer.
kodon
En bestämd form på mRNA med tre kvävebaser. Detta motsvarar en viss aminosyra
antikodon
Är motsatta formen på mRNA:ets tre kvävebaser.
sker vid translation
epigenetik
Mekanismer som avgör hur gener ska aktiveras. En aktiv gen är mer öppen och enzymer kan lättare samverka än med dem gener som är mer ihoprullade. Kromosomerna som bär på DNA:et är ihoprullade på histoner (protein) desto mindre ihoprullat DNA:et är desto mer aktivt är det. Det är epigentiken som avgör vilka gener som ska vara aktiva, detta sker genom ett mönster som troligen ärvs utifrån nonsens- DNA:et
Kromosom
finns 46 st och 23 kromosompar, 22 autosmala och en könbärande. I cellkärnan finns det flera dna dubbelspiraler. Dessa är budna till en sorts protein, histoner. Tillsammans bildar dna:et och histonerna kromosomer.
genom
alla gener hos en organism/art
telomer
repetitiva sekvenser i DNA:änderna, dessa är okodade och skyddar DNA molekylen. Med celldelning så minskar lite av det. Desto äldre man blir desto mindre blir telomerer, när de är så pass korta så slutar delningen fungera. .
Mitos
är celldelning med vanliga celler. innehåller 5 steg
- Interfas- vilostadien innan celldelning. Kromosomerna är packade och syns inte
- profas: Mellan ingterfas ochb profas så har en kopiering skett och bildat systerkromatider. I profasen blir kromosomerna tydliga och sisterkromatiderna håller ihop. Kärnmembranet löses även upp.
- metafas: kromosomerna radar upp sig i mitten och en kärnpolen bildas från centriolen
- anafas : sisterkromatiderna dras åt varsitt håll i cellen genom centriolen
- telofas: Cellen delar sig, cytokines och nya kärnmembran bildas och allt återupprepas.
könlös/könlig förökning
könlös/könlig förökning
Könlös Förökning: asexuell, avkomman har samma arvsanlag. Den är en klon då den får samma gener. Exempel är genom encelliga organismer genom delning, växter som bildar nya revor eller genom sticklingar samt jungfrufödsel.
- Fördelar: mindre resurser går åt och det är snabbare
- Nackdelar: tål inte plötsliga ändringar pga deras liknande genuppsättning
Könlig Förökning: sexuell, kombination av gener.
- Fördelar: nya kombinationer av genvarianter vilket ger en genetisk variation
- Nackdelar: tar åt stora mängder resurser och energi
homologa
kromosomerna i ett kromosompar är homologa då de är systerkromatider.
haploid
könsceller med en kromosom av varje sort, könsceller
diploid
könsceller med två kromosomer av varje sort.
zygot
befruktad äggcell
könskromosomer
x och y, dessa avgör ens kön