Begreper Flashcards
Hva er nominell valutakurs (kort sikt)?
Nominell valutakurs vil si bytteforholdet mellom to valutaer. Antallet av hjemlandets valuta man må betale for én av utlandets. Valutakursen skal være lik forholdet mellom prisnivåene:
E = P/P*
Hva er nominell valutakurs (lang sikt)?
Omgjøring av realvalutakursen.
E = q P/P*
Hva er realvalutakurs (kort sikt)?
Realvalutakursen beskriver forholdet mellom det varer koster i hjemlandet i forhold til utlandet. P er prisindeksen på en representativ varekurv.
q = (EP)/P
Realvalutakursen er den relative prisen på hjemlandets produkter, målt i utlandets produkter.
Hvordan blir den langsiktige realvalutakursen bestemt?
Grafisk: oppsummerer relativ etterspørsel, relativt tilbud og realvalutakursen. Vi har Y/Y* på x-aksen og q på y-aksen.
RD-kurven viser den relative etterspørselen etter hjemlandets produkter relativt til etterspørselen etter utlandets produkter.
RS-kurven er vertikal på lang sikt.
Vi får langsiktig realvalutakurs der RS og RD krysser hverandre.
Hva er fishereffekten og realrenteparitet?
Det langsiktige forholdet mellom inflasjon og rente kalles realrenteparitet. Vi kommer frem til denne ved å kombinere udekket renteparitet og relativ kjøpekraftsparitet.
Renteparitet:
i = i* + (E^e -E)/E
Relativ kjøpekraftsparitet:
(E_t - E_t-1)/E_t-1 = π_t - π*_t
Setter sammen:
i - i* = π - π*
–> i - π = i* - π*
Inflasjonsraten blir bestemt av den forventede inflasjonsraten:
i - π^e = i* - π*^e
Dette er fishereffekten og sier at en økning i landets forventede inflasjonsrate gir en tilsvarende økning i renten.
Realrenteparitet:
Bruker realvalutakursen q=(EP)/P, løser for E og gjør om til endringsform:
(E^e - E)/E = (q^e - q)/q + π^e - π^e
Venstresiden er lik renteparitet så vi erstatter med nominell rente:
i - i = (q^e - q)/q + π^e - π*^e
Forventet realrente: r^e = i - π
–> trekker fra forventet inflasjon:
r^e - r*^e = (q^e - q)/q
Dette er realrenteparitet.
Udekket renteparitet vs dekket renteparitet?
Den dekkede rentepariteten vil være lik den udekkede rentepariteten, men E^e er byttet ut med F forwardkursen. Den forklarer hvordan fremtidige valutaer er bestemt. Forwardkursen er en avtale med banken om en valutakurs man skal veksle til i fremtiden. Man unngår risiko.
Når renteparitet holder vil forwardkursen = spotvalutaen som forventes å være på kontraktsdatoen (den dagen man skal veksle).
i = i* + (F - E)/E
Hva er absolutt kjøpekraftsparitet?
Absolutt kjøpekraftsparitet sier at prisen på godene i hjemlandet og utlandet skal være like målt i felles valuta.
Kjøpekraftsparitet er en teori som sier at valutakursen skal være lik prisraten mellom landene.
Absolutt KKP sier at den prosentvise endringen i en valutakurs E over en periode, skal være lik den prosentvise endringen i prisnivået:
E = P/P*
Logikken til absolutt KKP er at dersom samme vare selges til ulik pris i ulike land så skal valutakursen dekke for denne forskjellen. Hvis ikke er det arbitrasjemuligheter.m
Holder dårlig empirisk: samme varer selges til ulik pris i verden.
Hva er relativ kjøpekraftsparitet?
(E_t - E_t-1)/E_t-1 = π_t - π*_t
π_t er inflasjonsraten på et gitt tidspunkt:
π_t = (P_t - P_t-1)/P_t-1
Relativ KKP: prosentvis endring i relative priser = prosentvis endring i valutakursen. Forskjellen fra absolutt KKP er at relativ KKP tar hensyn til at prisnivå og valutakurser endres over tid.
Mer realistisk enn absolutt KKP, men ikke mye empirisk støtte.
Hva er likviditetsfellen?
Likviditetsfellen kan oppstå når renten er satt til 0. Sentralbanken kan ikke redusere den mer ved å øke pengemengden. Fordi ved en negativ rente vil man foretrekke å ha alle pengene i banken fremfor å låne ut ved f.eks statsobligasjoner. Da vil statsobligasjoner få et tilbudsoverskudd. Kan dermed ikke styre økonomien gjennom ekspansiv pengepolitikk.
0 = i* + (E^e -E)/E
Antar at E^e er fast. E må holdes fast på nivået der E = E^e/(1-i*)
Flat AA-kurve med knekk: ekspansiv pengepolitikk skifter AA til høyre, men vi få samme produksjon siden kurven er flat. Dette er likviditetsfellen. Ekspansiv pengepolitikk virker ikke lenger.
Eneste måten til likevekt er ved å skifte DD-kurven gjennom ekspansiv finanspolitikk for å øke Y.
Hva går det monetære trilemmaet ut på?
3 muligheter:
1. Pengepolitisk frihet
2. Stabil valutakurs
3. Fri kapitalflyt
Det er kun mulig å oppnå 2 av disse om gangen. Den 3. går på bekostning av en av de andre. Alle disse 3 politikkene er med på å opprettholde intern og ekstern balanse.
Dersom et land prøver å unngå trilemmaet ved å verken ha helt flytende eller helt fast valutakurs, får vi et troverdighetsproblem.
Pengepolitisk frihet + fri kapitalflyt = flytende valutakurs
Pengepolitisk frihet + stabil valutakurs = finansiell kontroll
Stabil valutakurs + fri flyt av kapital = fast valutakurs
Hva er J-kurveeffekten?
J-kurve effekten impliserer motsatt resultat av en realvalutadepresiering enn Marshall Lerner. Et lands driftsbalanse svekkes som følge av en depresiering (økt E = egt mer eksport men ikke her) men øker igjen etter en periode på ofte 6-12 mnd.
Handelsbalansen på y-aksen og tid på x-aksen. Handelsbalansen svekkes umiddelbart fordi priseffekten dominerer kvantumseffekten. Vi kan ikke med en gang redusere importen og øke eksporten fordi vi har avtaler som varer i tidsperioder. Vi importerer dermed like mye, men den blir dyrere for oss. Etterhvert når vi får tilpasset oss, bedres handelsbalansen igjen.
Hva vil Bank Run si?
Banker har innskudd til å finansiere utlån: kreditttransformasjon. Banken bruker altså lånte midler til å finansiere utlånene sine og kjøpe verdipapirer.
Dersom mange med innskudd i banken tror at verdipapirene sine har sunket i verdi vil de ha et insentiv til å ta ut pengene sine. Dersom veldig mange aktører gjør dette simultant, vil banken få et stort tap av innskudd: Bank Run. Bankene må da kanskje avslutte virksomheten selvom de i utgangspunktet hadde god balanse. Grunnen er at banker har verdier som ikke er likvide.
Dersom én bank er i trøbbel, vil det kunne spre seg til andre banker fordi banker låner penger av hverandre. Andre banker vil få svekket tilliten sin fordi aktører er redde banken mister pengene deres. Dersom myndighetene ikke griper inn kan vi få en generell krise (finanskrisen 2008).
Jo lavere kapital en bank har, jo større sannsynlighet er det for at de kan havne i trøbbel ved en reduksjon av verdipapirer.
Hva mener vi med “moral hazard” og “too big to fail”?
Moral Hazard:
Innskuddsforsikringer øker aktørers tillit banken. Dermed kan banken operere med høyere risiko enn ellers fordi de ikke er redde for en “bank run”. De vil kanskje operere med lavere kapital enn det som er forsvarlig. Dette kalles moral hazard.
Too big to fail:
Noen banker er såpass store i det globale markedet og så sammenkoblet med andre banker at en banksvikt kan føre til en stor finansiell krise. Myndigheter vil alltid redde en slik bank fordi den er så stor og har så stor påvirkning. Banken opptrer da mer risikofylt fordi de vet myndighetene vil redde dem. Dette kan gjøre det finansielle systemet mindre stabilt.
Hvordan kan BNP måles?
BNP kan måles på 3 ulike måter:
1. Produksjonsmetoden
2. Inntektsmetoden
3. Utgiftsmetoden
Produksjonsmetoden:
Produksjon (målt i basisverdi) - produktinnsats (målt i kjøperverdi) = bruttoprodukt for de ulike næringene (målt i basisverdi).
Basisverdi er den verdien produsenten sitter igjen med for et produkt, etter å ha betalt MVA og andre produktskatter, og mottatt eventuelle produktsubsidier fra staten.
Inntektsmetoden:
Inntekt = lønnskostnader + driftsresultat + kapitalslit + produksjonsskatter - produksjonssubsidier
Utgiftsmetoden:
Utgifter = konsum i alt + bruttoinvestering i fast realkapital + lagerendring + eksport - import
–> utgifter = sluttanvendelse i alt - import
–> utgifter = innenlandsk sluttanvendelse + eksport - import
Hva er BNI?
Bruttonasjonalinntekt:
Omfatter inntekter som tilfaller innlendinger fra innenlandsk produksjon. I tillegg kommer inntekter fra formuesplasseringer i utlandet og lønn fra utenlandske arbeidsgivere minus det samme for utlendinger.
BNI = BNP - formuesinntekt og lønn til utlandet + formuesinntekt og lønn fra utlandet