Basisstof 6: Gezond leven Flashcards
Thema 3
Wat is de bloeddruk
De druk die het bloed uitoefent op de wanden van de slagaders als het wordt rondgepompt. Het kan worden gemeten met een blooeddrukmeter.
Hoe stijgt en daalt de bloeddruk
Bij toenemende inspanning/ opwinding stijgt die, bij rust daalt die dan weer.
Wat zijn oorzaken van een te hoge bloeddruk?
Roken, overgewicht en zout eten. Als dit langdurig is, kan het de wanden van de slagaders beschadigen.
Wat kan er gebeuren als de wand van de slagader beschadigt?
Er kunnen witte bloedcellen en vetachtige stoffen, zoals cholesterol, doorheen dringen.
Wat gebeurt er met die stoffen in de wand van de slagader?
Die stoffen hopen zich op in het bloedvat. Daardoor ontstaat er verdikking, die uiteindelijk hard wordt door kalk. Dit noem je slagaderverkalking.
Wat gebeurt er bij slagaderverkalking?
Het bloedvat wordt nauwer en stijver en de bloeddruk stijgt. Het hart moet meer kracht leveren om het bloed door de vernauwde bloedvaten te pompen en het kan overbelast raken. Het weefsel achter het vernauwde bloedvat kan minder bloed (en dus minder zuurstof) krijgen. Het weefsel of orgaan werkt slechter of helemaal niet meer.
Wat kan er ontstaan door de verdikking van het bloed?
Er kunnen scheurtjes ontstaan. Het bloed stolt dan op het scheurtje en er ontstaat een bloedstolsel.
Wat gebeurt er bij zo’n bloedstolsel?
Een bloedstolsel kan de slagader snel afsluiten. Als de bloedstolsel afbreekt kan het worden meegevoerd met het bloed. Dan kan het terechtkomen in een bloedvat waar het niet doorheen past. Dat raakt dan verstopt.
Wanneer krijg je een hartaanval of hartinfarct?
Als die verstopping in een kransslagader belandt. Een deel van het hart krijgt dan ineens geen zuurstof en raakt beschadigd. Het is meestal dodelijk, maar de meeste mensen krijgen eerst niet meteen een ernstige hartinfarct.
Hoe noem je het als je niet meteen een ernstige hartinfarct krijgt?
Angina pectoris. Als een kleine aftakking van de kransslagader verstopt, dan kan een andere aftakking de taak overnemen.
Wat als een kransslagader sterk vernauwd is (eerste optie)?
Dan kan het worden gedotterd. Er wordt via een sneetje in de lies een vernauwing is een kransslagader opgerekt met een soort ballonnetje. Er kan een stent worden geplaatst. Dat is een soort gaasbuisje van metaaldraad dat de vernauwde kransslagader oprekt en openhoudt waardoor het bloed er goed doorheen kan stromen.