Baltagul Flashcards

1
Q

Ce surprinde estetica sadoveniană?

A

Formula estetică sadoveniană este expresia unei viziuni mitice asupra lumii,în care personajele și locurile sunt învăluite într-o aură legendară,mai ales că nu concretul psihologic,ci omul elementar reprezintă obiectul analizei sale,după cum îndreptățit apreciază Tudor Vianu. Opera sadoveniană surprinde bogăția sufleteasca si atudinea etică a oamenilor din popor,adesea considerați niște apariții elementare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

În ce an a apărut romanul ,,Baltagul”?

A

1930

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ce fel de roman este ,,Baltagul”? Justifică răspunsul prin specificarea trăsăturilor.

A
  • roman polimorf : 1. realist - operă realistă și tradițională, având un discurs epic linear, axat pe tema călătoriei explorative care are drept scop căutarea, cunoașterea, inițierea, actul justițiar.
                                                                 -perspectiva narativă omniscientă 
    
                                                                  -verosimilul evenimentelor                                             2. Simbolic
      3. doric - N. Manolescu : prezentarea monografică a satului moldovenesc din zona de munte, zugrăvirea unei lumi arhaice,în care biserica si practicile magice coexista (4)- aspectele sale mitice se concentrează în mare parte asupra similitudinilor cu balada populară „Miorița ” , dar pot fi puse în legătură și cu mituri universale : PROTAGONISTA a fost COMPARATĂ cu ISIS CARE PLAECĂ în căutarea lui Osiris.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Care este tema textului?

A

Tema textului este călatoria pentru descoperirea adevărului,care se transformă într-un veritabil drum inițiatic. Acesta se armonizeaza cu alte teme sadoveniene : VIAȚA PASTORALĂ, COMUNIUNEA OMULUI CU NATURA, MITUL, IUBIREA ,FAMILIA, MOARTEA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ce reprezintă titlul?

A

Titlul este simbolic - dublă semnificație: 1. Unealta cu care este ucis Nechifor Lipan
2. Instrumentul cu care se înfăptuiește actul justițiar
Baltag = topor cu două tăișuri,ambivalenta sa reprezintă o delicată sugestie asupra vieții și a morții care se îngemănează.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Care este perspectiva narativă?

A

Narațiunea se face la persoana a III-a,iar naratorul omniprezent și omniscient,reconstituie într-un mod obiectiv,prin tehnica detaliului și a observației,lumea satului de munte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Prin ce sunt legate secventele narative?

A

Prin înlănțuire si prin alternanta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Care sunt modurile de expunere utilizate în text?

A

Narațiunea este dominantă
Pasajele descriptive - fixează diferite aspecte ale cadrului temporal și spatial
Dialog - creează impresia de verosimilitate și accentuează dramatismul trăirilor muntencei (întrebările adresate pe drum celor pe care îi întâlnea)
Monologul interior - evidențiază trăirile protagoniștilor si reprezintă o modalitate de caracterizare a personajelor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Specifică reperele spațio-temporale.

A

Timpul acțiunii este precizat prin repere temporale de natură religioasă (aproape de Sfantul Andrei),iar spațiul ales este SATUL MĂGURA TARCĂULUI ,zona Dornelor și a Bistriței,dar și zona de câmpie CRISTEȘTI, BALTA JIJIEI.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Cum este structurat romanul?

A

Romanul este structrat în 16 capitole cu acțiune desfășurată cronologic,urmărind episoade ale subiectului,dar nu și linear, Vitoria evocând cu nostalgie,pe parcurs, anumite momente trăite alături de soțul ei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ce fixează expozitiunea?

A

Expozitiunea fixează locul desfășurării acțiunii,în satul Măgura Tarcăului. Vioria își amintește o poveste cu caracter anecdotic si legendar,spusă de soțul ei la diferite petreceri: ,,Povestea asta o spunea uneori Nechifor Lipan la cumătrii și nunti,la care în vremea iernii era nelipsit.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

De către ce este generată intriga?

A

Intriga este generată în momentul în care Vitoria decide să plece în căutarea soțului ei,care nu i-a mai dat niciun semn de două luni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Prezintă desfășurarea acțiunii.

A

Desfășurarea acțiunii prezintă drumul parcurs de Vitoria alături de fiul său,Gheorghiță. Cei doi se îndreaptă spre Dorna,trecând prin Bicaz și Călugăreni,iar la Farcașa se întâlnesc cu subprefectul,care-și amintește de Lipan: ,,Purta căciulă brutărie. Avea cojoc în clinuri…” . Își continuă drumul spre Vatra Dornei,apoi spre Neagra. Ulterior,Vitoria și Gheorghiță află ca ultima localitate unde au fost văzuți cei trei tovarăși,a fost Sabasa,iar în Suha n-au ajuns decât doi. Femeia isi da seama ca Nechifor a fost ucis între aceste două localități: ,,Aici,între Suha și Sabasa trebuia să afle ea cheia adevărului. “

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Care este punctul culminant al actiunii?

A

Cu ajutorul câinelui,Lupu, ce l-a slujit cu credință pe Nechifor, Vitoria descoperă într-o prăpastie rămășițele soțului,moment ce constituie punctul culminant al acțiunii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ce prezintă deznodământul ?

A

Deznodământul prezintă demascarea si pedepsirea ucigașilor. Foarte inteligentă, Vitoria reconstituie crima,până în cele mai fine detalii,surprinzadu-i atat de tare pe cei implicați,încât îi face să-și mărturisească vinovăția.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Care sunt cele două scene ilustrative pentru semnificatiile simbolice ale operei?

A

Pemtru semnificațiile simbolice ale operei,două scene sunt ilustrative : priveghiul și praznicul
1. În râpa de lângă Crucea Talienilor,Vitoria descoperă rămășițele lumești ale soțului său. Aflată la intersecția cadrului simbolic cu cel real,râpa în care se duce Gheorghiță în noaptea priveghiului, are un aspect infernal. Mama își lasă fiul să-și privegheze părintele,pentru a-i trezi conștiința,altfel spus,pentru a-l scoate definitiv din sfera iluziilor copilărești și pentru a-l face să înțeleagă complexitatea conditiei umane. Pustiu și înfricoșător,patronat de spiritul morții,locul îi determina flăcăului adevărate revelații tragice : “…de când era pe lume nu-i fusese dată o asemenea cumplită vedere”. În noaptea petrecuta în vale,experiența de viață a flăcăului se completează printr-o trăire intensă.
2. La prazinc, Vitoria dă dovadă de inteligenta,de intuiție,de metodă,de disimulare. Ea știe unde,când și cum să aibe o intervenție pentru a readuce în lume echilibrul, pierdut pentru o vreme. Deși este o femeie simplă, Vitoria reușește să-i surprindă pe cei din jur prin replicile și prin abordările sale. Prin jocul bine regizat al interogatiilor si al exclamatiilor,ea reușește să-i facă pe asasinii soțului său să-si recunoască abominabila faptă. Deși nu înțeleg de unde știe munteanca atâtea amanunte,sunt nevoiți să-i dea dreptate și chiar să-i recunoască meritele.

17
Q

Descrie personajul Victoria (eseu 1).

A

Așadar,în centrul acțiunii se află VITORIA LIPAN, personaj memorabil al romanului, femeie voluntara, ,,un exponent al speței” (G. Călinescu), în relația cu lumea din care provine,dar și o individualitate,prin calitățile sale incontestabile. Ea este HOTĂRÂTĂ,LUCIDĂ,PUTERNICĂ SI FOARTE CURAJOASĂ, trăsături evidențiate,atât pe parcursul drumului,cat si la parastas,când îi demască pe vinovați. Portretul acestui personaj este bine conturat prin cele două modalități de caracterizare folosită de autor : directă și indirectă. Însuși numele sugerează caracterul dârz și biruitor al femeii.

18
Q

Cărei lumi aparține Vitoria și cum se manifestă mediul din care provine în comportamentul ei? (Eseu 1)

A

aparținând lumii arhaice,patriarhale, Vitoria întrunește virtuțile morale ale omului simplu de la țară: RESPECT FAȚĂ DE VIRTUȚILE STRĂMOȘEȘTI,CURAJ, CONSECVENȚĂ,TENACITATE. Ea le transmite copiilor săi respectul fața de tradiție,și de aceea este refractară la elementele moderne : ,,În tren ești olog,mut și chior” . Ca mama,îi interzice Miodorei să se îndepărteze de tradiție,deci să renunțe la vestimentația populară. Totodată,contribuie pe parcursul acțiunii,la maturizarea lui Gheorghiță,care va prelua prerogativele tatălui după dispariția acestuia.

19
Q

Concluzionează asupra romanului ,,Baltagul”.

A

Prin viziunea realist-mitică despre lume,prin tematica romanului ,,Baltagul”, Mihail Sadoveanu pledează hotărât pentru apărarea vituților, tradițiilor si obiceiurilor poporului român,aducând în prim plan condiția femeii de la munte,fire credincioasă și justițiară, respectând cu sfințenie datinile străvechi.