Baltagul Flashcards
Ce surprinde estetica sadoveniană?
Formula estetică sadoveniană este expresia unei viziuni mitice asupra lumii,în care personajele și locurile sunt învăluite într-o aură legendară,mai ales că nu concretul psihologic,ci omul elementar reprezintă obiectul analizei sale,după cum îndreptățit apreciază Tudor Vianu. Opera sadoveniană surprinde bogăția sufleteasca si atudinea etică a oamenilor din popor,adesea considerați niște apariții elementare.
În ce an a apărut romanul ,,Baltagul”?
1930
Ce fel de roman este ,,Baltagul”? Justifică răspunsul prin specificarea trăsăturilor.
- roman polimorf : 1. realist - operă realistă și tradițională, având un discurs epic linear, axat pe tema călătoriei explorative care are drept scop căutarea, cunoașterea, inițierea, actul justițiar.
-perspectiva narativă omniscientă -verosimilul evenimentelor 2. Simbolic 3. doric - N. Manolescu : prezentarea monografică a satului moldovenesc din zona de munte, zugrăvirea unei lumi arhaice,în care biserica si practicile magice coexista (4)- aspectele sale mitice se concentrează în mare parte asupra similitudinilor cu balada populară „Miorița ” , dar pot fi puse în legătură și cu mituri universale : PROTAGONISTA a fost COMPARATĂ cu ISIS CARE PLAECĂ în căutarea lui Osiris.
Care este tema textului?
Tema textului este călatoria pentru descoperirea adevărului,care se transformă într-un veritabil drum inițiatic. Acesta se armonizeaza cu alte teme sadoveniene : VIAȚA PASTORALĂ, COMUNIUNEA OMULUI CU NATURA, MITUL, IUBIREA ,FAMILIA, MOARTEA.
Ce reprezintă titlul?
Titlul este simbolic - dublă semnificație: 1. Unealta cu care este ucis Nechifor Lipan
2. Instrumentul cu care se înfăptuiește actul justițiar
Baltag = topor cu două tăișuri,ambivalenta sa reprezintă o delicată sugestie asupra vieții și a morții care se îngemănează.
Care este perspectiva narativă?
Narațiunea se face la persoana a III-a,iar naratorul omniprezent și omniscient,reconstituie într-un mod obiectiv,prin tehnica detaliului și a observației,lumea satului de munte.
Prin ce sunt legate secventele narative?
Prin înlănțuire si prin alternanta.
Care sunt modurile de expunere utilizate în text?
Narațiunea este dominantă
Pasajele descriptive - fixează diferite aspecte ale cadrului temporal și spatial
Dialog - creează impresia de verosimilitate și accentuează dramatismul trăirilor muntencei (întrebările adresate pe drum celor pe care îi întâlnea)
Monologul interior - evidențiază trăirile protagoniștilor si reprezintă o modalitate de caracterizare a personajelor.
Specifică reperele spațio-temporale.
Timpul acțiunii este precizat prin repere temporale de natură religioasă (aproape de Sfantul Andrei),iar spațiul ales este SATUL MĂGURA TARCĂULUI ,zona Dornelor și a Bistriței,dar și zona de câmpie CRISTEȘTI, BALTA JIJIEI.
Cum este structurat romanul?
Romanul este structrat în 16 capitole cu acțiune desfășurată cronologic,urmărind episoade ale subiectului,dar nu și linear, Vitoria evocând cu nostalgie,pe parcurs, anumite momente trăite alături de soțul ei.
Ce fixează expozitiunea?
Expozitiunea fixează locul desfășurării acțiunii,în satul Măgura Tarcăului. Vioria își amintește o poveste cu caracter anecdotic si legendar,spusă de soțul ei la diferite petreceri: ,,Povestea asta o spunea uneori Nechifor Lipan la cumătrii și nunti,la care în vremea iernii era nelipsit.”
De către ce este generată intriga?
Intriga este generată în momentul în care Vitoria decide să plece în căutarea soțului ei,care nu i-a mai dat niciun semn de două luni.
Prezintă desfășurarea acțiunii.
Desfășurarea acțiunii prezintă drumul parcurs de Vitoria alături de fiul său,Gheorghiță. Cei doi se îndreaptă spre Dorna,trecând prin Bicaz și Călugăreni,iar la Farcașa se întâlnesc cu subprefectul,care-și amintește de Lipan: ,,Purta căciulă brutărie. Avea cojoc în clinuri…” . Își continuă drumul spre Vatra Dornei,apoi spre Neagra. Ulterior,Vitoria și Gheorghiță află ca ultima localitate unde au fost văzuți cei trei tovarăși,a fost Sabasa,iar în Suha n-au ajuns decât doi. Femeia isi da seama ca Nechifor a fost ucis între aceste două localități: ,,Aici,între Suha și Sabasa trebuia să afle ea cheia adevărului. “
Care este punctul culminant al actiunii?
Cu ajutorul câinelui,Lupu, ce l-a slujit cu credință pe Nechifor, Vitoria descoperă într-o prăpastie rămășițele soțului,moment ce constituie punctul culminant al acțiunii.
Ce prezintă deznodământul ?
Deznodământul prezintă demascarea si pedepsirea ucigașilor. Foarte inteligentă, Vitoria reconstituie crima,până în cele mai fine detalii,surprinzadu-i atat de tare pe cei implicați,încât îi face să-și mărturisească vinovăția.