Aufklärung (1700-1780) Flashcards

1
Q

In welke tijd speelde de Aufklärung zich af?

A

1700-1780

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat veranderde er in de tijd van de Aufklärung?

A
  • in deze tijd werden de mensen bevrijd van de middeleeuwse afhankelijkheid en onvolwassenheid
  • Ook kwam de mens weer centraal te staan (net zoals de renaissance)
  • Ook werden de mensen tegen traditie, gezag en vooroordelen en werden ze meer optimistischer, want men wilde de wereld verbeteren.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat was de ratio in die tijd?

A
  • Alleen het kritische intellect moet de norm zijn voor menselijk handelen
  • Rationeel denken, dus alleen maar met verstand en niet met gevoel.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wie waren een belangrijke filosoof en auteur van die tijd?

A
  1. Filosoof = Immanuel Kant, hij wilde duidelijk maken dat je de moed moet hebben om je eigen verstand te gebruiken
  2. Auteur = Lessing, hij schreef het toneelstuk Nathan der Weise, Nathan der Weise is een toneelstuk uit 1779 waarin Lessing een pleidooi houdt voor humaniteit en verdraagzaamheid. Het stuk speelt zich af in Jerusalem ten tijde van de derde kruistocht (1189 – 1192). Het komt tot een conflict tussen vertegenwoordigers van de drie godsdiensten: het jodendom, het christendom en de islam. Centraal in het stuk staat de Ringparabel, een gelijkenis die Nathan (een joodse adviseur van de sultan) in antwoord op de vraag van sultan Saladin vertelt. De sultan wilde weten welke godsdient in zijn rijk nu de ware is.

De ringparabel verhaalt van een stervende vader die niet weet aan wie van zijn drie zonen hij zijn ring (met bijzondere krachten) moet geven. De ring maakt de bezitter tot een aangenaam en liefdevol mens voor god en medemens. De vader laat twee kopieën maken. Na zijn dood krijgen de zoons ruzie over de vraag wie van de drie de echte ring bezit. Dan gaan zij naar een rechter om een oordeel te vragen. De rechter antwoordt, onder verwijzing naar de bijzondere kracht die de ring bezit, dat een wijzer man dan hij over duizenden jaren zijn eindoordeel over de ringen zal uitspreken. Met andere woorden: de vraag naar de waarheid van godsdiensten, valt voor Lessing samen met de vraag naar welk geloof het meeste bijdraagt aan vrede, geluk en liefde in de wereld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly