Arbeidsrecht 2023 Flashcards
Rechts regel Iva/Queijssen
Is er spraken van gezag, wat nodig is voor een arbeidsovk?
HR stelt ja, want er was spraken van een formeel gezagsuitoefening in de verplichting tot werken van verplichte dagen, de getaande werkzaamheden tov het bedrijfsgangbare.
Rechtsregel Dingler/Merkelbach
Vervalt het proeftijdsbeding bij een uitzendkracht wanneer er spraken zou zijn van eendezelfde functie.
HR stelt dat proeftijd bedoeld is om tijdens die periode te onderzoeken of er spraken is van een geschiktheid tussen de werknemer en werkgever om in die hoedanig met elkaar samen te werken.
Dat betekend dat wanneer er spraken is vandezelfde functie er geen proeftijd opgelegd kan worden.
rechtsregel Agfa/Schoolderman
Is de ovk voor bepaalde tijd overgegaan naar ovk voor onbepaalde tijd?
-Wezen gaat voor letterlijke inhoud zijn in arbeidsovereenkomst
-Gelijke behandeling, gelijk werk moet gelijk betalen
Mocht bovenstaande de aard geven van een andere situatie moet de werkgever onder goedwerkgeverschap de ovk anders behandelen.
-werkgever kan hier gemotiveerd van afwijken
Rechtsregel Imam
HR bepaald dat er een geen spraken in van materieele gezagsverhouding. Aangezien er geen inhoudelijke instructies worden gegeven en dus geen rechtsstreekse invloed was op het uitoefenen van het werk. Dit ondanks dat er een formeel arbeidsovk is. Er word hier gekeken naar de inhoud. Aangezien beide vormen van gezag nodig zijn is hier geen spraken van een arbeidsovk
Rechtsregel Groen/Schroevers
Voor bepalen van 7:610 moet niet alleen naar partij intentie worden gekeken maar ook naar de daadwerkelijke inhoud en de uitvoering daarvan. En de maatschappelijk posities van beide partijen.
Rechtsregel Plaatsingsovereenkomst
Bij kwalificering staat wil van partijen niet centraal. Moet worden gekeken naar welke rechten en plichten zijn overeengekomen. Haviltex arrest speelt mee. Niet alleen wat beide partijen zijn overeengekomen maar ook wat de partijen over een weer redelijkerwijs van elkaar mogen verwachten
Rechtsregel Chelbi/Klene
In hoeverre is een vordering tot terwerkstelling toewijsbaar van subsidaire passend arbeide toepasbaar bij ontslag op staande voet?
De arbeidsplek van een geschorste/ontslagen werknemer moet redelijke tijd open blijven om die werknemer de kans te geven om weer terug te keren in dienstverband. De toewijsbaarheid hangt af van de onstandigheden van het geval.
Rechtsregel Lely/Taxi hofman
Wanneer moet een werknemer een wijziging van zijn taakomschrijving accepteren.
HR legt dit uit aan de hand van 7:611 goed werknemerschap. Hij moet akkoord gaan met redelijke voorstellen aan de hand van gewijzigde omstandigheden. Dit moet hij positief doen tenzij het in strijd zou zijn met wat redelijk van de werknemer geacht mag worden.
De werkgever moet wel een redelijk voorstel doen rekeninghouden met de omstandigheden. Echter moet hij bijdragen aan bijvoorbeeld reintegratie van de werknemer.
Voor deze dubbele toets gebruik 7:611 maken van Mamoet
Rechtsregel Van der Gulik/Visser en Partners
HR besluit dat het niet mogelijk is om een werknemer loon te ontnemen tijdens uitsluiting of schorsing ook al is het de schuld van de werknemer. De kosten komen dan voor de werkgever.
Onder 7:628 moet werkgever doorbetalen van de werkgever als het niet werken redelijkerwijs door de werkgever komt. Ook al is het fout van werknemer. Schorsing en ontzegging van toegang betekend dus ook doorbetalen. Tenzij lid 5 t/m lid 7 7:628 van toepassing zijn.
Rechtsregel Stoof/Mammoet
Beperking van Taxi Hofman.
Onder omstandigheden kan het zijn dat er naar redelijkheid van de werknemer kan worden verwacht dat die akkoord gaat met de wijziging. Vereisde
- Gewijzigde (bedrijfseconomische) omstandigheden
-betreft een redelijke voorstel
-Redelijkerwijs aanvaarding vergen
Beide belangen moeten worden getoetst
GELDEND bij toetsing van 7:611
Rechtsregel Mak/SGBO
Moeten komen werken, wanneer wel arbeidsgeschikt verklaard. Weigering levert terecht ontslag op.
Toepassing van 7:629 en 7:628
Rechtsregel Hajziani/Van Woerden
Werkgever moet met redelijke zorgvuldigheid er achter komen of de werknemer door heeft wat er gebeurd. Werknemer moet wil duidelijk en ondubbelzinnig uiten.
Rechtsregel Van Zijl/Koppen
Kunnen ontbindende bedingen in een arbeidsovereenkomst worden opgenomen?
HR stelt dat dat maar zeer zelden kan. Dit omdat het arbeidsrecht als een gesloten systeem moet worden beschouwd. De casus word een beding dat ontbinding bij opheffing van het bedrijf als nietig beschouwd.
Teven moet bij faisiliment nog wel worden voldaan aan de arbeidsvoorzieningen
Rechtsregel Hema Arrest
Bij ontslag op staande voet moet er een dringende en directe reden zijn voor het ontslag. Persoonelijke gevolgen van het ontslag dienen te worden meegenomen in overweging of ontslag terecht is. Onderling verband tussen actie en gevolg mee wegen.
Als het ongeldig word verklaard is het direct vernietigbaar ongegrond en ontijdig
Rechtsregel Hairstyle
Bij bepalen van billijke vergoeding voor onterecht ontslag moet worden meegenomen het gemiste loon naar arbeidscontract van de werknemer.