Ambtsinstructie Flashcards
Artikel 2
De ambtenaar legitimeert zich met het legitimatiebewijs dat hem is verstrekt:
- Bij optreden in burgerkleding, ongevraagd, tenzij omstandigheden dit onmogelijk maken.
- In uniform op verzoek
Artikel 3
De ambtenaar die bijstand verleent ingevolge van bepalingen van artikel 56 politiewet, staat onder bevel van het gezag ter plaatse of een door deze aangegeven ambtenaar
Artikel 4
Het gebruik van een geweldsmiddel is uitsluitend toegestaan aan een ambtenaar:
- Aan wie dat geweldsmiddel rechtens is toegekend, voor zover hij optreedt ter uitvoering van de taak met het oog waarop het geweldmiddel hem is toegekend.
- Die in gebruik van dat geweldmiddel is geoefend.
Artikel 1
(voor welke ambtenaar geldt de ambtsinstructie)
1. Ambtenaar van de politie die zijn aangesteld voor de uitvoering van de politietaak. Vrijwillige ambtenaren die zijn aangesteld voor de uitvoering van de politietaak.
Ambtenaren van de rijksrecherche die zijn aangesteld voor de uitvoering van de politietaak.
Aspiranten voor de duur dat hij de praktijkstage volgt.
Koninklijke marechaussee in de uitvoering van de politietaak.
Militairen van de krijgsmacht, dit in overeenstemming met de minister van defensie.
2. De mensen die op een cellencomplex werken.
4. a. Bevoegd gezag is de burgemeester of de OVJ (OM). Burgemeester is rechtsorde en OVJ is strafrecht.
b. Geweld: elke dwangmatige kracht van meer dan geringe betekenis uitgeoefend op personen of zaken.
c. Aanwenden van geweld: Geweld gebruiken, het dreigen met een vuurwapen waaronder het ter hand nemen van het vuurwapen. De ambtenaar die geweld gebruikt heeft, moet dit melden.
d. Geweldmiddel: De uitrusting en bewapening van de politieambtenaar en de door onze minister van defensie tot beschikking gestelde uitrusting waarmee geweld kan worden uitgeoefend.
Artikel 7
- Het gebruik van een vuurwapen, niet zijnde een vuurwapen waarmee automatisch vuur of lange afstandsprecisievuur kan worden afgegeven, is slechts geoorloofd:
a. om een persoon aan te houden ten aanzien van wie redelijkerwijs mag worden aangenomen dat hij een voor onmiddellijk gebruik gereed zijnd vuurwapen bij zich heeft en dit tegen personen zal gebruiken.
b. om een persoon aan te houden die zich aan zijn aanhouding, voorgeleiding of andere rechtmatige vrijheidsbeneming tracht te onttrekken of heeft onttrokken, en die wordt verdacht van of is veroordeeld wegens het plegen van een misdrijf. - Waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van vier jaar of meer is gesteld , en
- dat een ernstige aantasting vormt van de lichamelijke integriteit of de persoonlijke levenssfeer, of
- dat door zijn gevolg bedreigend voor de samenleving is of kan zijn.
c. tot het beteugelen van oproerige bewegingen of andere ernstige wanordelijkheden, indien er sprake is van een opdracht van het bevoegd gezag en een optreden in gesloten verband onder leiding van een meerdere.
d. Tot het beteugelen van militaire oproerige bewegingen, andere ernstige militaire wanordelijkheden of muiterij indien de militair van de Kmar in opdracht van de minister van Defensie dan wel de officier van justitie te Arnhem belast met militaire zaken in gesloten verband onder leiding van een meerdere optreedt. - Het gebruik van het vuurwapen in de gevallen, bedoeld in het eerste lid, onder a en b is slecht geoorloofd tegen personen en vervoermiddelen waarin of waarop personen zich bevinden.
- In de gevallen, bedoeld in het eerste lid onder a en b, wordt van het vuurwapen geen gebruik gemaakt, indien de identiteit van de aan te houden persoon bekend is en redelijkerwijs mag worden aangenomen dat het uitstel van de aanhouding geen onaanvaardbaar te achten gevaar voor de rechtsorde met zich brengt.
- Onder het plegen van een misdrijf, bedoeld in het eerste lid onder a en b, worden mede begrepen de poging en de deelnemingsvormen, bedoeld in de artikelen 47 en 48 van het WvSR.
Samenvatting Artikel 7
Gebruik maken van het vuurwapen is:
A.
– Persoon aan te houden
– redelijkwijs onmiddellijk gebruik zijnd vuurwapen bij zich heeft
– Zal gebruiken tegen personen
B.
– Persoon aan te houden
– Aanhouding, voorgeleiding of andere rechtmatige vrijheidsbeneming
– Tracht te onttrekken of heeft onttrokken,
– Verdacht of veroordeeld
– Misdrijf: 4 jaar of meer, ernstige aantasting lichamelijke integriteit, persoonlijk levenssfeer,
– Gevolg dreiging voor de samenleving
C.
– Beteugelen oproerige bewegingen
– Ernstige wanordelijkheden
– Sprake van opdracht van bevoegd gezag
– Optreden gesloten verband onder leiding van meerdere
- eerste lid A en B
– Tegen personen
– Vervoersmiddelen waarin of waarop personen bevinden - eerste lid A en B GEEN gebruik
– Identiteit aan te houden persoon bekend
– Redelijkwijs
– Uitstel geen onaanvaardbaar gevaar voor rechtsorde brengt
Artikel 10
De ambtenaar mag slechts een vuurwapen, niet zijnde een vuurwapen waarmee automatisch vuur of lange afstandsprecisievuur kan worden afgegeven, ter hand nemen:
a. in gevallen waarin het gebruik van een vuurwapen is toegestaan, of
b. in verband met zijn veiligheid of die van anderen, indien redelijkerwijs mag worden aangenomen dat een situatie ontstaat, waarin hij bevoegd is een vuurwapen te gebruiken
2. Indien een situatie als bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, zich niet of niet meer voordoet, bergt de ambtenaar terstond zijn vuurwapen op.
samenvatting artikel 10
Slechts een vuurwapen ter hand nemen als:
A.
– Gebruik toegestaan of;
B.
– Zijn of die van andere hun veiligheid
– Redelijkwijs aangenomen bevoegd is te gebruiken
2.
– Indien het voornoemde zich niet meer voordoet
– Wapen bergen terstond
artikel 10a
De ambtenaar waarschuwt onmiddellijk voordat hij gericht met een vuurwapen zal schieten, met luide stem of op andere niet mis te verstane wijze dat geschoten zal worden, indien niet onverwijld het gegeven bevel wordt opgevolgd. Deze waarschuwing, die zo nodig vervangen kan worden door een waarschuwingsschot, blijft slechts achterwege, wanneer de omstandigheden de waarschuwing niet toelaten.
Een waarschuwingsschot moet op zodanige wijze worden gegeven, dat gevaar voor personen of zaken zo veel mogelijk wordt vermeden
Artikel 12a
Het gebruik van pepperspray is slechts geoorloofd:
a. om een persoon aan te houden ten aanzien van wie redelijkerwijs mag worden aangenomen dat hij een voor onmiddellijk gebruik gereed zijnd wapen bij zich heeft en dit tegen een persoon zal gebruiken.
b. om een persoon aan te houden die zich aan aanhouding, voorgeleiding of andere rechtmatige vrijheidsbeneming tracht te onttrekken of heeft onttrokken.
c. ter verdediging tegen of voor het onder controle brengen van agressieve dieren.
2. Pepperspray wordt niet gebruikt tegen:
a. personen die zichtbaar jonger zijn dan 12 of zichtbaar ouder dan 65
b. vrouwen die zichtbaar zwanger zijn.
c. personen voor wie dit gebruik als gevolg van een voor de ambtenaar zichtbare ademhalings- of andere ernstige gezondheidsstoornis onevenredig schadelijk kan zijn
d. groepen personen
artikel 12b
De ambtenaar waarschuwt onmiddellijk voordat hij gericht pepperspray tegen een persoon zal gebruiken, met luide stem of op andere niet mis te verstane wijze dat pepperspray gebruikt zal worden, indien niet onverwijld het gegeven bevel wordt opgevolgd. Deze waarschuwing blijft achterwege indien de omstandigheden de waarschuwing redelijkerwijs niet toelaten.
Artikel 12c
Pepperspray wordt tegen een persoon ten hoogste tweemaal gebruikt, voor de duur van 1 seconden van minimaal 1 meter afstand.
Artikel 17
Je meldt geweld onverwijld schriftelijk de aard waaronder het gebruikte geweldsmiddel en de gevolgen hiervan. Mondeling de feiten en omstandigheden waaronder de redenen die tot het aanwenden van geweld hebben geleid.
De meerdere legt dit terstond vast bij een ministeriële regeling vastgestelde wijze
artikel 22
Een politieambtenaar kan een persoon die is aangehouden, veroordeeld of psychische toestand verkeert ten behoeve van het vervoeren (wanneer die persoon een gevaar is voor zijn veiligheid, voor de ambtenaar of voor derden) handboeien aanleggen.
artikel 23
Je meld gebruik handboeien schriftelijk onverwijld (zsm) aan je meerdere (HOVJ) onder vermelding van de redenen waarom je deze hebt gebruikt.