Alpha Bank Flashcards
- Care este istoria bancii noastre?
ALPHA BANK GROUP impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au infiintat in 1993 Banca Bucuresti SA, ca banca comerciala. Banca si-a inceput activitatea in anul 1994.
La inceputul anului 2000, Banca Bucuresti a fost redenumita ALPHA BANK ROMANIA.
ALPHA BANK ROMANIA este o banca universala, ce ofera o gama larga de servicii si produse atat pentru segmentul de piata dedicat persoanelor fizice, cat si pentru sectorul corporate.
Active: 17.819.140.000 RON ( 4 BEUR)
Profit: 79.033.000 RON ( 1.6 MEUR)
- Spune-mi cateva lucruri despre tine.
Ma numesc Dragos Iorga si am 26 de ani. Am o diploma de licenta de la Facultatea din Utrecht in “Economie si Business”. Am o diploma de master de la Facultatea din Amsterdam in Actuariat si Matematica Financiara. Dupa terminarea facultatii am lucrat ca si consultant bancar pentru Avantage Reply in Amsterdam pentru 2 ani.
- Spune-mi despre experienta ta la ING
A fost un intership de vara de 3 luni de zile. Internship-ul a fost in cadrul centrului de software development al intregului grup ING. Banca si-a centralizat back-office-ul de software development in Bucuresti. Cand am inceput eu, centrul nu era foarte vechi. Avea cam un an de existenta. Echipele tocmai ce fusesera restructurate, erau multi noi veniti, voiau sa angajeze intre 300 si 500 de oameni in urmatorii 3 ani. Era un mediu foarte schimbator. Motivul pentru care aveau nevoie de un intern a fost ca departamentul de accounting al bancii nu-si dadea prea mult interestul atunci cand construiau rapoartele financiare ale hub-ului si faceau foarte multe greseli, si aveau nevoie de un intern care sa refaca toate rapoartele si sa descopere ce greseli s-au facut pentru a fi corectate. Asa ca mi-au dat registrul general cu toate platile si incasarile si am inceput sa re-construiesc toate rapoartele pe centre de cost.
Am invatat cum sa fiu responsabil, pentru ca CEO-ul folosea datele pe care le furnizam in discutiile sale cu sefii lui din Olanda atunci cand discutau un potential buget. Deci era extrem de necesar ca datele sa fie corecte. Verificam si rasverificam fiecare numar.
Am invatat ca e bine sa fii pro-activ si sa iei problema in mana. Evident ca aveam intrebari si nedumeriri, iar singura persoana cu care puteam sa vorbesc era CEO-ul. Restul erau programatori. Nu puteam sa il deranjez pe CEO cu orice problemuta pe care eu o gaseam. Asa ca am intrat singur in contact cu departamentul de accounting si am lamurit cu ei ce nedumeriri aveam. Personalul a fost extrem de prietenos si politicos. Mi-au raspuns la toate intrebarile cu rabdare. Am si facut raportul lunar cu unii dintre contabilii seniori.
Internship-ul de la ING a fost o experienta foarte placuta.
- Spune-mi despre experienta ta la NN
Internship-ul a fost de 6 luni in echipa de Reporting and Performance Measurement. Noi construiam rapoarte in care erau detaliati diferiti metrici ale fondurilor de investitii ale NN-ului cum ar fi: randamentul, performanta in comparatie cu benchmark-ul, compozitia de actiuni a fondului, actiunea cu cel mai bun randament etc.
Aici din nou am invatat cum sa fiu responsabil. Aceste rapoarte se duceau catre investitori care aveau milioane de euro alocati in fondurile NN-ului. Vorbim despre niste sume imense. Evident ca la banii aia te astepti sa ai numere corecte.
Am lucrat mult in Excel. Am reusit sa simplific cateva rapoarte. Am primit clientii mei de care sa ma ocup.
A fost o perioada destul de stresanta pentru ca mi-am scris lucrarea de licenta in timp ce ma duceam la internship in fiecare zi full-time. Trebuia sa iau in fiecare dimineata trenul din Utrecht catre Haga. Seara la fel. Ma intorceam acasa. Mancam ceva repede si dupa pana la 12 noaptea lucram la licenta. Internship-ul s-a suprapus si cu prima perioada din anul de master. A fost o perioada grea dar pe care am deposit-o pana la urma. Dupa ce am terminat internship-ul si am ramas doar cu master-ul nu stiam ce sa fac cu atata timp liber. Ma rog dupa master-ul a devenit din ce in ce mai greu si am avut mult de invatat .
- Spune-mi despre experienta ta la Avantage Reply
Avantage Reply nu e o firma de consultanta foarte cunoscuta. Era de marime medie cu vreo 300 de angajati. Puneau foarte mult accent pe tehnologie si asta m-a atras la ei. Pentru ca eu asta imi imaginam ca va fi pasul urmator pentru sistemul bancar. Sa investeasca in tehnologie, sa fie mai eficiente, mai flexibile, mai precise atunci cand iau diferite decizii etc. Din acest motiv m-am si angajat la ei.
Am avut 5 proiecte in total, care au durat intre o luna si 9 luni. Majoritatea porneau de la cerintele legislative. Fie ca era vorba de interpretarea unui text, construirea unor controale care sa asigure acuratetea datelor si conformitate cu cerintele legislative, simplificare de proces, sa ajuti echipa in productie sa fii o mana in plus de lucru sau chiar sa dezvolti un model de date pentru o baza de date folosita pentru raportari. Am avut proiecte destul de diversificate.
Munca de consultant e destul de solicitanta. Trebuie sa fii mereu pus la punct cu cele mai noi aparitii in materie de legislatie. Si trebuie sa ai cunostinte aprofundate, pentru ca de obicei cand te duci la un client lucrezi cu oameni care sunt specializati intr-un anumit domeniu si trebuie sa poti sa lucrezi cu ei, pentru ca lumea o sa vrea raspunsuri de la tine. Deci trebuie sa inveti mult intr-un timp foarte scurt.
Dar era o munca in care nu puteai sa te plictisesti, pentru ca incheiai un proiect si dupa urma unul nou.
Era si destul de presant, pentru ca mereu se punea problema prelungirii contractului tau. Si asta insemna ca trebuia sa iti faci treaba foarte bine, si clientul sa te placa.
Trebuia sa fii atent si cum gestionai relatia cu clientul. Nu puteai sa te duci acolo si sa faci pe desteptul ca tu le stii pe toate, trebuia sa ajuti clientul sa descopere singur ce avea nevoie.
- De ce vrei să lucrezi pentru noi?
As vrea sa lucrez pentru Alpha Bank, pentru ca este o banca cu renume, infiintata in 1879. Este a doua cea mai mare banca in Grecia dupa valoarea totala a activelor. Este o banca de succes fiind prezenta pe piata romaneasca de aproape 30 de ani, fiind astfel printre cele mai vechi banci ale Romaniei.
- De ce vrei acest job?
Ma pasioneaza risk management-ul, cred ca este un domeniu vast, in care mereu ai lucruri noi de invatat. Te specializezi intr-o categorie de risk, dar mai sunt si alte risk-uri care se disting complet de cele pe care le stiai, si este fiecare cu metodologiile si elementele lui specifice. Deci nu ai cum sa te plictisesti.
Imi place sa lucrez in limbaje de programare. Am si o oarecare inclinatie catre acest lucru.
- De ce ar trebui să te angajăm pe tine și nu un alt candidat?
Plus valoarea mea este ca am cunostinte de business in domeniul financiar, imbinate cu skill-uri tehnice (cunostinte de matematica financiar, statistica, modele econometrice, plus diverse limbaje de programare)
- Care sunt punctele tale forte?
Sunt foarte analitic, sunt atent la detalii, sunt foarte dedicat meseriei, sunt responsabil, si sunt saritor sa imi ajut colegii
- Care sunt slabiciunile tale?
Sunt perfectionist si petrec mai mult timp pe o activitate decat unele persoane are avea rabdare.
- Care este cea mai mare realizare profesională a ta?
Cea mai mare realizare profesionala a fost cand am reusit sa construiesc un logical data model functional pentru o baza de date care urma sa satisfaca productia a 200 de rapoarte. Ce-i drept a durat 6 luni pana sa-l termin, dar am avut ocazia sa fiu creativ si sa inovez.
- De ce îți părăsești locul de muncă curent?
Nu l-am parasit din propria initiativa. Biroul a fost inchis, pentru ca nu era suficient de rentabil. Aveam prea multi colegi care stateau pe bara fara sa aiba vreun client, inclusiv partenerul firmei, nici el nu avea proiect, si nici nu reusea sa gaseasca clienti noi. Am avut colegi care au stat si un an fara sa aiba vreun client. Eu din fericire nu am fost in situatia asta. Aproape pe toata durata contractului meu lucrat pentru cineva. Avantajul meu a fost ca aveam un CV atractiv.
- De ce ai plecat in Olanda?
A fost la indemnul familiei. Ei au insistat sa ies un pic din zona mea de confort si sa plec la studii in strainatate. Am ales Olanda la sfatul matusii mele. Ea calatoreste foarte mult in jobul ei si mi-a spus ca Olanda e tara ei preferata. Plus ca raportul calitate/pret este foarte bun, in comparatie cu Anglia sau Tarile Nordice.
- De ce te-ai intors in Romania?
Pentru ca nu mai aveam nimic care sa ma mai lege de Olanda. Majoritatea prietenilor mei din facultate si de la master, dupa ce si-au incheiat studiile s-au intors acasa. M-am si despartit de prietena mea. Si nu mai ramasesem decat cu serviciul. Iar toti prietenii mei plus familia sunt in Romania asa ca m-am decis sa ma intorc.
- Cum te-ar descrie șefii și colegii tăi?
Ar spune ca ma respecta foarte mult, ca sunt muncitor, responsabil, dedicat si prietenos.