Aktionspotential Flashcards

1
Q

Vad är aktionspotential och vad är dess funktion i kroppen?

A

Aktionspotentialen
Det är en elektrisk potential som på nervsystem använder för att kommunicera. Nervsystemet är ett kommunikativt system, det är det som ser till att hålla igång mycket av våra organsystem. Dvs. de organsystem som är uppbyggda utav vävnader som är uppbyggda utav celler. När man t.ex. ska prata, röra på munnen så är det nervsystemet som ser till att det funkar. Och det sättet som nervsystemet kan kommunicera med det är det som kallas för aktionspotentialen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sätts aktionspotentialer bara i nervceller eller även i andra ställen i kroppen? beskriv vart i så fall och vad bidrar detta med.

A

Nej, den kan sättas upp inte bara i nervceller utan också i muskler.
En nervcell sen om jag ska utföra någon rörelse måste nervcellerna förstås ha kontakt med en muskelcell och då är det så att en aktionspotential sätts upp inte bara i en nervcell utan också i muskelceller. Så att t.ex. i en skelettmuskel som ska utföra en muskelrörelse och då kommer muskeln att kortas men för att det ska vara möjligt så måste aktionspotentialen spridas från en nervcell till en muskelcell, och då möjliggörs kontraktionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur sprids aktionspotentialen från en nervcell till en muskelcell?

A

Vi har först cellkroppen, somat, på nervcellen och sen har vi axon hillock och första segmentet, initial segmentet, och sen har vi neuronets långa axon och det är där som själva aktionspotentialen fortleds i nervcellen, tills att det når synapsen som har kontakt med en muskelcell.

Så jonflödet, aktionspotentialen förflyttar sig från axonala hillocken, längst axonet och till synapsen. Nu har vi en aktionspotential i axonala hillocken alltså, och vår första aktionspotential ligger nu i det s.k. initialt segment.

Den här delen där somat övergår till axonet det brukar man kalla för axon hillock, och det är i det här området som aktionspotentialen bildas, där startas den. Sen kommer aktionspotentialen att kunna fortledas genom axonet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är axonal hillock

A

Den här delen där somat övergår till axonet det brukar man kalla för axon hillock

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

i vilka två delar delar man in nervsystemet och varför är det Londons tunnelbanesystem på bilden?

A

Tunnelbanesystemet i London är ett exempel på hur vårt nervsystem fungerar. Om vi kollar på vårt nervsystem där aktionspotentialerna används för kommunikation. Så delar man in nervsystemet i det centrala och det perifera nervsystemet. Det centrala nervsystemet, CNS, utgörs utav ryggraden och hjärnan och det som inte är det centrala nervsystemet det säger man att det tillhör det perifera nervsystemet, och det perifera nervsystemet det är nerverna som går ut till kroppen bland annat till skelettmusklerna eller till hjärtmusklerna och även till körtlar.

Så det vi har av nervceller i armar och ben, i våra extremiteter, det är en del av det perifera nervsystemet. Men det centrala nervsystemet det är hjärna och ryggmärg och där handlar det om att nervcellerna ska bilda ett nätverk ungefär som tunnelbanesystemet i London.

Det vill säga om jag startar en aktionspotential eller en elektrisk potential så kommer den att byta, det kommer att vara stationer och omkopplingar, via synapser, som gör så att aktionspotentialen byter bana så att målet för den här nervsignalen byts, det byter mål. Så det är jätteviktigt att man kan sprida informationen via det centrala nervsystemet, och det som London tunnelbanesystemet ska symbolisera. Varje station i den tunnelbanan, detta nätverk, nätsystem, ska kunna vara omkopplings stationer att det går från en nervcell till någon annan och det är precis hur det går till i det centrala nervsystemet, hur nerverna transporteras från en plats till en annan, byter stationer på vägen, tills att den nervsignalen når sitt mål. Så jättemycket nätverk. Och alla ”tågen” föreställer då aktionspotentialer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är skillnaden mellan en nervcell och en nervvävnad?

A

En nervcell brukar man också kalla för ett neuron, det är samma sak. Men en nervvävnad är inte bara uppbyggd utav nervceller utan det finns också andra typer utav celler som den är uppbyggd av, som alltså finns i nervsystemet som inte har den här kommunikativa funktionen, och de har som samlingsnamn gliaceller eller neuroglia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur ser den “vanliga” enskilda nervcellen ut?

A

nervceller kan se olika ut men deras struktur och uppbyggnad är likadan. En nervcell är uppbyggd förstås av ett soma, nervcellskroppen kallas för ett soma, och den har förstås en cellkärna och där i finns det de vanliga organellerna, de vanliga organellerna som cellen har som mitokondrier, endoplasmatisk retickel och ribosomer. Men det som kännetecknar en nervcell och ger den dess specifika egenskaper det är dels att det har ett långt utskott som kan vara upp till en meter långt och det kallar man för axon. Axonet grenar sig sen och bildar det som kallas för N terminal och i den allra yttersta delen av N terminalen så finns en kontaktyta på nervcellen och den här delen är s.k. synapsen. Så själva nervcellen har det långa utskottet, axonet, den har en N terminal, den här förgreningen i slutet av axonet, och sen på N terminalen har den kontaktytor och det är det som är en del av synapsen.

Men från somat, från nervcellskroppen så är inte bara det långa utskottet som finns, utan den har även korta utskott som kallas för dendriter som är lite tunnare och kortare utskott. Allt detta, det är omgivet av ett cellmembran som är uppbyggt av bi lager av lipider. Så dendriter har ett cellmembran som fortsätter kring somat och förstås kring axonet, N-terminalen och synapsen. Så hela nervcellen är omgiven av cellmembran. Och såklart också av en intracellulär vätska som omges av en extracellär vätska.

Den här delen där somat övergår till axonet det brukar man kalla för axon hillock, och det är i det här området som aktionspotentialen bildas, där startas den. Sen kommer aktionspotentialen att kunna fortledas genom axonet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är det som skiljer den “vanliga nervcellen från de andra, vilka delar av uppbyggnaden är lika och vilka är inte?

A

Det finns andra typer av nervceller, som skiljer sig i utseende från den som vi är vana vid med en soma och en lång axon. De har samma uppbyggnad vad det gäller somat och dendriter och utskott och axon. Men det finns nervceller som också har cellkroppen längs med axonet och att det finns nervceller vars soma eller nervcellskropp avbryter axonet, så de kan se olika ut men de har den funktionen att de kan alla fortleda aktionspotentialer genom axonet och det är gemensamt oavsätt utseende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

förklara:
axon
dendriter

A

om man nu ska förenkla axon så brukar man kalla det för en sändare. Och dendriterna är mottagare. Och det är väldigt ofta att det ser ut att det är en annan nervcell som har kontakt med en annan nervcell. Och mycket av den här synaptiska kontakten sker via dendriterna. Därför brukar man kalla dendriter för mottagare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Så nervcellen kan ha olika utseende beroende på vad de har för funktion Sant eller falskt

A

Sant

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är funktionen för ett multipolärt neuron

A

det här är typexemplen utav ryggmärgs celler, alltså celler som ligger i ryggmärgen och då ligger cellkroppen i ryggmärgen och axonet sen skickar ut signaler till muskler, det är den här typen utav nervcell. Så om du ska vifta på stortån, då är det cellkroppar som aktiveras som ligger på ryggmärgnivån ganska långt ner och då har aktionspotentialer startat där från somat längs axon hillocken, sen överförs signalen längs med axonet för att sedan nå målet, för axonet utgör sedan själva nerven sen ner till muskeln som gör att du rör på stor tån. Då ska en axon vara ungefär en meter lång, det är dessa varianter alltså, multipolära neuroner som har sitt soma i ryggmärgen och sträcker på sin axon till extremiteter som fötter och tån. De neuroner som vi har upp längs övre delen av kroppen är oftast korta neuroner, nervceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad händer om vi har en spik i skon

A

Men vi har också att information måste in till centrala nervsystemet om vi t.ex. har en spik i skon så vet vi att vi känner det. Och den här typen utav nervceller de har receptorer kopplade till dendriterna som känner av att nu är det något tryck i skon och då skickas aktionspotentialen i den här typen av nervceller in till centrala nervsystemet. Den här typen av nervceller är en typ av nervceller som finns i näthinnan i ögat. Då har vi en bild utav att alla nervceller inte ser likadana ut men att de har en liknande uppbyggnad, de har ett soma de har dendriter och de har låga utskott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är det som är bra med dendriter?

A

nervcellen den har dels kontakter på somat men även på dendriterna. Det är fiffigt med de här dendriterna för det gör att angreppsytan blir mycket större för flera nervceller, det ger möjlighet för ganska många nervceller att ta kontakt med den första nervcellens dendriter. Och så har vi som vanligt den långa axonet och sen synapsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

hur är en perifer nerv uppbyggd?

A

Alla våra nerver som går ut perifert i kroppen de är hårstråfina, så är det ju inte. För de här axonen som är supertunna de ligger buntade, de ligger i buntar och bildar en perifer nerv, t.ex. den som går ner till stor tån. Och tittar vi på vår lång eller pekfinger så är de axon som delvis styr muskler i foten t.ex. det är ischiasnerven och den har en diameter som motsvarar en pek eller ett långfinger, så de utgörs alltså utav mängder av axoner som samverkar och har då aktionspotentialer som de kan kommunicera med.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är en schwanncell?

A

Axonet ligger inte naket utan bekläs utav någonting, det är någonting som skyddar axonet, det är något som kallas för schwanncell, en slags gliacell, som innehåller ett ämne som heter myelin. Den här myeliniseringen utav axonet gör att det isolerar axonet och också ser till att skydda den. Och det är en typ utav en gliacell, nervsystemet var uppbyggt utav nervceller och vi gav olika exempel på det och gliaceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka olika typer av gliaceller finns det?

A

De olika typer utav gliaceller är Astrocyter • Oligodendrocyter • Mikroglia • Ependymceller • Schwannceller. Astrocyterna bildar bland annat ärrvävnad i nervsystemet, det är en av dess uppgifter. Ependymceller de är med och bildar vätska som skyddar hjärna och ryggmärg, men mikroglia har en fagocyterande förmåga och en renhållare i nervsystemet. Men vi har även två andra celler som hon vill att vi ska känna igen; känner igen namnen på: det ena är schwannceller och det andra är Oligodendrocyter. Det är nämligen så att de skyddar och isolerar axonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad är skillnaden mellan schwannceller och Oligodendrocyter

A

Schwanncellerna i det perifera nervsystemet, alltså det som går ut till extremiteter och till bröstkorg, buk, medan Oligodendrocyter ser till att myelinisera i det centrala nervsystemet, dvs. hjärna och ryggmärg. Funktionen av de är det samma det är bara att de är två olika typer av celler. De är uppbyggda av en cellkropp de också, en cellkärna och så har vi själva cellen schwanncellen som har sitt cellmembran. Men det fiffiga är här finns fett i och det man kallar för myelin, det är ett fett som ligger där, och det gör att när axonet som löper in i det här hålet finns runt omkring så isolerar det ju cellmembranet och särskiljer axonet från extracellulär vätska. Skillnaden med Oligodendrocyter är att Oligodendrocyter kan myelinisera flera axon. Oligodendrocyten kan myelinisera två st. axoner samtidigt. När Oligodendrocyter myeliniserar axon så blir det också noder som i schwanncellerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

vad är skillnaden mellan (myeliniserad/omyeliniserad) axon?

A

Schwannceller är myeliniserade, där har vi cellkroppen och sen kan vi se att schwanncellen tvinnar sig runt axonet. De snurrar sig runt axonet och det innebär att i det avsnittet så är intracellulär vätskan isolerad ifrån extracellulär vätskan men inte i noderna, så där är det fritt mellan intracellulär och extracellulär del. Så att axon kan vara myeliniserade med de kan också vara omyeliniserade, det är inte så att de saknar den här schwanncellen för den kan fortfarande finnas där som ett skydd, men de isolerar inte. Skillnaden är att den omyeliniserade så ligger schwanncellen kring ett gäng axon men det finns ingen isolering, det finns fortfarande en möjlighet att ta kontakt med extracellulär vätska, mellan extracellulär och intracellulär vätska.

De här korta noderna mellan varje schwanncell kallar man för Ranviers nod. Så det här är cellens uppbyggnad i stora drag tänk på att de här schwanncellerna och Oligodendrocyterna de isolerar om det är myeliniserat axonet men det är ingen isolering när det gäller de omyeliniserade nervcellerna men däremot kan de fortfarande verka som skydd. Och på motsvarande sätt så ser det ut i det centrala nervsystemet, men då är det de här Oligodendrocyterna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Förutsättningen för att en aktionspotential ska kunna sättas upp och bildas i en nervcell det är att alla celler har en membranpotential. Vilka joner är det som är viktiga som bygger upp membranpotential?

A

Kalium och natrium är de som har störst roll. Det är grunden för aktionspotential. Alla celler har en membranpotential alltså det finns en spänningsskillnad mellan cellens in och utsida och den kan variera beroende på celltyp. Så samma typ av celler har samma membranpotential men den kan variera om vi tittar i celler mellan -15 till -100 mV.

20
Q

vad kallar man membranpotentialen i en nervcell, hur stor är den?

A

i en nervcell så brukar man säga att vilomembranpotentialen eller membranpotentialen är -70 mV. Men membranpotentialen kallar man i en nervcell för en vilomembranpotential och det beror på att man kan förändra den, så det är membranpotentialen man förändrar och skapar aktionspotentialen.

21
Q

Vilka tre olika typer av proteinstrukturer är viktiga vid just aktionspotential?

A

det är tre olika typer av proteinstrukturer, de så kallade väckande natriumkanaler och kaliumkanaler, jonkanaler, som är ständigt öppna kanaler där joner kan passera och de är selektiva. De är alltså selektiva mot joner och selektiva så att de släpper enbart igenom en jon. Så en selektiv kaliumkanal ser till att släppa ut kalium ut ur cellem och en annan är selektiv för natrium, den tar in natrium in i cellen. Och sen har vi natrium/kalium ATP:aser, natrium/kalium pumpen som återställer balansen om det skulle hända att det blir en obalans mellan de koncentrationerna i cellen.

Så i cellmembranet just när det gäller aktionspotential är det är bara natrium/kaliumpumpen och de selektiva jonkanalerna för natrium och kalium som är viktiga. Och just natrium och kalium det är för att de är så viktiga för att bygga upp den här membranpotentialen i cellen.

22
Q

Hur ser jonkoncentrationen utav de här jonkanalerna intra kontra extracellulärt?

A

koncentrationen utav kalium intracellulärt är högre jämfört med extracellulärt och motsattsförhållandena är på natrium det är högre koncentration av natrium extracellulärt jämfört med intracellulärt, det finns betydligt mer natrium på cellens utsida jämfört med cellens insida.

23
Q

De här två är positiva joner men man säger att insidan utav cellmembranet är negativt jämfört med utsidan men varför är det så?

Vad är det då som gör att cellmembranets insida är något mer negativt jämfört med utsidan? Och gör så att i nervcellen så blir membranpotentialen -70 mV.

A

Det som bidrar till negativiteten det är att det finns proteiner intracellulärt, inte minst enzymer, och de är negativt laddade. De bidrar till en viss del till negativiteten men det är själva jonflödet över cellmembranet som har en stor roll också. För att upprätthålla den här membranpotentialen så spelar de här läckande kalium och natriumkanalerna jättestor betydelse. För hela tiden så förstås läcker de kaliumjonerna ut igenom de öppna kaliumkanalerna, kalium är en positiv laddad jon och när de går ut ur cellen så blir det mer och mer negativt i cellmembranet för cellmembranet förlorar positiv laddning.

24
Q

Varför läcker kaliumjoner ut ur cellen?

A

Detta är på grund koncentrationsgradienten, det finns betydligt lägre koncentration på utsidan jämfört med insidan av kalium och man strävar alltid efter jämvikt. Dvs. det är koncentrationsgradienten som gör att kalium strömmar ut ur cellen

25
Vad händer med natriumjonerna när kaliumjonerna har strömmat ut ur cellen? Åt vilket håll går det?
De läckande jonkanalerna som är ständigt öppna, de släpper förstås in natrium gärna in i cellen, både på grund utav koncentrationsgradienten men också på grund utav cellens negativa insida, dvs. på grund elektrostatiska krafter, positivt dras till negativt.
26
Om det vore så att kalium läckte ut ur cellen och natrium in i cellen vad skulle hända med membranpotentialen? Om det bara skulle fortgå så?
Då skulle det bli jämvikt, då skulle den blir +-0
27
Hur upprätthålls den här vilomembranpotentialen i nervcellen?
en vilande nervcells potential är -70 mV det innebär att det måste ske ngt aktivt och det är faktiskt att denna natrium/kalium pumpen, natrium/kalium ATP:asen som ser till att skicka ut 3 natriumjoner i utbyte av 2 kaliumjoner och på så sätt så upprätthålls den här vilomembranpotentialen.
28
en membranpotential finns i alla celler i kroppen och just i en nervcell så är den -70 mV. Men varför finns den här negativiteten?
Det är faktiskt så att, och det är det som bidrar till att det är negativt på cellmembranets insida, därför att kaliumkanalerna är mer sugan på att släppa ut kalium än natriumkanalerna attraherar natrium så det är så att permeabiliteten för kalium är större än natrium, alltså mer kalium har tendens att läcka ut än natrium in i cellen sen upprätthålls detta förstås av natrium/kaliumpumpen, ATP:asen, men det är det som förklarar negativiteten. de läcker alltså, kaliumkanalerna, de är mer sugan på att släppa ut kalium än att ta in natrium därför som cellmembranets insida är lite mer negativ jämfört med utsidan. därför är cellmembranet är mer negativ på insidan jämfört med utsidan, det beror på kaliumets permeabilitet som är större än natriumets.
29
vilka är förutsättningarna för att det ska bildas en aktionspotential? beskriv det lite generellt.
en vilomembranpotential på -70 mV är i en vilande nervcell men den kan alltså förändras och det är det som skapar aktionspotentialen. Men för att bilda en aktionspotential så föresätter vi att det finns andra möjligheter att ha ett jonflöde över cellmembranet och det som är det absolut viktigaste funktionen det är att det finns spänningsreglerande jonkanaler, de är i sin vilofunktion stängda, vid -70 mV, men kan förändra sig om den här membranpotentialen förändras och då ser vi att något händer vid -60 mV, det här ska alltså illustrera cellmembranet och vid -70 mV så har vi att natrium/kalium ATP:asen, natrium/kalium pumpen, är stängd den är i sin vilopotential, vi har ännu en vilande nervcell, men vid spänningen -60 mV då händer något, då öppnas jonkanalen, då öppnas natrium/kalium pumpen, men sen stängs den igen vid +30 mV. Den här är förutsättningen för att bilda en aktionspotential, spänningsreglerande jonkanaler en annan viktig jonkanal utav de här läckande är också de som finns längst upp, de som kallas för kemiskt reglerade jonkanaler. Det krävs en kemisk substans som ska binda in till en receptor på cellmembranet som gör att den här strukturen på kanalen, natrium/kalium pumpen, kan ändra form så att den går från stängt läge till öppet läge. Och denna kemiska substans är jätteviktig i kontakten mellan nervcell och mottagarcell i synapsen. Dessa jonkanaler lägger grunden för det som kallas för aktionspotential. så spänningsreglerande och kemisk reglerande jonkanaler.
30
Beskriv aktionspotentialens förlopp i detalj
1. Vid -70 mV så har vi alltså en vilande nervcell, där är vilomembranpotentialen, resting potential, men om vi t.ex. har en annan nervcell som har en synaptisk kontakt med vår nervcell och det är via den här synaptiska kontakten nu så kommer kemisk reglerade jonkanaler att öppnas och det gör att positiva joner kommer att komma in i vår cell, det kommer att strömma in positiva natriumjoner säger vi och det gör, nu kommer det positiva natriumjoner in i vår vilande nervcell och då kommer vår nervcells membranpotential att förändras, den kommer inte längre vara i sin vilopotential, negativiteten kommer att minska, och det kallar man för en graderad potential, denna förändringen utav potential in i cellen, den går från -70 mv till -60 mv. alltså Det är inte förens potentialen här i den axonala hillocken, när det har strömmat in så mycket natriumjoner, positiva joner, i den här delen i den axonala hillocken så att det når upp till det som kallas för tröskelvärdet som är -60 mV det är då det kommer att utlösas en aktionspotential och det beror på att -60 mV är ett s.k. ett tröskelvärde, och varför är det det? De här spänningsreglerande jonkanalerna de öppnas ju med -60 mV och i det här fallet med aktionspotentialen då är det spänningsreglerande natriumkanaler som öppnas och åt vilket håll strömmar nu natrium? In i cellen eller ut ur cellen? De strömmar in i cellen, varför då? För att det är lägre koncentration av natrium intracellulärt jämfört med extracellulärt, och så finns det en orsak till, på grund av att cellmembranets insida är negativt och positivt dras till negativt, dvs. det beror också på den elektrostatiska kraften. Så natrium kommer nu att strömma in i cellen. 2. Spänningsreglerande natriumkanaler öppnar sig. Och de öppnar sig i den s.k. axonala hillocken i övergången mellan somat och axonet. Och vad händer då med membranpotentialen i det här segmentet? Positiva joner strömmar in, det blir mindre negativt i cellmembranets insida. Och det blir till och med positivt. Membranpotentialen kommer att nå upp till +30 mV då stängs natriumkanalerna. De tröttnas, så vid +30 mV då stänger de, men istället så har de något trögare kaliumkanalerna, spänningsreglerande kaliumkanaler öppnats. Och åt vilket håll kommer kalium att strömma? Ut ur cellen. Motsatt håll som natrium. Det var låg koncentration av kalium på cellens utsida jämfört med insidan, och man strävar hela tiden efter utjämning. 3. De tröga spänningsreglerande kaliumkanalerna öppnas och det strömmar kaliumjoner ut ur cellen. Och vad händer med membranpotentialen inne i nervcellen när positiva joner försvinner ut ur cellen, den blir negativ. Den sjunker. 4. Under en kort period blir till och med membranpotentialen lite mer negativt än vad den var i viloläget. Men natrium/kalium ATP:aset kommer att återställa det så att membranpotentialen kommer upp till vilomembranpotentialen en gång till, -70 mV.
31
man brukar säga att aktionspotentialen lyder under ”allt eller inget lagen” vad menas med det?
då menar man att en aktionspotential om den utlöses dvs om den når till tröskelvärdet, för den måste komma till -60 mV, det är först då som de spänningsreglerande kanalerna öppnas, så de måste komma upp över den nivån. Och är det så att potentialen når till -60 mV då utlöses den alltid, aktionspotentialen, och har det här utseendet på sitt förlopp. Så når man dit då blir det automatiskt en aktionspotential. Strömmar det in tillräckligt med natriumjoner mot den axonala hillocken så att spänningen når -60 mV då kommer det att utlösas en aktionspotential. Och det är det som allt eller inget lagen står för. Är det så att det går upp till -60 mV då börjar det här förloppet, aktionspotentialen, den kommer inte att kunna stoppas
32
Hur mycket varar ungefär en aktionspotential
denna varar i 2 millisekunder.
33
förklara förljande begrepp: depolarisation, repolarisation och hyperpolarisation.
Inledningen där positiva joner strömmar in i cellen, natriumjoner, det kallar man för en depolarisation, det varar mellan 1 och till 2 där natriumkanalerna då stängs vid +30 mV. Och sen påbörjar repolarisationen vid 3 till 4 där kaliumkanalerna öppnas och kaliumjonerna strömmar ut ur cellen, och då är potentialen på väg att komma tillbaka till vilovärdet, repolarisation. vid 4 då, under en kort period, så blir potentialen mer negativ i cellmembranet än vad själva vilopotentialen var och det kallar man för hyperpolarisation, en hyperpolarisering har skett.
34
Vad innebär absolut refläktär period och relativ refläktär period?
Det absolut refrektär perioden, den är den första millisekunden av hela aktionspotential förloppet. Medan den andra millisekunden verkar vara en period som kallas för en relativ reflektär period. Det där med reflektär det är liksom att cellen håller på att jobba med just den här aktionspotentialen. Och under den absolut reflektära perioden då kan ingen potentialförändring påverka den här cellen i just den här delen, här håller jag upp och gör en aktionspotential, den kommer inte att kunna reagera på någon annan jonförändring i cellmembranet utan den jobbar bara på den här aktionspotentialen och det är under den absolut reflektära perioden, då kan ingen ny aktionspotential sättas upp i det här segmentet i just det här området. Och under den relativa reflektära perioden då har cellen en relativ tillräcklig hög stimulering under den här delen t.ex. och då kan cellen sätta upp ny aktionspotential direkt. En ny aktionspotential kommer dock vanligtvis efter två millisekunder.
35
hur jobbar de spänningsreglerande jonkanalerna?
De spänningsreglerande natriumkanalerna öppnar tidigast, natrium kommer att strömma in inledningsvis. Under den första delen utav aktionspotentialen så öppnar natriumkanalerna och de trögare kaliumkanalerna kommer att öppnas senare. Vilket bidrar till konfigurationen eller utbytet av utseende på aktionspotentialen. Och tittar man på sammanvägningen utav de här jonernas flöde av cellmembranet så får vi det normala utseendet av aktionspotentialen.
36
vilopotential?
-70 mV i en nervcell, men alla celler har en membranpotential och i en nervcell så kallas den för vilopotential, för att den inte håller på och jobbar med någon aktionspotential, nervcellen är i vila då, dvs. den är inte stimulerad av natrium. Andra celler kan ha -15 och det finns andra som har högre upp till -100 mV.
37
graderad potential?
Den potentialförändring som inte nådde upp till tröskelvärdet, det skulle den kunna göra men det är så att det är den potentialförändringen som sker när de positiva jonerna strömmar in i cellen, depolariserande, det blir då en förändring utav membranpotentialen, en graderad potential, potentialen ökar i cellmembranet, den blir mindre negativ. Aktionspotentialen sätts upp i axonala hillocken. Så kännetecknet då när man kollar på en graderad potential så kan den vara både depolariserande men den kan även vara hyperpolariserande, på slutet där det har försvunnit en del kaliumjoner ut ur cellen att cellmembranet blir mer negativ igen, en kort period är potentialen mer negativ än vad den var i vilopotentialen, hyperpolariserande, så att det störde balansen att till och med membranpotentialen gick under vilopotentialen. Det är också en typ av graderad potential. Så den kan både vara hyperpolariserande och depolariserande.
38
Graderad potential:
Depolariserande/hyperpolariserande • är inte så snabb och inte så kraftig som AP, aktionspotentialen• har inget tröskelvärde, dvs. i den här delen så skulle vi kunna i den synaptiska kontakten här kan vi strömma in många natriumjoner, så här skulle man kunna mäta en potentialförändring som är +-0 mv eller +10 mv men den har ingen betydelse. Den bidrar till en lokal potential som dör ut inom en kort avstånd så att även om vi får in massor med natriumjoner så kanske de inte sprids utan natrium/kalium ATP:asen kommer att återställa balansen. Och den kan variera i storlek. Så om potentialen i depolarisation området inte når upp till -60 mV då blir det ingen aktionspotential, men är det så att det når till -60 mV då blir det en aktionspotential.
39
Aktionspotential
aktionspotentialen är en snabb och kraftig potentialförändring och det är en förändring om 100 mV, från -70 mV till +30 mV och det varar 1–2 ms och det krävs ett tröskelvärde för att utlösas. Det lyder under ”allt-eller-intet”-lagen och den har alltid samma storlek, utlöses den så går den upp till +30 mV alltid. De kan sättas upp i neuron och muskelceller, hjärtmuskelceller och skelettmuskelceller. Men också i de så kallade glatta muskelcellerna, de som beklär hålrum som finns i våra inre organ förstås. De som inte är viljestyrda, de har elektrisk potential för att kunna kontrahera. Och aktionspotentialen är superfiffig för det är nervsystemets sätt att kommunicera över långa avstånd, t.ex. när vi viftar på tån så är det aktionspotentialer som startar upp i ryggmärgen och sen kommer nervcellen att kunna överföra direkt elektriska potentialer till muskelceller i tån.
40
varför är det viktigt att aktionspotentialen ska kunna förflyta sig kring axonet?
Denna aktionspotential ska kunna förflytta sig kring axonet till synapsen för där i synapsen har nervcellen kontakt med en effektor cell, det kan vara en annan nervcell t.ex. som vi i Londons tunnelbanesystem. Men aktionspotentialer måste kunna förflytta sig dit till synapsen och det är nästa steg, vi har nu satt ihop bara en aktionspotential. Olika nervceller ser olika ut och de har olika funktion, det gemensamma är att de ser till att utnyttja aktionspotentialen för att kommunicera med, det vi hittills har partat om är en efferent neuron, en nervcell som binder till en muskel, men afferent neuron/nervcell har samma princip när man skickar in signaler in till centrala nervsystemet från t.ex. ögat näthinna, då kommer det också att bildas aktionspotentialer men de kallas då receptorer. Men principen är det samma, det måste över ett tröskelvärde och sen ska aktionspotentialen fortledas in i CNS. det är viktigt för att det är på det här sättet som nervsystemet kommunicerar, för att vi överhuvudtaget ska kunna göra någonting med vår kropp, allt styrs av signaler, aktionspotentialer.
41
Vad är skillnaden mellan afferent och efferent neuron?
åt vilket håll går de efferenta? går de mot centrala nervsystemet eller från det? de går från, deras axon går mot en skelettmuskel och aktionspotentialen kommer att fortledas åt det hållet också. från centrala nervsystemet till det perifera. medan ett afferent neuron de skickar signaler in till det centrala nervsystemet och där sitter nervcellskroppen i princip i övergången mellan perifera och centrala nervsystemet och sen finns det synaptisk kontakt där med andra nervceller i det centrala nervsystemet. och de får sin information från olika receptorer. som förmedlar t.ex. känsel. och här går aktionspotentialen åt motsatt håll som efferenta neuron, in mot CNS.
42
Hur ser aktionspotentialens fortledning i omyeliniserat axon
Nu ska vi få det här jonflödet, aktionspotentialen att förflytta sig från axonala hillocken, längst axonet och till synapsen. Nu har vi en aktionspotential i axonala hillocken alltså, och vår första aktionspotential ligger nu i det s.k. initialt segment, och då ser vi att när vi lät joner flöda in, vi kom upp över tröskelvärdet -60 mV och positiva joner har flödat in, och vi har sedan nått en potential på +30 mV, här finns det en massa positiva joner och om man tänker lite logiskt positiva joner och där är det mycket negativitet, -70 mv, kan man då tänka sig att de här positiva jonerna de attraheras utav den negativa laddningen och vad händer då i nästa segment. Där har vi membranpotentialen -70 mv men nu kommer det så mycket positiva joner att vi når upp till -60 mv och vad händer då? En ny aktionspotential precis, vilket innebär att vi har satt upp en aktionspotential i nästa del, i nästa segment. Och sen upprepas det, en massa positiva joner, ja men där är det mycket negativt, jag drar mig ditåt, och så kommer potentialförändringen att nå tröskelvärdet och så upprepar det sig. Och så kommer alltså aktionspotentialerna att förflytta sig längs med axonet. Steg för steg för steg för steg. Där i omyeliniserade axon ligger schwanncellerna mycket tätt.
43
Hur ser Aktionspotentialens fortledning i myeliniserat axon
Men många axon har de här myeliniserade cellerna schwannceller i det perifera nervsystemet. Vad händer då? De var isolerande och skyddande. Myelinet ligger runt axonet, det innebär att intracellulär vätskan här in i axonet, den har ingen kontakt med extracellulär vätskan där uppe utanför axonet. Så även om det finns spänningsreglerande jonkanaler i det här området så kommer de aldrig att kunna åtnjuta någon spänningsförändring eller kunna öppnas för att de har ingen kontakt med extracellulär vätskan. Så vad händer om ett axon är myeliniserat? Ja i princip samma sak som sker i den omyeliniserade axonet. Vi har att positiva joner strömmar in i nervcellen och vi har återigen aktionspotential i vårt första segment och det har strömmat in positiva joner och då är det såhär att även om det är positiva joner som strömmar in så attraheras de fortfarande av negativiteten, men här har de ingen effekt där myelinet ligger och skyddar, utan det är först i glappet mellan schwanncellerna det är där som de spänningsreglerande jonkanalerna kan öppnas för där har de kontakt med extracellulär vätska. Ja även om de skulle öppnas där myelinet ligger och skyddar, det blir inget av det, ingen effekt uteblir. Men i glappet mellan myelinen blir det effekt för där finns det extracellulär vätska tillgänglig alltså som har kontakt med intracellulär vätskan och positiva joner, natriumjoner, kan strömma in i det här segmentet in i celen, intracellulärt. Och så kan man sätta upp en aktionspotential där och sen så upprepar det sig. Så det som händer när man har ett myeliniserat axon det är att aktionspotentialen kommer att hoppa mellan glappen i axonet, de hoppar mellan noderna och fortlids därför snabbare än i omyeliniserade axon.
44
Vad kallas förloppet när aktionspotentail hoppar mellan noderna i en myeliniserad axon? vad ger det för vinst jämfört med de omyeliniserade axonen?
de här förloppet med ”hoppning” av aktionspotential kring axonet kallas för saltatorisk fortledning, aktionspotentialen hoppar fram kring axonet tills att det når synapsen. Saltare betyder hoppare, därav namnet saltatorisk fortledning. Det kommer att hoppa fram och den tar då större och längre skutt, än om det var ett omyeliniserat axon, för då sattes många segment kring axonet. där var schwanncellerna mycket tätt inpå varandra. Så i de omyeliniserade axonen så kommer aktionspotential att sättas ihop i segment som är tätare varandra, så aktionspotentialen i omyeliniserad axon kommer inte så långt eller det tar längre tid för de att komma upp till synapsen jämfört med de myeliniserade där aktionspotentialen sprider sig i mellanrum mellan myelin noderna. Kan vi se en annan vist med att axonen är myeliniserade? Det går snabbare alltså, man brukar säga att nervledningshastigheten, axonens nervledningshastighet ökar i myeliniserat axon. Snabba nervceller som ska vara snabba i sin funktion och svara snabbt är alltså myeliniserade. Så en effekt utav att det är myeliniserat alltså att det är schwannceller som bekläder axonet eller om det i centrala nervsystemet och då är det istället Oligodendrocyter, så gör det så att aktionspotentialen går snabbare.
45
När man tittar på nervsystemet så brukar man prata om fibertyper vad är det och i vilka olika typer delas de i? vad beror Nervledningshastigheten på?
det är axonen man pratar om då! För den perifera nerven den som går ut till muskler den kallar man för fiber, och det är själva axonet. Och då delar man in fibrerna efter olika klasser man klassificerar de här fibrerna och klassificeringen beror på om axonet är myeliniserat eller omyeliniserat och sen bygger det på hur stor diameter den har, axonet, för det varierar från axon till axon. Och då kan vi se att de axon som är myeliniserade och som har en grov, stor, diameter det är också de nervceller, axon, som leder aktionspotential snabbast. Från 70 till 100 m/s och dessa kallas för Aalfa fibrer. Sen kommer Abeta med en hastighet på 30 till 70 m/s Ju tunnare fibern eller axonen blir desto långsammare går det, och det beror på den axonala transporten utav jonerna, alltså ju tunnare rör desto långsammare går det man kan inte ha samma tryck, om vi t.ex. jämför ett sugrör med en vattenslang och att transportera vatten genom ett sugrör jämfört med vattenslangen, vattenslangen har grövre diameter jämfört med sugröret och därför går det snabbare i vattenslangen, pga. Ett minskat motstånd, större diameter och det är samma sak med jontransporten då i axonen att det går långsammare ju tunnare fibern, axonet, är. och snabbare ju grövare/större diametern på axonet är!.