ADHD Flashcards
Hva er ADHD
ADHD=attention deficit hyperactivity disorder
samlebetegnelse på atferd som har negative konsekvenser for den enkeltes læring i skolen, og som samtidig kan forsyttre klasserommet som læringsmiljø.
sentrale kjennetegn ved kartlegging av ADHD
- Konsentrasjonsvansker: lett å distrahere, hyppig aktivitetsskifte, fanger ikke opp meldinger
- impulsivitet: handler uten omtanke, venter ikke på tur, svak emosjonell kontroll
- hyperaktivitet: rastløshet, utadvendt forstyrrende atferd, vansker med stillesitting.
Slik atferd og symptomer kan opptre spesifikt eller i kombinasjon.
problematferd, ulemper og fordeler
når en viser atferds av denne art hyppig, vil det bli oppfattet som problematferd, særlig hvis flere symptomer er til stedet. men forekomsten av problematferd varierer med arten av skoleaktivitet, og kosekvensene for den daglige fungeringen kan derfor være nokså varierende.
de fleste barn vil i realiteten ha et snev av et eller flere av de trekkene som inngår i ADHD-diagnosen. det betyr også at det i mange tilfeller kan være snakk om minimale ulemper for barn med noen av symptomene, og at det snarere kan være snakk om fordeler.
utfordringer og muligheter
medisinering: har det i det hele tatt effekt? har bivirkninger. fører til en sykeliggjøring a diagnosen, fremfor at en fokuserer på å legge til rette for barnet. f.eks. heller se på om endringer som bør gjøres i skolesystemet.
- tiltak og et alternativ flerfaglig oppfølgingstilbud.
- stor variasjon av fortolkninger av barns atferd og fungering.
- lite stabilitet rundt diagnosen, ulike praksiser, alder ser også til å påvirke. og mange “vokser” av seg diagnosen. dette kan tyde på at mange blir feildiagnosdisert.
ADHD som ressurs
ADHD er overrepresentert blant enkelte yrker, og impulsivitet og hyperaktivitet kan medføre mange positive konsekvenser/fordeler. Slik som kreativitet, evne til å tenke alternativt, våge og satse, initiativrike og fulle av energi. evne til å omsette planer til praksis. dyktige til å reise seg etter motgang og dveler ikke ved feilgrep. Hvis barn som er svært aktive og utadvendte, får møtt sine behov for aktivet og positive tilbakemeldinger, så setter de seg mål som de gjennomfører med god disiplin. de med ADHD har gode utviklings og framtidsmuligheter så lenge behovene deres blir tilfredstilt.
tilleggsvansker/komorbiditet ADHD
de med ADHD har store utfordringer, og mange har også tileggsvansker. Slik som tilpasningsvansker, depresjon, lærevansker og språkvansker.
det store skoleproblemer
- støy og forstyrrende atferd i klasserommet, De med ADHD blir fremstilt som problemet. altså et individproblem. men problemet ligger kanskje heller i systemet. de gis negative merkelapper og medisinering, fremfor tilrettelegging. selv om forskning viser at de kan fungere godt ved tilpasning for deres behov. altså legge til rette for en skolehverdag for alle.
tiltak og intervensjoner ved ADHD
barn må møtes med omtanke og ansvarlighet, og at et forebyggende perspektiv legges til grunn i barnehage og skole.
Eksempler på slik tilrettelegging kan være:
Hyppige pauser
Tilpasse skoledagen slik at det gir eleven høy grad av struktur og forutsigbarhet
Sikre overganger
Tiltak mht. tolking av sanseinntrykk på en annerledes måte
Veksling av sittestilling
Fikleaktiviteter for å redusere stressnivået. Det kan være aktiviteter som slim, stressball, kinetisk sand og tilgang til å kunne drikke vann i timen
Eleven får være med å bestemme hvor det er best å sitte i klasserommet
Mulighet til å trekke seg tilbake på et eget rom
Mulighet til å skjerme seg i klasserommet
Minimere visuell støy på veggene i klasserommet
Tilbud om vurderingsformer som bygger på elevens styrker
Faste samtaler med en trygg voksen på skolen
Bruk av andre mestringsarenaer som er tilpasset elevens interesser, styrker og mestringsområde