Aardrijkskunde thema 3 h1 Flashcards

1
Q

Waarom is de hydrologische cyclus zo belangrijk?

A

De hydrologische cyclus is belangrijk voor de omzetting van zout water naar zoet water. Zo zorgt het dus voor de aanwezigheid van zoet water op aarde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat beïnvloed de hydrosfeer? vermeldt duidelijk de oorzaken en de gevolgen.

A

De mens beïnvloedt met zijn activiteiten vaak de hydrosfeer. Door bevolkingsgroei, toenemende verstedelijking, industrie, landbouw en stijgende welvaart, wordt de druk op watervoorraden verhoogt. Door het grote aantal mensen stijgt de vraag naar voedsel en om daar aan te kunnen voldoen is er meer zoet water nodig. Sommige landen irrigeren de landbouwgrond: tientallen meters diep wordt er water uit de grond gehaald, waardoor de grondwatertafel daalt. De ondergrond wordt droog en in verschillende landen dreigt er watertekort. Ook neerslag beïnvloedt de hydrosfeer, de neerslagpatronen veranderen als gevolg van de klimaatverandering. Als een gebied dichtbevolkt is, is er weinig open ruimte en is er dichte bebouwing met veel verharding => verhoogde kans overstromingen & droogte. Regenwater kan niet in de verharde grond dringen en spoelt verder naar riolering en rivieren. Voor planten wordt het water moeilijk bereikbaar in droge periodes. Als het water niet in de bodem kan insijpelen wordt het grondwater minder aangevuld. Het niveau daalt steeds verder en de bodem wordt alsmaar droger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe beïnvloedt de mens de geosfeer?

A

De geosfeer is de bron voor delfstoffen en grondstoffen. De bodem en dus het bovenste deel van de geosfeer voorziet voedingsstoffen voor planten (N2 , Ca). Hier gebeurt ook een deel van de koolstofcyclus. Fossiele brandstoffen bestaan nl. uit koolstof dat miljoenen jaren geleden uit de biosfeer in de geosfeer terecht is gekomen. De mens gebruikt gas, aardolie en steenkool om energie op te wekken. Of voor grondstof bv. in petrochemie. Er zijn steeds meer mensen dus de vraag naar fossiele brandstoffen stijgt. Grondstoffen worden te snel ontgonnen, waardoor de voorraad uitgeput geraakt => dreigen tekorten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is een ecosysteem?

A

Een ecosysteem is het geheel van organismen in een bepaalde omgeving en alle interacties tussen die organismen en hun omgeving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe beïnvloedt de mens de biosfeer?

A

In het ecosysteem van de biosfeer houden planten en dieren elkaar in leven. Door de mens gaat er 1000x meer biodiversiteit verloren dan hoe het op natuurlijke wijze het geval zou zijn. Biodiversiteit is belangrijk voor de gezondheid van het ecosysteem. Hoe groter de biodiversiteit, hoe beter het ecosysteem zich kan verweren tegen ziektes en zich kan aanpassen aan veranderingen. Door klimaatverandering, vervuilen en bodemgebruik gaan de ecosystemen veranderen. Organismen die zich niet snel genoeg kunnen aanpassen migreren of verdwijnen. Bosbranden en ontbossing beïnvloeden de biosfeer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hoe beïnvloedt de mens de atmosfeer?

A

Zonder de atmosfeer is leven op aarde niet mogelijk! De atmosfeer houdt schadelijke straling van de zon tegen en verspreidt warmte en licht. Ook de samenstelling van de atmosfeer is essentieel voor het leven op aarde. ! gassen zijn O2 en N2. Ook broeikasgassen spelen een rol voor de temperatuur van de atmosfeer. N2 is de meest voorkomende gas in de atmosfeer. N2 bevordert de plantengroei en is belangrijk voor landbouwgewassen. Meer veeteelt, verkeer, bouw en industrie verhogen de stikstofconcentratie in de atmosfeer, bodem en het water. Te veel voedingstoffen in de bodem stromen door naar de hydrosfeer waar ze daar voor problemen zorgen. Menselijke activiteiten zoals het verbrande van fossiele brandstoffen verstoren de atmosfeer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hoe is de relatie tussen de 4 sferen onderling?

A

De 4 sferen werken samen, gebeurt er iets in de ene sfeer dan heeft dit gevolgen voor alle sferen. Bv: door meer verbranding van fossiele brandstoffen neemt de concentratie van CO2 in de atmosfeer toe. Als er meer CO2 in de lucht is kunnen meer oceanen dit absorberen. Dit zorgt voor een verzuring waar vele van de biosfeer gevoelig voor zijn (koralen, mosselen,..). Als het niet vermindert dreigen de koraalriffen te verdwijnen. Terwijl ze de habitat zijn van vele vissoorten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly