9.B. Flashcards
METODA SOCRATICA
Totul pornește de la descoperirea şi cunoaşterea de sine şi de la înțelegerea naturii limitate a cunoaşterii umane.
Metoda maieutică: - Socrate
Metoda maieutică: Sa (ne) punem întrebări, să punem sub semnul întrebării (elenchus).
Socrate vorbea cu concetățenii săi despre politică şi moralitate, despre iubire și prietenie pornind de la întrebarea aparent simplă: ce părere au ei. După ce primea un răspuns, acesta era urmat de o întrebare care chestiona răspunsul inițial. Apοί urma o nouă întrebare, care presupunea regândirea şi obținerea unui al doilea răspuns. Printr-o succesiune de întrebări şi răspunsuri, Socrate ajungea la adevărul şi înțelegerea suprema
Cum funcționează gândirea critică?
- Edward Glaser
Gândirea critică urmăreşte adevărul, are la bază principii etice şi acceptă că oricine poate greşi.
Edward Glaser (1941) a identificat cateva valori ale gândirii critice: perseverență, integritate, curaj, empatie, corectitudine.
Scoala italiana - Antonio Gramsci
Teoria hegemoniei
Antonio Gramsci-teoria hegemoniei, un set de idei care le domină pe toate fără să fie nevoie de forță militară sau politică. Gramsci consideră că burghezia impune o hegemonie a semnificațiilor, astfel majoritatea cetățenilor îşi abandonează propriile interese şi dorințe, preluând fără să ştie valorile clasei dominante.
In 1926 fasciştii italieni l-au arestat pe Gramsci, care era membru al Partidului Comunist, fiind închis pentru tot restul vieții.
Şcoala franceză
-Louis Althusser
propria versiune a marxismului
Louis Althusser este filosof şi teoretician francez, care a elaborat propria o versiune a marxismului în variantă structuralistă. Pentru Althusser ideologia formează şi modelează conștiințele noastre.
Cheris Kramarae
Cheris Kramarae, autoarea unui Dicţionar feminist (cu subtitlul Amazons, Bluestockings and Crones) susține chiar că nu putem vorbi despre teorii feministe pentru că însăşi ideea de teorie” este o creație a masculinității, a autorilor bărbați (şi albi), iar feminismul reprezintă o alternativă la această perspectivă heteronormativă.