7. Uppsägning pga arbetsbrist Flashcards
I AD 2017 nr 50 prövar domstolen en överklagad dom från tingsrätt. Var i domen hittar vi tingsrättens dom?
Sist
Vad kan vara skäl att arbetstagaren stämmer arbetsgivaren i tingsrätt istället för i AD direkt?
Arbetstagaren är inte med i ett fackförbund.
Vem hade enligt domstolen bevisbördan för vilken typ av anställning som ingåtts?
Arbetsgivaren.
Prövar Arbetsdomstolen om det föreligger arbetsbrist genom att kräva bevisning för att nuvarande arbete inte kommer att finnas kvar?
Nej, det lligger i arbetsgivarens arbetsledningsrätt att avgöra hur verksamheten ska organiseras.
I domen prövas om arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer. I vilka sammanhang blir detta relevant?
Vid turordning, omplaceringsskyldighet och företrädesrätt till återanställning.
Vad kan utgöra tillräckliga kvalifickationer?
Relevant praktisk eller formell kompetens.
När måste arbetsgivaren undersöka möjligheten att omplacera en arbetstagare innan uppsägning och vilken paragraf reglerar detta?
Arbetsgivaren måste alltid undersöka möjligheten att omplacera en arbetstagare innan en uppsägning sker på grund av arbetsbrist. Detta regleras i 7 § 2 st. LAS. Om det är skäligt att kräva omplacering, och om det finns lediga arbeten, måste dessa erbjudas innan en uppsägning kan ske.
Vad innebär turordningsreglerna i LAS och vad är den grundläggande principen?
Turordningsreglerna, som regleras i 22 § LAS, innebär att vid uppsägning på grund av arbetsbrist ska arbetsgivaren följa principen “sist in, först ut”. Detta innebär att de arbetstagare som har kortast anställningstid är de första som ska sägas upp, om det inte finns sakliga skäl för undantag.
Vad avses med arbetsbrist som grund för uppsägning enligt LAS?
Arbetsbrist är ett bredare begrepp som omfattar alla orsaker till uppsägning som inte är personliga skäl. Det kan inkludera ekonomiska neddragningar, omorganisationer eller outsourcing av verksamheter. Arbetsdomstolen prövar inte om arbetsbristen är ekonomiskt motiverad, utan det är arbetsgivarens beslut.
När börjar uppsägningstiden löpa för en arbetstagare som är föräldraledig och blir uppsagd på grund av arbetsbrist?
Enligt 11 § 3 st. LAS börjar uppsägningstiden för föräldralediga löpa antingen när arbetstagaren återupptar arbetet eller när arbetstagaren skulle ha återupptagit arbetet enligt anmälan om ledighet. Detta gäller endast vid uppsägning på grund av arbetsbrist, inte för uppsägning på grund av personliga skäl.
Hur och när upphör en tidsbegränsad anställning enligt 5 § LAS?
En tidsbegränsad anställning upphör automatiskt vid anställningstidens utgång eller när arbetet är slutfört, enligt 4 § 2 st. LAS. Tidsbegränsade anställningar kan normalt sett inte sägas upp i förtid, om inte annat har avtalats.