6. Eliömaailman luokittelu perustuu evoluutiotutkimukseen Flashcards

1
Q

Miksi maailman eliölajien lukumäärä on epätarkka? Mitä muuta sama asia sai aikaan?

A

Maailman eliölajien lukumäärä vaihtelee 1 ja 6 miljardin välillä ja on siten epäselvä, sillä DNA-tutkimus osoitti, että useissa eliöryhmissä samana lajina pidetyt yksilöt olivatkin eri lajeja. DNA-tutkimus muutti eliölajien lukumäärän lisäksi myös niiden luokittelua ja käsitystä niiden evoluutiosta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mikä on evoluutioteoria? Milloin ja minkä pohjalta se luotiin? Mitkä ovat sen keskeisimpiä kohtia?

A

Käsitys eliömaailman kehityksestä perustuu tieteelliseen tietoon, joka on saatu selville kokeellisin tutkimuksin ja havainnoin.
Tiedehistorian yksi tärkeimmistä teorioista on evoluutioteoria, jonka loi Charles Darwin. Hänen evoluutioteoria perustuu luonnonvalintaan ja sen pohjana toimii Darwinin 1800-luvulla tekemät tutkimusmatkat, sekä niiden aikana tehdyt fossiililöydöt, havainnot ja johtopäätökset.
Darwinin evoluutioteorian keskeisiä kohtia ovat jälkeläisten perinnöllinen muuntelu ja yksilön kyky tuottaa enemmän jälkeläisiä kuin mitä ympäristö pystyy elättämään. Nämä rajalliset resurssit johtavat kilpailuun, jonka jälkeen luonnonvalinta karsii ominaisuuksiltaan heikoimpia pois.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mikä on nykyinen evoluutiokäsitys ja miten se on muuttunut Charles Darwinin ajoista?

A

Evoluutiokäsitys on tarkentunut Darwinin ajasta luonnontieteiden tutkimusten tuottaman tiedon vaikutuksesta.

Nykyisen tiedon mukaan evoluutio perustuu lisääntymiseen, ominaisuuksien periytymiseen, muunteluun, luonnonvalintaan, isolaatioihin, sattumaan ja kilpailuun.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mitä fossiilit ovat? Millaisia ja mistä eläimistä niitä on? Mikä tieteenala liittyy niihin?

A

Fossiilit ovat vähintään 10 000 vuotta sitten eläneiden eliöiden jäänteitä. Ne jaetaan syntytapansa perusteella kivettymiin, painaumiin ja valelmiin. Osa fossiloituneista eliöistä on säilynyt jopa kokonaisena, esimerkiksi Siperian ikiroutaan hautautuneet mammutit ja meripihkan sisään jääneet hyönteiset. Kaikista eliöistä ei kuitenkan löydy fossiileja. Esimerkiksi sienistä ja pehmeistä merieläimistä on vain hyvin vähän.
Paleontologia on tieteenala, joka tutkii muinaista eliömaailmaa fossiilien avulla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Miten fossiilin suhteellinen ikä saadaan selville?

A

Fossiileista on hytöyä elämän kehityksen tutkimisessa, jos niiden ikä pystytään selvittämään. Fossiilien suhteellinen ikä saadaan selville johtofossiilien avulla. Johtofossiilit ovat eliöitä, jotka elivät runsaslukuisina tiettynä suhteellisen lyhyenä aikana eri puolilla maapalloa. Esimerkiksi ammoniitit ovat tärkeitä johtofossiileja.
Lisäksi tiedetään, että kallioperän vanhimmat kerrokset ovat usein alimpana ja nuorimmat ylimpänä. Täten uusia fossiililöydöksiä voidaan sijoittaa aikajärjestykseen johtofossiilien avulla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Miten fossiilin ikä voidaan määrittää tarkasti?

A

Fossiilin tarkassa iänmäärityksessä käytetään apuna radioaktiivisia alkuaineita. Radioaktiivinen iänmääritys perustuu siihen, että määrityksessä käytettävä radiaktiivinen aine hajoaa tietyllä vakionopeudella. Puoliintumisaika on aika, jolloin radioaktiivisesta aineesta puolet on muuttunut muuksi aineeksi.

Eliöihin kertyy niiden elinaikana radioaktiivisia alkuaineita, jotka hajoavat niiden kuoltua hitaasti. Fossiilin tarkassa iänmäärityksessä fossiilissa ja sitä ympäröivässä kivikerroksessa olevan radioaktiivisen aineen ja sen hajoamisen tuloksena syntyneen aineen määrät.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mihin maapallon kehityshistoria jaetaan ja mihin jako perustuu? Luettele nimet.

A

Maapallon kehityshistoria jaetaan geologisiin maailmankausiin ja jako perustuu muun muassa muinaisten merien pohjaan kerrostuneiden fossiilien tutkimuksista saatuihin tuloksiin. Maailmankausien rajat vedetään aina kohtaan, jossa fossiiliaineiston perusteella on tapahtunut selvä muutos jonkin tietyn lajin osuudessa muihin lajeihin verrattuna.
Geologisia maailmankausia: elämän esihistoriallinen aika, elämän vanha aika (jaetaan vielä 6 kauteen), elämän keskiaika (3) ja elämän uusi aika (2).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mitä elävät fossiilit ovat?

A

Elävät fossiilit ovat eliöitä, jotka ovat selvinneet maapallon mullistuksista nykypäivään asti. Tällaisilla eliöillä on eloonjäämisen kannalta tärkeitä ominaisuuksia. Eläviä fossiileja ovat mm. krokotiili ja neidonhiuspuu, jotka ovat selvinneet lähes muuttumattomina kymmeniä miljoonia vuosia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mikä on fossiilisarja, missä tilanteessa tarvitaan?

A

Fossiilisarjaon eri-ikäisten fossiilien kokonaisuus, josta voidaan päätellä lajin kehityshistoriaa. Kun halutaan selvittää, miten jokin eliölaji tai eliöryhmä on kehittynyt aikojen kuluessa, pyritään etsimään eri-ikäisiä fossiileja ja muodostamaan niistä mahdollisimman kattava fossiilisarja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mikä on välimuotofossiili?

A

Kun eliöryhmä kehittyy, on mahdollista, että siinä näkyy samanaikaisesti sekä uusia että vanhoja rakennepiirteitä. Tällaisia eliöiden fossiileja sanotaan välimuotofossiileiksi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Miten anatomiset rakenteet ja käytösmallit auttavat evoluution tutkimisessa?

A

Anatomisten rakenteiden vertailu selventää eliökunnan evoluutiota. Yksi todiste evoluutiosta on esimerkiksi surkastumat, eli tehtävänsä menettäneet elimet tai niiden osat (esim. käärmeillä ja valailla)

Eliöiden käytös on suurimmaksi osaksi synnynnäistä ja geenien säätelemää, joten samankaltaisuudet lajityypillissä piirteissä kuten soidinkäyttäytymisessä ja kommunikoinnissa antavat todisteita sukulaissuhteista ja yhteisestä evoluutiosta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Miten lajeja tunnistetaan ja sukulaisuussuhteita selvitetään nykyään?

A

Lajeja tunnistetaan ja sukulaisuussuhteita selvitetään nykyään yhä enemmän tutkimalla eliöiden perimää.
Yksi keino eliöiden perimän havainnoimiseen on jakautuvan solun kromosomien värjääminen ja niiden tarkasteleminen valomikroskoopilla. Tällöin saadaan selville eliön kromosomien lukumäärä ja sitä voidaan verrata lähilajeihin.
Myös yksittäisiä kromosomeja voidaan vertailla, sillä kromosomien keskenään erilaiset rakenteet erottuvat väriaineilla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Miten lajien kehityshistoriaa voidaan selvittää DNA:n avulla? Mitä hyötyä siitä on?

A

Nopeasti kehittyvä geeniteknologia mahdollistaa DNA:n tarkan tutkimisen. Täten lajien kehityshistoriaa selvitetään myös menetelmillä, joissa jokaiselle lajille selvitetään oma DNA-viivakoodinsa. DNA-viivakoodi on toisin sanoen DNA:n emäsjärjestys, joka selvitetään pääsääntöisesti titystä DNA:n jaksosta (eliöiltä selvitetään ja kirjataan tietokantaan, myös hyvin säilyneistä fossiileista esim. luista DNA-näytteitä). Lajien tunnistuksessa parhaiten toimii sellainen DNA-jakso, joka muuttuu evoluutiossa aina tasaisella nopeudella (esim. mitokondrioiden ja viherhiukkasten DNA-molekyylien tietyt jaksot).

DNA-viivakoodeja vertaillaan eri lajien ja populaatioiden välillä. Mitä suuremmat erot, sitä pidempi aika on kantamuodosta erkaantumisesta eli sitä kauempaa sukua.

DNA-viivakoodit helpottavat lajien luokittelua. Käytetään myös lajien tunnistuksessa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Mihin molekyylikellon laatiminen perustuu? Millä lajien sukulaisuussuhteita kuvataan?

A

Molekyylikellon laatiminen perustuu oletukseen siitä, että tietyissä DNA-jaksoissa tapahtuu mutaatioita vakionopeudella. Täten eri lajien ja eliöryhmien DNA-jaksojen muutoksia vertailemalla päätellään millon lajit ovat erkaantuneet omiksi kehityslinjoikseen. Mitä suuremmat erot DNA-jaksoissa on, sitä kaukaisempaa sukua lajit ovat toisilleen. Myös saman lajin eri populaatioiden välisten erojen selvittäminen.

Näitä lajien ja eliöiden sukulaisuussuhteita kuvataan fylogeneettisellä sukupuulla. Fylogeneettinen tarkoittaa polveutumishistoriaa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Miksi jäsentynyt tieto eliömaailmasta on tärkeä? Mihin kahteen ryhmään eliöt voidaan esimerkiksi luokitella?

A

Jäsentynyt tieto eliömaailmasta on tärkeää, sillä sen avulla luonnonvaroja voidaan käyttää kestävästi, lajien suojeleminen on helpompaa ja tietoja voidaan hyödyntää tieteellisissä tutkimuksissa.
Eliöt voidaan luokitella esimerkiksi niiden solurakenteen perusteella tumallisiin ja tumattomiin eliöihin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Millainen oli 1700-luvulla luotu pohja eliöiden luokittelulle? Millainen luokittelu nykyään on?

A

1700-luvulla luotiin pohja eliöiden luokittelulle ruotsalaisen tutkijan (Carl von Linné) toimesta (yhä käytössä). Hänen tavoitteenaan oli luokitella kaikki kasvit ja eläimet. Luokittelun perusteena käytettiin ainoastaan rakenteellisia ominaisuuksia, ja näin syntyi kasvi- ja eläinkunta.
Nykyään luokittelu on tarkentunut tutkimusmenetelmien kehityttyä ja näitä kuntia on kahden sijaan kuusi: bakteerit, arkeonit, alkueläimet, kasvit, eläimet ja sienet. Tämä jaottelu perustuu yhä pääasiallisesti rakenteellisiin eroihin eri ryhmien välillä. Alkueläinten kunta on jaettu vielä itsessään useammaksi kunnaksi.

17
Q

Mitä domeenit ovat? Miten eliömaailma jaettiin niiden avulla ennen, entä nykyään?

A

Domeenit,eli yläkunnat, ovat eliöiden luokittelutasoja, eli tieteellinen tapa kuvata elöiden sukulaisuussuhteita ja evoluutiota.
1990-luvusta alkaen eliöt jaoteltiin kolmeen domeeniin: tumallisiin eliöihin, bakteereihin ja arkeoneihin. Nykyään domeeneja on sen sijaan kaksi, sillä DNA-tutkimuksen mukaan arkeonit kuuluvat samaan domeeniin tumallisten eliöiden kanssa. Toinen domeeni on yhä bakteerit.

18
Q

Mikä on eliöiden luokittelun perusyksikkö? Miten luokittelu menee järjestyksessä (suku, lahko, kaari yms.)?

A

Eliöiden luokittelun perusyksikkö on laji. Samaan lajiin kuuluvat yksilöt voivat luonnollisessa elinympäristössä saada lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Saman lajin yksilöt ovat keskenään varsin samankaltaisia, mutta eroavat toisaalta selkeästi muiden lajien yksilöistä. Erot voivat liittyä esimerkiksi rakenteeseen, käyttäyytmiseen tai kemiallisiin/geneettisiin piirteisiin.

Samankaltaisia piirteitä omaavat lajit muodostavat sukuja. Samankaltaiset suvut puolestaan heimoja. Samoja piirteitä omaavat heimot lahkoja. Toisiaan muistuttavat lahkot luokkia. Samankaltaiset luokat eläimillä pääjaksoja ja kasveilla/sienillä kaaria. Kaaret/pääjaksot muodostavat kuntia.

19
Q

Kerro 1700-luvun eliöiden luokittelujärjestelmästä lyhyesti, mikä on muuttunut verrattuna nykypäivään?

A

Tieteellisessä luokittelussa pyritään lajien kuvaamiseen ja nimeämiseen.

1700-luvun Linnén eliöiden luokittelujörjestelmä tarjosi loogisen ja yksinkertaisen tavan eliöiden ryhmittelylle. Siihen aikaan ei tunnettu vielä evoluutioteoriaa, eikä lajien keskinäisiä sukulaissuhteita, jonka vuoksi luokittelujärjestelmä on vanhentunut.

Nykyinen luokittelujärjestelmä pyritään laatimaan sellaiseksi, joka vastaa lajien evoluutioon perustuvia ukulaisuussuhteita.

20
Q

Mihin eliölajien luokittelussa käytettävät tieteelliset nimet perustuvat?

A

Eliöiden luokittelussa käytettävät tieteelliset nimet ovat säilyneet kaksiosaisina Linnénin eliöiden luokittelujärjestelmästä lähtien. Tieteelliset nimet perustuvat latinaan, joka tekee eri kansallisuuksien tutkijoiden kommunikoimisesta/ymmärtämisestä helpompaa.

Nimen ensimmäinen osa (esim. Homo sapiens nimen sana “Homo”) on sukunimi, joka kertoo mihin suurempaan ryhmään, sukuun, laji kuuluu. Nimen toinen osa (esim. Homo sapiens nimen sana “sapiens) on lajinimi.

21
Q

Mitä virukset ovat? Kerro niiden rakenteesta? Miksi niitä ei luokitella eliöiksi?

A

Virukset ovat eliöiden loisia, jotka aiheuttavat niille usein erilaisia tauteja. Virukset ovat bakteereja pienempiä ja omaavat hyvin yksinkertaisen rakenteen. Ne koostuvat perintötekijöistä eli geeneistä, sekä niitä ympäröivistä proteiinimolekyyleistä.

Viruksia ei luokitella eliöksi, sillä niillä ei ole solurakennetta, eikä omaa aineenvaihduntaa. Ne eivät siis syö, hengitä tai eritä mitään.

22
Q

Kerro virusten olemassaolosta; mistä riippuvaisia, mitä aiheuttavat, miten vaikuttavat evoluutioon?

A

Virusten olemassaolo on riippuvaista isäntäeliöistä, sillä lisääntyäkseen viruksen on päästävä elävän solun sisälle. Virukset kaappaavat isäntäsolun valtaansa ja valjastavat sen tuottamaan uusia viruksia.

Virukset ovat erikoistuneet tietynlaiseen isäntään, jonka vuoksi kaikilla eliöryhmillä on omat viruksensa.

Kaikissa eliöissä on myös viruksista lähtöisin olevaa DNA:ta, eli virukset vaikuttavat myös evoluutioon. Esimerkiksi ihmisen geeneistä noin 10% on peräisin viruksista.