3. Perinnöllisyys ja lisääntyminen ovat elämän tunnusmerkkejä Flashcards
Mihin ryhmiin solut voidaan jakaa? Kenellä niitä esiintyy?
Kaikki eliöt koostuvat yhdestä tai useammasta solusta. Solut voidaan jakaa tumattomiin ja tumallisiin soluihin niiden rakenteen perusteella. Tumattomissa soluissa ei ole selvärajaista tumaa, kun taas tumallisissa soluissa tuma erottuu selkeärajaisena solun osana.
Tumattomia eliöitä ovat arkeonit ja bakteerit, muut ovat tumallisia.
Mitä yhteistä kaikilla soluilla on?
Kaikille soluille yhteistä on se, että ne sisältävät informaatio. Informaatio sijaitsee soluissa geeneissä ja geenit puolestaan kromosomeissa. Tumattomissa soluissa on vain yksi kromosomi, joka sijaitsee solulimassa. Tumallisissa soluissa kromosomit sijaitsevat tumakotelon sisällä. Tumallisten eliöiden kromosomeista pieni osa sijaitsee myös mitokondrioissa ja viherhiukkasissa.
Kullakin lajilla on niille tyypillinen määrä kromosomeja ja geenejä (toimiakseen 500).
Miten solut syntyvät?
Solut syntyvät jakautumalla jo olemassaolevista soluista, jolloin DNA:n sisältämä informaatio siirtyy uusiin soluihin. Ennen solun jakautumista DNA-molekyylit kahdentuvat eli niistä valmistuu kopiot.
Solun jakautumisen alkaessa kahdentuneet kromosomit asettuvat jonoon solun keskelle. Kromosomien keskikohtaan kiinnittyy rihmat, jotka vetävät kahdentuneiden kromosomien puoliskot erilleen tytärkromosomeiksi. Tytärkromosomit siirtyvät solun vastakkaisiin päihin ja koko solu jakautuu kahtia.
Missä kromosomit sijaitsevat tumallisissa soluissa ja mistä kromosomi rakentuu?
Kromosomit sijiatsevat tumallisissa soluissa tumakotelon sisällä tiiviisti pakkautuneena. Kromosomien rakennusaine on DNA (deoksiribonukleiinihappo), joka kuuluu nukleiinihappoihin ja on orgaaninen molekyyli. Lisäksi kromosomeissa on pallomaisia proteiinimolekyylejä.
Millainen on DNA:n rakenne? Mihin sen sisältämä informaatio perustuu?
DNA on kaksijuosteinen molekyyli, joka koostuu DNA:n rakenneyksiköistä, nukleotideistä. DNA:n “pystypuut” eli DNA-juosteet koostuvat sokeri- ja fosfaattiosista. DNA-juosteet toisiinsa kiinnitävät “palkit” koostuvat eri emäksistä, jotka ovat adeniini, tymiini, sytosiini ja guaniini. Emäkset kiinnittyvät toisiinsa vetysidoksin emäsparisäännön mukaisesti A-T, G-C ja muodostavat näin kaksijuosteisen DNA-molekyylin.
DNA:n informaatio on peräisin sen emäsjärjestyksestä. Emästen järjestys DNA-juosteissa muodostaa ikään kuin geneettisen koodin. Geneettinen koodi on sama kaikilla eliöillä.
Mikä on geeni? Mistä se rakentuu?
Miksi proteiinit ovat tärkeitä molekyylejä? Mistä ne koostuvat?
Geeni on tietty pätkä DNA-molekyyliä, jolla on toiminnallinen tehtävä; se sisältää ohjeen proteiinin valmistamiseen. Kaikissa yksilön soluissa on samat geenit, mutta eri solutyypeissä osittain eri geenit ovat aktiivisina, jonka seurauksena solut toimivat eri tavalla.
Proteiinit ovat solun toiminnan kannalta tärkeitä molekyylejä, sillä ne toimivat solun rakennusaineina, entsyymeinä (nopeuttaa solujen kemiallisia reaktioita) ja välittävät viestejä. Proteiinit muodostuvat aminohapoista, joita on 20 erilaista.
Mitä geenimutaatiot ovat? Minkä seurauksena niitä tapahtuu?
Geeneissä tapahtuvia pysyviä muutoksia kutsutaan geenimutaatioiksi. Geenimutaation seurauksena syntyy saman geenin eri muotoja eli alleeleja. Se saattaa muuttaa syntyvän proteiinin rakennetta tai johtaa koko solun toiminnan/rakenteen muuttumiseen.
Geenimutatioita aiheuttaa ympäristötekijät, kuten ionisoiva säteily ja myrkyt. Niitä tapahtuu myös itsestään eliöiden geeneissä ilman ulkoista tekijää.
Miten solut valmistavat proteiineja?
Solut valmistavat tarvitsemiaan proteiineja geenien ohjeiden mukaan. Ohje proteiinin valmistamiseen sijaitsee geenin emäsjärjestyksessä.
Proteiinit valmistuvat solussa monivaiheisessa tapahtumasarjassa, proteiinisynteesissä. Proteiinisynteesiin tarvitaan toistakin nukleiinihappoa RNA:ta (ribonukleiiniappo), jolla on monia eri tehtäviä proteiinisynteesin eri vaiheissa, ja jota on eri tyyppejä.
Mitä tarkoitetaan genotyypillä ja fenotyypillä?
Jälkeläinne perii vanhemmiltaan aina samasta geenistä kaksi eri alleelia (toinen toiselta vanhemmalta ja toinen toiselta). Jälkeläisen saamaa alleeliyhdistelmää kutsutaan genotyypiksi. Sitä, miten eri alleelit ilmenevät yksilössä, kutsutaan fenotyypiksi eli ilmiasuksi.
Mitä suvuttomalla lisääntymisellä tarkoitetaan? Millaisia siinä syntyvät jälkeläiset ovat?
Suvuttomassa lisääntymisessä jälkeläinen kehittyy jostain emoyksilön osasta tai yhdestä solusta ilman sukusoluja.
Suvuttomassa lisääntymisessä syntyvät jälkeläiset ovat emoyksilönsä kaltaisia ja keskenään samanlaisia (perintötekijöiltään samanlaisten yksilöiden joukko = klooni). Yksilöiden mahdolliset ovat vain ympäristön tai yksilössä taaphtuvien mutaatioiden aiheuttamia.
Mitkä ovat suvuttoman lisääntymisen hyvät ja huonot puolet?
Suvuton lisääntyminen on vaivatonta ja nopeaa. Eliöltä ei kulu energiaa sukusolujen tuottamiseen/levittämiseen, eikä lisääntymiskumppanin löytämiseen. Suvuton lisääntyminen on siten varmaa ja tehokasta -> uuden elinympäristön valtaaminen.
Suvuttomassa lisääntymisessä ei kuitenkaan synny perinnöllistä muuntelua, joka on haitallista evoluution ja lajinkehityksen kannalta. Koko suvuttomasti lisääntyvä populaatio saattaa tuhoutua ykislöiden ollessa liian samankaltaisia geeneiltään.
Mitä eri tapoja yksisoluisilla eliöllä on suvuttomaan lisääntymiseen?
Bakteerit lsiääntyvät suvuttomasti jakautumalla, jopa 20 minuutin välein. Samalla tavalla lisääntyvät tohvelieläimet.
Yksisoluiset eliöt voivat lisääntyä myös monistumalla. Ensin solun tuma jakautuu moneksi tumaksi, ja sitten sen ympärille muodostuu solulimaa ja solukalvo. Lopulta koko solu hajoaa moneksi uudeksi soluksi. (esim. malarialoisio)
Yksisoluiset hiivasienet jakautuvat kuroutumalla -> hiivasoluun kasvaa pullistuma, joka kuroutuu irti emosolusta uudeksi yksilöksi.
Miten kasvit lisääntyvät suvuttomasti?
Monet kasvit lisääntyvät suvuttomasti emoyksilön rönsyjen, maavarsien, juurimukuloiden ja juurivesojen avulla (kasvien omista osista tapahtuva lisääntyminen=kasvullinen lisääntyminen). Sammalet ja sanikkaiset lisääntyvät itiöiden avulla.
Mitä suvullisella lisääntymisellä tarkoitetaan? Mitkä ovat kaksi yleisintä suvullisen lisääntymisen tapaa? Mitkä eliöt lisääntyvät suvullisesti?
Suvullisessa lisääntymisessä jälkeläinen syntyy sukusolujen avulla. Suvullisen lisääntymisen yleisin muoto on hedelmöityksen avulla tapahtuva lisääntyminen. Siinä siittiösolu hedelmöittää munasolun niiden tumien yhdistyessä ja hedelmöittyneestä munasolusta kehittyy uusi yksilö. Toinen suvullisen lisääntymisen tapa on partenogeesi, jossa jälkeläinen kehittyy suoraan munasolusta ilman hedelmöittymistä.
Suurin osa monisoluisista eliöistä lisääntyy suvullisesti.
Miten sukusolujen synty eroaa muiden solujen synnystä?
Miksi kaikki yksilöt ovat erilaisia liittyen samaiseen aiheeseen?
Sukusolujen syntyyn johtava solujakautuminen eroaa normaalin solun synnystä siten, että syntyneissä sukusoluissa on ainoastaan puolet emosolun kromosomimäärästä. Tämä on seurausta siitä, että yksi sukusolun emosolu jakautuu neljäksi sukusoluksi.
Sukusolujen synnyssä on sattumanvaraista millainen yhdistelmä vanhempien kromosomeja ja niissä olevia alleeleja sukusoluun muodostuu -> jokainen yksilö on erilainen.