4. Mikroevoluutio perustuu muunteluun, luonnonvalintaan ja sattumaan Flashcards

1
Q

Mitä evoluutiolla tarkoitetaan, mihin se jaetaan, mitä evoluutio on mahdollistanut?

A

Evoluutiolla tarkoitetaan lajinkehitystä, jossa eliölajit muuttuvat ja sopeutuvat muuttuviin ympäristöoloihin.
Evoluutio jaetaan mikro- ja makroevoluutioon. Mikroevoluutio tarkoittaa lajinsisäistä kehitystä, jossa eliölajin yksilöiden ominaisuudet muuttuvat sopeutumaan muuttuvaan ympäristöön vähitellen. Makroevoluutio tarkoittaa, että tietyissä olosuhteissa populaatioista voi syntyä kokonaan uusia lajeja.

Kaikki nykyiset ja toisaalta jo sukupuuttoon kuolleet eliölajit ovat kehittyneet evoluution seurauksena. Toisin sanoen evoluutio on luonut maapallolle nykyisen biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden ja jatkaa sen kehittämistä edelleen. Evoluutio alkoi elämän syntyessä maapallolle ja mahdollistaa nykyään eri lajien elämisen erilaisiin elinympäristöihin sopeutuneena ympäri maailmaa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mitä tarkoitetaan lajin sisäisellä muuntelulla? Mitä hyötyä siitä on?

A

Lajin yksilöt pystyvät lisääntymään luonnossa keskenään ja tuottamaan lisääntymiskelpoisia jälkeläisiä, mutta ne eroavat toisistaan silti perimältään. Tätä kutsutaan lajin sisäiseksi muunteluksi. Muuntelu voi olla ympäristön aiheuttamaa tai perinnöllistä.

Muuntelu mahdollistaa eliölajin sopeutumisen muuttuviin ympäristöoloihin. Olosuhteiden muuttuessa niihin parhaiten sopeutuvat yksilöt menestyvät, ja näin laji kehittyy jatkuvasti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mitä risteytymisellä tarkoitetaan? Miten sen yleisyys huomattiin, mikä tekee siitä todennäköisempää?

A

Kun lajinmäärityksessä alettiin käyttää geenitutkimusmenetelmiä, huomattiin sukulaislajien välisten risteymien olevan yllättävän yleisiä. Risteytymisessä sukulaislajien yksilöt parittelevat keskenään ja saavat usein jopa lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä.

Risteytymisen todennäköisyys kasvaa, kun yksilöiden edustamat lajit ovat mahdollisimman läheistä sukua toisilleen, ja niiden erkaantumisesta yhteisestä kantalajista on kulunut mahdollisimman vähän aikaa.

Esimerkiksi kanalinnut risteytyvät usein samanlaisten kromosomien ja pariutumiskäyttäytymisen vaikutuksesta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mikä on populaatio? Mistä se muodostuu? Mikä on alleelivarasto ja mitkä tekijät vaikuttavat sen muuttumiseen?

A

Lajit elävät luonnossa populaatioina. Populaatiolla tarkoitetaan tietyssä paikassa tiettynä aikana elävää saman lajin yksilöiden muodostamaa joukkoa, jonka yksilöt ovat lisääntymiskykyisiä keskenään. Populaatio muodostuu siis saman lajin yksilöistä, joista jokaisella on hieman toisistaan poikkeava perimä. Näin populaatio muodostaa niin sanotun alleelivaraston. Se muuttuu esimerkiksi muuttoliikkeiden, suvullisen lisääntymisen tai mutaatioiden vaikutuksesta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mitä ovat mutaatiot? Entä miten ne muodostavat alleeleja ja mihin ne vaikuttavat?

A

Osa saman lajin yksilöiden ja populaatioiden välisistä eroista on seurausta perintötekijöiden rakenteellisista muutoksista eli mutaatioista. Populaation ja evoluution kannalta tärkein muuntelua aiheuttava tekijä on geenimutaatiot eli geenin rakenteen pysyvä muuttuminen. Geenimutaatiot synnyttävät alleeleja, eli saman geenin eri muotoja. Alleelit vaikuttavat esimerkiksi yksilön käyttäytymiseen, rakenteeseen ja elintoimintoihin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Miksi geenimutaatiot ovat evoluutiolle välttämättömiä?

A

Geenimutaatiot ovat evoluutiolle välttämättömiä, sillä niiden seurauksena populaatioihin muodostuu uusia fenotyyppejä. Fenotyyppi tarkoittaa sitä, miten alleelit ilmenevät yksilössä. Nämä uudet fenotyypit voivat parantaa esimerkiksi eliön sopeutumista muuttuviin ympäristöoloihin.

Lisäksi geenimutaatiot voivat vaikuttaa elintoimintoihin, kuten tehostamalla hapen kuljetusta veressä. Tämä on ollut yksi tekijä vaikuttamassa tasalämpöisyyden kehittymiseen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mitä vaikutuksia mutaatioilla on yksilöille?

A

Pieni osa mutaatioista on sellaisia, joista on jotain hyötyä yksilölle. Osa mutaatioista on puolestaan sellaisia, joilla ei ole mitään vaikutuksia yksittäisen eliön ominaisuuksiin. Osa uusista alleeleista toisaalta karsiutuu hyvin nopeasti pois joko sattumalta tai haitallisuutensa vuoksi.

Joskus mutaation aiheuttama muutos eliön ominaisuuksissa edesauttaa tämän sopeutumista elinympäristöönsä. Nämö yksilöt lisääntyvät muita paremmin ja alleeli yleistyy populaatiossa. Populaation yksilöissä säilyy kuitenkin myös neutraaleja ja haitallisia mutaatio ns “varastossa” elinolojen muuttumisen varalta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Millaista perinnöllinen muuntelu on suvullisessa lisääntymisessä?

A

Suvullisessa lisääntymisessä perinnöllistä muuntelua aiheuttavat mutaatiot, sekä uudet alleeliyhdistelmät. Mutaation aikaansaama uusi alleeli voi siirtyä seuraavalle sukupolvelle ainoastaan silloin, jos mutaatio on tapahtunut sukusolussa tai sen kantasolussa. Muutoin alleeli vaikuttaa vain kyseiseen yksilöön ja katoaa sen kuollessa.
Jälkeläinen perii geeninsä vanhemmiltaan ja sen perimä on ydistelmä vanhempiensa alleeleja. Tämän vuoksi jokainen syntyvä yksilö on erilainen –> merkittävä asia lajinkehityksen kannalta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Millaista perinnöllinen muuntelu on suvuttomassa lisääntymisessä? Miten se vaikuttaa lajien sopeutumiseen?

A

Suvuttomassa lisääntymisessä ainoa perinnöllistä muuntelua aiheuttava tekijä on mutaatiot. Suvuttoman lisääntymisen seurauksena syntyneet jälkeläiset ovat usein samanlaisia kuin emoyksilönsä -> ne poikkeavat perimältään ainoastaan jos yksilössä tapahtuu mutaatioita.

Tämän vuoksi suvuttoman lisääntymisen populaatiot ovat hyvin haavoittuvaisia ympäristön muutoksille. Ne eivät pysty sopeutumaan muuttuvan ympärisön olosuhteisiin ollessaan kaikki samanlaisia, jolloin koko populaatiota uhkaa tuho.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mitä tarkoittaa muovautumismuuntelu? Mitä etuja siitä on?

A

Kaikki eliölajin yksilöiden väliset erot eivät johdu perimästä, vaan voivat olla myös ympäristön aiheuttamia. Tätä ympäristön aikaansaamaa muuntelua kutsutaan muovautumismuunteluksi. Sen vaikutuksesta perimältään samanlaiset yksilöt voivat kehittyä hyvinkin toisistaan poikkeaviksi ympäristötekijöiden erilaisuudesta johtuen.

Muovautumismuuntelu estää eliölajien sukupuuttoon kuolemista ja antaa aikaa perinnölliselle sopeutumiselle muuttuviin ympäristön olosuhteisiin. Epäedullisissa ja muuttuvissa olosuhteissa eliöyksilöt kykenevät silti elämään ja lisääntymään muovautumismuuntelun ansiosta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Mitä tarkoitetaan luonnonvalinnalla? Mihin se vaikuttaa vähitellen?

A

Populaatioissa esiintyy luonnossa kilpailua yksilöiden välillä, sillä niiden lisääntyminen on nopeaa. Kilpailua aiheutuu erityisesti silloin, jos populaation tiheys on suuri = elintil,a ravinto, lisääntymiskumppanit. Kilpailussa parhaiten menestyy yksilöt, joiden fenotyyppi sopeutuu parhaiten juuri sen hetkiseen ympäristöön ja olosuhteisiin. Näin menestyvät yksilöt alkavat yleistyä populaatiossa ja huonommin menestyvät puolestaan karsiutua pois. Tätä kutsutaan luonnonvalinnaksi.

Luonnonvalinnan seurauksena alleelien lukusuhteet populaatioissa muuttuvat vähitellen. Se johtuu siitä, että kilpailuissa parhaiten menestyvät yksilöt saavat enemmän lisääntymiskelpoisia jälkeläisiä kuin muut. Luonnonvalinta suosii alleeleja, jotka lisäävät yksilöiden kelpoisuutta eli fitnessiä -> suurin mahdollisuus elää lisääntymisikään asti ja saada eniten lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Mitä seksuaalivalinnalla tarkoitetaan?

A

Eläimille on kehittynyt erikoisia käytösmalleja ja rakenteita vastakkaisen sukupuolen kiinnostksen herättämiseksi. Vastakkaiseen sukupuoleen liittyviä valintapaineita kutsutaan seksuaalivalinnaksi.
Koiraiden menestymiseen vaikuttaa onnistuneet soidinmenot ja näyttävät asut. Naarailla puolestaan vaatimaton ja ympäristöön sulautuva väritys on merkittävä haudonta-ajan petojen välttämistä varten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mitä ristikkäinen valintapaine tarkoittaa?

A

Yksilön kelpoisuuteen vaikuttaa monet tekijät yhtä aikaa ja samaan ominaisuuteen voi kohdistua erilaisia valintapaineita. Tätä kutsutaan ristikkäiseksi valintapaineeksi.

Esimerkiksi gebardien pitkät raajat lisäävät juoksunopeutta ja tekee niistä siten parempia saalistajia, mutta raajojen pituus suurissa nopeuksissa lisää merkittävästi luiden murtumisriskiä -> toimii vain tiettyyn pisteeseen asti valintaperiaatteena.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Mitä tarkoittaa valintapaine? Miten se liittyy koevoluutioon?

A

Populaatioiden tulee sopeutua juuri senhetkisiin elottoman ja elollisen luonnon olosuhteisiin. Niiden muuttuessa osa yksilöistä selviää toisia paremmin. Valintapaine tarkoittaa tekijää, joka suosii tietynlaisia yksilöitä niiden kelpoisuutensa vuoksi. Valintapaineita saattavat aiheuttaa esimerkiksi ilmastonmuutos, lajien levittäytyminen uusille alueille -> lisääntynyt kilpailu, saalistajien lisääntynyt määrä tai jokin tauti.

Valintapaineina saattavat toimia myös lajien väliset suhteet (kolibri ja kukka, pedot ja saaliseläimet…). Tällainen kahden tai useamman lajin toisistaan riippuvainen evoluutio on nimeltään koevoluutio eli rinnakkaisevoluutio.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Millainen luonnonvalinta on vaihtelevissa olosuhteissa?

A

Ympäristöolojen muutokset johtavat siihen, ettei keskivertoyksilöt enää menestykään parhaiten. Tällöin luonnonvalinta muuttuu suuntaavaksi. Se tarkoittaa, että luonnonvalinta suosii jomman kumman ääripään ykislöitä karsien muita voimakkaasti pois. Suuntaava luonnonvalinta muuttaa populaaton alleelikoostumusta lisäten aiemmin harvinaisia fenotyyppejä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Mitä teollisuusmelanismilla tarkoitetaan? Miten se ilmenee, esimerkki?

A

Teollisuusmelanismilla tarkoitetaan sitä, että ilmansaasteiden lisääntyessä ja ilman epäpuhtauksista johtuen lajien tummat värimuodot alkavat yleistyä luonnonvalinnassa.
Esimerkiksi teollisuusmelanismi vaikuttaa perhosiin -> ilman epäpuhtauksien takia vaaleaa jäkälää häviää metsistä ja puiden rungoilta. Täten perhosista tummien värimuotojen on yleistyttävä, jotta ne saavat enemmän suojaa saalistajilta tummilla puunrungoilla.

Vaaleat värimuodot yleistyvät, kun teollisuuden päästöt vähenevät.

17
Q

Millaista luonnonvalinta on vakaissa olosuhteissa?

A

Kun ympäristöolot pysyvät pitkään muuttumattomina, populaatioilla on aikaa sopeutua elinympäristöön. Tällöin luonnonvalinta muuttuu tasapainottavaksi. Tasapainottava luonnonvalinta suosii tällöin parhaiten menestyviä eli ominaisuuksiltaan keskivertoja yksilöitä, ja karsii keskiarvosta poikkkeavia ääripäitä pois. Tasapainottava luonnonvalinta vähentää muuntelua populaatiossa tai pitää sen samana.

18
Q

Mitä hajottava valinta tarkoittaa?

A

Hajottava valinta kohdistuu populaatioon, mikäli olosuhteet muuttuvat populaation elinalueen eri osissa erilaisiksi, tai osa populaation yksilöistä levittäytyy toiselle alueelle. Näin populaation eri yksilöihin kohdistuu erilainen valintapaine, joka suosii jakauman ääripäitä. Kun populaation eri osat sopeutuvat uusiin elinoloihin ja ympäristöön, populaation eri osat saattavat erkaantua toisistaan ja kehittyä uusiksi lajeiksi.

19
Q

Mitä satunnaisajautuminen tarkoittaa? Mitkä käsitteet siihen liittyvät?

A

Pienissä suvullisesti lisääntyvissä populaatioissa sattuman vaikutus voi olla suurempi evoluutiotekijä, kuin luonnonvalinta. Tätä kutsutaan satunnaisajautumiseksi eli geneettiseksi ajautumiseksi. Satunnaisajautumisessa population alleelivaraston jotkut alleelit yleistyvät/harvinaistuvat ilman luonnonvalinnan vaikutusta alleelien säilymiseen tai häviämiseen.

Perustajavaikutus ja pullonkaulailmiö kuuluvat satunnaisajautumiseen.

20
Q

Mitä tarkoittaa perustajavaikutus?

A

Perustajavaikutuksessa populaatio syntyy muutamista uudelle alueelle siirtyneistä sattumalta valikoituneista yksilöistä, jotka tuovat mukanaan siten myös sattumanvaraisen koostumuksen kantapopulaation alleeleista. Jälkeläiset saavat nämä alleelit, vaikkei ne olisikaan sopeutumisen kannalta parhaita mahdollisia. –> alleeliyhdistelmät lähinnä seurausta sattumasta, eikä luonnonvalinnasta
(vaikuttaa satunnaisajautumiseen)

21
Q

Mitä tarkoittaa pullonkaulailmiö?

A

Pullonkaulailmiössä populaation koko romahtaa äkillisesti esimerkiksi runsaan metsästyksen tai luonnonkatastrofin seurauksena. Täten tulevien sukupolvien jälkeläiset perivät ainoastaan henkiin jääneiden yksilöiden alleeleja.
Yksi esimerkki pullonkaulailmiöstä on Suomen hirvikannan kehitys (lapiosarvet vs. hankosarvet).