6 Flashcards
Localizaţi centrii nervoşi ai termoreglării. Detaliaţi câteva mecanisme ale termogenezei.
Centrii nervoși sunt localizați în hipotalamusul anterior. Ca și mecanisme ale termogenezei se enumeră: succesiunile de secuse-frisoanele, vasoconstricția periferică, stimularea metabolismului oxidativ, etc.
Prin ce se deosebesc căile motorii (eferente) simpatice şi parasimpatice?
Calea motoare simpatică are un neuron preganglionar scurt situate în măduva toraco-lombară, iar la parasimpatic calea motoare are neuron preganglionar lung situat în măduva sacrală. La eferența simpatică neuronul preganglionar face sinapsă cu neuronul postganglionar în lanțul ganglionar latero-vertebral, iar la eferența parasimpatică neuronul preganglionar face sinapsă cu neuronul postganglionar în ganglionul intramural.
Care sunt organele efectoare controlate de sistemul nervos vegetativ?
Mușchii netezi ai organelor interne, miocardul și glandele.
Descrieţi localizarea şi rolurile centrilor vegetativi hipotalamici.
Are rol în integrarea aferențelor nervoase și umorale și intervine în controlul celor mai multe funcții vegetative: termoreglare, activitate cardiacă, echilibru hdiric, bioritmul somn-veghe. Acesta controlează activitatea adenohipofizei prin neurohormoni, secretă hormonilor antidiuretici și intervine in integrarea manifestarilor vegetative ce insotesc starile afectiv-emotionale. Localizare-tuber cinereum(porțiune din fața ventral a hipotalamusului numit și tubercul anterior)
Care este rolul glucocorticoizilor în răspunsul simpatic la stres?
Glucocorticoizii mediază răspunsul de scurtă durată la stres.
Precizaţi rolurile formaţiunii reticulate în reglarea funcţiilor vegetative.
Are rol în reglarea funcțiilor vegetative simpatice și parasimpatice. Formațiunea reticulată primește informații de la toate tipurile de receptori și poate astfel integra și coordona activitatea celor două subsisteme ale sistemului nervos vegetativ.
Explicați de ce, în diabetul zaharat, poliuria este însoțită de polidipsie.
În cazul diabetului zaharat organismul încearcă să elimine cantitatea de glucoză care este în exces în sânge. Acest lucru se realizează prin creșterea cantității de urină în organism ceea ce duce la senzația de sete.
De ce, la diabetici, este prezentă polifagia?
Polifagia se manifestă prin creșterea apetitului și consumul exagerat de alimente. În cazul diabeticilor glucoza depășește valorile normal, fiind eliminată prin urină. Fiind eliminată prin urină glucoza nu mai participă la procesele în care este necesară iar organismul transmite semnale permanente de foame, acestea transformându-se într-un apetit anormal.
Hormonii steroizi sunt singura categorie de hormoni care pot acționa cu receptori membranari, citoplasmatici și nucleari. Care credeți că este explicația?
Odată ajuns în interiorul celulei, hormonul steroid se leagă de un receptor specific care se găsește numai în citoplasma celulei țintă . Hormonul steroid legat de receptor se deplasează apoi în nucleu, Membranele celulare sunt compuse dintr-un strat strat fosfolipidic care previne difuzia moleculelor insolubile în grăsimi în celulă.
Glandele reglate prin sistemul hipotalamo-adenohipofizar și cele reglate prin factorul reglat posedă și o reglare nervoasă? Dacă da, prin ce fel de neuroni?
Epifiza si medulosuprarenala sunt reglate pe cale nervoasa prin neuroni simpatici
În ambele tipuri de disfuncții tiroidiene (hipo- și hipersecreția) unul dintre simptome este gușa (creșterea în volum a glandei). Care este deosebirea dintre cele două feluri de gușă?
Gușa toxică este cauzată de hipersecreția de tiroxină în timp ce gușa endemică este cauzată de aportul insuficient de iod.
De ce la fetițe, pubertatea (primul ciclu menstrual) apare în ultima vreme la o vârstă din ce în ce mai mică
Pubertatea la fetițe apare în ultima vreme la o vârstă din ce în ce mai mică datorită acțiunii hormonilor sexosteroizi provocând pubertate precoce.