4 Flashcards

1
Q

Definiți mioza și midriaza, stabilind: localizare și tipul fibrelor musculare implicate, efectul fiziologic produs.

A

Mioza reprezintă reducerea diametrului pupilar in condiții de lumina puternica, iar midriaza are drept rezultat creşterea diametrului pupilei. Fibrelor musculare radiare ale irisului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Aranjați elementele aparatului dioptric în ordinea în care sunt străbătute de lumină.

A

Coroidă, umoarea sticloasă, cristalin, umoare apoasă

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Caracterizați coroida.

A

Coroida este membrana intens vascularizată, de culoare brun negricioasa, elastica, care captuseste sclerotica si hraneste prin vasele ei celulele retiniene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Membranele limitate: localizare, proveniență și rol.

A

Prelungirile celulei gliale Muller formează membrana limitantă externă la baza conurilor și a bastonașelor și o membrană limitantă internă sub axonii neuronilor bipolari. Membranele limitante mențin ordinea în structura retinei, membrana limitantă externă menține ordinea la baza celulelor receptoare, iar membrana limitantă internă menține ordinea între axonii neuronilor bipolari.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Fovea centralis: localizare, tip de celule receptoare, organizarea straturilor de celule.

A

Fovea centralis este o adâncitură în centrul maculei luteea din retină. Aici se formează cea mai clară și curată imagine a obiectului privit, deoarece sunt făcute corecturi de celula glială Muller prin toate straturile de celule care sunt trase deoparte de către el, astfel fac ca lumina să ajungă direct pe celulele receptoare. În fovea centralis sunt doar celule cu con.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ce este fosfodiesteraza și care este rolul său în fiziologia vederii?

A

Fosfordiesteraza este o enzima care deciclizeaza GMPc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Un miop și un hipermetrop se întâlnesc pe drum, Care dintre ei salută primul?
Explicați de ce?

A

Hipermetropul salută primul deoarece în cazul miopului acesta trebuie să fie foarte aproape de prietenul lui ca să-l vadă. Acest fapt este cauzat de globul ocular care este mai lung, imaginea formându-se înaintea retinei și pentru ca imaginea să poată fi adusă pe retină, obiectul trebuie privit foarte de aproape în cazul miopului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ce reflexe se închid în coliculii cvadrigeni inferiori? Dar în cei superiori?

A

In coliculii cvadrigemeni inf se inchid reflexele acustico-cefalogire – are loc o selectie a informatiilor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ce rol are diferența de suprafață dintre membrana timpanică și membrana ferestrei ovale?

A

Diferența de suprafață dintre membrana timpanică si cea a ferestrei ovale determină o creștere de 13 ori a forței de vibrație, astfel încât la trecerea de la urechea medie la urechea internă vibrațiile nu sunt diminuate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Care este diferența de compoziție dintre perilimfă și endolimfă? Ce structură a urechii interne este răspunzătoare de această diferență?

A

Perilimfa este un lichid asemănător ca și compoziție cu lichidul cefalorahidian, astfel acesta este bogat în Na și sărac în K, în comparație cu endolimfa asemănătoare ca și compoziție cu lichidul citosolului unde predomină ionii de K și aproape deloc Na. De această diferență este răspunzătoare stria vasculară care este responsabil de producerea endolimfei, acesta secretă K și retrage Na din endolimfă.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Care este asemănarea dintre senzorii kinestezici și cei vestibulari?

A

Asemănarea dintre aceștia este că ambii senzori pot produce potențiale chiar și atunci când sunt în repaus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Descrieți pe scurt stimularea maculelor otolitice, în cazul declinării? Cum are loc apoi reacția de redresare a organismului?

A

În cazul decelerării corpul nostru va fi împins în față din cauza inerției corpului care are tendința să se deplaseze în continuare cu viteza de dinaintea decelerării. Alte celule în cazul decelerării vor fi stimulate prin deplasarea masei gelatinoase a otoliților și pe căile vestibulo-spinale comenzile de contracție vor ajunge în musculatura posterioară și corpul își va reveni în poziție normală.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Cum sunt stimulate celulele receptoare olfactive?

A

Sunt stimulate prin prinderea moleculelor odorante de cilii celulelor receptoare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Menționați trei factori care pot modifica sensibilitatea olfactivă?

A

Factori: energie de adsorbție la trecerea aerului pe suprafața membranei olfactive, volumul si configurația spațială a moleculei odorante, variabilitatea individuală, vârsta, temperatura, lumina, fumatul, etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

. Cum acționează substanțele dulci asupra celulelor receptoare gustative? Unde se formează PA în acest caz?

A

Moleculele dulci se fixează pe un receptor din membrana cililor şi determină, prin intermediul unei proteine G activarea adenilatciclazei şi creşterea concentraţiei AMPc intracelular. AMPc închide canalele de K+ din membrana latero-bazală a celulelor senzoriale, ceea ce duce la depolarizarea celulei cu formarea PR. PA se formează în al doilea neuron al căii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Localizați proiecția corticală gustativă.

A

O arie este in girusul postcentral din lobul parietal si alta in lobul insulei.

17
Q

Care sunt tipurile de papile gustative și cum sunt ele localizate în limbă? Ce fel de stimuli percepe fiecare?

A

Tipurile de papile gustative : 1. Fungiforme situate in 2/3 si vârful limbii,-dulce, sărat 2. Foliate situate pe marginea limbii -acre, 3. Calciforme la baza limbii si amare 4. Filiforme peste tot pe limba – senzori tactili, termici, durerosi

18
Q

Hormonii steroizi sunt singura categorie de hormoni care pot acționa cu receptori membranari, citoplasmatici și nucleari. Care credeți că este explicația?

A

Odată ajuns în interiorul celulei, hormonul steroid se leagă de un receptor specific care se găsește numai în citoplasma celulei țintă . Hormonul steroid legat de receptor se deplasează apoi în nucleu, Membranele celulare sunt compuse dintr-un strat strat fosfolipidic care previne difuzia moleculelor insolubile în grăsimi în celulă.

19
Q

Explicați cum este reglată secreția glandei tiroide.

A

Secreția tiroidei este controlată hormonul tireotrop, prin eliberarea de AMPc si TSH stimulează dezvoltarea si activitatea tiroidei intervenind in sinteza si eliberarea hormonilor tiroidieni p.

20
Q

Descrieși tractul hipotalamo-hipofizar și mentionați rolul său.

A

Tractul hipotalamus hipofizar se formează din axinia neuronilor NSO constituit din axinia nemielinizati care se termina in neurohipofiza. Tractul face legătura prin fibre nervoase între hipofiză și hipotalamus.

21
Q

Cum influențează insulina metabolismul glucidic?

A

contribuind la menţinerea homeostaziei prin depozitarea sau mobilizarea glucidelor.

22
Q

Care sunt efectele simpaticului și ale parasimpaticului asupra miocardului și vaselor inimii.

A

Vasele coronare au o foarte redusă inervaţie parasimpatică. Vasodilatația este indusă de simpatic. Are loc o redistribuire a fluxului sanguin: o scădere în regiunea splanchnică (tub digestiv) şi tegument (vasoconstricție), o creştere în muşchii scheletici şi miocard (vasodilatație). Pentru nevoile suplimentare de sânge necesar musculaturii scheletice și miocardului, în condiții de stimulare simpatică, SNVSi are neuroni motori postganglionari (pentru musculatura netedă a vaselor din mușchii scheletici și miocard) care au ca mediator chimic acetilcolina, iar sinapsele neuro-efectoare funcționează cu receptori muscarinici (ca în SNVPSi).

23
Q

Menționați trei deosebiri dintre eferența simpatică și parasimpatică.

A

Eferența simpatică are neuronul preganglionar scurt, situat în măduva toraco-lombară, în timp ce la eferența parasimpatică neuronul preganglionar este lung fiind situat în măduva sacrală. La eferența simpatică neuronul preganglionar face sinapsă cu neuronul postganglionar într-un ganglion paravertebral iar la eferența parasimpatică neuronul preganglionar face sinapsă cu neuronul postganglionar aflat în ganglionul previsceral.

24
Q

Ce influențe are o situație de stres intens asupra pielii?

A

Atunci când sistemul nostru nervos este afectat de stres, în corp se eliberează un hormon de la nivelul glandei suprarenale – cortizol –, care, în cantităţi mari, duce la îngrăşarea sau uscarea excesivă a pielii.
Cortizolul diminuează producerea de acid hialuronic la nivelul pielii – cu rol în hidratare şi menţinerii pielii netede – ducând astfel la compromiterea funcţiei de barieră sau de hidratare a pielii. Pielea devine astfel mai permeabilă, mai mulţi agenţi iritanţi, alergeni, germeni pot pătrunde şi provoca daune sau pot agrava afecţiunile preexistente.
Sub acţiunea stresului creşte nivelul zahărului în sânge, ceea ce duce la un proces numit glicare, care deteriorează colagenul şi elastina din piele, ducând la apariţia ridurilor premature.

25
Q

Prin ce se caracterizează sinapsele neuroefectoare din SNV?

A

Este o sinapsă chimică de tip varicozitate în care nu există membrană post sinaptică și sunt punți intercelulare cu joncțiuni gap.
30. Dați un exemplu de arc reflex în care calea aferentă este somatică. Iar calea motoare este vegetativă.
RĂSPUNS: Există numeroase reflexe vegetative cu aferenţă somatică (de exemplu, reflexul pupilar de mioză, în care calea aferentă este formată din fibre somatice ale tractului optic, iar calea eferentă - din fibre vegetative ale nervului cranian III.

26
Q

Distrugerea talamusului induce o stare de somn continuu. Explicați de ce.

A

Deoarece starea de veghe este dependenta de talamus datorita sistemului reticulat activator ascendent care trece prin acesta și difuzează în scoarță. În cazul în care talamusul este distrus, este oprită proiecția de SRAA în cortex astfel se induce starea de somn continuu.