5 Flashcards

1
Q

Care dintre cele două teorii privind durerea raportată vi se pare mai plauzibilă? Argumentați.

A

Ambele sunt plauzibile și funcționează în același timp deoarece ne explică de ce nu știm proveniența durerii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

O compresă rece sau masarea locului dureros reduce senzația dureroasă. Explicați mecanismul.

A

Cand se actioneaza cu un alt stimul nedureros adica cu o fibra de tip A din ganglionul spinal care conduce stimul tactil , presional, sau stimuli termici. Fibra de tip A va stimuli neuronal inhibitor anuland inhibitia pe care o determina asupra lui fibra de tip C- care conduce durerea. Deci inhibitia este anulata si neuronal inhibitor isi poate exercita functia iar. Durerea va fi atenuata, dar nu anulată de tot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Explicați de ce toate căile de conducere specifice sensibilităților se încrucișează.

A

Evoluția vertebratelor și apariția simetriei bilaterale a contribuit la încrucișarea căilor pe parcursul evoluției. Această încrucișare a început să apară încă de la precordate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ce răsunet are, în procesele psiho-cognitive, proiectarea durerii în nucleii
amigdalieni? Dar proiectarea durerii în hipocamp?

A

Talamusul lucrează cu sistemul limbic care prin nucleii amigdalieni conferă valențe afective emoționale senzațiilor, cum am putea considera și durerea sau frica care duce la apariția fobiilor, care vor fi comunicate ulterior cortexului cerebral. În hipocamp se formează memoria și totodată formarea unei fobii de lungă durată.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Cum sunt legate fusurile neuromusculare de fibrele extrafusale, contractile? Dar corpusculii tendinoși Golgi? Există vreo deosebire de legare?

A

Da, există o deosebire de legare. Fusurile neuromusculare sunt legate paralel de fibrele extrafusale, în timp ce corpusculii tendinoși Golgi sunt legați în serie, unul după altul.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ce rol au corpusculii Ruffini din mușchi?

A

În timpul contracțiilor musculare o parte din ATP este transformată în energie termică, iar o parte în energie mecanică care ulterior este transformată și ea în energie termică, astfel mușchiul se încălzește.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Care este semnificația fiziologică a faptului că mușchii extensori au o densitate mai mare de fusuri neuromusculare decât cei flexori?

A

Mușchiul este în repaus, dar neuronii senzitivi din partea centrală a fibrelor intrafusale trimit impulsuri continuu către măduva spinării, aceștia fac sinapsă cu un neuron din coarnele anterioare și atunci neuronii motori de tip A alfa care inervează fibrele extrafusale contractile mențin aceste fibre într-o stare de ușoară contracție, adică tonus muscular care este mai accentuat în mușchii extensori, decât în mușchii flexori, deoarece mușchii extensori sunt cei care contribuie în mod esențial la menținerea poziției corpului. Acesta este și motivul pentru care mușchii extensori au o densitate mai mare a fusurilor musculare decât mușchii flexori.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Explicați de ce, dacă imaginea formată pe retină este răsturnată, vedem obiectele în poziția lor normală.

A

Imaginea formată pe retină nu e cea finală, astfel impulsurile trimise spre cortex transmit imaginea dreaptă și nu răsturnată. Creierul nostru face integrarea și adaptarea imaginii în funcție de alte zone și mediu înconjurător.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

De ce este posibil ca potențiale postsinaptice formate în neuronii bipolari să se transmită sinaptic neuronilor multipolari ca atare, fără a forma în prealabil PA în conul axonic al neuronilor bipolari?

A

Neuronii bipolari sunt primii neuroni ai căii vizuale, însă în aceștia nu este necesar să se formeze PA, deoarece au axonii lungi și nu pot forma potențiale de lungă durată, astfel PA se formeaza acolo unde axonii dendritelor sunt lungi, adică în neuronii bipolari care pot transmite mai departe acest potențial.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

De ce distanța de la ochi la punctum proximum crește odată cu înaintarea în vârstă?

A

Odată cu înaintarea în vârstă datorită scăderii elasticității țesuturilor punctul proximum se depărtează treptat de ochi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Dați 3 exemple de păsări la care ochii sunt poziționați frontal și explicați utilitatea acestei adaptări.

A

De obicei păsările de pradă au ochii poziționați fronal, mai exact șoimul, uliu, bufnița, vulturul. Această adaptare le ajută să vadă și să aibă o țintă rapidă și eficientă asupra prăzii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Doi prieteni, un hipermetrop și un miop se întâlnesc, venind din direcții diferite. Care dintre ei salută primul? Explicați de ce.

A

Hipermetropul salută primul deoarece în cazul miopului acesta trebuie să fie foarte aproape de prietenul lui ca să-l vadă. Acest fapt este cauzat de globul ocular care este mai lung, imaginea formându-se înaintea retinei și pentru ca imaginea să poată fi adusă pe retină, obiectul trebuie privit foarte de aproape în cazul miopului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Care este rolul membranelor limitante externă și internă?

A

Membranele limitante mențin ordinea în structura retinei, membrana limitantă externă menține ordinea la baza celulelor receptoare, iar membrana limitantă internă menține ordinea între axonii neuronilor bipolari.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Explicați mecanismul prin care, la trecerea din urechea medie în urechea internă, vibrația sonoră nu este diminuată.

A

Mecanismul care permite acest lucru este faptul ca membr ferestrei ovale este ca suprafata mai mica de 17x decat suprafata membr timpanice, atunci aceeasi cant de vibratii se concentreaza pe o suprafata mai mica si se amplifica vibratiile si astfel ele pot fi transmise cu fidelitate lichidului din urechea internă.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

De ce, la decolarea avionului, avem pentru scurt timp, senzația că ni se înfundă urechile? Care este mecanismul ce duce la dispariția acestei senzații?

A

La decolarea unui avion avem senzația că ni se înfundă urechile deoarece presiunea aerului nu este egală cu presiunea din ureche, pentru a egaliza presiunea este nevoie să înghițim pentru a deschide trompele lui Eustachio care au rol în egalizarea presiunii pe de o parte di de alta a membranei timpanice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Enumerați și explicați rolurile celulelor de susținere din organul Corti.

A

Celulele de susținere sunt: celulele în formă de fotoliu care au rol în susținerea celulelor receptoare, celulele de susținere simple care căptușesc membrana bazilară, lama spirală și ligamentul spiral, participă la funcționarea striei vasculare, secretă membrana tectoria și membrana reticulară, și nu în ultimul rând celulele pilieri care formează tunelul Corti.

17
Q

Ce fel de canale ionice se găsesc în cilii celulelor receptoare? Cum funcționează ele?

A

În cilii celulelor receptoare sunt canale ionice mecano-dependente. Canalul unui cil este conectat cu canalul unui cil învecinat prin intermediul unor filamente conective și când cilii se îndoaie, filamentele conective se întind și deschid canalele mecano-dependente prin care ionii de K pot pătrunde în celula receptoare. Pătrunderea ionilor de K depolarizează suficient membrana celulelor receptoare, astfel încât să se deschidă și canalele de Ca.
Mai exact, când membrana tectoria îndoaie cilii către corpusculii bazali atunci canalele ionice mecano-dependente se deschid, și când îndoaie cilii invers, canalele se închid. Astfel, membrana tectoria și membrana bazilară inhibă și excită cilii celulelor receptoare în funcție de frecvența vibrațiilor.

18
Q

Care dintre celulele receptoare au rol principal în recepționarea vibrațiilor sonore? Argumentați.

A

Fibrele ce inervează celulele receptoare auditive sunt fibre corticofuge care pot ajunge in statiile de releu, apoi in olivele superioare si de acolo in celulele receptoare. Rolul acestora este de inhibitie.

19
Q

Crestele ampulare conțin două tipuri de celule receptoare: în formă de butelie și cilindrice. Care dintre acestea au rolul principal în recepționarea stimulilor vestibulari?

A

Celulele în formă de butelie au rol principal în recepționarea stimulilor vestibulari, deoarece au sensibilitate mai mare și generează impulsuri fazice.

20
Q

Specificați tipurile de sinapse pe care cele două feluri de celule receptoare vestibulare le stabilesc cu dendritele neuronilor senzitivi din ganglionul Scarpa. Care dintre aceste sinapse este mai eficientă? Argumentați.

A

Celulele de tip I fac o sinapsă de tip invaginant care este mult mai eficientă pentru că suprafața de membrană postsinaptică și populația de receptori este mult mai mare, în comparație cu celulele de tip II care fac o sinapsă obișnuită și suprafața sinaptică a acestora este mult mai mică.

21
Q

Ce rol au căile vestibulo-spinale?

A

Sunt căi extrapiramidale motorii care ajung în coarnele anterioare ale măduvei și transmit

22
Q

Prezentați comparativ (structură și mecanism de excitare) celulele receptoare auditive și vestibulare.

A

Celulele receptoare auditive ca structură sunt lipsiți de kinocil și au doar corpusculi bazali, în schimb la celulele receptoare vestibulare apare kinocilul. Ca și mecanism de excitare, cilii celulelor receptoare auditive au o deplasare oblica data de indoirea acestora de catre membrana tectoria si ridicati sau coborati de catre membrana bazilara. Mecanismul de excitare a receptorilor vestibulari este acelasi pentru ambele tipuri de celule, astfel cand stereocilii se apropie de kinocil celulele senzoriale sunt excitate.

23
Q

Ce este fenomenul de nistagmus și ce rol are pentru organism?

A

Fenomenul de nistagmus înseamnă rotirea globilor oculari în sens invers mișcării. Acesta apare când ochii încearcă să urmărească imagini în mișcare pentru a le fixa.

24
Q

Care sunt cauzele răului de mișcare și cum se manifestă?

A

Este cauzat de mișcarea repetată într-un vehicul sau orice alte mișcări continue (cum ar fi de exemplu intr-un montain russe) prin care ochii nu pot fixa imaginea din jurul lor. Aceștia includ greața, amețeala, durerile de cap.

25
Q

Care este semnificația fiziologică a faptului că: Pragul sensibilității olfactive scade la animale în perioadele de oestru si Pragul sensibilității olfactive scade la femelele gravide

A
  • Pragul sensibilității olfactive scade la animale în perioadele de oestru: Crește sensibilitatea olfactivă pentru ca masculii și femelele să simtă perioada optimă în care se pot împerechea, astfel cresc șansele de împerechere și de formare de urmaș. Crește sensibilitatea olfactivă din cauza feromonilor.
  • Pragul sensibilității olfactive scade la femelele gravide: Crește sensibilitatea olfactivă pentru a proteja mama și fătul în cazul mirosurilor neplăcute sau nocive.
26
Q

De ce mugurii gustativi sunt situați în papile gustative și nu direct în epiteliul lingual?

A

Mugurii gustativi sunt așezați în papile gustative, deoarece aceștia au nevoie de protecție mecanică și termică.

27
Q

Care sunt nervii cranieni ce inervează senzitiv limba?

A

Neuronii senzitivi care conduc sensibilitatea gustativă sunt neuroni senzitivi somatici ai nervilor VII, IX și X.

28
Q

. Dați un exemplu de viață cu care să argumentați afirmația ”o cantitate mare de oxigen în aerul inspirat scade pragul de sensibilitate pentru substanțele dulci”.

A

Cu cât aerul este mai curat, mai încărcat cu oxigen, cu atât pragul de excitație pentru dulce scade. Un exemplu din viață ar fi excursiile la munte, unde aerul este mai puțin poluat și apare pofta de dulce.

29
Q

Cum stimulează prezența cornetelor nazale funcția olfactivă?

A

Prezența cornetelor nazale formează vârtejuri de aer, iar rolul acestor vârtejuri în funcția olfactivă este ca moleculele odorante din aer să rămână mai mult timp în mucoasa olfactivă și șansa lor de a imersa mucusul olfactiv și de a stimula celulele receptoare olfactive crește.