#4 - René Descartes Flashcards

1
Q

Pojem duše

A

Pojem duše, myslící substance či sebereflektující subjekt je ústím Descartovy metodické pochybnosti. radikalizace pochybností ruší veškerou objektivní jistotu, pochybnost o předmětné vztahu idejí se rozšiřuje na subjektivní stránku zkušenosti – nutně vede k otázce po jistotě, zda jsem při pochybování vyčerpal veškeré univerzum, jenž meditujícího obrací k já.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Pochybnost takto ruší

A

Pochybnost takto ruší sebe sama, neboť tu musí být přinejmenším činitel pochybností. Protože myšlenkové obsahy jsou nezpochybnitelné, je prokázána existence subjektu, v němž jsou tyto obsahy přítomné. Ztroskotáním pochybnosti je získána první nezpochybnitelná jistota, onen první princip hledaný Descartem na počátku meditací – existence já.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Předpoklad, že někdo myslí

A

 Předpoklad, že někdo myslí, a přitom neexistuje, je rozporuplný. Nemůže pochybovat někdo, kdo neexistuje, proto je tvrzení o pochybující existenci nezpochybnitelně pravdivé – při pochybnosti nelze popírat skutečnost pochybování.
 Descartes tímto poukazuje na nezrušitelnost vztahu, jímž se všechny představy vztahují k já – k subjektu těchto představ I kdybych se domníval, že neexistuje žádný materiální svět, přece musím připustit, že existují já, který se takto domnívá.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Descartes tak předvádí

A

 Descartes tak předvádí určitou variantu transcendentální dedukce – existence já je prokázána jako nutná podmínka veškeré zkušenosti a odůvodnění nároku platnosti objektivních soudů. Podpůrným důkazem mu slouží rovněž hypotéza zlotřilého démona, v jejímž scénáři musí existovat já alespoň jako příjemce klamu. Zlotřilý démon tak může klamat, jakkoliv chce, nikdy však meditujícího neoklame, v jeho vlastní existenci.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Od první nezpochybnitelné

A

Od první nezpochybnitelné jistoty se Descartes odráží k meditaci o já a pokládá si otázku „Co je člověk“. Dosavadní uvažování o člověku obsahovalo tělo a duši, jíž byly připisovány veškeré mentální i fyzické činnosti, kromě myšlení také trávení, výživa, chůze či smyslové vnímání.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Tělem se chápe vše

A

 Tělem se chápe vše, co bývá ohraničeno nějakým tvarem, co lze místně vyměřit, a co vyplňuje prostor – vnímá se hmatem, zrakem, sluchem, chutí. Mít však sílu hýbat sám sebou, zahájit smyslové vnímání a myšlení však vůbec nepatří k přirozenostem těla – i smyslové vnímání je mentálním úkonem.
 Ptáme-li se v souladu s metodickou skepsí, co můžeme poznat jistě a nezpochybnitelně, eliminuje hypotéza zlotřilého démona tělesnost a potažmo všechny výkony vázané na tělo – výživu, smyslové vnímání apod.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Zůstává tedy pouze myšlení

A

→ Zůstává tedy pouze myšlení, to jediné nelze od já odloučit, jinak by tu nebylo nic, co by zajistilo jeho nutnou existenci. Existence já tak spočívá v myšlení, existuji do té míry, do jaké myslím – člověk je věc pravdivá, opravdu existující a myslící.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Descartes zde ilustruje

A

Descartes zde ilustruje svou koncepci substanciálního dualismu, jenž lze formulovat takto: Pro každou entitu, která náleží k základnímu ontologickému inventáři stvořeného světa (každá stvořená substance, v našem případě člověk) nutně platí, že spadá právě do jedné ze dvou tříd definovaných vždy právě jednou ze dvou základních vlastností, totiž myšlení, resp. rozlehlosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Člověk jako stvořená substance

A

 Člověk jakožto stvořená substance je věc myslící, veškeré vlastnosti vázající se na tělesnost je potřeba z ontologického ustrojení vyřadit. Descartes tak vylučuje i představivost, nebo ji definuje jako nazírání tělesné věci, představivost nutně vyžaduje názor. Z toho plyne, že schopnost představivosti není adekvátní schopností k pochopení přirozenosti mysli, při zkoumání mysli je potřeba uzávorkovat vše, co si o mysli představujeme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Existence mysli

A

Existence mysli je nanejvýš jistá, na rozdíl od existence těla, jež je snadno zpochybněna hypotézou zlotřilého démona. Potýkáme se tak s jistým paradoxem, když se přirozeně domníváme, že věci, které jsou pochybné (tělesa) poznáváme rozlišeněji než vlastní mysl. Descartes tento paradox nazývá paradoxem rozlišeného poznání a vysvětluje ho skrze svedení mysli na scestí.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Za příklad si bere

A

Za příklad si bere vosk.
a. Zkoumáme-li vosk, konstatujeme následující vlastnosti: tvrdý, voňavý, chladný na dotek, vydávající zvuk při ťuknutí. Přiblížíme-li však tento stejný kus vosku k ohni, sledujeme, jak vůně vyvane, barva se mění, tvar se ztrácí, rozměry narůstají, vosk kapalní a zahřívá se.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

to, co totiž na vosku

A

b. to, co totiž na vosku uchopujeme rozlišeně a tím poznáváme, že se jedná o vosk, není to, co vnímáme smysly, přesněji nemůže to pocházet ze smyslů. Jedná se o předmět soudu. Při abstrakci od všeho, co se na vosku mění a smyslům se dává pokaždé jinak, se ukazuje, co myslíme pojmem vosk, když soudíme, že proměnlivé vlastnosti vosku jsou určením něčeho, co přetrvává. Vosk určujeme jako něco rozlehlého a proměnlivého.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

při rozlišeném poznání

A

c. Při rozlišeném poznání vosku ho uchopujeme v rozmanitosti všech možných změn, které může podstoupit, což je pro smyslové vnímání nemožné. Jeho pojem si nemůžeme vytvořit ani z rozmanitých vjemů. Smysly, které v rámci změny vnímají na vosku vždy něco jiného, nedokáží postihnout fakt, že se stále jedná o ten stejný vosk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

idea jednoty nepochází ze

A

d. Idea jednoty nepochází ve smyslů – smyslovým vnímáním se nám nikdy nic nedává jako jednotné. Smysly vnímají vždy jen konkrétní podoby vosku, nemají nástroje k tomu, aby tyto dílčí vjemy syntetizovali pod jeden pojem vosku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

to, co subjekt dosud považoval

A

→ To, co subjekt dosud považoval za uchopování zrakem je uchopeno schopností soudit, tj. myšlením, které zajišťuje přechod mezi prohlížením věci myslí a poznáním této věci, jenž se realizuje v řečovém aktu pojmenování. . Na příkladu vosku Descartes ukazuje, že veškerá tělesa jsou poznávána výhradně chápavostí, jež interpretuje smyslová data. Descartes zde dokazuje, že proto abych vnímal, musím nejprve myslet .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

prohlížení si předmětu

A

Prohlížení si předmětu myslí popisuje Descartes jako všímání si, z čeho předmět sestává, jaké vlastnosti mu lze přisoudit, s uvědoměním si, že si prohlíží pouze jednu z podob věcí, jejíž esencí je rozlehlost.

17
Q

mysl sebe sama chápe

A

mysl sebe sama chápe rozlišeněji než jiná tělesa, neboť poznání vnějších těles se realizuje skrze samotnou mysl. Můžeme-li o věcech vědět jen díky tomu, že soudíme, je existence souzení jistější než existence věcí. Na základě toho, že poznávám nějaký kus vosku, usuzuji, že tento vosk existuje, přijmeme-li však hypotézu zlotřilého démona, mohu se v tomto soudu mýlit. Naopak v tom, že existuji jako vykonavatel tohoto soudu a příjemce klamu se nikdy zmýlit nemohu

18
Q

takové poznání dokazuje

A

Takové poznání dokazuje primární epistemologickou platnost vědomí subjektu a opravňuje subjekt tázat se po existenci vnějšího světa mimo jeho mysl. Materiální věci existují, protože je vnímám jasně a rozlišeně – to, co vnímám jasně a rozlišeně, jistě stvořil Bůh. Když se materiálními věcmi zabývám, zakouším schopnost představovat si – ovšem schopnost odlišnou od chápavosti.

19
Q

rozdíl je Descartem znázorněn

A

Rozdíl je Descartem znázorněn na příkladu trojúhelníku. Uchopuji-li ho čistou chápavostí, poznávám, že se jedná o tvar vytyčený třemi přímkami. Když ho konstruuji tak si ho představuji, abych ho mohl zkonstruovat, musím si ho vizualizovat v názoru. Vezmu-li si představu 1000úhelníka, chápu jej jako vytyčený tisíci přímkami, avšak představit si jej nedokáže, resp. jednalo by se pouze o nějaký neurčitý mnohoúhelník, který by se nelišil od stoúhelníku, ačkoli chápu, že 1000úhelník a 100úhelník jsou útvary odlišné.

20
Q

a. představování

A

a. Představování vyžaduje zvláštní zaostření ducha, aby byl předmět jakoby vizualizován v názoru. Představivost jako dotýkající se tělesnosti tak nepatří k mé esenci jakožto myslící věci. Kdybych neměl představivost, stále bych byl stejnou myslí.

21
Q

b. při chápání

A

b. při chápání se mysl obrací pouze k sobě samé, při představování však k tělu, Z této úvahy se zdá pravděpodobné, že tělo existuje, jinak bychom neměli žádnou představivost. S jistotou však můžeme zatím konstatovat pouze předmětnou existenci, abychom dokázali také faktickou existenci, přistupuje Descartes ke zkoumání smyslového vnímání, které je na tělesnost vázáno ještě úžeji než představivost.

22
Q

smyslové vnímání je zvláštní

A

Smyslové vnímání je zvláštní modus myšlení, stejně jako schopnost představovat si – bez nich mohu jasně a rozlišeně chápat něco celého. Je ve mně trpná schopnost smyslového vnímání, čili přijímání a poznávání idejí smyslově vnímatelných věcí, ale nebyla by mi k ničemu, kdyby ve mně nebo v něčem jiném neexistovala činná schopnost vytváření či způsobování těchto idejí.

23
Q

ve mně není

A

 Ve mně není, musí být ode mne různé substance – těleso, čili tělesná přirozenost, ve které je formálně obsaženo vše, co je v idejích předmětně. Ve smyslově uchopených věcech Bůh nemůže klamat – dal mi sklon věřit, že ideje jsou vysílány tělesnými věcmi – tělesné věci tudíž existují

24
Q

pro možnost postulace

A

Aby mohl Descartes postulovat jednotu mysli a těla, nejprve musí rozdělit smysly na vnitřní (bolest, hlad) a vnější (5 smyslů vnímání) – teprve po zakoušení těch vnitřních člověk postupuje k vnějším. Přirozenost skrze smyslové vjemy, bolesti, hlad, žízeň, učí, že nepatřím ke svému tělu jen jako lodník k lodi, ale že jsem s ním nejpevněji spojen a propleten – skládám se v jakési jedno.

25
Q

přirozenost je to

A

 přirozenost je to, co jsem dostal od Boha jako složený z mysli a těla, učí mě vyhledávat rozkoš, ale již mě neučí činit jakékoliv závěry o vně nás ležících věcech, bez předchozího vyšetření chápavosti. Smyslové vjemy jsou přirozeností dány vlastně jen k tomu, aby mysli označily, co je pro složení, jehož je částí, příjemné, a co nepříjemné

26
Q

v rámci důkazu existence

A

v rámci důkazu existence nepotřebuji k myšlení své mysli myslet také ideu těla, tělo nepatří k esenci mysli. Z toho, že mysl a tělo myslím naprosto odlišeně tedy plyne i jejich reálná odlišnost ve faktických existencích. Mysl a tělo mohou existovat nezávisle na sobě, resp. já jako myslící substance mohu existovat odděleně od těla

27
Q

b. bez ideje sebe sama

A

b. Bez ideje sebe sama nemohu chápat mody myšlení – všechny mody myšlení jako chápání, souzení, pochybování, vůle apod. jsou založené v myslící substanci. Analogicky jsou všechny mody rozlehlosti jako pohyb, změna tvaru, růst apod. založené v rozlehlé substanci.