#4 - Platón Flashcards

1
Q
A

V řecké kultuře pátého století nebyla víra v posmrtný život duše pevně zavedena. Sokratovy argumenty v Faidonovi pro nesmrtelnost duše oslovují skeptické partnery a odrážejí obecnou nejistotu doby ohledně osudu duše po smrti. Tento skepticismus je zdůrazněn v dialozích, kde se navrhuje, že duše nemusí přežít smrt a může být zničena jako hmotná entita.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
A

Navíc, kromě otázky nesmrtelnosti panuje další otázka, zda duše, pokud má nějakou formu existence poté, co osoba zemřela, „má stále nějakou moc a moudrost“ (Phaedo, 70b; srov. 76c ). V odpovědi na obě otázky Sokrates říká nejen to, že duše je nesmrtelná, ale také, že po svém oddělení od těla v době smrti rozjímá o pravdách.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
A

Argument, který vrhá nejvíce světla na to, co Platón považuje za podstatu duše, je argument příbuznosti (78b-80b). Tento argument přímo čelí rozšířeným obavám, že duše, při smrti nebo brzy po ní, je zničena tím, že je rozptýlena. Začíná rozlišováním dvou druhů věcí: na jedné straně věcí, které jsou vnímatelné, složené z částí a podléhající rozkladu a destrukci; na druhé straně věci, které nejsou postřehnutelné, ale inteligibilní, nesložené z částí a vyňaté z rozkladu a ničení. Tyto dvě kategorie se zjevně vylučují.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Druh nepomíjivého

A

Druh nepomíjitelného, inteligibilního bytí je navíc ilustrována, ale zdá se, že není vyčerpána, platónskými idejemi, jako je rovnost, krása a podobně (kontra Bostock 1986, 118). Inteligibilní bytí zjevně zahrnuje to, co Platon nazývá božským, jehož přirozeností je vládnout a vést (80a), a neexistuje žádný náznak, že by ideje vyčerpávaly božské, nebo dokonce zahrnovaly božské, takto chápané. Argument tak ponechává prostor pro myšlenku, že duše není ideéln, ale jsou přesto inteligibilní, nedílné a nepomíjivé (contra Robinson 1995, 29).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Platon dochází k závěru,

A

Platon dochází k závěru, že duše je nejpodobnější právě inteligibilnímu bytí a že tělo je nejpodobnější vnímatelnému a pomíjivému bytí. Platon bere svůj závěr tak, že předpokládá, že je přirozené, aby o duši bylo vypovídano jako o nerozlučitelné, v každém případě duše méně podléhá rozkladu a destrukci než tělo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Platon tvrdí,

A

Platon tvrdí, že duše je jako inteligibilní bytí na základě toho, že není viditelná a obecně není postřehnutelná, a že sdílí svou přirozenou funkci s božským, totiž vládnout a vést (v jednom případě tělo, v druhém smrtelníky).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Existuje ale i

A

Existuje ale i samostatný argument pro příbuznost duše s inteligibilním bytím. Když duše používá smysly a věnuje se vnímatelnému, „bloudí a je zmatená . Naproti tomu, když zůstává „sama sebou“ a zkoumá inteligibilní, její bloudění končí a ona dosahuje stability a moudrosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Tvrzení, že

A

Tvrzení, že duše je příbuzná inteligibilnímu bytí, se alespoň částečně opírá o i názor, že inteligibilní bytí je obzvláště vhodná pro duši, protože jí poskytuje doménu předmětů, ve vztahu ke kterým a pouze ve vztahu ke kterým může fungovat bez zábran a plně v souladu se svou vlastní přirozeností, aby dosáhl svého nejdokonaleji vyvinutého a optimálního stavu, moudrosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Duše, jak ji Platon

A

Duše, jak ji pojímá Platón ve Faidonovi, je zásadně charakterizována kognitivními a intelektuálními rysy: je to něco logického, více či méně dobře podle toho, do jaké míry je narušena, resp. rozptýlení tělem a smysly; něco, co reguluje a ovládá tělo a jeho touhy a náklonnosti, „zejména jde-li o moudrou duši“ (94b), pravděpodobně způsobem, který zahrnuje a činí účinnými úsudky o tom, co je nejlepší dělat a jak to je. nejlépe se chovat; a něco, co má jako druh ozdoby, která se k tomu skutečně hodí, ctnosti jako střídmost, spravedlnost a odvaha (114e f.).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

dvě ze čtyř

A

Dvě ze čtyř hlavních linií argumentů pro nesmrtelnost duše se nespoléhají na kognitivní nebo skutečně specificky psychologické rysy duše, ale jednoduše na známé spojení mezi duší a životem.
Podle cyklického argumentu (70c-72d) bytí naživu obecně předchází, stejně jako tomu předchází, být mrtvý.
Platon to chápe, aby ukázal, že sama smrt bytosti zahrnuje pokračující existenci dotyčné duše, která přetrvává po dobu oddělení od těla, a pak se vrací, aby oživila jiné tělo ve změně, která je protějškem předchozí změny, umírání. Podle posledního argumentu, nabízeném Platonem ve Faidonovi, je duše nesmrtelná, protože má v podstatě život, stejně jako oheň v podstatě teplo. Je zřejmé, že oba tyto argumenty platí pro duše všech živých věcí, včetně rostlin (srov. 70d, 71d). A v posledním argumentu Sokrates výslovně apeluje na myšlenku, že je to duše, která oživuje tělo živého tvora (105c)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

jedna poněkud

A

Jedna poněkud překvapivá a možná záhadná vlastnost rámce dialogu Faidon je to, že na jedné straně Platon evidentně považuje duši za jaksi zodpovědnou za život jakéhokoli živého organismu, a tedy pravděpodobně za všechny různé činnosti (atd.), které mu rozhodujícím způsobem jsou v rámci života vlastní. Na druhou stranu to také bere tak, že existuje omezená třída činností, za které je duše nějakým zvláštním způsobem zodpovědná, takže to ve skutečnosti není tak, že by duše byla tímto zvláštním způsobem zodpovědná za všechny relevantní věci. činnosti, do kterých se zapojují živé organismy.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Dále pak, Platonova

A

Ústava představuje komplexní a nuancovanou teorii duše, integrující její různé funkce a aspekty do soudržného rámce. Tato teorie se nezabývá pouze etickými a psychologickými dimenzemi duše, ale uznává také její širší roli při definování života a vitality v organismech.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

V Ústavě je

A

V Ústavě je explicitně integrována řada ústředních rysů běžného pojmu duše, ve Faidonovi koexistujích poněkud neklidně: totiž odpovědnost jednak za samotný život organismu (tj. odpovědnost za své bytí a přežití jako lidské bytosti), za jednak kognitivní a (zejména) intelektuální funkce a za morální ctnosti, jako je odvaha a spravedlnost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Argument Ústavy začíná

A

Argument začíná předpokladem, že úlohou všech jsoucen je dobře plnit svou funkci a věci plní svou funkci dobře, pokud mají ctnost, která jim je přiměřená, a špatně, pokud mají příslušnou neřest (353c). Duši Platon pak přisuzuje funkci „starat se o věci, vládnout a uvažovat (a o všech věcech tohoto druhu)“ a dodává, že součástí funkce duše je i žití (353d). To vede k prozatímnímu závěru, že dobrá duše se stará, vládne, uvažuje (atd.) a žije dobře, zatímco špatná duše dělá tyto věci špatně.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Dalším předpokladem je,

A

Dalším předpokladem je, že spravedlnost je ctnost přiměřená duši, nespravedlnost je její neřestí. Odtud plyne další prozatímní závěr: spravedlivá duše žije dobře; nespravedlivý, špatně. Ale žít dobře znamená být šťastný (a žít špatně znamená být ubohý). A tak Platon může vyvodit prozatímní závěr, a sice, že spravedlivý (člověk, to znamená, jehož duše je spravedlivá) je šťastný, zatímco člověk, jehož duše je nespravedlivá, je ubohý.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Spravedlivý člověk

A

Spravedlivý člověk, jehož duše je v nejlepší kondici, je vynikající v prožívání lidského života tak, že je vynikající v dělání různých věcí, které jsou důležité pro vedení lidského života. Dramatické rozdíly v tom, jak dobří lidé vedou život, a s tím související dramatické rozdíly v tom, jak dobře vykonávají své kognitivní a intelektuální funkce, jsou způsobeny rozdíly v podmínkách jejich duší, jmenovitě přítomností nebo nepřítomností ctností spravedlnost, moudrost, odvahy a střídmost.

17
Q

Ústava tak předkládá

A

Ústava tak předkládá novou teorii duše, která zahrnuje tvrzení, že vtělená lidská duše má (alespoň) tři části nebo aspekty, totiž rozum, vznětlivost a žádostivost. Platon začíná vyslovením principu, že protichůdné činy, náklonnosti a stavy nelze přiřadit jedné věci ve vztahu ke stejné její části, ve vztahu ke stejnému předmětu a ve stejném čase.

18
Q

Ale často se stává

A

Ale často se stává, že duše touží něco udělat a zároveň je proti tomu, aby dělala totéž. To se stane například tehdy, když má člověk žízeň a na základě toho chce pít, ale zároveň si na základě nějakého uvážení přeje nepít, a ve skutečnosti se mu podaří zdržet se pití, přestože má žízeň. Z uvedených premis vyplývá, že lidská duše zahrnuje minimálně dva odlišné subjekty, takže jeden protiklad (touha pít) lze přiřadit k jednomu z nich a druhý (nechuť k pití) lze přiřadit druhému. S ohledem na identifikace rozumu a žádostivosti jako odlišných částí duše Sókratés, upozorňuje na jiné druhy konfliktů mezi touhami, které mají vynést na světlo vznětlivost, třetí část duše.

19
Q

Rozum je ta část duše

A

Rozum je ta část duše, která je ze své podstaty připoutaná k poznání a pravdě. Jde však také o to, řídit a regulovat život, který má nebo jakkoli by měl mít na starosti, ideálně způsobem, který je založený moudrostí a který bere v úvahu zájmy každé ze tří částí duše jako celku (442c); tyto obavy musí zahrnovat tělesné potřeby člověka, pravděpodobně prostřednictvím obav z chuti k jídlu. Rozum je tak určený ke vládě.

20
Q

Vznětlivost je ta část duše

A

Vznětlivost je ta část duše, která je ze své podstaty připoutaná k přemáhání, slávě a vítězství. Jako motivační síla obecně odpovídá za sebeprosazení a ambice. Když jsou jeho touhy frustrovány, vyvolává emocionální reakce, jako je hněv a rozhořčení, a chování, které takové reakce vyjadřuje a přirozeně z nich plyne. Sokrates považuje vznětlivost za přirozeného spojence rozumu, alespoň část jeho funkce spočívá v podpoře rozumu v takových konfliktech, které mohou vzniknout mezi ním a žádostivostí (440ef, 442ab). Vznětlivost je tak určena k odvracení hrozeb,

21
Q

Žádostivost je ta část duše

A

Žádostivost se týká především jídla, pití a sexu (439d, 580e). Vyvolává touhy po těchto a dalších takových věcech, které jsou v každém případě jednoduše a bezprostředně založeny na myšlence, že získání příslušného předmětu touhy je nebo by bylo příjemné. Platon také žádostivost nazývá jako k část milující peníze, chuť k penězům má také tendenci silně vázat, protože jejich primární touhy se plní především prostřednictvím peněz. Žádostivost je tak určena k zabezpečování záchovy celku.

22
Q

Ústava tak nabízí

A

Ústava nabízí teorii duše, která mimo jiné umožňuje přisoudit (v principu) všechny mentální či psychologické funkce jedinému subjektu, duši. Teorie tak respektuje jednotu mysli způsobem, který teorie ve Faidonovi ne. Teorie republiky navíc také nabízí atraktivní a dobře podporovanou artikulaci touhy do různých druhů, což má hluboké důsledky jak pro to, co znamená mít duši (nebo mysl) v optimálním stavu, tak pro to, jak je tento stav nejlepší.

23
Q

spravedlnost je

A

Spravedlnost je moment, kdy jsou složky ve stavu vzájemné nadřízenosti a podřízenosti ve shodě s přírozeností. Nespravedlnost v jedinci vzniká v momentě, kdy složky nekonají své, a některá chce usurpovat vládu nad ostatními.

24
Q

fakt, že duše je

A

Fakt, že duše je nesmrtelná, motivuje člověka k její péči. Pro tento argument je představen eschatologický mýtus, v němž si Platon odpovídá na všechny otázky kladené při svém zkoumání přírodovědných otázek, vypráví o materiálním uspořádání světa, které je podmíněno osudu lidské duše, resp. Společenství duší, které se podle kvality života rozmisťují na různých místech světa. Po smrti těla jsou duše vedeny daimóny na místo posledního soudu, kde se jim vyměří doba setrvání v Hádu. Nejočištěnějším duším (filosofů), je umožněno opustit proces reinkarnace (wheel of rebirth) a putovat k Bohu. Mýtus představuje dovršené propojení kosmologie s naukou o duši a předkládá nové pojetí přírody založené na její psychologizaci

25
Q
A

Na základě těchto úvah dospěl Platón k přesvědčení, že lidská existence může a musí být spravována tak, aby se duše stala spravedlivou a neměla se v onom světě čeho obávat. Spravedlnost zahrnuje i sociální jednání a předpokládá jako rámec celý společenský kontext – proto je potřeba, aby se člověk s pozemskou existencí vyrovnal na nadindividuálním základě . Model státu zašťituje tuto rovinu.