4. De VIO heeft kennis en inzicht over wiegendood preventie Flashcards

1
Q

Wat is wiegendood

A

Wiegendood is het plotseling en onverwachts overlijden van een gezonde of niet zieke baby onder de 2 jaar, zonder duidelijke lichamelijke oorzaak die het overlijden verklaart. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de ademhaling wordt belemmerd, een baby zijn eigen adem steeds inademt (rebreathing) of door oververhitting. Dit gebeurt meestal wanneer een baby slaapt of ligt te rusten, bijvoorbeeld in de box, in een bed of op een zitzak. Veilig slapen is dan ook een van de belangrijkste manieren om wiegendood te voorkomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Medische term wiegendood

A

Sudden In fact Death Syndrome SIDS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Preventie tegen wiegendood namens JGZ richtlijk. Noem kenmerken van houding in bed

A

Leg de baby altijd op de rug te slapen

  • Het slapen op de buik is een van de belangrijkste risicofactoren voor wiegendood. Leg de baby daarom nooit, ook niet bij uitzondering, op de buik te slapen, bijvoorbeeld als hij hevig huilt of ontroostbaar is.
  • Draai het hoofd van de baby bij het te slapen leggen afwisselend naar links en rechts ter voorkoming van een scheef afgeplat achterhoofd (plagiocefalie).
  • Wanneer een baby wakker is en in de box of op een deken ligt, is het goed voor zijn ontwikkeling hem regelmatig op zijn buik te leggen en zo te laten spelen. Zorg er dan wel voor dat een volwassenen toezicht op hem heeft.
    • Er zijn enkele medische redenen om een uitzondering te maken op het vermijden van buikligging:
  • Vroeggeboren kinderen worden op de couveuse-afdeling van een ziekenhuis dikwijls om medische redenen op de buik verpleegd. Het is belangrijk dat zij vóór ontslag aan de rugligging worden gewend en dat ook thuis geen zijligging meer wordt toegepast (zijligging is namelijk niet stabiel)
  • Ernstige gastro-oesophageale reflux, waarbij buikligging in 30º anti-Trendelenburg wordt toegepast – het syndroom van Pierre-Robin
  • Een kind met thoracolumbale meningomyelocele
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Preventie tegen wiegendood namens JGZ richtlijk. Noem gevolgen van roken tijdens de zwangerschap en na de geboorte

A

Rook niet tijdens de zwangerschap en rook ook niet na de geboorte in het bijzijn van de baby

  • Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op wiegendood aanzienlijk. Nicotine beschadigt hersencellen. Bovendien treedt in die periode door roken van de moeder ook al longschade bij de baby op.
  • Passief roken van de baby na de geboorte door het roken van de ouders, verzorgers of anderen in bijzijn van de baby maakt de kans op wiegendood minstens tweemaal zo groot. Rook daarom niet in huis.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Preventie tegen wiegendood namens JGZ richtlijk. Noem gevolgen van te warme kamer

A

Overmatige omgevingswarmte vermindert de wekbaarheid van de baby. Dit gevaar dreigt bij een te hoge kamertemperatuur (centrale verwarming), directe zonnestraling op wieg of bed, te veel beddengoed, te warme kleding, na inbakeren, een muts of beddengoed over het hoofd en een warme kruik of een elektrische deken. Zeker bij koorts dient men een baby niet extra warm in te pakken. Zolang de voeten warm aanvoelen heeft een baby het niet te koud, terwijl een zwetende baby het inde regel te warm heeft. De slaapkamer hoeft voor een voldragen baby niet warmer te zijn dan voor een volwassene. Een maximale kamertemperatuur van 18º C wordt aanbevolen.
• In de eerste twee jaren is een dekbed meestal te warm en dient daarom niet te worden gebruikt; één gewoon dekbed is namelijk even warm als drie of vier dekens! Een éénlaags dekentje in een ongevoerde dekbedhoes (hoesdeken) is wel veilig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Preventie tegen wiegendood namens JGZ richtlijk. Zorg voor een veilige slaapomgeving

A
  • De beste slaapplaats gedurende tenminste de eerste zes maanden is ’s nachts in eigen wieg of bed op de slaapkamer van de ouders. Wanneer u ’s nachts de baby voedt in uw eigen bed, leg dan de baby terug in het eigen bedje voordat u zelf weer gaat slapen. Samen met één of beide ouders in één bed slapen is zeker in de eerste 3 à 4 maanden gevaarlijk, vooral als u een roker bent, ’s avonds alcohol hebt gedronken, zeer vermoeid bent of als u onder een dekbed slaapt. Dit geldt ook als u borstvoeding geeft. Daarom wordt samen slapen aan alle ouders afgeraden in de eerste 4 maanden en aan ouders die roken gedurende de eerste 6 maanden.
  • Overdag kan een baby, indien mogelijk in de nabijheid van een ouder of verzorger, in eigen bed of in een goed campingbed slapen. Leg de baby bij voorkeur niet in de box te slapen; deze is daarvoor niet veilig ingericht.
  • De spijlenafstand in de zijwand van een kinderbedje moet volgens de nieuwe Europese norm minimaal 4,5 cm en maximaal 6,5 cm zijn. Lang niet alle in gebruik zijnde kinderbedjes voldoen aan elementaire veiligheidscriteria zoals de afwezigheid van uitstekende delen.
  • Leg ook overdag een baby niet in een bed voor volwassenen te slapen; dit is daarvoor niet veilig ingericht.
  • Een dekbed en een hoofdkussen en een zogenaamde hoofdbeschermer horen in de eerste twee jaar niet in een wieg of bed;
  • Een schapenvacht in wieg, bedje of kinderwagen kan onnodige risico’s geven wanneer de baby op zijn buik draait; dit wordt dus afgeraden.
  • Gebruik een stevig matras en geen plastic of zeiltje onder het onderlaken bij het hoofdgedeelte.
  • Gebruik een bovenlaken met een enkele deken of een dekbedhoes met een enkele deken er in, maar geen combinaties.
  • Leg de baby met de voeten bij het voeteneinde van de wieg of het bedje en maak dat kort op zodat de baby niet onder deken of laken kan schuiven. Met kort opmaken wordt bedoeld dat de baby onderaan in het bed ligt, waarbij de dekens wel tot aan de schouders reiken.
  • In een niet-gevoerde trappelzak kan een baby in de zomer zonder extra beddengoed slapen. Kies een trappelzak die goed past rond hals en schouders zodat de baby niet naar beneden kan schuiven.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Preventie tegen wiegendood namens JGZ richtlijk. Zorg voor een veilige situatie wanneer de baby wakker is

A
  • Laat een baby in de box niet alleen als hij begint met op zijn buik te draaien en nog niet terug kan draaien. Hij kan dan in moeilijkheden komen.
  • Kies veilig speelgoed in de box zonder snoer of koord en geen kussen.
  • Zet de box ’s zomers niet in de volle zon.
  • Laat een baby in een auto nooit alleen achter.
  • Indien een draagzak wordt gebruikt, zorg er dan voor dat neus en mond altijd vrij zijn en dat de baby het niet te warm krijgt.
  • Geneesmiddelen die een slaapverwekkende bijwerking hebben, zoals sommige hoestdrankjes, zijn ongeschikt voor baby’s.
  • Het is bewezen dat ook roken door anderen in aanwezigheid van de baby schadelijk voor is voor de baby.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly