2. De VIO heeft kennis en inzicht over de hielprik (overkoepelend, waarom doen we dit)? Flashcards
Wat is de hielprik screening
In de eerste week na de geboorte van uw baby worden een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw kind. Daarna onderzoekt een laboratoriummedewerker het bloed op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziekten.
Waarom de hielprik screening
Via het hielprikonderzoek kunnen ernstige ziekten worden ontdekt. De ziekten komen niet vaak voor. Wel is het belangrijk dat deze ziekten snel na de geboorte worden ontdekt.
Welke schade wordt beperkt met een snelle ontdekking
Het is belangrijk dat deze ziekten snel na de geboorte worden ontdekt. Daarmee kan ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van uw kind voorkomen of beperkt worden. De meeste ziekten zijn niet te genezen. Ze zijn wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Het is dan ook in het belang van het kind om mee te doen aan de hielprik.
Kosten van de hielprik
Het is vrijwillig. De hielprik is gratis.
Wat wordt er getest bij de gehoortest
Met de gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, kan bij uw baby een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Uw kind merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door.
Waarom wordt de gehoortest uitgevoerd
Een goed gehoor is belangrijk om taal te leren en om goed te leren praten. Als een kind dit niet goed leert, kan dat grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Zo is goed praten van groot belang om bijvoorbeeld sociale contacten te kunnen leggen.
Wie voert de gehoortest uit?
De gehoortest gebeurt in de meeste regio’s bij u thuis tussen dag 4 en 7 na de geboorte. De gehoortest vindt dan vaak tegelijk plaats met de hielprik. Soms maakt het consultatiebureau van tevoren een afspraak, maar vaak komt de medewerker van het consultatiebureau gewoon langs.
Hoe gaat de gehoortest
Tijdens de gehoortest krijgt uw kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht knetterend geluid het oor in gestuurd. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat. Dit apparaat beoordeelt aan de hand van de reactiegeluidjes of het oor goed werkt.
Wanneer is de uitslag van de gehoortest goed?
Bij ongeveer 95 op de 100 kinderen is de uitslag van de gehoortest ‘voldoende’. Deze uitslag betekent dat uw kind op dat moment vrijwel zeker voldoende hoort om goed te leren praten. De test geeft geen 100% zekerheid dat uw kind voldoende hoort. Daarom is het belangrijk dat u op het gehoor van uw kind blijft letten. Ook omdat het heel soms voorkomt dat een kind op latere leeftijd slechthorend wordt.